Jste zde: Ledviny.cz PoradnaVaši poradciMUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

Vedoucí lékař hemodialyzačního střediska
MUDr. Petr Buček

Vzdělání: Fakulta všeobecného lékařství UP Olomouc

Specializace: Atestace z vnitřního lékařství I. a II. stupně, atestace z nefrologie

Pracoviště: Nefrologická ambulance Nemocnice ve Frýdku – Místku

Poslední dotazy

Dobry dnes jsem v soku Prislo to z opakovanych zanetu mocovych cest..Doktor mi rekl ze mam angiomyiolipom´moc me to vylekalo nejdriv jsem netusila oco jde az pak ze je to neskodny malinkej nezh.nadorek..Nikdy v zivote jsem nechtela ve svem zivote sliset slovo rakovina nebo nador..Mam se obavat ze se to muze nejak zmenit nebo neco horsiho?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 11. 2018

Angiomyolipom je benigní nádor , který zpravidla nedělá žádné potíže , dle velikosti se stanovuje frekvence ultrazvukových kontrol, jinak tento nález další řešení nevyžaduje.

Dobrý den, v předoperačním vyšetření mi v moči našli 2 granulové válce, jinak jsou všechny hodnoty v pořádku. Večer před odběrem jsem měla masáž kvůi bloklé hrudní páteři. Měla bych zajít na další vyšetření?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 10. 2018

Samotný nález granulovaných válců v moči pokud není provázen pozitivním nálezem bílkoviny a červených krvinek zpravidla neznamená závažnou patologii. Pokud jsou tyto parametry hodnoty negativní v současnosti nejsou nutná další vyšetření. Doporučuji kontrolu moče do 6 měsíců

Dobrý den pane doktore,mám dotaz dcera je v zahraničí po roce se ji vrátil zánět ledvin .Nyní je po druhé v nemocnici na kapačkách .Chtěla bych se zeptat dá se zánětu ledvin vyvarovat ,na co by si měla dát pozor.Děkuji vám za radu Irena Laskovská

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 09. 2018

Z vašeho dotazu nevyplývá zda se jedná o zánět infekční, nebo autoimunitní , předpokládám však , že se jedná o infekci . Stran prevence je především nutné chránit se před prochlazením , hlídat si adekvátní příjem tekutin .Případně je možno využít fytoterapii , tj. léčbu přírodními rostlinnými preparáty . Vzhledem k opakovaným atakám předpokládám , že byla vyšetřena ultrazvukem , a gynekologem.

Dobrý den, při vyšetření štítné žlázy jsem absolvovala odběr krve s výsledky viz níže. Paní doktorka mě informovala, že je nutné udělat 24 hodinový sběr moči. Žiji v zahraničí, jak akutně je potřeba toto vyšetření absolvovat a doporučil byste ještě nějaké? Děkuji. Urea: 6,2 mmol/l; Kreatinin: 64 umol/l; CKD-EPI: 1,78 ml/s/kor; Ca: 2,17 mmol/l; P: 1,15 mmol/l; Bilirubin celkový: 4,6 umol/l; ALT: 0,56 ukat/l; AST: 0,38 ukat/l; GGT: 0,52 ukat/l; ALP: 0,9 ukat/l; TSH: 1,239 mIU/l; fT4: 11,8 pmol/l; Parathormon: 5,1 pmol/l; Leukocyty: 7,29 10exp9/l; Erytrocyty: 4,47 10exp12/l; Hemoglobin: 132 g/l; Hematokrit: 0,392 l/l; Stř.objem ery: 87,7 fl; Stř.obsah hem.ery: 29,6 pg; Stř.konc.hem.ery: 338 g/l; Šíře distribuce erytrocytů: 12,2 %; Trombocyty: 341 10exp9/l; Střed.objem.trom.: 8,3 fl; Šíře distribuce trombocytů: 48 %;

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 09. 2018

Uvedená laboratorní data nevykazuji klinicky významnou patologii , netuším důvod k 24 hodino vému sběru moče, ve vašich údajích není uvedeno ani standartní vyšetření ranní moče,které bych možná doporučil, nicméně funkce ledvin je vpořádku.

Dobrý den, před rokem mi diagnostikovali Iga nefropatii. Chodím na kontroly a hodnoty jsou stejné. Biopsie zatím neprovedená z důvodu, že zatím budeme sledovat vývoj. Hodnotu bílkoviny v moči za 24 hodin mám 0,6. Krev v moči mám zjištěnou cca 15 let, ale nikdo nevěděl co s tím. Chtěla jsem se zeptat, jaká jsou rizika v případě těhotenství? A co by to obnášelo v mém věku (26 let)?MUDr.chěla předepsat inhibitory na potlačení hematurie.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 08. 2018

Uváděna hodnota bílkoviny v moči je již zvýšená , ale do 1 g stále relativně příznivá . V budoucnu se však může zvyšovat , takže Vám doporučuji těhotenství do 30 let , neboť v případě nárůstu proteinurie riziko komplikací , především vzestup krevního tlaku , pokles funkce ledvin se zvyšuje . Na snížení proteinurie jsou doporučovány léky , tzv. ACE inhibitory ,tyto se však v těhotenství užívat nesmí , při bezprostředním plánování otěhotnění se jejich nasazení rovněž nedoporučuje,jinak po poradě s Vaším lékařem.

Dobrý den, po nádoru ledviny mi byla 1 ledvina odebrána, před 5 lety. Musela jsem opustit práci v bance, která byla dost náročná časově , téměr celý den, další také, nezvládla jsem směnný provoz, nyní pracuji na přerušovanou pracovní dobu. Mám nárok na částečný invalidní důchod ? Prosím o radu.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 07. 2018

Pro invaliditu je rozhodující stav Vaší zbylé ledvin , obraťte se na svého praktického lékaře, který její zdatnost vyšetří stanovením příslušných látek v krvi a podá Vám další informace.

Dobrý den, můj syn (37let)prodělává chemoterapeutickou léčbu. Vzhledem k otokům kolem nádoru v mozku mu byly naordinovány také kortikoidy. Při užívání kortikoidů se cítí být velice sláb. Dále se neustále zvyšuje jeho tělesná hmotnost. Napadlo mne, že jeho ledviny nestačí utáhnout takovou zátěž. Proto je již půl roku, co je v léčení velice sláb, unaven. Snaží se hodně pít, ráno absolvuje dlouhé procházky.Jeho onkologičtí lékaři zkoumají pouze nádor. Ovšem jeho celkový stav neřeší. Mají pouze svůj obor. Nevíme, na koho se máme dále obrátit? Děkuji Vám předem za odpověď Alena

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 07. 2018

Zadržování tekutin a následný nárůst hmotnosti je po kortikoidech obvyklé .V průběhu chemoterapeutické léčby jsou funkce ledvin pravidelně kontrolovány vyšetřením příslušných parametrů při odběrech krve, pokud by došlo k poškození ledvin ošetřující onkolog by vás jistě o této skutečnosti informoval a doporučil by Vám nefrologické vyšetření .

Dobrý den, prosím o vysvětlení pojmu z výsledku sono vyšetření : v malé pánvi nezachycena heterogenní tkáň, CD bez tekutiny, st.p.HE+AT, ledviny in loco typico, vlevo komp. hypertrofická ledvina dromdárovitého tvaru, bez patologie, vpravo malá svrašťující se ledvina bez lož.změn. Lab.:kreatin 92,5 Děkuji za odpověď, zdraví A.D.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 07. 2018

Vyšetření konstatuje stav po gynekologické operaci , zmenšenou pravou ledvinu , zvětšení levé ledviny , která se snaží nahradit předpokládanou sníženou funkci ledviny pravé. Dromedárovitý tvar znamená vyklenutí kontury ,nejedná se o patologii . Hladina kreatininu je obvyklá,nesig­nalisuje celkové zhoršení čistící schopnosti ledvin .

Dobrý den pane doktore.
Po akutním selhání ledvin trpím jejich sníženou funkcí. Rád bych se zeptal, jakými prostředky se v těchto případech léčí chronická bolest (v mém případě silná bolest kolenních kloubů), respektive jaká léčiva jsou vhodná. Dle všeho nepřipadají v úvahu nesteroidní antirevmatika. Dle mého ortopeda připadá pak v úvahu pouze Tramadol, a paracetamol (paracetamol mi však nepomáhá). Je opravdu Tramadol v přiměřených dávkách max 100mg denně s hlediska ledvin bezpečný? A existují další relativně bezpečná analgetika, při jejichž užívání bych se nemusel bát dalšího ledvinového selhání?

Velice Vám děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 06. 2018

Nesteroidní antirevmatika snižují prokrvení ledvin , proto jsou obavy namístě ,ale jejich nežádoucí účinek je individuání.V pří­padě jejich užívání je nutno dbát na adekvátní přijem tekutin a pravidelně provádět kontroly funkce ledvin. Doporučují s analgetika jiná , vedle Vámi jmenovaných ještě Novalgin. Tramadol
je pacienty různě snášen , ale stran postižení ledvin je bezpečnější než nesteroidní antirevmatika.

Dobrý den,při odchodu z porodnice jsne byli s dcerou odesláni na UTZ ledvin, pro nález štíhlé pánvičky na levé ledvině. V 6 týdnech dle UTZ levá ledvina 4,1×1,9cm, štíhlá panvička v podélne projekci, APIR 5mm, nez dilatace kalichop.syst­.s dobrou difer.centr.echo­komplexu. Pravá ledvina 4,3×2,3 cm bez patologie. Nyni v 4,5 měsíci.kon­trola a nález byl: levá ledvina 4,8×2,1 cm, štíhlá panvička v podélné projekci, APIR 5,2mm a pravá ledvina 5,5×2,3 cm, štíhlá panvička v podélné projekci, APIR 5,2 mm.

Lékařka nám akorát řekla, že máme hlídat zápach moči. A kontrola za půl roku.

Můžete mi prosím říci, co to tedy dcera má? Máme se něčeho obávat? Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 05. 2018

Vaše ošetřující lékařka se obává možného rizika močové infekce ,která se může projevit zápachem moče.Dle popisu ultrazvukový nález však t.č. závažný není , doporučená kontrola, pokud se nevyskytne močová infekce, je adekvátní .

Dobrý den, manžel 33 let, je 8 let po heminefectomii a reimplantaci ureteru vpravo, postupně mu stoupá kreatinin, nyní ho má 193, urea 15,3, K 5,72, bílkovina v moči 2. Znamená to, že mu selhávají ledviny? Subjektivně se cítí dobře, nic ho netrápí. Kdy se zahajuje dialýza? Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 05. 2018

Stávající hodnoty skutečně signalizují selhávání ledvin , funkční rezerva ledvin je však tak velká, že při stávajících hodnotách nemusí mít žádné obtíže . Dialýza se zahajuje při hodnotách kreatininu podstatně vyšších, ale nezáleží jen na laboratorních datech , ale i na celkovém stavu pacienta.Váš manžel má nyní vyšší hladinu draslíku, měl by omezovat ovoce, kde je draslík zastoupen nejvíce a poradit se svým lékařem o případné úpravě léčby .

Dobrý den,mám jít na menší operační zákrok,chodím na dialyzu,ale mám problém s draslíkem,na dialyze mi brali krev,a měla jsem draslík 4.00,a druhy den v nemocnici jsem měla 6,9,a přitom jsem málo jedla,tak zákrok se nekonal je to možný aby se zvedl o tolik drasík za 1.den?Děkuji za odpověd.Marta.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 04. 2018

Vámi uváděný vzestup draslíku do druhého dne je při stabilisovaném stavu málo obvyklý. Jeho hladinu můžete ovlivnit omezením příjmu ovoce , nyní především banánů, případně po poradě s Vaším lékařem je možno v souvislosti s plánovanou operací užít tz. vazače draslíku- Calcium Resonium .

Dobrý den. Je mně 20 let, mám CHRI CKD 4. stupně – GF 0,36 ml/s, k tomu osteoporoza páteře – skóre –3,8. Nyní se přidává anemie – ery 3,78, leu 11,96, hemoglobin 110, hematokrit 0,315, ostatní hodnoty v normě, jen ještě neutrofilní segment 43,8. Údajně se již taky jedná o následek CHRI. Chci se zeptat – léčí se již tato anemie, příp. při jakých hodnotách? V posledním týdnu jsem 2× krvácel z nosu – vcelku dost, může to nějak souviset s ledvinama nebo chudokrevností a mám se o tom nefrologovi zmínit (výsledky jsou 3 týdny staré)? Kdy se mám začít zajímat o případnou náhradu ledvin – ke zhoršení do CKD 4 došlo před cca rokem? Děkuji předem za odpověď. Horký

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 04. 2018

Změny kostní struktury a chudokrevnost jsou při ledvinové nedostatečnosti 4. stupně obvyklé . Dle dalších laboratorních parametrů se do léčby zařazuj léky ovlivňující látkovou výměnu vápníku a fosforu.Léčba chodokrevnosti se obvyklé zahajuje při nižší hodnotách , ale rovněž je nutno zohlednit celkový stav a případná další postižení . O krvácení z nosu se svému lékaři určitě zmiňtě, může být i projevem vysokého tlaku. O způsobu náhrady funkce ledvin je třeba se již určitě informovat u svého ošetřujícího nefrologa,který Vám rovněž sdělí pravděpodobnou prognózu dle příčiny Vašeho postižení ledvin.

Dobrý den, v posledních dnech jsem absolvovala několik vyšetření:

  • Aerobní kultivace moči: Escherichia coli var. haemol. 10 na 6 / 1 ml. – ta mi byla přeléčena Ofloxinem na 5 dnů nicméně nyní jsem absolvovala vyšetření
  • moč chemicky: Glukóza U: >=56 mmol/l, Bílkovina U: – arb.j., Bilirubin U: – arb.j., Urobilinogen U: normální arb.j., pH U: 5,5 – [5,5..6,0], Krev U: ± arb.j., Ketony U: – arb.j., Nitrity U: – arb.j., Zákal U: čirá -, Specifická hmotnost U: 1,016 g/cm3, Barva U:

světležlutá

  • Moč sediment: Erytrocyty U: 3 ery/ul [0..5], Leukocyty U: 1 leu/ul [0..10], Bakterie U: 1 arb.j., Kvasinky U: – arb.j., Epitelie U: – epi/ul, Epitelie dlaždicovité U: 3 epi/ul, Válce U: – válce/ul, Válce hyalinní U: – válce/ul, Válce granulované U: – válce/ul, Krystaly U: – -, Spermie U: – -, Hlen U: – arb.j.
  • Biochemie: Natrium: 139 mmol/l [136..145], Kalium: 4,84 mmol/l [3,50..5,10], Chloridy: 105 mmol/l [98..107], Vápník: 2,34 mmol/l [2,15..2,55], Magnézium: 0,87 mmol/l [0,80..0,94], Urea: 4,9 mmol/l [2,8..8,1], Kreatinin: 54 umol/l [49..90], q GFkrea: >1,50 ml/s/1,73m2 [1,50..20,00], Močová kyselina: 257 umol/l [143..339], Bilirubin: 11 umol/l

[5..21], Bilirubin konjugovaný: 4,9 umol/l [0,0..5,0], ALT: 0,57 ukat/l [0,10..0,78], AST: 0,28 ukat/l [0,17..0,60], GGT: 0,75 ukat/l [0,14..0,68] Glykovaný hemoglobin: 28 mmol/l [20..42].

Co může vysvětlit takový to nález v moči?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 03. 2018

Jakékoliv vyšetření je vždy nutno dát do souvislosti se subjektními obtížemi a klinickým stavem. Uvedená laboratorní data nesvědčí pro přítomnost patologie, nejsou laboratorní známky močové infekce a nevyžadují další došetření .

Dobrý večer preju. Už jsem zde psala o svém příteli a problémech co se týče úplného selhání stepu.Moc děkuji za Vaši rychlou odpověď a měla bych na Vas ještě pár dotaz. Přiteli byl včera zaveden centrální žilní katetr kvůli dialyze. Zajímá mě, jak dlouho ho bude místo kde se katetr závadel bolet?Jak dlouho může mít tento katetr zavedený? Je třeba ho po nějakém čase menit? Musím se já o katetr nějak starat pokud přítel podstupuje dialyzu 3× do týdne? A jako poslední dotaz mě zajímá… Kdyz už necura a ani nikdy čůrat nebude,znamena to tedy konec se sexem? Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 02. 2018

1/Bolestivost v místě zavedení katetru v případně že jeho ústí není zánětlivě postiženo , by měla brzy ustoupit. 2/Pokud se jedná o tak zvaný permanentní katetr může se požívat dlouhodobě , i více než jeden rok , k výměně se přistupuje v případě neřešitelné ztráty průchodnosti, nebo závažné infekce 3/Ústí katetru je vždy ošetřeno při hemodialýze, v mezidobí se o něj nemusíte starat 4/Anurie je porucha funkce ledvin se sexuální aktivitou tedy přímo nesouvisí

Dobrý den. Mám přítele a ten je 6 let po transplantaci ledviny. Step teď úplně odešel, už musí být jen na dialize. Přestal čůrat a dle p. Doktorky už ani nikdy čůrat nebude. Zajímá mě, zda se dá žít i bez ledvin s pomocí dializy?? Přítel je bohužel složitější pacient. Loni v červenci prodělal CMP, je na půl těla ochrnuty. Letos v lednu mu zjistili epizachvaty na které bere frisium. Momentálně je na dialyzach a ke každé dialyze mu musí dát transfuzi kvůli hodně nízkému počtu červených krvinek. Přiteli bude letos teprve 33 let, máme dvě děti a paní doktorka nam už začíná naznačovat to nejhorší. Existuje nějaká možnost jak mu pomoci?? Nechceme o něj přijít… Děkuji za odpověď Klara

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 02. 2018

Prognosa Vašeho manžela je skutečně nepříznivá , případě přerušení dialyzační léčby nelze doufat v přežití delší než 2–3 týdny,pokud nemočí , pak ještě méně , jiné možnosti léčby nejsou a další transplantace vzhledem k dalším chorobám je pravděpodobně vyloučena. Pokud se však jeho stav na dialýze stabilisuje , může žít ještě dlouho.

Dobrý den,mám rok pořád krev v moči.Vyšetrena na urologii a jsem v pořádku.Nasledne poslána na nefrologii vyšetřena a bez nálezu.Na preventivní prohlídce opět krev moči.Žádne potíže nemám.Je mi 45 let .Děkuji za odpověď hezky den

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 02. 2018

Samotný průkaz přítomnosti krve v moči nemusí znamenat patologii. Pokud jsou v moči pozitivní erytrocyty – červené krvinky , přičina se často nezjistí , standartním doporučené vyšetření jste absolvovala. Pokud nemáte obtíže , vhodná kontrola moče do 12 měsíců ,pokud jsou stále pozitivní erytrocyty kontrolní urolog, či nefrolog. včetně UZ vyšetření ledvin.

Dobrý den, měl bych dotaz. Otec má nádor na ledvinách. Jednu odstraní celou z druhé zbyde třetina. Chci se zeptat na následnou lěčbu. Dialáza diety atd.??? Děkuji moc S pozdravem Josef Hejduk

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 02. 2018

Laboratorní vyšetření po provedené operaci ukáže zbytkovou funkci ledviny,dle těchto parameterů bude stanoven další postup .Obecně lze říci, že pokud nebude nutno zahájit dialýzu všeobecně se doporučuje tzv. nízkobílkovinná dieta , kdy celkový příjem bílkovin se omezuje dle hmotnosti a laboratorních hodnot.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když mám proteunurii, která pomalu klesá po prednisonu a nefrotický syndrom, mohu do budoucna mít děti? Nebo jsou nějaká rizika? Děkuji Dřízková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 01. 2018

Proběhlá léčba Prednisonem nevylučuje v budoucnu možnost otěhotnění. Pokud proteinurie klesá po nasazení Prednisonu a není nutno přídávat další terapii na potlačení patologické autoimunity ,je to vždy dobrý prognostický faktor, ale recidivu nelze nikdy vyloučit . Významnou informaci pro stanovení rizik postižení ledvin nejen v průběhu gravidity nám přináší renální biopsie.

Dobrý den,
rád bych vás uctivě požádal o radu. Je mi 24let, 180cm, 92kg, student. jsem aktivní sportovec, konkrétně se věnuji kultursitce a silovým sportům. V polovině mé přípravy mne začaly otékat kotníky, poté nárty a nakonec i celá lýtka. Došlo to po dvou týdnech do stádia, kdy jsem si nemohl obout boty. Na kardiologii i cevním bylo vše v pořádku, proto jsme se zaměřili na ledviny.

Výsledky 24h sběru moči dopadly takto: MIkroalbumin 31mg/l ; amylasa (U) 12,6ukat/l ; kreatinin (du) 30mmol/24h ; močovina (dU) 1264mmol/24h ; kreatinin (U) 20mmol/l ; kyselina močová 7,38mmol/l ; blkovina negativní.

Tyto hodnoty dle mého praktického lékaře ukazovaly na poškození ledvin. Vzhledem ke stylu vysokoproteinového stravování, které v silových sportech provozujeme by to bylo možná i pochopitelné, navíc mám od útlého věku velké problémy s koleny a chronicky již poslední dva roky užívám denně NSA léky, především diclofenak v kombinaci s aulinem.

Vzhledem k těmto špatným výsledkům a obavám s poškození ledvin jsem poté absolvoval i krevní testy. Urea S,P 5.1 mmol/l ; Kreatinin S,P 101 >> µmol/l ; Kyselina mocova S,P 225 << µmol/l ; Odhad GF-MDRD S 1.39 ml/s ;Glomerularni filtrace od 1.91 ; q_odhad GF CKD-EPI(KREA) 1.49 << ; Gl.filtr (odhad) 1.4 ml/s ; Albumin S,P 41.3 g/l ; Cystatin C S,P 0.860 mg/l ; Revmat. faktor S,P 10 kU/l

Po cca. 10denním zredukování celkových bílkovin na 1g/kg, maximální absence sodíku a draslíku i vysazení všech léků (tekutiny stabilně na 3–5l denně) – nohy jsou stále stejně oteklé. Mohl bych prosím vědět na základě těchto výsledků, v jakém stavu jsou asi mé ledviny? Jsou oteklé nohy důsledkem jejich poškození/špatné funkce? Objednán k neforlogovi jsem až za poměrně dlouhou dobu a velice rád bych věděl, na čem jsem, popřípadě jaké jsou ještě další postupy.

Velice Vám děkuji za váš čas, vlemi si vážím vaší odpovědi.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 01. 2018

Z uvedených laboratorních dat lze usoudit, že Vaše ledviny nepracují optimálně, nicméně v současnosti se nejedná o závažné postižení ledvin.Pokračujte v započaté změné životosprávy tj. omezte příjem soli , nadměrného přijmu proteinů , silové sporty nahraďte dynamickými sportovními aktivitami, snažte se omezit , či nejlépe zcela vysadit antirevmatika, jejichž škodlivý vliv na funkci ledvin je nesporný.Efekt zavedených opatření vyžaduje čas, další Vám pak sdělí nefrolog.

Dobrý den. Pokud mám uvedeno z diabetologie U-krea 17796 (+), je to údaj v milimolech/l, mikromolech/l, nebo je to špatně zapsané? Jak to mám porovnat s referenčním rozmezím a v jakých hodnotách má lékař správně zapsat údaj? Petr.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 01. 2018

Tento laboratorní údaj sám osobě má minimální klinický význam.Důležitý je poměr koncentrace bílkoviny/ = proteinu/ a kreatininu v moči U – protein/U – kreatinin, který nás informuje o ztrátách bílkoviny do moče .Fyziologická , normální hodnota tohoto poměru je do 0,015 g/mmol/l , vyšší hodnoty mohou svědčit o postižení ledvin.

Dobrý den, mohu darovat ledvinu moji mamince, ikdyž mám leidenskou mutaci? Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

29. 12. 2017

Samotná Leidenská mutace darování ledviny nebrání , je nutno však splnit celou řadu dalších podmínek. Bližší informace Vám sdělí ošetřující nefrolog Vaší maminky .

Dobrý den tchýně je po odebrání ledviny, bohužel druhá funguje na 50 % jaké jsou vyhlídky do budoucnosti děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 12. 2017

Tento údaj pro stanovení prognosy není dostatečný, k objektivizaci funkčního stavu ledviny je nutno provést rozbor moče a krve , což může provést jak příslušný odborník, kde by měla být pacientka sledována, tak praktický lékař.

Dobrý den, prosím, o radu ohledně sedmileté dcery, která ve čtyřech letech prodělala Henoch Shonleinovu Purpuru. Nemoc tenkrát trvala dva měsíce, naštěstí ledviny zasaženy nebyly. Za poslední rok se však objevuje opakované zvracení jednou měsíčně, někdy skončíme i na kapačkách v nemocnici, nicméně zvracení většinou během dne nebo dvou odezní a dcera ráno stane, jako by se nic nestalo. Moje otázka zní, zda-li by tyto potíže mohly mít souvislost s prodělanou nemocí a zda by se měly ledviny vyšetřit. Bydlíme na malém měste a od nemoci nikdy nechodila ke specialistům, nebyla v péči nefrologa. Jenom dva roky po nemoci jsme měli jednou ročně vyšetřovanou moč papírkem u dětské dr. Mám obavu, aby se něco nezanedbalo. Při akutním zvracení se objevuje zvýšená teplota, bolesti bříška, hlavičky. Někdy si stěžuje na bolesti u srdíčka, někdy zase na hrudníčku na druhé straně, při poslední epizodě měla pozitivní OK ve stolici. V moči bývá často aceton. Naše doktorka to vždy uzavře jako virózu. Prosím o radu, děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

18. 12. 2017

Souvislost uváděných obtíží s ledvinami je málo pravděpodobná , nadále bych však doporučil kontrolu moče stran přítomnosti bílkoviny a červených krvinek , při negativním nálezu postačí 1× ročně .Aceton se v moči běžně vyskytuje při zvracení, nemá souvislost s postižením ledvin, ale je projevem změn ve vnitřním prostředí, následně pak mizí.Pozitivní stolice na OK pravděpodobně souvisí s překrvením žaludeční sliznice při zvracení. Výše uvedené krátkodobé obtíže skutečně pravděpodobně souvisí s virosou ,

Dobrý den, ve zprávě z pravidelné kontroly po nefrektomii mám uvedeno: „Játra nezvětšená, přiměřené denzity, v pravém laloku stac. hypodenzní oválný útvar vel. 20×12 mm, jinak parenchym bez prokazatelných ložiskových změn.“ Co to, prosím, znamená? Děkuji Štěpán Volf

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 12. 2017

Pokud se jedná o nový záchyt ložiskových změn , je na místě sono kontrola/před­pokládám, že se jedná o toto vyšetření /, nebo doporučení doplnit vyšetření jinou zobrazovací metodou, v případě absence tohoto postupu obraťte se znovu na vyšetřujícího lékaře, případně na lékaře , který toto vyšetření doporučil.

Dobrý den, chtěl bych se prosím Vás zeptat, jestli mohu užívat suplement KREATIN, když jsem v 1 roce prodělal hydronefrozu 1 ledviny. Od té doby žádné problémy s ledvinami nemám. Nyní je mně 20 let, aktivně sportuji a cvičím, byl mi doporučen kreatin, tak se chci zeptat, zda mi nemůže uškodit na ledviny. Děkuji JK

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 11. 2017

Kreatin je látka , která při dlouhodobém užívání může způsobit řadu zdravotních obtíží,před jejím užitím Vám doporučuji se s příslušnými riziky seznámit. Skutečnost, že jste měl v dětství uvedené problémy, a nyní je stav již normalisován, tato rizika však nezvyšují.

Dobrý den,

mému synovi je 16 let a stěžuje si na bolest ledviny. Při ranním vstávání má silnou bolest v ledvině a musí ihned jít močit, při močení má stavy omdlení. Přesto nemočí krev a moč nemá žádnou neobvyklou barvu. Pitný režim dodržuje a neví o tom, že by měl nějaký úraz, který by to mohl způsobovat.

Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 11. 2017

Ranní stavy na omdlení při močení pravděpodobně souvisí s nízkým krevním tlakem, doporučuji zvolnit tempo při vstávání a zvýšit přijem tekutin , ovocný čas, minerálky atd .Stran bolesti a nucení na močení Vám doporučuji s vzorkem ranní moče navštívit registrujícího lékaře , který celou situaci posoudí.

Dobrý den,Je mi 21let a od 3let jsem sledována v nefrologické pořádně.Mam alpotruv syndrom ,chtěla bych otěhotnět ale doktor mi to nedoporučuje protože se boji,že by mi mohly selhat ledviny.Myslite,že je nějaké řešení.Chtela bych slyšet i jiný názor děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 11. 2017

Obavy jsou samozřejmě na místě. Laboratorní a klinické projevy jsou však individuální . Pokud máte v současnosti funkce ledvin bez známek postižení ,tj. tzv glomeruální filtraci bez poklesu , močový nález je omezen na přítomnost červených krvinek a množství bílkoviny je do 1,5 g/den , netrpíte vysokým krevním tlakem , pak jsou rizika menší,

Dobrý den,chtéla bych se zeptat..dnes jsem byla u paní doktorky na sonu ledvin,našli mi angiomyolipom ve velikosti 16mm..paní doktorka říkala že bych méla jít na vyšetření CT,ale obvodní doktorka tvrdí že to není potřeba..tak ted nevím..mohl by jste mi říci jak to je? Dékuji moc..S přáním hezkého dne..Pavlusová..

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 10. 2017

Angiomyolipom je benigní ložisko ,které nevyžaduje další řešení. Pokud vás vyšetřující lékařka odesílá na CT , tak si zřejmě není diagnosou zcela jistá , v tomto případě by však Vám měla sama vystavit žádanku k CT vyšetření ,pokud se jedná o rentgenologa pak odeslat k urologickému vyšetření , nebo Vám doporučit časnou ultrazvukovou kontrolu.

Dobrý den, můj dědeček zemřel na nádor ledviny (Grawitzův tumor), jeho syn – můj otec-měl stejný nádor na ledvině, naštěstí náhodně zachycen včas, ale byla mu odebrána ledvina. Chtěla bych se zeptat, jestli může být tenhle nádor nějak podmíněn dědičně a je větší riziko pro mě a sourozence? Předem děkuji, pěkný den, Jana T.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 10. 2017

Nepíšete v kolika letech se u vašich příbuzných maligní onemocnění objevilo . Pokud se nádory objevují v mladším věku,lze skutečně předpokládat určitý genetický podíl na tomto onemocnění .Ve vašem případě bych Vám doporučil pravidelné sonografické kontroly dutiny břišní včetně ledvin cca 1× ročně.

Dobrý den, dialyzovaná ruka je velmi zohavená. Samotné je mi odporná a chtěla bych si ji po transplantaci ledviny nechat upravit do snesitelné podoby. Poradíte kam se pak obrátit ? Jsou u nás na to nějaké specializované pracoviště ? Je možné ruku upravit i bez poškození shuntu ? Jsem si vědoma, že si plastiku budu muset uhradit, Děkuji za odpověd Štěpánková Jana

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 10. 2017

Doporučuji Vám obrátit se na specialisovaného cévního chirurga, který má zkušenosti s arteriovenozními fistulemi ,který Vám navrhne možnosti řešení . I po plastice u vás zřejmě aneurysmaticky změněné odvodné žíly může být AV spojka funkční.

Dobrý den, při UZ ledvin byly nalezeny objemné cysty v levé ledvině. Byla mi provedena fázová scintigrafie ledvin, kde je vše v normě. Prosím, je potřeba to hlídat, může se z toho stát něco víc ? A z čeho se to stalo… na tohle mi lékař neodpověděl… Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 10. 2017

Cysty jsou dutiny vyplněné tekutinou, vznikají na podkladě defektů ve tkáni, v některých případech jsou geneticky podmíněné. Je vhodné UZ vyšetřením sledovat cysty větší než 3 cm.

Dobrý den, jsem pár let po transplantaci, vše funguje výborně, pouze-pravděpodobně vlivem Advagrafu mám velmi řídké vlasy, pro ženu to je nepříjemné, je mi 40let, může mi něco pomoci??:-(.. Děkuji..

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 10. 2017

Imunosupresivní léčbu po transplantaci nelze vysadit , případná změna terapie vzhledem k nežádoucím účinkům je v kompetenci ošetřujícího nefrologa.

Dobrý den, dnes jsem byla na vyšetření sona břicha a pan doktor mi napsal ve výsledku AML v p. intermedia P ledviny 8 mm. Můžete mi prosím sdělit co to znamená ? Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 10. 2017

Neznám souvislosti a důvod k vyšetření , nejsem schopen rozluštit , nezbývá než se dotázat přímo u autora popisu , mne by tato informace rovněž zajímala.

Dobrý den,při UZ kontrol.jater mi bylo zjištěno objemné vaskularizované hyperechogenní ložisko nasedající na horní pol.levé ledviny.Muže jít o objemný extrarenálně se propagující angiomyolipom s nápadnou vaskularizací­.Prosím o Váš názor na postup léčby a popř.prognozu léčby.Děkuji moc za Vaši odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

31. 08. 2017

Pokud se jedná o nový nález, který při předcházejících vyšetřeních nebyl popsán , doporučuji urologické vyšetření se zvážením vyšetření computerovou tomografií, či magnetickou resonancí

Dobrý den, ráda bych se zeptala v pár bodech, jelikož už jsem toho přečetla tolik a nejsem vůbec moudrá. Jistý muž před 5 lety za 5 min dvanáct absolvoval transplantaci ledvin, dle jeho slov průměrný orgán od ženy cca 60. Nyní je mu 45, tedy 5 let po operaci, hodnoty údajně stabilizované. Jaká je pravděpodobnost další transplantace? Hlavní body změny kvality života? Dotyčný říká, že se povahově změnil…Co znamená dlouhodobé užívání imunosupresiv v kontextu s plodností, genetické informace předávané plodu za předpokladu oslabení imunity, resp. veškerá rizika spojená u muže s reprodukcí? Nejsem si teď jistá, zda-li zároveň neabsolvoval i transpl. sleziny, je to možné? Děkuji za případné další důležité vhledy v kontextu s transplantací těchto orgán. Jsem s pozdravem

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 08. 2017

1/Transplantovaná ledvina může spolehlivě pracovat i více než 20 let , prognosu určuje celá řada faktorů, věk dárce však nepatří mezi ty hlavní.V případně selhání funkce transplantované ledviny je pak možné podstoupit transplantaci další. 2/Imunosupresiva se nepromítají do genetické informace 3/Transplantace sleziny se standartně neprovádí, všechny informace ohledně operace jsou navíc uvedeny v propouštěcí zprá­vě

Dobry den na Sono mi bylo zjištěno :PL s cystou 19mm,LL s AML. 7mmv doplnim polu ledvinybil. Bez dilatace DS bil. Kora bez redukce, lithiasu nad 4mm neprokazuji, m. M hladkostenny, anechogenniho obsahu. kontrola za pul roku, bez leku. Muzete mi prosim rict co to pro mne znamená a jaka je moznost léčby? Hlavni diagnozu mám N319 a vedlejší Q618.Dekuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 08. 2017

Uvedený popis odpovídá Dg.Q 61 , nevyžaduje žádná další opatření, kontrola za 6 měsíců vyhovuje,

Dobrý den, moje maminka chodí už pátým rokem 3× týdně na dialýzu. Už vůbec nemočí, má vysoký draslík a fosfor i přesto, že jí různé tabletky na snížení. Po nich má bohužel špatný žaludek a nepředávnem zjistila že tam měla zánět. Po tolika letech na dialyze by už chtěla být zapsána na čekací listinu. To bohužel nemůže být, kvůli své obezitě. Je jí 51 let měří 154 cm a váží 98kg… pít nemůže skoro vůbec, takže se nějaké cvičení vylučuje, akorát by nás zajímalo, které potraviny by mohli udělat efekt, nebo zda znáte nějakého výživového poradce který se touto problematikou zabývá… Děkuji moc, přeji hezký zbytek dne.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 08. 2017

V současné době je k dispozici více léků , tzv. vazačů fosfátů , po konsultaci s ošetřujícím lékařem se možná najdou ty, které ještě nevyzkoušela. Každá dialýza má k dispozici podrobné tabulky potravin s obsahem draslíku a fosforu a zpravidla také spolupracuje s nutričním poradcem. Všeobecně lze říci, že nejvíce draslíku obsahuje ovoce- meloun,banán,me­ruňky, broskve, hroznové víno, relativně nejméně pak jablko. Fosfor je nejvíce zastoupen v mléčných výrobcích, luštěninách, instatní přípravky, Coca-Cola atd. ale podrobnější informace na dialýze obdržíte.

Dobrý den,zajímalo by mě prosím zda je možné určit jak energeticky náročná je čtyřhodinová hemodialýza myslím tím spotřeba kcal-pro zhruba 76kg pacientku.Je to možné nějak spočítat? Děkuji za odpověď.
Monika HK

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 07. 2017

Výslednou hodnotu ovlivňuje celá řada dalších proměnných , na straně pacienta i způsobu provedení dialýzy /hemdialýza, hemodiafiltrace, krevní průtok, teplota dialyzátu, v každé případě je však vhodná malá svačina v průběhu dialýzy a vydatnější příjem energie po jejím skončení .

Dobrý den, pred pul rokem mi byly nahodou zjisteny spatne vysledky krve. Po podstoupeni biopsie ledviny znela diagnoza takto: chronicka renalni insuficience dle dokum. III. A-IV., KDIGo G4A3. IgA nefropatie s globalni sklerotizaci (7/7). Pul roku jsem byla na Prednisonu,dale uzivam Prestarium neo forte,Agen,apo-allopurinol,Con­troloc,Furon. Vysledky z posledni kontroly: S_UR:19,2. S KRE­A:250. Gf krea:0,37. S KM:410. S_GGT:1.82. Fu_ALB O:844. Nyni mam zvysene jaterni testy,lekarka rika,ze je to vlivem dlouhodobeho uzivani leku. Posledni dva medice jsem velmi unavena,boli me klouby-spatne chodim,mam problem vstat,vyjit schody.. Bojim se,ze pridanim dalsich leku na obtize si znicim jatra. Mam kamaradku na dialyze,rika,ze se ji velmi ulevilo a citi se nabita energii a celkove lepe. Muj stav jeste neni na dialyzu? Dojizdim do FN Olomouc,na kontrolu jedu ted po delsi dobe(z duvodu hospitalizace kvuli jatrum) 25.7. Prosim Vas o objasneni vyse zminenych vysledku a vas nazor na moznost zahajeni dialyzy. Mic Vam dekuji,Nikol

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 07. 2017

Dle Vašich současných laboratorních dat dialýzu nezahajujeme, Vámi uvedená medikace zpravidla játra nepoškozuje. Pokud máte zvýšené jaterní testy více než trojnásobně nad normální hodnoty, mohou to být právě poškozená játra, která Vám způsobují únavu a příčina jejích postižení s ledvinami nemusí souviset. Bolesti kloubů mohou být způsobeny kostním postižením ,které doprovází selhávání ledvin. Při následující kontrole ošetřující lékař Vaše obtíže znovu zhodnotí, provede adekvátní laboratorní vyšetření hodnotící metalismus kostí, posoudí krevní obraz a o dalším postupu Vás bude informovat.

Dobrý den. Boli mě záda v oblasti ledvin. Byla jsem na odběrech krve a moči a výsledky jsou zcela v pořádku,ale záda mě stále Bolí. Jak zjistím co by to mohlo být?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 07. 2017

Vyhledejte svého praktického lékaře, který Vaše obtíže posoudí,vyšetří a navrhne řešení

Dobrý den, od mala se léčím s hypoplazií jedné ledviny a momentálně jsem rok po operaci a ledvinu mi vzali. Druhá to zatím zvládá docela dobře. Bude mi 18 let a jsem studentkou zdravotnické školy. Zaslechla jsem, že je možné na to mít invalidní důchod. Chtěla bych se zeptat zdali je to možné a jestli bych měla nárok si o to zažádat po studiu. Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 06. 2017

Požádat o invalidní důchod si může každý z nás, pokud je však Vaše stávající ledvina v pořádku, bylo by zřejmě vyjádření posudkového lékaře zamítavé, nicméně můžete svůj problém probrat s Vaším praktickým lékařem, který zná místní podmínky stran důchodových řízení .

co je velbloudovitá ledvina

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 06. 2017

Toto označení lze považovat jako neoficiální slangový výraz , který lékaři , zpravidla při ultrazvukovém vyšetření ledvin, použijí, když kontura ledviny je nápadně vyklenutá, bez přítomnosti patologických strukturálních změn .

Dobrý den. Chci se zeptat co může být příčinou asymetrii ledvin, a jestli to může být vážne nebo je to normální. Moje dcera má 4,5 let a na sonu ledvin nám řekli že má jednu o necelý centimert větší než druhou. Vracejí se ji i záněty močových cest. Dcera je narozená v 33tt.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

31. 05. 2017

Rozdíl ve velikosti menší než 1 cm zpravidla není klinicky významný . Může být ovlivněn předčasným porodem .Vliv opakovaných močových infekcí je málo pravděpodobný a navíc je často provázen strukturálními změnami, což se dle vašeho sdělení t.č. neděje.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli jde mít hemodialýzu v USA, předpokládám že v nějakém soukromém centru ano. Dále by mě zajímalo jestli je známo kolik stojí HD v USA a zda to potom proplácí pojištovna u nás? Hledal jsem tyto informace na internetu, ale nic nemohu najít :/ Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 05. 2017

Cena dialýzy v USA může být v každém středisku jiná , rovněž přístup k pojištění se může lišit, pokud Vám mohu doporučit zkontaktujte si nejdříve příslušné dialyzační centrum v USA , požadejte je o podmínky poskytování péče a následně s těmito údaji konsultujte svou pojišťovnu.

Dobrý den, jsem ve 36.týdnu těhotenství a na ultrazvuku mi pan doktor zjistil cysty na ledvině u plodu, můžu se zeptat co by to znamenalo pro miminko? Popřípadě hrozí nějaké horší komplikace? Mám jet na podrobnější ultrazvuk do Brna, ale čekání je nejhorší a proto se obracím s dotazem na Vás. Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 05. 2017

Přítomnost cyst zpravidla nepředstavuje závažný stav, vaše dítě bude po narození pravidelně sledováno dle aktuálního stavu pak zcela jistě dostanete podrobnější informaci.

Dobrý den na ultrazvuku ve 12t mi byl zjištěn u plodu zvětšený močový mechýř, 5mm který se možná nevyprazdňuje,krev na vývojové vady je dobrá. Jak se postupuje v případě že se močový měchýř bude stále plnit.Mám mít kontrolní ultrazvuk za dva týdny…moc mi k tomu neřekli,že je plod ještě malý.Děkuji za odpověd Křapová

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 04. 2017

Ve 12 týdnu těhotenství je jakékoliv hodnocení předčasné , stanovený postup je adekvátní

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda lze transplantovat i třeba potřetí. Je možno dostat se znovu do WL i po dvou transplantacích nebo jsou již prodělané dvě transplantace komplikací a mohou bránit znovu zařazení do WL?Jak vysoké protilátky může i mít při vyšetřování pro zařazení do WL, tj? je nějaké omezení? Ostatní výsledky srdce plice EKG sono vcelku dobré… Děkuji vám.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 04. 2017

I dvou transplantacích je možné další zařazení na WL ,je však nutno vzít v úvahu příčinu selhání předcházejících transplantovaných ledvin , váš současný zdravotní stav.Vysoká hladina protilátek může zhoršovat prognózu další transplantace. Konkrétní informace Vám pak podá Váš ošetřující nefrolog.

Dobrý den, mám zvýšený kreatinin v krvi – 116–123 mol/l a to nejspíš z důvodu většího příjmu bílkovin a podílu svalové hmoty. Vše je jinak v normálu, tak jsem se chtěl zeptat jestli tato vyšší hodnota nezadělává do budoucna na problémy? Ledviny pracují jak mají, ale přeci jenom jestli tím, že musí vylučovat více kreatininu, nedochází k jejich rychlejšímu opotřebení. Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

31. 03. 2017

Zvýšený příjem bílkovin může ledvin zatěžovat , mírou rizika je množství albuminu, případně celkového proteinu v moči .Toto vyšetření Vám může zajistit praktický lékař .

Dobry den , mam autoimunitni nemoc Myasthenia Gravis. Nasledkem léčby jsem prodělal před 3 roky dvakrát akutní selhani ledvin. Ted pozoruji posledni dva měsíce , že přes den skoro nemocim. Když mam námahu tak za den vymocim sotva do 0,5 L . Zaden vypiju tak 2,5 – 3 litry . A potom chodím močit celou noc. Ale teď za tyden jsem přibral 6 kg a behem dne mam otekle kotniky , berce i jsem natekl ve tváři. Chci se zeptat jestli je možné , že ledviny se opět horší?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 03. 2017

Uvedené příznaky mohou být projevem snížené funkce ledvin , základní vyšetření může provést Váš praktický lékaře, v případě potvrzené patologie Vám doporučí další postup

Dobrý den, mám k Vám dotaz ohledně lázeňské péče. 1. září vloni jsem byla na nefrektomii z důvodu nádoru. Lékař se zmínil o lázních, ale až po kontrolní MR, tedy někdy v září. Dočetla jsem se, že do lázní se musí jet do roka od operace, proto se chci zeptat, zda to nebude pozdě. Děkuji za případnou odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 03. 2017

Dle platného indikačního seznamu je komplexní lázeňská léčba možná z indikace VIII/3 do 6 měsíců od operace , onkolog Vám však může doporučit lázeňskou léčbu do 12 měsíců , v některých případech , pokud ještě probíhá léčba , lze ji nastoupit i později , ale v tomto případě Vám doporučuji konsultaci s revizním lékařem Vaší pojišťovny

Dobrý večer chtěla bych se vás zeptat mám už ani nevím,jak dlouho bolesti v levém boku jako od ledviny nemůžu v noci spát a ráno když vstanu tak si bohužel nenavléknu ani ponožky nemúžu se tedy ohnout a při chůzi to boli mam tedy i zimnici,ale horečku jsem naposled neměla chodím v noci i čůrat což bohužel,jak vím pro mě znamená nějaký problém.Mám za sebou několik kalibrací uretry pro časté záněty močového měchyře,zánět ledvin akutní asi před 15 rokama.5 la­paroskopickych operací na gynekologii teď se momentálně léčim s endometriozou a srůsty.Prosím vás o radu moc děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 03. 2017

Doporučuji Vám vyšetření u Vašeho praktického lékaře včetně vyšetření moče, který posoudí nutnost vyšetření krve, případně ultrazvukové vyšetření ledvin.Tato vyšetření zpravidla jednoznačně vyloučí , či prokáží močový infekt, případně další problém v oblasti močového systému.

Dobrý den, jsem studentka VŠ (22 let). Od 8/2016 jsem byla 7× léčena ATB pro akutní cystitidu (v moči vždy nález krve a bílkoviny, kultivace neg., bez teploty). Asi 11× stavy ledvinové koliky ( začíná únavou, návaly horka, urputné štípání v močovém měchýři spojené s pocitem na zvracení, po cca půl hodině vždy začnou bolet záda na jedné straně-není vždy na stejné, pulzující bolest bez úlevové polohy a křeče, někdy zvracení, krev v moči..). Na CT a SONO nezjištěny urolity ani jiná zjevná příčina. Gyn. stěry a stěry uretry neg., ATB nepomáhají, koliky se opakují i v průběhu dobírání , i po dobrání ATB, jen zhoršují můj stav- léčím se s ulcerozní kolitidou (současně beru kortikoidy lokálně Budenofalk a Pentasa tablety). Prakticky nevím, proč se mi tyto stavy vrací a důvod vzniku. Prosím o pomoc nebo radu. Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 02. 2017

Opakované močové infekty u mladých žen jsou poměrně časté, Ulcerozní kolitida , tedy onemocnění provázené změnou imunitního systému situaci významně komplikuje . Předpokládám , že zvyklá preventivní opatření /předcházet prochladnutí, pitný režim atd/ dodržujete, rovněž se zřejmě nepodařilo determinovat vyvolávající moment . Vámi uváděna negativní kultivace t.č. nedává možnost uvažovat o případné autovakcíně,nicméně zaměřil bych se na možnost infekce Chlamydiemi, které se velmi obtížně kultivují, a konsultaci s imunologem stran posílení imunity,což ovšem nutno řešit ve spolupráci s gastroenterologem , aby nedošlo ke zhoršení střevní symptomatologie.

Dobrý den,pane doktore.V roce 1986 jsem prodělala operaci bloudivé ledviny po úraze z dětství.Od té doby jsem měla několikrát ledvinovou koliku, v močovém měchýři chronická ložiska. Také se mi stalo, že jsem v loňském roce odnesla na kontrolu moč do laboratoře. A následně po dotazu u mé lékařky, kdy mi bylo sděleno,že je vše v pořádku, tak skoro dva měsíce po té, mi řekli, že jsem tam měla nález. Letos na Nový rok, jsem dostala chřipku. Lékařka mi napsala antibiotika (Azitromycin). Po nich mi bylo zle a také mne dloubalo v oblasti ledviny. Byla jsem znovu u lékařky. Po vyšetření mi zjistili v moči streptokoka a zvýšené jaterní testy. Od toho mě prý asi bolela ta ledvina. Dostala jsem jedno balení Macrmiroru. Není mi stále dobře. Prodělala jsem boreliózu, mám stále zdravotní problémy. Žaludeční vředy, páteř, psychické problémy. Takže hodně léků! Občas jsem už z toho unavená a nikam se mi už nechce chodit. Mám pocit, že obtěžuji. Urologii máme buď v HK nebo ve Dvoře Králové. Někdy mám moč světlou, někdy tmavou.Opuchají mi prsty na nohou a mám tlak v lýtkách. Piji hodně, bylinky(urologický čaj). Tu bolest, jako u kolíky nemám. Stále mě tam ale dost dloube. Nevím si rady, co dělat, nebo co pit. Jestli je to od ledviny? Předem děkuji za odpověď. Mirka

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 02. 2017

Doporučuji Vám požádat v případě přetrvávajících obtíží o základní vyšetření moče , krve svého praktického lékaře,a ultrazvukové vyšetření nejen ledvin, ale celé břišní dutiny , v případě zjištěné patologie Vám pak Váš ošetřující lékař doporučí další postup.

Dobrý den, čím,nebo jak zlepšit proteinurii (3,5–5,1) a vysoké hodnoty urey (36) u diabetika s diagnozou chronickeho selhavani ledvin. CKD-EPI 0,4. Velice děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 02. 2017

Vámi uváděna glomerulární filtrace 0,4 ml/sec již představuje závažné postižení ledvin , který vyžaduje komplexní léčebný přístup , dieta, kombinace léků .V léčbě je nutno zohlednit Váš celkový stav ,přidružená onemocnění , především vysoký tlak, postižení srdce , dále laboratorní data především hladinu draslíku,vápníků , fosforu, kyseliny močové , albuminu. Váš ošetřující nefrolog Vám jistě Vaši situaci vysvětlí, a rovněž můžete požádat o konsultaci nutričního poradce ,stran optimálního stanovení omezení příjmu bílkovin, které se ve většině případů u Vašeho postižení doporučuje.

Dobrý den, prosím, mám zvýšený parathormon 150 pmol/l a Ca 2,79 mol/l. Byl mi odstraněn benig. adenom na štít,žl. s nezachycením příštit. tělístka. To bylo v říjnu 2016. Znovu jdu na scintografii do nem. Kyjov k vůli zvýšenému PTH příští týden. Už 3 týdny mi otekají oči i okolí. Oční, kožní alergologie vše negat. Může za to PTH nutno odstranit přiš. těl.?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 02. 2017

Zvýšená hladina PTH může vyvolat oční obtíže, vámi uváděna hladina však zpravidla tyto projevy nevyvolává , ale vyloučit tyto projevy u Vás nelze . Hladina PTH je ovlivněna funkcí ledvin, pokud jsou Vaše ledviny zdravé, pak je jistě namístě scintigrafii provést a o odstranění příštitných tělísek tělísek uvažovat.

Včera v televizním pořadu – citace " Člověk, který má rodinu, má automaticky mnohem vyšší naději získat orgán než ten, který žije sám" . Je to pravda? Totéž jsem totiž slyšel v nemocnici – že nemám tak velkou šanci na transplantaci, protože žiji sám ( je mi necelých 50, pracuji, jsem zcela soběstačný ). Skutečně je toto kritériem v pořadníku? Děkuji mnohokrát za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 02. 2017

Pořad jsem nesledoval, nicméně jeho autor měl zřejmě na mysli možnost příbuzenské transplantace­.Samotný status nemá na pořadník v čekací listině vliv.

Dobrý den, můj obvodní lékař šel do důchodu, proto jsem si našel jiného,udělal mi vstupní prohlídku a ptal se Jestli mám nějaké potíže,nic mě netrápí kromě asi dva měsíce staré věci so takové, že jsem asi dvakrát na začátku močení a ke konci močení měl moč tmavě hnědou a na míse zůstaly stopy písku.Pan doktor mě tedy poslal na Sono kde mi řekli,že na levé ledvině něco mám a raději mě Ještě pošlou na urologii popřípadě na CT. Je mi 33let a tři roky zpětně jsem se léčil na vysoký tlak, který časem šel do normálu i bez léků,v té době jsem měl ledviny v pořádku snad až na jednu malou cystu.zde vám zasílám opis zprávy z dnešního Sono,mám se něčeho obávat?Předem moc děkuji za odpověď Ladviny-prava :98×558 mm , levá 105×46 mm-sù normalnej velkosti a lokalitách, parenchým primeranej šířky,katarální kontúra lavej ladviny je preliačená,columna renalis I.sin.,na kaud. 1/2 lavej ladviny je hapoechog. lož.26mm-atypicka cysta?-Prog . velkosti oproti US z r 2014,bez dilatácie DS,bez ložiskových zmien.MM je hladkostenný, echoprazdny.Pros­tata nezväčšaná. Dopl.urol.konz.(dla urologa ev.doplnenie CT ladviny.)

Jsem objednaný až za týden tak mám docela strach. V krvi mi při rozboru byla nalezena krev. Hezký den a děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 02. 2017

1.Písek v moči může být signálem zvýšeného rizika tvorby močových kamenů, které však t.č.
nebyly u vás prokázány,prevencí může být adekvátní příjem tekutin ,při běžném zatížení cca 1,5 l
ne však minerálních vod . 2.Nález atypické cysty není zcela jistě akutní, obavy t.č. nejsou namístě , termín došetření
je zcela vyhovující 3.Samotný chemický průkaz krve v moči není patologií , je však vhodné vyšetřit močový sediment
zdali jsou přítomny červené krvinky- erytrocyty , plně v kompetenci urologa, který toto učiní .

Dobrý den, potřebovala bych poradit co vše nás čeká při nedostatečné funkčnosti ledvin u 8 měsíčního dítěte. Jedná se mi o omezení aktivit a stravy. Doposud jsem dostala informace pouze ohledně zákazu plavání pro miminka, koupališť a ve stravě ohledně soli a ovoce. Dcera je brána, jako ,,velmi rizikový pacient'. Děkuji předem.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 02. 2017

Prognosa postižení je určena příčinou a závažnosti nedostatečné funkce, obraťte se s důvěrou na příslušné specialisty – dětského nefrologa, případně urologa .Problematika může být složitější a přesahuje naše možnosti Vám adekvátně poradit.

Dobrý den, v rodině se vyskytl aHUS u tříletého syna a lékaři zvažují lék zvaný ECULIZUMAB nebo SOLIRIS (nevím zda léky jsem napsal správně). Můžete mi vysvětli rozdílnost účinku na toto onemocnění? Ševčíková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 02. 2017

Jedná se o vysoce specializovanou oblast ,tento lék je možno podat u onemocnění Vašeho syna, pokud ošetřující lékaři takto uvažují , zcela jistě již s touto terapií mají zkušenosti a poskytnou Vám všechny potřebné informace včetně případných nežádoucích účinků

Vážený pane doktore, vnučka se pomaloučku uzdravuje, ale mě ještě zajímá, jak to bude do budoucna, když ledviny porostou s dítětem a nynější poškození se nevrátí v důsledku nárůstu ledvinné hmoty. Děkuji mnohokrát za odpověď Procházka

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 02. 2017

Akutní infekce zpravidla do chronicity nepřechází , vnučka však bude jistě nadále pravidelně sledována a ošetřující lékař Vás bude informovat.

Dobrý den, dočetli jsme se o léku Kremezin Capsule, že by měl být užíván převážně u diabetiků s diab.nefropatií na pomoc při oddálení nutnosti dialýzy, je tento lék opravdu takto „funkční“ a pomáhá? Jsou nějaké kontraindikace, kdy se nemůže užívat? Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 01. 2017

Nemám informace o tom, že by tento preparát byl u nás již schválen . Jedná o střevní adsobent, spekuluje se nad možností zlepšení střevní mikroflory s následným omezením resorbce toxinů . Zásadní kontraindikace určitě nemá , jeho pozitivní vliv na zlepšení prognosy pacientů s renální insuficiencí , tedy nejen diabetiků , dle mých informací, nebyl zcela spolehlivě prokázán.

Dobrý den, předem Vám děkuji za Váš čas a pochopení… můj tatínek, ročník 1947 má diagnostikovanou diab.nefropatii, do poradny dochází od 4/2016, kdy měl hodnoty kreatininu kolem 170, byl zařazen do st.3. Po půl roce byl znovu v poradně, kde kreatinin mírně stoupnul (ostatní hodnoty ted nevím) a stále měl poškození ledvin 3.st. Pro nízké hodnoty hemoglobinu kolem 80, začal dostávat týdně erytropoetin. V srpnu prodělal těžké průjmy a infekci močových cest, a zároveň v důsledku toho byl silně dehydrovaný (kreatinin 370, urea 24) a velmi se mu rozházely a vyrostly i hodnoty cukru. Nyní po propuštění a třetí návštěvě v nefrologické poradně má ve zprávě uvedeno, že již nyní spadá do 4.st, kdy se hodnoty zhoršily po prodělané infekci moč.cest. Nyní má kreatinin 270, urea 29, proteinurie 3,5–5,1g, , hemoglobin 136, Ca, K, a ostatní minerály v normě. Může být toto zhoršení opravdu vlivem prodělané infekce, kdy se „rozházely“ hodnoty cukru (i dlouhodobého) a krevního tlaku a je šance, že se může vše zlepšit, aby se oddálilo úplné selhání ledvin a následná dialyza? Velice děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 01. 2017

Zhoršení funkce ledvin je jistě vlivem prodělané infekce a dehydratace, po stabilisaci stavu zpravidla dochází ke částečné korekci, což potvrzují Vaše uváděné údaje . V současnosti Vašemu otci dialýza bezprostředně nehrozí ,ale vzhledem k vysoké proteinurii je jeho prognóza bohužel nepříznivá.Udržo­vání optimálních hladin glykemie a normotense však jistě přispěje k udržení stávajících funkcí.

Dobrý den, vnučka (5 let) s chřipkou v nemocnici pro akutní selhání ledvin. Jak dalece tato viróza může ovlivnit funkci ledvin? Děkuji za odpověď. Procházka

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 01. 2017

Pokud selhání ledvin souvisí s akutní infekce je reálná naděje na obnovu funkce ledvin, v případně porušené imunity léčba je zpravidla delší

Je možná souvislost dlouholeté onemocnění ledvin (od 2005) v nefrologické ord. – glomerulonefritis chronica s renální insuf. III. st. lehká isolovaná proteinurie s onemocněním diagnostikované v r. 2010

  • Parkinsonova choroba, demence?

Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 01. 2017

Souvislost mezi chronickou glomerulonefritidou a Parkinsonovou chorobou nebyla prokázána, skutečností, ale je že pacienti s renální insuficiencí III st. jsou vystaveni vyššímu riziku sklerotických cévních změn a tím možnému ovlivnění mozkových funkcí .

Dobrý deň, manžel má alportov syndróm, je iste, že ho zdedila naša spoločná dcéra? Má 14 rokov, doteraz nemá žiadne príznaky, pravidelne chodíme na sonograficke vyšetrenia, dcéra je zdravá, len som čítala , že otec prenáša toto ochorenie na všetky dcéry , ale nie na synov? Dakujem

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 01. 2017

Gen zodpovědný za manifestaci Alportova sy je velmi rozsáhlý, jeho mutace se liší , takže klinické projevy jsou individuálně rozdílné od zcela nevýznamné isolované hematurie až po selhání ledvin.V převážně většině případů je genetická porucha vázána na chromozom X , takže se může vyskytovat u obou pohlaví , ale projevy nemusí být závažné.

Dobry den chtela bych se zeptat. Uz 13 let trpim na caste bolesti leve ledviny a byva to i s horeckama a zanetama. Obcas to mam i s dilataci. 4 x mi nasli kaminek a z toho 1 jsem vycurala sama a 3 jsem musela na laparoskii. Dvakrat mi davali stent a vzdy se to po kapackach zklidnilo .Usazuji se mi stale kolem stredniho kalichu. Rok a pul jsem ted mela klid a opet se mi vraci bokesti ledviny a doktor me poslal na ct a vysledek je ze v leve strane mam ve vsech kalisich inkrustace papil. Ale porad nevim co to znamena. Dal mi algifen kapky a mam dojit za tyden na kontrolu. Dekuji za odpoved.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 12. 2016

Inkrustace papil znamená, že ve stěnách vylučovacích systému v ledvinách ,v kalíšcích, jinak papilách , se vám usazují vápenaté soli , nejpravděpodobněji šťavelany, stávající postup je adekvátní situaci, bližší informace, případně dietní doporučením Vám sdělí Váš ošetřující urolog.

dlouhá léta si píchám inzulin a nyní půl roku chodím 3× týdně na dialýzu. V POSLEDNÍ DOBĚ MĚ BOLÍ HODNĚ NOHY ŠPATNĚ SE MI CHODÍ A NĚKDY SE MI CHVĚJĚ CELÉ TĚLO.BYLA JSEM NA VYŠETŘENÍ PARKINSON TO NENÍ. MŮŽETE MI PORADIT CO S TÍM. DĚKUJI

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 12. 2016

Může se jednat o projevy postižení periferních nervů, které je u diabetiků velmi časté, Váš ošetřující lékař Vám může pomoci úpravou dialyzačního režimu, medikamentozní léčby, případně Vám doporučí další vyšetření .

Dobrý den chtěl bych optat jestli bych mohl zvýšit hladinu testosteronu z doplnku treba s tribulus .mám jenom jednu ledvinu a zdravou sportuji a posilují v fitku.poslední dobou se mi zda ze jsem slabší a. stracim libido. Je mi 48 roku .ne zátěži to moc tu jednu ledvinu. Co bych mohl udelat jineho.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 12. 2016

Pokud vaše jediná ledvina je zdravá , zcela jistě nemá tato skutečnost vliv na hladinu testosteronu. Zdali hladinu testosteronu může ovlivnit výše uvedený přípravek – to je spíše otázka pro endokrinologa.Ke zvážení dávám přerušení užívání výše uvedeného přípravku a posoudit své problémy s odstupem několika týdnů.

Dobrý den, při preventivní kontrole mi zjistili vyšší hodnotu draslíku 6,0. Zároveň vyšší hustotu krve – moc jsem nedodržoval pitný režim. Ostatní hodnoty v normě. Subjektivně jsem bez potíži. Chodím darovat krev. Může být tato hodnota ovlivněna saunováním a nedostatečným příjmem tekutin?

Děkuji za Váš čas, Karel (25 let)

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 12. 2016

Předpokládám , že neberet žádné léky, či tvz. doplňky stravy , pokud jste bez obtíží, a všechny další vyšetření jsou ve fyziologických mezích doporučuji provést kontrolní odběr na hladinu draslíku , nejlépe bez zaškrcení končetiny.Hladina draslíku může být ovlivněna způsobem odběru, nebo pozdním zpracováním krevního vzorku.

Dobrý den. Náhodně jsem zjistila,že můj syn 22let má vysoký KT. 165/100, za 2 dny 185/105. Momentálně prý nemá čas na lékaře (studuje VŠ) a kromě divných pocitů v břise ( při otočení jakoby se mu v břišní oblasti něco převalilo)a občasné nevolnosti ho nic netrápí, asi 1/2 roku. Mně však ano, není přeci normální,aby měl takový tlak. Má 180cm, 76 kg, léčí se štítnou žlázou (před 3 lety byl na pravostranném odstranění št.žlázy- předoperační vyš. měl v pořádku). Nesportuje. Asi 1rok u něj pozoruji třes v rukou , padají mu věci z rukou, vymlouval se na delší čas u počítače, zp.prací s myší. Já jsem však vypozorovala,že se jedná o obě ruce, výmluvě s myší tudiž nevěřím. Pitný režim má max. 1,5l, vydrží i několik hodin bez močení. Mám o něj strach.Cukr i cholesterol měl vždy zcela v pořádku do 19let.4dny v týdnu tráví na koleji, nekouří, alkohol jen v malé míře, o víkendu max. 1 pivo a 1 panáka. Perlivou vodu vyjímečně a colu také.Léky jen letrox, ost. vyjímečně. Většinu času tráví u PC – studuje tento obor. Mohl by mít problémy s ledvinami? U nás v rodině jsou IM a CMP. Jeho otec má hypertenzi od 40 let a já matka flebolymfedém v levé DK a hypotenzi. Co mám ještě u něj sledovat než ho donutím jít k lékaři?Popř.čím by to mohlo být, na jaké lékaře se obratit;že bych ho zatim objednala k lékařům ( objednávací doby jsou u nás na měsíce).

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 12. 2016

Váš syn by měl v prvé řadě navštívit svého praktického lékaře, který provede základní vyšetření a v případě nutnosti jej nasměruje k příslušným specialistům.Si­tuaci by skutečně neměl podceňovat a čas si najít.

Dobrý den,mám velké bolesti na levé straně spodní části zad,vystřelující do boku.Lékař mi poslal na sono ledvin.Toto je zpráva ze sona.Vlevo ve střední části je přítomna hyperechogenita 4mm s dorsálním stínem,zřejmě drobná lithiase.Městnání není přítomno,mm má anechogenní obsah.Dostala jsem kapky Algifen,na pár hodin se mi uleví ale poté zas bolest,jak si lehnu na lůžko nedá se to vydržet.Prosím je nějaké jině řešení než bolest tlumit.Jsem dia na inzulínu,na žaludek mi to nedělá dobře.moc děkuji za odpověď Ivana Kapounová

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 12. 2016

Pokud vaše obtíže nepoleví, vyhledejte odborného lékaře- urologa,který Vaše obtíže znovu posoudí, provede kontrolní sono ledvin, případně doplní další vyšetření a doporučí Vám nejvhodnější léčebný postup.

Dobrý den,jsem 5let po transplantaci ledviny mohu jít na celkovou masaž těla Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 11. 2016

Po 5 letech je již graft dostatečně fixován, masáž jistě můžete absolvovat,je nutno však zohlednit případné povrchové uložení transplantované ledvin , tj. vyhnout se příslušné lokalitě, případně omezit ležení na břiše

Dobry den, syn 6 mesicu mel zvysenou teplotu a virozu, papirkem byla v moci zjistena krev, byli jsme tedy na vysetreni v nemocnici, kde se nahodou na utz ukazalo, ze ma syn jen jednu ledvinu, leva chybi. Krevni obraz v poradku, CRP 18, jiz bez teplot, kultivace moci ukazala bakterii ecoli, moc zapacha. Jsme zatim bez lecby, jen se nadale bude kontrolovat CRP a kultivace moci. Je takovy postup spravny? Muze bakterie bez lecby vymizet? Mam o syna veliky strach. Dle pediatra jde o virozu, ale nechci jeho jedinou zdravou ledvinu vystavovat riziku. Dekuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

16. 11. 2016

Pokud dítě nejeví známky bolestivosti , nemá teploty,považuji nyní stávající postup za adekvátní. Pokud na ultrazvuku nejsou známky zadržování moče , nález by se mohl bez antibiotické léčby upravit.

Dobrý den, jsem po ledvinové kolice. Ledvinový kámen jsem vymočil měl 2mm. Dnes je to 4. den co mě propustili z nemocnice. Už ale druhý den mě začala bolet ledvina. Není to nic hrozného, ale je to nepříjemné. Odezní to nebo to mám řešit? Když jsem odcházel z nemocnice tak mě to nebolelo. Děkuji za odpověď Hermann

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 11. 2016

Pokud máte bolesti doporučuji provést kontrolní sonografické vyšetření ledvin + vyšetření moče včetně močového sedimentu

Rosucard 40mg mohu k tomu 2dc.piva?Děkují.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 11. 2016

Nedoporučuji Rosucard pivem zapíjet, ale během dne jsou dcl možné

Dobrý den, podle vyšetření RIN mám mírně postiženou funkci levé ledviny a mírně až středně postiženou funkci pravé ledviny. Hodnoty urea a kreatininu v séru jsou v normě. Jak moc je závažný či ne nález na pomocí RIN? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 10. 2016

Pokud jsou sérové hladiny Urea, kreatinin v normě, nález RIN není klinicky významný

Dobrý den. Mám cukrovku,jsem na inzulínu. Na cukrovku beru Metformin 1000 3× denně,2× denně inzulin 10jednotek a asi 1 rok beru nové prášky Jardiance 1×denně. Asi půl roku mám bolesti v zádech a nevím zda mi bolí bederní páteř nebo ledviny. Prosím o sdělení co obnáší vyšetření ledvin a jak se na vyšetření dostat. Děkuji Dlouhý

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 10. 2016

Své obtíže můžete konsultovat se svým praktickým lékařem,nebo diabetologem. Vyšetření ledvin spočívá ve vyšetření moče, krve , případně provedení ultrazvukového vyšetření .

Co znamená angionefroskleroza ledvin?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 10. 2016

Angionefrosklerosa je postižení tepen zásobující ledviny , postižení spočívá ve tvorbě povlaků tepenné stěny, hlavní součástí těchto povlaků jsou sloučeniny na basi tuků , dochází k omezení průsvitu tepen , následně omezení průtoku krve ledvinou a tím ke zhoršování její funkce.

Dobrý den, kolik tekutin denně je vhodné vypít na jednu ledvinu a jestli je možné zvyšovat tuto dávku kvůli sportovní aktivitě, konkrétně posilování. Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 10. 2016

Pokud je jediná ledvina zdravá , není rozdílu.Doporučuji Vám poslouchat své tělo , pocit žízně je objektivním signálem množství tekutin navýšit bez obav o převodnění .

Dobrý den, před 1/2 rokem jsem zjistil, že trpím mírnou hypertenzí (140–90) a šel s tím k obvodnímu lékaři. Ten toto potvrdil a nasadil mě nebilet (1/2 tab., ráno) a poslal mě na kardiologii. Výsledky sona srdce ok.Dostal jsem tlakový a artymetický holter. Výsledek aritmetického holteru ok, tlakový nebyl úplně v pořádku. Následovala konrola UZV ledvin. Zjištěná mírná dilatace KPS pravé ledviny s nejasným stínem – nefrolithis . Byl jsem odeslán k urologovi, ten uzv potvrdil mírnou dilataci pravé ledviny s nějakou obstrukcí možná ledvinový kámen. Urolog mě objednal na CT vyšetření s kontr. látkou , ale až za 40 dní. Chtěl jsem se zeptat, zda to není pozdě, ale říkám si, že kdyby měl lékař podezření na nádor, tak mě pošle na ct dříve ? Co mám dále očekávat ? Žádnýma obtížemi netrpím. Ročník nar. 1981,. Předem moc děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 09. 2016

Stavený postup obvyklý a pokud netrpíte bolestmi, termín CT vyšetření vyhovuje, vaše obavy stran nádorového postižení ledvin nejsou na místě.

Dobrý den, jsem 4 roky na bio. léčbě v pondělí jsem si dala další dávku. Druhý den mi bylo už od rána špatně bolely mě klouby, svaly, byla jsem hrozně unavená a bylo mě nevolno od žaludku a pobolívalo mě v zádech. Nikdy jsem i takového po injekci neměla, bohužel to pokračovalo i dnes jenže ta bolest mi vystřeluje po obou stranách boků, přidala se zimnice. Chtěla jsem se zeptat jestli může jít o problém s ledvinami ?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

31. 08. 2016

Biologická léčba může mít řadu nežádoucích účinků .Souvislost s postižením ledvin možno vyloučit vyšetřením moče, krve, případně ultrazvukovým vyšetřením ledvin. Obraťte se na svého ošetřujícího lékaře, který provede vše potřebné.

Dobrý den. Byla mi zjištěna candida dubliniensis ze stěru z jazyka po užívání Augmentinu. U jakých pacientů mimo HIV, s transplantacemi a s vyšším cukrem v krvi se může ještě vyskytovat? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 08. 2016

U všech pacientů s kompromitovaným imunitním systémem, pro další postup závisí na klinických projevech ,nikoliv na samotném kultivačním nálezu

Čím zahušťovat omáčky při dialýze?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 08. 2016

Nelze poskytnout universální odpověď ,příliš mnoho proměnných parametrů, doporučuji Vám , obrátit se nutričního poradce , s kterým vaše dialyzační středisko spolupracuje.O­šetřující lékař vám pro něj přípraví klinické a laboratorní podklady , které pak zohlední ve svém doporučení.

Dobrý den, trápí mě nežit v oblasti velkého pysku, nevím, zda zajít k obvodnímu lékaři nebo na gynekologii, poradíte? Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 08. 2016

Doporučuji Vám gynekologa.

Dobry den, mam 59 rokov, vahu 80 kg, vysku 183 cm, dobry krvny tlak, sportujem … Podla mojho nazoru na svoj vek som v dobrej fyzickej kondicii. Uz cca 10 rokov mam problemy s prostatou a uzivam Fokusim. Moj problem: Rano ked sa zobudim a idem na WC, tak vymocim velmi male mnozstvo mocu, napriek tomu, ze nutkanie na mocenie je velke. Po cca hodine sa to upravi a potom mocim celkom normalne (vzhladom na svoj vek a problemy s prostatou). Moja otazka: Pracuju mi oblicky v noci normalne ? V mladsom veku, ked som sa zobudil som mocil podstatne viac. Nie je to prejav nejakej poruchy ? vopred dakujem za odpoved Anton Drabik

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 08. 2016

Jak pracují Vaše ledviny zjistíte vyšetřením moče a krve, zcela jistě absolvujete pravidelné preventivní prohlídku u svého praktického lékaře , který Vaše problémy při ní zohlední . Jinak se můžete také obrátit na svého urologa, který Vám rovněž vaše otázky může zodpovědět.

Dobrý den a chtela bych se zeptat,jestli je možné chodit na dialyzu ledvin a na ozařování střev 2 krát týdně ve stejný den a jestli je nutná hospitalizace,dě­kuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 08. 2016

Záleží na celkovém zdravotním stavu a případných komplikací , při dobré kondici lze obě procedury zvládnout ambulantně i během jediného dne, v každém případě se však poraďte se svými ošetřujícími lékaři.

Dobrý den.Je mi 37let mam pruduškove astma na ktere mi prakticky lekař napsal ventolin a ecobec nyní jsem mela mit preventyvni prohlidku a odběry krve na štitnou zlazu .Jelikož jsem nastoupila do noveho zamestnani byla jsem na odberech na propustku.Bohužel pro mne jsem po dvouch hodinach odchazela bez odebrane krve jelikož pan doktor probyhajici seternou při přijmu pacientu prohodil sestri vykaslete se nato.Pak jsem pana doktora již nevydela.Sesricka mi rekla ze mam otekle ruky a proto mam pry prijit až otekle nebudou.Jenže ja nevim kdy to bude navic mi otikaji i nohy a trpim nadmernym pocenim.Pri trochu veci namaze semne hned lije a to doslova.Tak bych chtela vedet jak ma lekar postupovat v takove situaci.Nemuzu preci behat z prace trikrat tydne na odber krve..No a bez odberu pry nic nezisti.Predem dekuji za odpoveď.preji krasny den

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 08. 2016

Otoky HKK skutečně mohou bránit úspěšnému odběru krve , vyčkejte pár dní , a pokud Vaše obtíže neustoupí objednejte se u svého lékaře ke konsultaci , každý praktický lékař ordinuje jeden den v týdnu v odpoledních hodinách.

Po menší mozkové komplikaci mi byl zištěn větší nález na mozku (velikosti ořechu) a další malé nálezy. Bylo to hodnoceno jako metastázy pramenící ze zdroje v ledvině (typu Grauwitz, histologicky zatím neověřeno). Mozek mi byl 5× ozařován a za měsíc mám přijít na kontrolu. Mám za to, že s ledvinou je třeba něco dělat – ale nevím jak začít, na koho se obrátit, kdo je tady expert na ledviny. Operovat, transplantovat, vysoké dávky C vitamínu, jiné alternativní léčby? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 08. 2016

V prvé řadě se obraťte na svého praktického lékaře, který by měl být o Vašem zdravotním stavu informován, ten Vám doporučí urologa , který Vaše ledviny vyšetří a doporučí další postup

Dobrý den,prosím Vás o radu,nechala jsem si dneska dělat krevní testy na minerály a z testu vyšlo nasledující: sodík 139 draslík 3,8 S urea 6,5 chloridy 105 Dále pak kreatinin 69 U Draslíku je hodnota na spodní hranici je tato hodnota pro mě už ohrožující nebo stačí hladinu draslíku doplnit ovocem čí zeleninou? či za jak dlouho by bylo vhodné testy zopakovat ? Nebo naopak mám tento výsledek nahlásit svému nefrologovi? Děkuji a přeji Hezký den Andrea

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 07. 2016

Hladina draslíku není pro Vás ohrožující , zvýšený přijem ovoce především meruňky, broskve, případně meloun Vám hladinu může upravit na zcela optimální mez.Pokud jste nefrologem sledována nahlaste pak tyto hodnoty svému nefrologovi při pravidelné kontrole, pokud nemáte obtíže není důvod k akutnímu vyšetření

dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s dávkováním augmentinu u pacienta s renální insuff, GF 27–30ml/min, 86 let u 13, kreat 188, je možno podávat 2× 1g p.o. při závažnějším infektu nebo je již nutná redukce dávky na 2×625mg. indikace: „profylaxe“ po chir.odstranění hnisvého basaliomu, ale zajímalo by mne to i pro jiné případy, jestli je možno ponechat standartní dávku, nebo jen jako úvod a pak redukovat. děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 07. 2016

Z uvedené indikace považuji dávku u staršího člověka s renální insuf. za dostatečnou redukovanou dávku 2×625 mg .V případě Augmentinu se při renální insuf. je redukce dávka doporučena, současně je však nutno zohlednit závažnost infekce a celkový stav pacienta.

Dobry den.Uz delsi dobu(cca neco prez mesic)me boli ledviny.Nekdy jen jedna,nekdy obe.Nejcasteji to boli treba kdyz kaslu,kycham,roz­ciluju se,nebo se dlouho smeju.Bolest je krecovita a prichazi i kdyz lezim na boku a pootocim se vzad,nebo udelam jiny ,,prekrucujici" pohyb.Ledviny boli i v klidu,kdyz jdu treba spat,nebo jen tak lezim.Cetla jsem a internetu ze k zanetu patri i zvraceni.Nez­vracim,ale casto se mi zveda zaludek.Nikdy jsem netrpela na zaludecni potize.Obcas se mi uplne zamota hlava,treba 3–5 vterin se mi vse toci.Potize pri moceni nemam,ale drive jsem se casto lecila na zanet mocoveho mechyre,chodila na ruzne testy.Lekar mi asi pred rokem a pul diagnostikoval cystu na ledvine,ale rikal,ze to neni nebepecne.Od te doby jsem u lekare nebyla.Myslite ze je muj problem nebezpecny,nebo je to jen odevza stahujicich se brisnich svalu?Dekujiza odpoved a preji pekny den

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 07. 2016

Domnívám se, že Vaše problémy nejsou nebezpečné a s postižením ledvin nesouvisí , nicméně pro Váš klid je možné provést sono kontrolu ledvin , vyšetřit moč.

Dobrý den.Je mi 49 let a od 14 let jsem diabetička 1 typu.Poslední 2 měsíce dojíždím 3×týdně na hemodialýzu.Při mé výšce mi stanovili optimální váhu 54kg.Mívávala jsem 60kg.Tento týden se mi stalo,že před HD jsem měla vahu 53,6kg a vyšší tlak.Stahovali mi 2kg,takže ve výsledku jsem měla na konci tlak 70/40 a váhu 51,3kg.Bylo mi dost krušně.Mám obavy z ůbytku váhy.Zachvíli budu kost a kůže.Stále se nemůžu zorientovat.Nevím třeba,jak hodně se mám omezovat v přísunu draslíku,fosforu apod.Tlak mám nízký i v ostatní dny.Je to dost nepříjemné.Nohy mám hubené a pan doktor mi na ně sáhne a řekne ,že je tam malinko otok.To nechápu.Denně vymočím 1–1,5l.Záleží kolik vypiju tekutin.Někdy jsem jak mátoha.Z léků beru Zorrem 1×,Rilmenidin 2×,Furorese 2×,Calcii carbonici 3×2.Snad je to všechno,co jsem chtěla napsat.Proto prosím o nějakou radu,co s tím.Děkuji Benešová.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

29. 06. 2016

Kolísaní tlaku je bohužel u diabetiků obvyklé, a obtížně řešitelné ,každá dialýza může probíhat zcela jinak . Vysoké hodnoty vyššího tak zvaně systolického tlaku záhy klesají do výrazné hypotense se všemi průvodními příznaky jaké popisujete.Stra­tegii úpravy hmotnosti bez znalosti Vašeho celkového stavu bohužel nemohu posoudit a universální rada ke strategii léčby hypertense neexistuje,nicméně pokud Vám v průběhu dialýzy často tlaky klesají , neberte před HD léky snižující tlak ,vezměte si je sebou na dialýzu a užijete je v případě pokud tlaky budou vyšší.

Dobrý den, jsem už několik let (8) po kombinované transplantaci ledvin a slinivky .Výsledky mám velmi dobré (120 kreatinin).Jen jsem se chtěl zeptat jestli je nějaké riziko,kdybych si nechal udělat tetování? Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 06. 2016

Vzhledem k tomu, že užíváte imunosupresiva hrozí Vám vyšší riziko infekčních komplikací .

Dobrý den, mám nějakou netypicky kalcifikovanou levou ledvinu (diagnóza po rezonanci). Nyní po roce kontrola – horší výsledky – glom. filtrace 1,089 a kreatinin 94. Je mi 40,vážím 65 kg, jiné potíže nemam. Znamená zhoršeni, že přestává správně fungovat i druhá ledvina? (ta byla před rokem v pořádku). Děkuji KT

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 06. 2016

Uváděný pokles glomerulární filtrace je t.č. klinicky málo významný,není důvod k obavám. Další kontrolu laboratoře + sono vyšetření ledvin doporučuji za 12 měsíců , jinak dle obtíží – bolesti v bederní krajině, pálení, řezání při močení apod.

Dobrý den, chtěl bych ze zeptat jestli je možné po transplantaci ledviny užívat léky, nebo podpůrné prostředky na podporu erekce. Pokud ano, tak jaké by byly vhodné děkuji A.P.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 06. 2016

Nejběžnějším podpůrným prostředkem jsou léky s účinnou látkou sildenafil- originál Viagra, jinak jsou na trhu levnější generika. Tento lék se nemůže užívat současně s nitráty , je vysoce rizikový pro pacienty s onemocněním srdce .U pacientů po transplantaci ledviny užívající imunosupresiva je namístě opatrnost , dávka by neměla překročit 50 mg /den a neužívat pravidelně .

Dobrý den mám dceru po operaci hydronefrozy IV.st. v pravo.před dvěmi lety měla vše v pořádku a ted to má prý horší vypadá to na přítomnost izotopů,budeme muset ještě na nějaké vyšetření a jak takové vyšetření probíhá?Děkuji za odpověd.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

31. 05. 2016

Zřejmě je u Vaší dcery plánována dynamická scintigrafie ledvin.Toto vyšetření spočívá v aplikaci speciální látky do žíly, tato látka se pak vylučuje ledvinami , průběh tohoto vylučování je zaznamenáván speciálními kamerami. Toto vyšetření nijak Vaší dceru nehrožuje a je důležité k posouzení případné poruchy vylučování moče ledvinami.

Dobrý den pane doktore, mám mírně zvýšený hormon příštítných tělísek- Parathormon 8,64, hraničně glukózu 5,83, Příštítná tělíska nezvětšena. Chtěla bych najít příčinu, proč mám zvýšený Parathormon. Necítím se dobře, mám i jiné potíže. Co mi poradíte? I když jsem se obrátila na lékaře, tak každý řeší jen svoji odbornost… Na vaši radu jsem sbírala moč 24 hod:Prosím o zhodnocení výsledku, či odkaz na dobré stránky ohledně sběru moči. objem:1670 sběr 24hod U_Urea 170,dU_Urea-odpad 283,9,U-N katabolický 9,5,U_Kreatinin 8,28, dU_Kreatinin-odpad 13,8, U_kyselina močová 1,39, dU-kyselina močová odpad 2,3, U_Sodík 58, dUSodík odpad 97, U _Chloridy 65,dU_Chloridy-odpad 109,U_Vápník 0,99, dU- Vápník odpad 1,65, U fosfor anorg 17,4,d|U:Fosfor odpad 29,1,U_Bílkovina celková 0,091,dU_CB-odpad 0,152, U_Ca/U krea 0,12, U_PROT/U_Krea PCR 11, U_PCR 0,9, dU_NACL-odpad 6 Kreat.-odpad/hmotnost 0,163. Výška pacienta 168, hmotnost 85, body mass index 30,1, povrch těla 1,95. Fyzicky nic náročného nedělám, jen procházky. Pociťuji únava a svalovou slabost, bušení srdce.Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 05. 2016

Parathormon především ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Uvedené odpady těchto minerálních látek nesignalizují klinicky významnou patologii. Pokud i hladina vápníku v krvi je nižší než 2,6 mmol/l , případně ionisovaný vápník do 1,23 mmol/l je vliv parathormonu na Vaše subjektivní obtíže málo pravděpodobný­.Všeobecně v případě pocitů bušení srdce, kdy byly vyloučeny poruchy rytmu je doporučován hořčík.

Dobrý den od února jsem nastoupila na dialýzu.Je mi 48 let. Po dvou hodinách mi začínají intenzivní křeče od nohou po žebra. Sestřičky mi dávají sůl a magnézium, většinou dvakrát, ale bez velkých změn úlevy. Křeče pokračují celou noc. Pan doktor nereaguje a musím přiznat, že jsem z toho už unavená. Proto se obracím na radu od Vás. Zároveň mám den po dialýze průjmy. Ruku mám po loket samou bouli a modřinu.. Co se může dělat proti křečím a bolesti ruky. V lednu jsem skončila biologickou léčbu na rakovinu prsu. Děkuji Renáta

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

29. 05. 2016

V úvodu přichází navýšení koncentrace Natria v dialyzačním roztoku, případně jeho profilování v průběhu dialýzy, současně je nutno zvážit možnost navýšení suché hmotnosti. Stran modřin je nutno zhodnotit dávku antikoagulačních léků v průběhu hemodialýzy. Všechna tato opatření je nutno zvážit v kontextu s Vaším celkovým stavem ,s přidruženými nemocemi a laboratorními výsledky.Konsultace s lékařem je nezbytná .

Dobrý den, nejsem si úplně jistá, zda můj dotaz patří sem, ale bohužel si nevím rady, proto se chci zeptat lékaře. Jsem studentkou střední školy a zpracovávala jsem maturitní práci na téma dialýza jako způsob léčby chronického renálního selhání. Jednou z oponentských otázek je, proč u pacientů léčených hemodialýzou je přísnější omezení tekutin a některých potravin, než u pacientů s peritoneální dialýzou? Je to proto, že u peritoneální dialýzy je zachována přirozená cesta vylučování (močení), tudíž je organismus schopen se vody a odpadních látek zbavovat a proto není omezení tak přísně, zatímco u hemodialyzovaných ledviny zpravidla nejsou schopny vylučování a následně tedy nedochází k močení? Moc děkuji za Váš čas a případnou odpověď. Vlachá Tereza

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 05. 2016

Váš předpoklad je správný, peritoneální dialýzu si zpravidla volí pacienti v lepší kondici, se snahou o větší samostatnost, mají zachovanou určitou míru residuální funkce ledvin, která jim umožňuje volnější režim. Na druhé straně ne všichni pacienti léčeni hemodialýzou jsou anuričtí.

Dobrý den, jsem ve 23 týdnu těhotenství a celé těhotenství trpím silnou zácpou a občas jsem sáhla po pilulkách fenolaxu.Nyní už zácpou netrpím,ale vyčítám si předchozí měsíce. Mohlo to nějak poškodit děťátko? Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 05. 2016

Fenolax působí lokálně v tlustém střevě bez absorbce střevní sliznicí , takže riziko poškození plodu je minimální ,přesto jeho dlouhodobé pravidelné užívání v těhotenství se nedoporučuje. Pokud jej nyní již neužíváte důvodné obavy o zdraví dítěte nejsou na místě , navíc jste sledovaná gynekologem , který Vaši nejistotu jistě vyvrátí.

Dobrý den,

je mi 57 let, před 4 roky jsem absolvoval koronarografické vyšetření s aplikací kontrastní látky. (nedomykavost aortalní chlopně). Ráno, bezprostředně po zákroku mě probudila neznámý typ bolesti v zádech, problémy s močením, zažívací potíže a další nepříjemné tělesné i psychické problémy. Protože ale lab. testy byly v pořádku, nikdo mi nevěřil… Přidaly se další nepříjemné potíže se zažíváním, nespavost hubnutí… Nechal jsem si tedy opakovaně udělat testy jako samoplátce. oproti výsledkům před 7 měsíci, kdy jsem měl v červených číslech pouze hemoglobin a hematokrit, mám nyní nově i MPV (11,9) a především odhad GF dle CKD-EPI(KREA)= 1,37 ml/s/1,73

Prosím o radu, jak mám nyní postupovat. (Ureu a Kreatinin, jejichž hodnoty vždy především lékaře zajímají mám zatím v normě, byť i zde je oproti minulým výsledkům posun (kreatinin z 80 na 89 a urea ze 4,0 na 3,8).

Více, než čtyři roky z mnoha příznaků pociťuji a na svém těle vnímám, že mám postižené ledviny. Není snadné se s tím vyrovnat, ale když už se stalo, chtěl bych alespoň udělat maximum na oddálení a zmírnění problémů. Snažím se o dietní opatření, ale uvítal bych i více důvěry ze strany lékaře. Často si připadám jako v tom filmu Vesničko má středisková… „Pane doktore, vy to všechno zlehčujete, ale já sám vím nejlíp, jak mi je“. V reálu to zase taková legrace není…

Užíval jsem dlouhodobě Lanzul + Perindopril, nyní už pouze Perindopril.

Díky a hlavně zdraví!

Josef

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 04. 2016

Uváděné laboratorní hodnoty kreatininu a močoviny jsou zcela přiměřené Vašemu věku, nevyžadují dietní omezení. K zhodnocení stavu vašich ledvin Vám doporučuji doplnit vyšetření moče a pokud máte bolesti v bederní oblasti i sonografické vyšetření ledvin. Pokud i tato vyšetření neprokáží patologii,t.č. nejsou na místě obavy ze závažného onemocnění ledvin.

Dobrý večer, ráda bych se s Vámi poradila o mém stavu a jeho slučitelností s plánováním rodiny. Jsem 94. ročník, v půl roce života jsem prodělala částečnou nefrektomii VPRAVO (heminefroure­terektomii vpravo horního segmentu při ureterokéle horního segmentu). Poté jsem byla sledována pro dysfunkci močení, poruchu relaxace sfinkteru a obstrukční mikci. V průběhu let se můj stav poměrně dobře stabilizoval, přestala jsem trpět na záněty močového měchýře, cest i ledvin (kromě jednoho zánětu levé ledviny před zhruba dvěma lety – řešeno hospitalizací v nemocnici), dále jsem byla pouze sledována, bez trvalé léčby. Tento rok se ale bohužel objevily potíže v podobě cystitidy – zašla jsem proto na urologickou ambulanci, kde mi byla zjištěna výrazná hydronefroza VLEVO (na v uvozovkách zdravé ledvině). Objednala jsem se proto k mému urologovi, který potvrdil zhoršení hydronefrozy (v roce 2011 byl stav následující: LL dilatace HS pánvička v AP do 10mm extrarenál.. ovál cca periferie nedilat., parenchym do 15mm). Tento rok, tedy 2016 uvádí tento stav: USG levé ledviny: hydronefroza dolního segmentu III. stupně, pánvička v AP 30mm, v.s. aberantní céva k dol. polu, horní segment bez dilatace. Pravá ledvina po heminefrourete­rektomii je následující: ledvina je menší 70mm (levá kompenzatorně hypertrofická), dobře prokrvená. Indikovala se mi laparoskopická pyeloplastika VLEVO, nicméně ještě před operací jsem podstoupila scintigrafii ledvin (4.2.2016), kde byl stanovený funkční podíl vpravo 31% a vlevo 69%, vylučování včasné oboustranně. Tato levá ledvina má také zdvojený systém, oboustranně jsou vývodné cesty štíhlé, vlevo pyelektazie při volném PU přechodu. Zanedlouho poté, 10.2.2016 jsem byla operována při dalším zhoršení zdravotního stavu. Ledvina VLEVO již měla kalichy 13mm, v AP 44mm a parenchym 13,8mm.

Po laparoskopické pyeloplastice a vytažení stentu hodnota v AP dosahovala 30mm. Po kontrole toto pondělí již bylo pouhých 23mm a dle slov urologa to vypadá, že operace proběhla úspěšně. Momentálně mám kontrolu na konci května tohoto roku, jinak bez obtíží (i krevní tlak v normě) a bůh ví jak lepšího stavu již nedosáhnu. Ale zpět k mé otázce: Mohu s tímto stavem ledvin aktivně plánovat rodinu (těhotenství v rozmezí cca 0,5 – 1 rok)? Uvědomuji si, že nejsem úplně zdravý člověk (a jako bonus mám alergii na ibuprofen a paracetamol. Po ibuprofenu horečky, otoky včetně otoku dýchacích cest, po paracetamolu svědivá kopřivka), ale velmi ráda bych otěhotněla a hlavně v pořádku odnosila zdravé miminko. Jaký je Váš názor? Snad jsem vylíčila vše potřebné, omlouvám se za takový sloh a předem mnohokrát děkuji za odpověď :)

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 04. 2016

V průběhu Vašeho těhotenství lze předpokládat zvýšené riziko močové infekce, takže Vám zvláště ve 3 trimestru , doporučuji pravidelné kontroly moče včetně urologické kontroly, jinak vašemu otěhotnění a porodu zcela zdravého dítěte dle Vámi uvedených informací nic nebrání.

Dobrý den, je pro člověka s transplantovanou ledvinou vhodný přípravek k odčervení Wurm-Ex? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 03. 2016

Případnou parazitární infekci je možno relativně snadno prokázat ,pokud máte tedy toto podezření obraťte se na svého nefrologa dříve než se vydáte na nejistý terén doplňků stravy, které nemají standartisované složení a jejich účinek není objektivně prokázán. Na druhé straně deklarované složení tohoto preparátu zdraví škodlivé není ,otázku ovlivnění hladiny imunosupresiv však zcela jistě doposud nikdo nezkoumal.

Dobrý den, oblíbila jsem si potravinu goji, má prý i silné účinky pro posílení imunity, což pro mne, po transplantaci jistě není vhodné.Je skutečně goji nevhodné? děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 03. 2016

Metabolismus středoevropana je především přizpůsoben produktům přirozeně rostoucím v naší zeměpisné oblasti.Konsumace plodin pocházející ze zcela jiných oblasti nemusí naplnit deklarovaná očekávání. Jedná doplněk stravy, účinky kustovnice nejsou doloženy respektovanými klinickými studiemi.Jste sledovaná nefrologem včetně hladin imunosuprese , a dalšími laboratorními testy, doporučuji Vám o svých stravovacích zvyklostech informovat svého lékaře.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Mám polycystické ledviny.Byla jsem na scintigrafii před 4 lety a teď znovu ,výsledek je podobny -ledviny jsou velké,zvláště levá.Distribuce aktivity v parenchymu obou ledvin je výrazně nehomogenní,bi­lat.jsou patrné rozsáhlejší splývavé hypoaktivity.Pravá ledvina s protrahovanější i parenchym.a­kumulací i exkrecí,opož­děněji se vytvářejí retence v úrovni horní a střední kalich.skupiny,kte­ré nejsou dilatovány.Celková tubulární clearance 99mTc-MAG3,ERP=9,97 ml/s 8­,83ml/s/1,73m na druhou povrchu těla-v mezích normy a aktuální věk.skupiny.Poměrná tubulární funkce ledvin sin/dx 78/22.Obě ledviny s markantními ložiskovými změnami v parenchymu. Je mi 66 let.Je možné v mém věku provedení transplantace?E­xistuje nějaká řešitelná možnost?Na CT mám nález i 4 kamínků okolo 22mm,parapelvickou cystu 6 cm.Urolog mi doporučuje,abych to nechala v klidu a sledovanost na urol.a nefrologii.Jinak jsem zdravá i tlak i cukr.Děkuji za radu. Nerada bych promeškala čas, kdy se dá ještě něco s ledvinamy udělat, nechci čekat na kolaps ledvin. Poraďte mi prosím, je možné podstoupit odsátí cyst a vyjmutí kamenů, poraďte kde se dá můj stav ne jen sledovat ? Miklová Anna

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 03. 2016

Doporučení urologa jsou správná, vámi zmiňované odsávání cyst nemá pro Vás žádný užitek a a pokud močové kameny neblokují odtok moče z ledvin rovněž bych tuto problematiku neřešil. Nadále jsou vhodné pravidelné kontroly nefrologem, urologem ,které jsou pro Vás zárukou , že se nic nezanedbá.V případě selhání funkce ledvin a nutnosti náhrady dialyzou bude i ve vašem věku zvažovaná možnost transplantace.

Dobrý den chtěla bych se zeptat už paty den me boli v bedrech v moci mi nasli bilkoviny,krev,bi­lirubin a bakterii. Pri moceni paleni rezani nemam ani leukocyty jsem v moci nemela. Na urologii mi kontrolovaly ledviny nic nenasli a ani zadne leky mi nedali a ledviny me boli stale. Chtela bych se zeptat co s tim? Dekuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 03. 2016

Malé množství bílkoviny , stopy přítomnosti krve, či bakterií při negativním nálezu bílých a červených krvinek , tj. leukocytů a erytrocytů , nesvědčí pro přítomnost močové infekce a Vaše obtíže nemusí souviset s postižením ledvin .Nicméně Vám doporučuji vyvarovat se prochlazení ,udržovat ledviny v teple, adekvátní příjem tekutin tj. minimálně 1,5 l /den , případně využít široké nabídky urologických čajů. Při přetrvávajících obtížích Vám pak doporučuji kontrolu moče, ultrazvukové vyšetření ledvin a močových cest.

Dobrý den, prosím o radu. Mám mírně zvýšený hormon příštítných tělísek PTH 8,64, Sodík 139, Draslík 4,2 Chloridy 106, Vápník 2,17, fosfor 0,98. Menší střední objem krvinek.Dle ultrazvuku- příštítná tělíska nezvětšeny. Mám žízeň,častěji piji a močím, únava, slabost, bolesti hlavy- migrény., alergik na plísně, Ana+± hraniční., Struma s nor. funkcí.Ve slinné příušní žláze candida dubliniensis- slina neteče.Jaké pododrobnější vyšetření bych měla podstoupit při zvýšeném PTH( mediala refe. meze 1,59–7,24).Endokrinolog se o ničem nezmínil. Nevím zda je vhodné užívat vápník a vitamín D.Chtěla bych si vyšetření uhradit jako samoplátce. Zatím jsem nenarazila na lékaře, který by můj problém vyřešil ani ve světový den ledvin, do kterého jsem vkládala naději. Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 03. 2016

Neuvádíte hodnotu kreatininu , která je pro posouzení hladiny PTH důležitá, nicméně stávající hodnota PTH není znepokojivá, zcela jistě bych neočekával zvětšená příštítná tělíska v ultrazvukovém obraze a subjektivní obtíže s touto skutečností pravděpodobně nesouvisí. Otázka užívání vápníku a D vitamínu není jednoznačná, doporučil bych doplnit vyšetření celkového odpadu vápníku v moči za 24 hodin případně hladiny D vitaminu a kontrolu PTH za 6 měsíců včetně vápníku a kreatininu.

Dobry den prajem,prosim o vás názor. Moja 4r dcéra bola na sono obličiek,popis : Pravá oblička je primeranej veľkosti,parenchym normálnej hrúbky, DS nedilat,ložiskové zmeny nepozorovat. Lava oblička dosahuje 88mm v dlhej osi,pa 18mm, DS nedilat,ložiskové zmeny nepozorovat, m.mechur je hladkostenny s anechogennym obsahom. M . Mechúr je parciálne naplnený s anechogennym obsahom. Co to prosim znamená pre moju dcéru? Nemá žiadne ťažkosti,moc negatívny. Ďakujem vam

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 03. 2016

Dle uvedené popisu sonografické vyšetření ledvin a močových neprokazuje jejich postižení, neznám však důvod , pro který toto vyšetření bylo provedeno.

Dobrý večer mamka 69 loni začala chodit do nefro poradny ma vysoký tlak cukrovku a hypercholeste­rolemii a dnes se dozvěděla ze na hit cca za měsíc na vyšetření před první dialyzou je možné ze by se ji výuka ze by se hodnoty zlepšily a pokud ne tak jak dlouho může chodit na dialyzu a zdá je možné čekat zlepšení nebo kdo nenapravitelné děkuji moc za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 03. 2016

Změna dietního režimu, především vyšší konzumace ovoce a zeleniny může zpomalit zhoršování a funkce ledvin a oddálit nutnost zahájení dialyzační léčby. Rizikem může být zvýšená hladina draslíku, kterou je nutno pravidelně kontrolovat . Délka dialyzační léčby není omezena .

Dobrý den, chtěl jsem se prosím Vás zeptat na informaci, která se vztahuje k mé těhotné manželce. Žena je v 35 týdnu těhotenství a na ultrazvukovém vyšetření gynekoložka našla v těle plodu v jedné z ledvin cystu 9 mm a ve druhé hraniční dilataci KPS. Gynekoložka nám neřekla moc informací, co z toho vyplývá tak se odkazuji na Vás. Je to naše první dítě, tak si děláme starosti. Předem moc děkuji za odpověď.

S pozdravem a přáním hezkého dne

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 03. 2016

Z uvedených informací zatím nelze vyvozovat žádné závěry,t.č. není důvod k obavám, dítě po narození bude opět vyšetřeno a dle aktuálního nálezu pak případně sledováno .

Dobrý den, můj 3,5 roku starý syn (85cm a stále nepřesáhl 13kg) měl s odstupem půl roku v krevních testech takto vyhodnocen Kreatinin

Kreatinin 19 umol/l (norma: 26–89)

za půl roku:

Kreatinin 25 umol/l (norma: 26–89)

Mohou nízké hodnoty u něj něco naznačovat?

Předem děkuji, Otčenášková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 02. 2016

Není důvod k obavám, uvedené hodnoty jsou adekvátní k hmotnosti vašeho syna

Dobrý den.V levém kalichu mi byl zjištěn ledvinový kámen cc 0.5cm.Dg BPH komp.nefrolithiasis l,sin klidová.Ráda bychvěděla, zda je nutná operace a pokud ano a já bych na ni nešla,jaké komplikace by mohly nastat.Běkuji Heiserová

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

18. 02. 2016

Kámen v kalichu levé ledviny může způsobit bolestivou ledvinovou koliku, může vyvolat močovou infekci a v případě jeho pohybu může zablokovat odtok moče z ledviny. Pokud je , jak v tomto případě bez příznaků , postačí pravidelné urologické kontroly.V případě výše uvedených obtíží je pak nutno zvážit jeho odstranění.Způsobů řešení je pak opět více, dle jeho velikosti a postavení.

Dobrý den, jsem tři roky po transplantaci ledviny, užíváním Prednisonu jsem hodně přibrala, nyní jsou dávky na minimu,ale dolů jde váha velmi těžko,mohu v kombinaci s vyváženou stravou a pohybem užívat tento přípravek? http://www.vyziva-pro-fitness.cz/…rner-120kps/?… Děkuji Vám za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 02. 2016

Účinnost dietních doplňků není ověřena klinickými studiemi, takže o jejich účinku nelze získat spolehlivé informace.O jejich interakci s užívanými léky včetně imunosupresiv se lze jen domýšlet. V každém případě o svém úmyslu informujte svého ošetřujícího nefrologa , který je jediným kompetentním, na základě Vašeho zdravotního stavu a laboratorních dat ,se k tomuto přípravku vyjádřit.

Dobrý den. Mám 3,5 měsíčního chlapečka, kterému po narození v porodnici v rámci screeningu byla zjištěna dilatace ledv.pánvičky vlevo (9mm),Při kontrole v 6týdnech ze zvětšila na 18mm, takže jsme byli posláni do nefrologické poradny. Zde,minulý týden, při kontrolním ultrazvuku byla dilatace vlevo 14mm a nově i vpravo 2–4mm. Byli jsme odesláni na RTG močových cest, kdy budou malého cévkovat, aby se zjistilo, o jaký typ jde, a zda nedochází k refluxu moči. Vysvětlili nám, že varianta s refluxem je ta horší a je u ní vyšší riziko infekce, takže by se pak následně musela podávat dlouhodobě ATB. Chtěla jsem se zeptat, zda je tento postup běžný a zda je toto vyšetření nutné/vhodné i u takto malého miminka, když zatím žádné potíže neměl, neprodělal žádný zánět. Velice děkuji za Vaši odpověď a názor. Zdraví T.Horáková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 02. 2016

Doporučený postup je obvyklý, ke zvážení zůstává otázka načasování invazivního vyšetření. zdali jej sledovat, pokud nemá obtíže , nadále sledovat ultrazvukem , či již přistoupit k k RTG s nutností cévkování , rozhodnutí je v kompetenci dětského urologa,který vezme úvahu celkový stav dítěte,UZ obraz a močový nález.

Dobry den, ma 12 deni vnucka ma pry ledviny na jedne strane. Chtela jsem se zeptat jestli je to zavazny problem a jak se da resit.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 02. 2016

Může jít o tzv podkovovitou ledvinu,tato zpravidla nemusí znamenat závažný problém, je však vhodná pravidelná UZ kontrola .

Dobrý den, mám přítele,ktré mu je 39 let.Měl už 2 x transplantovanou ledvinu.Jedna vydržela cca 5 let a druhá 2 roky,obě zničila IGA nefropatie.Chci se zeptat,jestli se přítel může nechat transplantovat i po třetí. Jelikož mu bylo sděleno doktorkou na dialýze,že 9 pacientů 10 kvůli IGAnefropatii na transplantaci odmítají.Vím,že ne vždy se iga nefropatie může objevit.Chci vědět jak to tedy je.Jelikož doktor na jiné dialýze tvrdil ,že by na transplantaci jít měl.Předem děkuji za odpověď, Hurtová N.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 02. 2016

Problematika ztráty funkce transplantované ledviny je zpravidla složitější.Dle svých zkušeností se nedomnívám ,že drtivá většina pacientů s IgA nefropatií transplantace odmítá. Pokud Váš přítel nemá další problémy opětované zařazení na čekací listinu je určitě možné, nicméně definitivní rozhodnutí je v kompetenci příslušného transplantačního centra.

dobry den,chtěla jsem se zeptat dnešní závěr zprávy je Hydronefroza I.sin.gr.II co to je a je to vážné Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 02. 2016

Hydronefrosa je rozšíření pánvičky levé ledviny v důsledku nedostatečného odtoku moče , příčinu a závažnost tohoto stavu Vám sdělí Váš ošetřující urolog, či nefrolog.

Dobrý den pane doktore, mám idikovánu difuzní mesangiální proliferativní glomerulonefritidu (N033). Doporučena mi je dieta s omezením živ.tuků, soli a především bílkovin. Celý den hledám na internetu informace o ledvinové dietě, případně dietě s omezením bílkovin. Přiznám se, že jsem zmaten, co tedy můžu jíst a co ne. Při omezení bílkovin, nesmím maso, sýry, mléčné výrobky, pečivo, luštěniny, dokonce jsem se dočetl, že při omezení K a F nesmím ani ovoce a zeleninu. Co tedy můžu? Ryby? I ryby jsem se dočetl, že nejsou moc vhodné. Někde píšou to a jinde zase ono. Proto se raději ptám Vás jako odborníka, jaký máte na to názor případně radu. Nemáte jídelníček nebo recepty na vhodnou stravu? Nebo doporučení na vhodnou literaturu,jak se stravovat.

Ještě mám dotaz, jestliže budu dodržovat dietu, jaký to má celkový vliv na moje ledviny. Tím chci říci, jak velký význam (v %) na zlepšení nebo případně udržení mého zdravotního stavu má dieta?

Děkuji za odpoveď a přeji hezký týden. Otto Novotný

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 02. 2016

Dodržování doporučené diety Vám může zpomalit případné zhoršování ledvinových funkcí . Zásady omezení jednotlivých složek potravy , doporučené množství bílkovin na den Vám stanoví dle vašeho zdravotního stavu a aktuálních laboratorních dat Váš ošetřující nefrolog. Co se týče praktické realisace těchto doporučení požádejte svého lékaře o kontakt na dietní sestru , se kterou spolupracuje , která Vám vše vysvětlí, případně doporučí adekvátní literaturu.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na toto. Manžel je již cca osmým rokem pacientem HD (nestátní). V týdnu došly léky Mimpara a tak poprosil o recept v sobotu při dialýze. Byl dotázán zda má sebou 90 Kč.Není to poprvé co v sobotu potřeboval lék. Jen ale někdy o poplatku 90 Kč nepadlo ani slovo a někdy ano. Nemysím, že jde o pohotovost když v sobotu má manžel pravidelnou dialýzu a dialyzační středisko tento den normálně pracuje. Běžně totiž na tomto HD středisku mu napíší jen jedno balení Mimpary (i jiné léky), což je 28 tabletek a není to ani na měsíc. Např. užívá Pentomer 3×1 tbl. a dostal balení tuším 30 ks…).Mohli byste mi odepsat zda opravdu má manžel platit za recept poplatek 90 Kč či ne? Manžel je důchodce (od r. 1984) a onemocnění ledvin má dědičné.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 01. 2016

Poplatek 90 zcela jistě nesouvisí s poplatkem za ošetření v době pohotovostní služby , může se však jednat o úhradu v lékárně , která se může měnit.Nelze vyloučit souvislost s mimopracovním dnem, ve všední den by mohla být situace jiná. Mimpara je velmi drahý lék, takže se zpravidla předepisuje po jednom balení .

Dobrý den,mám od listopadu zavedený stent v ledvině,za půl roku půjdu na výměnu.Bylo mi sděleno,že už stent budu mít navždy.Zajímá mně,kolikrát je výměna možná?Nebo jaké je jiné řešení?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 01. 2016

Stenty v močových cestách se při problémech s jejich průchodností zavádějí běžně , výměna po 6 měsících je standartní ,není omezena počtem. Možnost jiného řešení musí posoudit Váš ošetřující urolog,ale použití stentu je ve většině případů tím nejvýhodnějším řešením.

Dnes jsem se dozvěděla,že čekáme kluka,ale má prý tři ledviny jsem v pátém měsíci.Jinak je vše v pořádku.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 01. 2016

Po narození Vašeho dítěte bude u něj provedeno ultrazvukové vyšetření,které vše objasní.

Dobrý den, prosím o radu jsem dlouhodobě unavená. Jsem alergik, astmatik, jícen Gerd, nedoslýchavost, migrény. Na revmatologii ANA++, Anti-CCP 6,1. Zatím se na nic konkrétního nepřišlo. Nyní zánět příušní žlázy bez hnisu- slna teče málo s hvězdičkou, beru ATB. Bude následovat biopsie slinných žláz pro vyloučení Sjogrenova syndromu, mám suché oko. Mírně zvětšená štítná žláza, mírná skolioza páteře, plochá noha, krátkozrakost. Operace krku papilom patrového oblouku, konizace děložního čípku, HPV pozitivní, calibrace močové trubice 20 vázne, 92 rok odstranění krčních mandlí z důvodů chronické angíny. Prosím o zhodnocení výsledky z nefrologie jde mi především o filtraci ledvin. Dočetla jsem se článek, že snížená filtrace může znamenat onemocnění ledvin bez známek zvýšeného kreatininu.Ani na urologii a nefrologii jsem neušpěla.
Výsledky z 11/2015Urea 3,1mmol/l, Kreatinin 74umol/l, kyselina močová 214 umol/l, GF Cockcroft výpočet >1 mL/s,CKD-EPI vzorec>1 ml/s/1,73m2,eMDRD výpočet>1mL/s, Natrium 140mmol/l,Kalium 4,1mmol/l, Chloridy108mmol/l,­CA celkové2,27mmo/l, Fosfor 0,96 mmol/l,I­onozované Ca 1,04 mmol/l, Ca-P součin 2,17 mmol/l2, Osmolalita séra 289 mmol/kg, Erytrocyty 4,81×1012/L, Leukocyty 7,5×109/L, Hemoglobin 134 g/L, Hematokrit 0,39L/L, MCV 81,08fl- nyní beru Sorbifer,MCH 27,86 pg, zásoby ferritinzu 16 před menstruací, S_ Ceruloplasmin 0,24, GMT 0,92– ostatní jaterní enzymy v normě,MCHC 34,36 g/l, Trombocyty 221×109/L, PDW 15,7 fl, RDW 13,7 procent, Neutrofily 60 procent, Lymfocyty 29 procent, Monocyty 7 procent, Eosinofily 4 procenta- v období alergické sezóny zvýšeny, Bazofily1 procento, Celková bílkovina 71 g/L, Albumin 47 g/L, albumin procenta 66,2 procent, Celkový bilirubin 12 umol/l, ALT(GPT) 0,44 ukat/L AST( GOT) 0,31 ukat/L, alkalická fosfatáza 1,3 ukat/L, Glukoza 5,72 mmol/l, celkový cholesterol 4,65, specifická hustota 1,01, U kreatinin 17,6 mmol/l, U Albumin 10 mg/L, CRP 9,5 mg/ nyní, množství 10, výsledek kultivace negativní, PH moče 5,5, Erytrocyty 1, Leukocyty 1. Poznámka 30.11. 2015: mikroalbuminu­riepoměr Alb/ Krea mg/mmol/l: 0,57. Další vyšetření OGTT 75 g glukózy Glikóza 5,83 o min, Glukóza 120 min 5,91.

Výsledky z 8/2015S- UREA4,07, S_Kreatinin 78, eGF_CKD_EPI 1,38ml/s/1,73ˇ2, kyselina močová 289. Myslím si, že mám chronický zánětslinné žlázy, mám obavy, aby nebylo hůže- papolon na levé straně jako zánět slinné žlázy. Histologie papilomu. Šědá částice 6×3mm- L patrový oblouk. Histologie nalézáme krav a fragmenty zhmožděného benigního dlaždicobuněčného papilomu, který je pravděpodobně vcelku vyjmutý. Původně se dělala operace zanechaný zbytek části krční mandle.- Reziduum lymfatické tkáně v lůžku po tonzilektomii vpravo. Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 12. 2015

Vámi uváděné výsledky nesvědčí o klinicky významném postižení ledvin. Hladina kreatininu, hodnota glomerulární filtrace a močový nález jsem zcela přiměřené a nevyžadují zvláštní došetření.

Dobrý den, mám manžela (30 let) rok po transplantaci ledviny. Funkce štěpu je snížená, ale dlouhodobě stabilní. Poslední kontrolní měření kreatininu je 215. Zajímá mne, do jaké míry jeho ledvině škodí občasná konzumace alkoholu (cca 1 týdně 5 – 7 piv) a příležitostné kouření. Velmi se v tom názorově rozcházíme. Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 12. 2015

Alkohol a kouření samozřejmě zkracují život všem, nejen těm s transplantovanou ledvinou. Masivní příjem alkoholu ve Vámi uváděném případě má ve svém důsledku dehydratační účinky, Pokud ledvina již nepracuje optimálně a objem tekutiny již nestačí vylučovat může naopak dojít k přetížení krevního oběhu .Dalším rizikem může být i změna hladin imunosupresiv, Racionální argumenty však pro mnohé neplatí.

Dobrý den, zničehonic mě začaly bolet klouby, druhý den mi také otekly. Jedna se o nohy a ruce (prsty, celé dlaně), pani doktorka mi vzala krev a čekáme na výsledky. Napadlo mě, že málo piju a tak se prihlasily ledviny. Od rána tedy hodně piji, čistou vodu a otok se snižuje. Má otázka zní, pokud mám problém s ledvinami (což budu vědět až za tři dny, kdy budou hotové výsledky), je dobré zvýšit příjem tekutin? Nemůžu ledvinám naopak uškodit? Ze stravy jsem vynechala uzeniny, sůl, sladké…a opravdu piji jen čistou vodu a to velkém. Dekuji moc

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 11. 2015

Otoky mohou vznikat z celé řady příčin , ale k Vašemu přístupu nelze nic namítnout . Omezení soli je zcela na místě a adekvátní přísun tekutin 1,5 – 3 l pokud nemáte¨ současně nemocné srdce vašim ledvinám jen prospěje. Dle laboratorních dat Vám Vaše ošetřující lékařka pak řekne více.

Dobrý den mňela jsem radioterapii kuli rakovine delozního čípku 25×.Všechno probýhalo ako má jenom že po púl roce se mi kuli nečemu jinému ďelalo CT kde bylo zišteno že mam neprúchodní močovod.Pán doktor se snažil zavést stent jenomže se to nepovedlo.Proto byla vykonána nefrostomie.Potom se podávala kontrastní latka z vrchu cez ledvinu kuli temu aby se zistilo kolik z mocovodu je zuzeneho.Zjistilo se ze je to kolem 4 cm kousek od mocoveho miechize.Muzu se zeptat je mozne v tomto pripade podstúpit plastycku operaci stim ze se povede i kdiz se predtim na telo pouzila radioterapie? Nechci mic celi zivot nefrostomii dekuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 11. 2015

Možnosti operativního řešení musí posoudit urolog dle provedených zobrazovacích vyšetření , s důvěrou na něj obraťte, jistě Vám všechny možnosti a jejich rizika objasní

Dobrý den, včera jsem byla se synem 13 měsíců starý na sonu ledvin. Do zprávy mi bylo napsáno stopová hypononie pánvičky vpravo. Ledviny jsou normální velikosti. Lehké rozíření L pánvičky a klaichů. MM norm. Nic mi k tomu neřekl, zprávu mi donesl na chodbu a odešel. Chci se zeptat zda se to nějak řeší a jestli s tím mohou být problémy. Děkuji za odpověd Kučerová A.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 11. 2015

Pokud je moč negativní a nejsou projevy přítomnosti močové infekce tento nález nevyžaduje léčbu ani jiná opatření , doporučil bych však kontrolu za 6 měsíců, jinak dle obtíží.

Dobrý den, můj otec (70 let) podstoupil loni radiologickou léčbu CaP, prý úspěšně, PSA klesá. Nyní má zvlážit operační odstranění menší pravé ledviny pro nefrolitiázu, cysty, podíl funkce 17 %. Před čtyřmi lety prodělal slabou mozkovou příhodu a je léčen pro extrapyramidový sy. Proto máme z operace strach. Je možné s ní vyčkat a zatím ji odmítnout? Jaká jsou rizika? Mohla by pomoci změna životního stylu, léky, či potravinové doplňky? Předem velice děkuji za odpověď…

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 11. 2015

Absolutní indikací k odstranění ledviny je přetrvávající infekce, která se nedaří léčit antibiotiky, Rizika operace stran komplikací jsou posuzována internistou v rámci předoperačního vyšetření, projevy extrapyramidového sy se po celkové anestezii mohou zhoršit. Z uvedeného vyplývý , že t.č. operace není bezpodmínečně nutná, riziko nezvladatelné infekce v budoucnu a tedy nutnost operace v budoucnu však bude přetrvávat. Prevencí je všeobecně doporučovaný zdravý životní styl, předcházet prochlazení,ne­dráždivá strava s omezením dle předpokládaného složení kamenů – můžete konsultovat s urologem.

Dobrý den, je mi 27 let a trpim na ledvinové kameny již 8 let. Dnes při propouštění mi doktor řekl, že mám zvapeneli kalich ledviny. Nejsem z toho moudrý a nikdo mi nevysvetli co to znamená. Prosím tedy o radu, popřípadě vysvětlení o co se jedná a jak je to závažné.

Děkuji Urbán

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 11. 2015

Zvápěnělý kalich znamená, že se vám ,že se Vám vápník usazuje ve stěně kalichů mohou se tak v budoucnu písek , nebo drobné kamínky uvolňovat.Pokud jsou drobné projdou močovodem močovým měchýřem a močovovou trubicí spontánně ven . Pokud se však v průběhu své cesty zaklíní , pak bude nutný urologický zákrok k jejich uvolnění .

Dobrý den, užívám léky Mycophenolát Mofetil,Advagraf, Prdnison-ten minimální dávku.Mohu občas jíst grep,eventuelně jaké množství a v jakém odstupu od užití léků? Děkuji:-).

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 11. 2015

Grepfruit není vhodný pro celou řadu medikamentů ,neboť se s nimi setkává na uzlových místech jejich metabolismu , ovlivňuje tak jejich hladinu a tím jejich účinnost.Enzy­matická kapacita je u každého z nás individuální dle jedinečné genetické výbavy. Pokud tedy berete jakékoliv léky dejte přednost jinému ovoci.

Dobry den,je absence ledviny u mininka kontraindikaci k ockovani? Zatim nema zadne potize… Je mu 9m. Dekuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

31. 10. 2015

I dítě s jednou zdravou ledvinou může podstoupit doporučená očkování

Dobrý den, je mi 41 let, před cca 4 lety jsem měla období, kdy jsem opakovaně trpěla infekcí močových cest( 5 x do roka). Před 1,5 rokem jsem měla pyelonefritidu, do tří týdnů znovu infekci MC. Od té doby až do teď žádný problém nebyl. Až nyní, zapáchající moč, na lakmusové papírku, který mám doma od zánětu ledvin, byla pozitivní pouze krev. Jinak žádné další potíže nemám. Jen občas mírná bolest zad, nevěnovala jsem ji pozornost. Test jsem opakovala v jednom dni několikrát, vždy se stejným pozitivním výsledkem. Následující den už byl výsledek negativní. Měla bych podstoupit nějaká vyšetření?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

20. 10. 2015

Hlídejte si adekvátní příjem volných tekutin cca 1,5–2 l/den ,chraňte se před prochlazením, vyvarujte se konzumaci dráždivých jídel ,pokud nebudete mít obtíže s močením, a bolesti v oblasti bederní páteře se nebudou zhoršovat , při negativním močovém nálezu další vyšetření nejsou nutná.Pokud se však výše uvedené obtíže objeví ,doporučuji kontrolní vyšetření urologem, nebo nefrologem.

Dobrý den, mám po otci zděděnou polycystózu ledvin, v obou ledvinách mám několik malých cyst. Ledviny mi zatím fungují dobře.. Nedávno jsem začala posilovat a chtěla bych si postupně zvyšovat zátěž a nabírat svalovou hmotu. Ráda bych se zeptala, kolik cca. gramů bílkovin/ kg tělesné váhy je pro takto nemocné ledviny přijatelné a zda si tímhle stylem můžu ledviny poškodit? Je mi 21 let a vážím 52 kg při výšce 170 cm. Moc děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 10. 2015

Doporučený příjem bílkovin ovlivňuje funkce ledvin a nikoliv velikosti cyst. Pokud je funkce ledvin snížena, pak nadměrný příjem bílkovin není vhodný. Vzhledem k Vaší dědičné zátěži měla by jste být sledovaná nefrologem , ten Vám poskytne bližší informace na základě vašeho celkového stavu a laboratorních dat.

Pekny vecer,tchan je diabetik,je mu 68let,bral jen leky,skoro nedrzel dietu.nyni ho 3mesice hrozne nolely zada.obvodni lekar mu daval leky na bolest stale silnejsi a silnejsi.vcera honodvezla zachranka,dus­nost,zvracel…sel­hani ledvin.je na dialyze…asi se vse casem dozvime ale hrozi v tomto pripade ze uz bude dializovan porad?!nebo je u selhani ledvin mozne vyleceni?!deku­ji Monika

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 09. 2015

Funkce ledvin Vašeho tchána se zlepšit mohou , nicméně u diabetika je průběh zpravidla vždy komplikován.Obraťte se na jeho ošetřujícího lékaře, který Vám v nejbližší době jistě sdělí vlastní příčinu selhání ledvin a jeho prognosu.

Dobrý den, pro sub. podezření na špatnou funkci ledvin (pobolívání v zádech, výkyvy v objemu a četnosti močení, tlak v břiše, bolest jakoby povrchu kostí, pocit na zvracení, občasné svědění, mírné otoky, posl. měsíc bolest hlavy, nechutenství, skepse, malátnost…) jsem si nechal jako samoplátce udělat krevní testy, které vyšly vcelku v referenčních mezích, byť někde při dolní hranici (GFdle MDRD = 1,53 ml/s; GF – cystatin C = 1,87 ml/s). Po 14 dnech jsem požádal o vyšetření moči – 24 hodinový sběr (2500 ml). Hodnoty: Kreatinin 4,2 nmol/l a Urea = 125,2 nmol/l. Přímo v laboratoři mi s vážnou tváří sdělili, ať neodkladně navštívím nefrologickou ambulanci. K tomu ale potřebuji doporučení od ošetřující lékařky, která však k mému překvapení vyhodnotila přinesené výsledky tak, že ne všechna čísla mimo referenční mez znamenají automaticky špatné hodnoty, odeslání na nefrologii považuje za neopodstatněné a kvůli bolesti hlavy (například) mi doporučila návštěvu očního lékaře… Z mnoha důvodů a srovnáním průvodních jevů selhávání ledvin u blízkého příbuzného mám však stále podezření na nemoc ledvin. Kromě uvedených potíží mám vyšší tlak, nedomykavost aortální chlopně, užívám perindopril.

Děkuji za Váš čas a odpověď!

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 09. 2015

Vámi uváděná laboratorní data skutečně nesvědčí pro závažnou poruchu funkce ledvin, k základním vyšetřením ledvin dále patří vyšetření moče na množství bílkoviny , červených a bílých krvinek .Pokud jsou tyto hodnoty patologické pak je indikováno vyšetření nefrologem, pokud ne postačí při přetrvávajících obtížích kontrola u Vašeho praktického lékaře.

Dobrý den, před rokem mi byla odstraněna nadledvinka (Cushingův syndrom).Nádor na nadledvině jsem měla v sobě asi 5 let. Druhá mi funguje minimálně. Nyní užívám kortikoidy prednison (za den 15mg). Piji bylinné čaje na povzbuzení funkce, snažím se jíst zdravě. Stále je mi nevolno a musím odpočívat. Je mi 41 let.Poraďte prosím, je možná transplantace nadledviny, nebo mám léčení nechat čas?Mnohokrát děkuji za radu. S pozdravem Bláhová

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 09. 2015

Vaše obtíže mohou souviset s Vaší léčbou.Dlouhodobé užívání Prednisonu zpravidla problémy vyvolává. Nadledvinka je především hormonální žláza , takže předpokládám , že jste sledovaná endokrinologem a nikoliv nefrologem. Poraďte se svým ošetřujícím lékařem , který dle Vašeho stavu a laboratorních dat může zvážit případnou úpravu terapie .Nemám žádné informace o provádění transplantace nadledvinek.

Dobrý den,před 4lety mi byla odebrána pravá ledvina pro tumor vel.42mm s kapsulou.Jednalo se o zhoubný nádor.Tehdy mi bylo 36let.Operace proběhla bez komplikací,avšak stále se cítím velice unavený a ospalý.Při mé profesi – řidič autobusu,mám někdy i problém dokončit směnu.Bojím se,ze nebudu moci dále vykonávat tuto profesi.Rád bych se zeptal,zda bych měl nárok alespoň na částečný invalidní důchod.Druhá ledvina pracuje v normě.Také jsem před 15ti lety podstoupil operaci páteře (vyhřezlá ploténka L4-S5).Poslední 2 roky se mi bolesti opět vrací,nepomáhaji ani rehabilitace.Děkuji Vám za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 09. 2015

Posuzování invalidity je v kompetenci posudkového lékaře.Obraťte se na svého praktického lékaře který připraví všechny podklady pro jeho rozhodnutí. Pokud Vaše zbývající ledvina však pracuje v normě ,z nefrologického pohledu Vám však nárok na invalidní důchod pravděpodobně nevznikne.Páteřovou záležitost pak musí posoudit neurolog, případně neurochirurg.

Dobrý den, manželovi je 73 let a již 15 let má problémy s ledvinami. Pracují mu na 50%. Dnes byl na kontrole v nemocnici a má zvýšenou hodnotu kreatininu 203mikromol/l. Lékař mu řekl, že ho na VHB zatím očkovat nebudou.Jsme laici, takže tomu nerozumíme. Dá se kreatinin něčím snížit, třeba i přírodní cestou?děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 09. 2015

Stávající hodnota kreatinemie skutečně t.č. nevyžaduje zahájení očkování proti B -hepatitidě. Léčebným cílem je snižování rizika dalšího vzestupu hladiny kreatininu.Vedle medikamentozní léčby hrají svou úlohu i dietní opatření .Základním principem je zvážení možnosti snížení příjmu bílkovin,svou roli však hrají i další přidružená onemocnění . Ošetřující lékaře stran této problematiky sdělí Vašemu manželovi potřebné informace, v případě dostupnosti Vám může doporučit konsultaci se specialisovanou dietní sestrou.

Dobrý den, pokud transplantovaná ledvina funguje výborně, lze podstoupit proceduru kryolipolýza? Samozřejmě ne v oblasti břicha.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 09. 2015

Kryolipolýza se u transplantovaných pacientů běžně neprovádí, doporučuji Vám tuto problematiku konsultovat se svým ošetřujícím nefrologem, který nejlépe, dle vašeho aktuálního zdravotního stavu a laboratorních dat, může posoudit všechna případná rizika

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o vyjádření se k mému problému a možné léčbě. V březnu 2014 jsem podstoupila operaci nádoru na ledvině. Byla mi odebrána celá ledvina. Po třech měsících jsem opět nastoupila do zaměstnání. Cítila jsem se dobře, pouze pravá část boku, kde byla operace, jako by trnula. Nyní, v srpnu 2015 jsem měla kontrolní vyšetření CT s následujícím výsledkem: V zachycené části plic. parenchymu bez infiltrativníchi ložiskových změn. Játra jsou norm. velikosti, v S4 jaterního parenchymu je drobná hypodenzita, zřejmě cysta, velikosti 7 mm. Slezina, pankreas jsou norm. velikosti, bez ložiskových změn, žl. cesty jsou norm. šíře, žlučník je objemnější, bez denzní lithiasy. P nadledvinka není dobře identifikovatelná, levá je nezvětšená. Stp. nefrectomii vpravo pro TU, nyní jsou patrná tři meta ložiska, jedno je v lůžku po nefrectomii a je částečně hypodenzní, jeho velikost je cca 23 mm, další je v retroperitoneu vpravo nad lopatou kosto kyčelní, velikosti asi 25 mm a další je v podkoží zad vpravo, velikosti 31 mm. Vlevo se parenchym ledvinysytí rovnoměrně, ložiskové změny patrné nejsou, ledvina je bez dilatace dutého systému, bez kokrmentů. Ureter vlevo je štíhlý. Moč. měchýř je bez zřet. patol. změn, děloha je větší, zřejmě myopatosní, s hypodenzitami v oblasti děložních rohů. Incip. volná tekutina v dc.Douglasi cca 17 mm. Uzliny jsou nezvětšené. Přední stěna břišní je ztenčená ve střední části s naléhající střevní kličkou v rozsahu asi 47 mm. Ve skeletu bez zřet. meta změn spondylartrotické změny dist. úseku páteře. Hilátová hernie, velikosti asi 38 mm.

Z.: Tři meta ložiska viz. výše, zřejmě myomatosní děloha, jiné ložiskové změny nelze vyloučit. Předem děkuji za Vaši odpověď a doporučení léčky, popřípadě i doporučení zdravotnického zařízení, pokud možno v Brně.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 08. 2015

Výše uvedený nález bude vyžadovat další léčbu , její strategii určí Váš ošetřující urolog ve spolupráci s onkologickým pracovištěm.

Dobrý den, budu již brzy propuštěna z nemocnice. Byla jsem přijata akutně s kreatinem 750. Netušila jsem , že mám nemocné ledviny. Ted budu řešit situaci ambulantně. Mohu nadále vykonávat i poměrně těžkou fyzickou práci ? V obchodě velmi často zvedám velmi těžké zboží. Lékaři v nemocnici mi nepodávají prakticky žádné informace, jen takové všeobecné.Poly­cystická choroba chronická Děkuji Štěpánková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 08. 2015

Vámi uvedené hodnota KREATININU svědčí pro těžké postižení funkce ledvin, pokud Vaše hospitalisace nebyla spojena s jiným akutním onemocnění a je projevem nově zjištěné polycystické degenerace ledvin, tak vás zřejmě v brzké době čeká zařazení do pravidelného dialyzačního programu , všechny Vaše dotazy související s touto problematikou včetně další pracovní perspektivy Vám zcela jistě zodpoví Váš nefrolog, kterému budete předána

Dobrý večer,před 13 lety jsem darovala synovi ledvinu a nyní již selhala,Chtěla bych mu darovat druhou a místo něj být na dyalýze a počkat ,zda se nějaký dárce najde pro mě a nebo život dožít na dyalýze.Vím ,že to zřejmě není běžná záležitost ,ale chtěla bych zažádat o vyjímku a nevím kde a kdo by mi s tím pomohl.Již jsem kontaktovala lékařku,která nám kdysi transplantaci vyjednávala a také čekám na její radu..Děkuji za pomoc Diessnerová Věra

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 08. 2015

Pokud je Váš syn schopen další transplantace bude zcela jistě zařazen na čekací listinu ,další transplantace od kadaverozního dárce se zcela jistě dočká.

Dobrý den, byla jsem s matkou na odběru krve. Druhý den nám oznámili, že má zvýšenou hladinu kreatininu v krvi. Chtěla bych se zeptat, co to znamená? Jaká jsou případná nebezpečí? Popřípadě jestli existuje nějaký způsob jak hladinu kreatininu snížit? Matce je 40, před deseti lety měla leukémii, má to na to vliv? Děkuji za odpoveď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 08. 2015

Pokud je hladina kreatininu významně zvýšena bude vaše matka odeslána do nefrologické ambulance, kde se její stav došetří , dle provedených vyšetření pak Vám budou všechny Vaše dotazy objasněny . Z uvedených informací Vám nemohu dát konkrétnější odpověď.

Dobrý den, prosím o radu jaký infůzní roztok je nejvhodnější u dializovaného pacienta v případě dehydratce v letních horchých dnech? Děkuji za odpověd. Garaiová S.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 08. 2015

Universálně vhodný roztok neexistuje, záleží na celé řadě faktorů, zpravidla se však začíná tzv.fyziologickým roztokem.

Dobrý den, užívám po transpl.ledviny prednison , 1,25mg denně. Má tato dávka vliv na hmotnost a na kvalitu vlasů? Hodně mi zřídly, jde mi vidět i kůže na hlavě, jsem žena..

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 08. 2015

Vaše dávka je tak malá,že její vliv na Vaše výše uvedené obtíže je nepravděpodobný , spíše se tak mohou projevit vedlejší účinky jiných imunosupresiv.

Dobrý den mam jít na artroskopii kolene.interna mě nedoporučila kvuli moči.četné leukocitu a četné bakterie.byla jsem na urologii nalez m+s11leuko,klinicky bez zn.infekce moč.cest.doporučil mi operaci ale musímznova na interní vyšetření.mam strachabyto zas naedopadlo dobře.co dělat.pořad musím odklada operaci.poradte dekujiJana

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 08. 2015

Souhlasím s urologem, Vámi uvedený močový nález pokud není provázen subjektivními obtížemi není důvodem k odložení operace.Předo­perační vyšetření však provádí internista, nebo praktický lékař, proto Vás urolog posílá zpět.Nemám však informace o Vašich případných dalších zdravotních problémech, které mohou rozhodnutí internisty ovlivnit.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na stravu vhodnou pro osobu, která podstupuje peritoneální dialýzu. Teta měla na ledvinách nádor, jednu ledvinu jí vyoperovali před několika lety a před měsícem musela být odstraněna i část ledviny druhé. Teta ted chodí na dialýzu, ale je v této situaci nově byla by ráda za radu ohledně stravy. Existuje i nějaké sdružení, které se tomuto tématu věnuje, a od kterého by bylo možné získat více info? Díky

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 07. 2015

Dialyzovaný pacient by měl přijímat dostatečné množství kvalitních především živočišných bílkovin, optimálně až 1,2g/kg /den.Mléčné výrobky,luštěniny , ryby jsou méně vhodné pro vysoký obsah fosforu, který zpravidla mají dialyzovaní pacienti zvýšené. Další konkrétní doporučení se odvíjejí od aktuálního zdravotního stavu, objemu diuresy , laboratorních dat.Dieta je tedy individuální.Do­poručuji Vám konsultaci s ošetřujícím lékařem dialyzačního střediska, který Vás případně může zkontaktovat s dietní sestrou,s kterou dialyzační střediska spolupracují.

Dobry den, muj otec je stomik a pri vymene stentu mu lekar rekl ze ma zasolenou ledvinu. Co to znamena?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 06. 2015

Zřejmě na stentu pozoroval krystalky soli,tyto mohou být různého složení -fosfátové oxalátové atd.,tato skutečnost může být projevem nedostatku tekutin, případně infekce. Bližší informace Vašemu otci jistě sdělí jeho ošetřující lékař.

Dobrý den chtěla bych se vas zeptat..Čekam sve prvni dětatko a jsem v 33 tt byla jsem na velkem UTZ a u miminka byla zjištěna CISTICKA DYSPLAZIE LEVE LEDVINY. V miste leve ledviny nevidi typickou ledvinovou tkan a je zde nekolik anechogenit. Mam strach o miminko :( Muzete mi poradit co bude s miminkem dal?? Jestly se to muze jeste změnit? A co to pro miminko znamena do budoucna? Dekuji za odpověd

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 06. 2015

Vaše dítě bude po narození ultrazvukově vyšetřeno, dále sledováno , ale i v případě nefunkční levé ledviny další vývoje dítěte by neměl být ohrožen, neboť fungující pravá ledvina vše zvládne. Rodí se dětí, které mají primárně jen jednu ledvinu a jejich zdraví není ohroženo.

Dobrý den, je mi 39let, jsem dva roky po třetí,úspěšné transplantaci­.Pracuji na celý úvazek-8,5h denně, vstávám po celý prac.týden cca ve 4:20 a v práci jsem téměř celý den na nohou.V noci naspím cca 6h.Jde o to,že bývám hodně unavená, což mne omezuje, je člověk s touto diagnózou náchylnější k únavě? Říkám si, že mi přece nic není..téměř zdravá a v nejlepším věku:-).Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 06. 2015

Je obdivuhodné, co dokážete zvládnout se svou zdravotní historií , současně užíváte léky,které oslabují vaší imunitu ,únava je zcela pochopitelná , do budoucna zvažte zvolnění životního tempa.

Dobrý den, před pěti týdny jsem byla hospitalizována v krajské nemocnici s ledvinovou kolikou a lékař mi sdělil, že mi bude provedena ureteroskopie. Po pěti hodinách jsem se probudila po návratu z operač. sálu na JIP a bylo mi tímž lékařem, který zákrok provedl, sděleno, že mi v důsledku zákroku byla poraněna a odebrána ledvina. Žádné další vysvětlení, proč k tomuto došlo, kde se stala chyba, prostě nic. Druhý den jsem byla přeložena na běžný pokoj a šestý den po dobrání antibiotik propuštěna domů. Lékař, který mi zákrok provedl, už se do konce týdne na oddělení neobjevil a také za celý týden nepřišla ani jednou primářská vizita, ačkoliv normálně chodí 3× týdně!!! Domů jsem se vrátila bolavá, zničená nejen fyzicky i psychicky. Vůbec netuším, na jak dlouhou dobu budu vyblokována z běžného života. Také mám strach, abych nepřišla o práci. Na extrakci stehů i další kontroly chodím u nás na urolog. ambulanci. Operační rána o délce 28 cm je sice zvenčí zhojená, ale stále moc bolí, ačkoli už je to měsíc a strašlivě mě také bolí záda. Nemůžu se pořádně hýbat, ani vyspat, prášky od bolesti moc nezabírají. Prosím o informaci, za jak dlouho bych mohla být v pořádku a vrátit se do práce a zda si mohu požádat nemocnici, kde mi byla operace provedena, o podrobnější zprávu o průběhu operace, když mi tam nikdo nic nechtěl říci a lékař i primář se mi evidentně vyhýbali. Velice děkuji za odpověď. Daniela.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

31. 05. 2015

Všechny informace týkající se Vašeho zdravotního stavu a předpokládané délky léčby Vám zcela jistě poskytne Váš ošetřující urolog, který má všechny potřebné informace k dispozici.Vy sama se však ale také můžete se svými dotazy obrátit na oddělení, kde jste byla hospitalizovaná.

dobry den,mam dotaz. Ve dvouch letech mi doktori diagnostikovali reflux a sníženou funkci ledvin,v peti letech sem podstoupila plastiku močových cest a močového měchýře. Mám stále zdravotní problémy,konkrétně dnes jsem byla u svého urologa pro antibiotika,a říkal mi že pravá ledvina je prosáklá močí,to jako že mam znova reflux? pry se mi moč vrací zpět do ledvin při zánětu. Mývám v průůběhu zánětu často i vysoké teploty. A problémy se věkem zhoršují. Chci se zeptat,zda budou moje problémy opravdu jen horší,a jestli třeba nehrozí při snížené funkci ledvin nějaké velké problémy,třeba v nejhorším případě i nutnost transplantace? Moc vám děkuji za vaši odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

29. 05. 2015

Při nedostatečném odvodu moče z ledviny se záněty bohužel vyskytují velmi často,v některých případech lze zvolit dlouhodobou léčbu ATB podávané v redukované večerní dávce.Léčba se však liší , dle močového nálezu, funkce ledvin a ultrazvukového nálezu .Bližší informace Vám může sdělit jen ošetřující lékař, který má tyto data k informaci. Z uvedeného vyplývá , že se jedná pouze o postižení pravé ledviny ,v tomto případě by levá ledvina by měl případnou poruchy funkce pravé ledviny kompensovat a selhání funkce ledvin s nutností dialýzy by tedy bylo nepravděpodobné .

Dobrý den, byla jsem na sonografickém vyšetření USG jater, slinivky

zprava od lékaře byla : játra a pankreas nezvětšeny, bez ložisk. změn, obvyklé struktury i echogenity. Patrný st.p.CHCE. Žluč. cesty a v. portae bez dilatace. Volnou tekutinu v okolí neprokazuji. Nález na pr. ledvině v mezích normy. Můj lékař mi sdělil že je vše v pořádku a mou zprávu založil. Bylo by možné mi vysvětlit poslední větu ze zprávy?

Děkuji za odpověď H.M

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 05. 2015

V uvedeném popisu včetně poslední věty :„Nález na pr. ledvině v mezích normy“, nevidím žádný problém, nicméně nevím , proč není zmíněna levá ledvina.

Dobrý den, mám stenty v močovodech, chodím na výměnu jednou za půl roku. Poprvé mi byly měněny pod narkózou, a naposledy dvakrát ambulantně při vědomí. Při zákroku při vědomí mám velký strach, mám třes, brní mi ruce, nohy a okolo úst. Nechci dvakrát do roka podstupovat narkózu. Před zákrokem jsem si chtěla domluvit, jestli bych mohla dostat nějakou malou „oblbovačku“. Vím, že třeba při endoskopiích je to možné. Ale řekli mi, že ne, že to zvládnu, no a pak mi vytkli, že se třesu. Nemohu ten strach ovlivnit. Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 05. 2015

Strategie optimální analgetisace , pokud není přizván anesteziolog, je vždy v kompentenci operatéry.Vzhledem k opakovanému výkonu na daném pracovišti,se domnívám, že osobní domluva o způsobu adekvání analgetisace, která by minimální zmírnila Vaše nežádoucí pocity, bude určitě možná.

Dobrý den,zajímalo by mne,zda potřebuji vyšetření ledvin.Mám 60 let,vysoký tlak-v noci,beru večer tabletu,mívám opakované záněty moč.cest-piji denně urolog-ráno,při diskomfortu-uroval manosa,jednou tak za 2 roky -krev v moči-přeléčeno Biseptolem.Za odpověd děkuji a zdravím MK

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 04. 2015

Pokud máte opakovaně časté nucení na močení, které je provázeno pálením řezáním , tak vám odborné vyšetření doporučuji.

Dobrý den, na CT(6/2014) mě diagnostikovali nefrolihtiázu v levé ledvině 2mm a na MR (11/2014) malý AML. P ledviny. Mám se znepokojovat a podstupovat další vyšetření. Je mi divné, že se na MR , kterou mám dělanou později neobjevilo obojí. Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 04. 2015

Dle Vašeho sdělení jsou tyto nálezy v současnosti bez klinických projevů,takže nyní nevyžadují dalšího došetření .Doporučuji Vám však pravidelná kontrolní ultrazvuková vyšetření + vyšetření moče . Frekvence stanoví Váš nefrolog, či urolog., kde jste sledován.

Dobrý den, mám nárok na lázně hrazené pojišťovnou, o když už jsem po transplantaci ledviny téměř 2,5 roku? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 04. 2015

V souvislosti s transplantací nemáte nyní nárok na lázně hrazené pojišťovnou.Pokud však trpíte dalšími přidruženými chorobami , můžete se poradit se svým ošetřujícím nefrologem, zdali tato onemocnění nemohou splňovat indikace stran hrazené lázeňské léčby.

Dobrý den, je mi 22let a před rokem se zjistilo, že mi chybí od narození pravá ledvina. Jsem zvyklí posilovat a tak se chci zeptat, jaké přípravky jako, Kreatin, L-arginin, CO2 nebo testosteron, bych neměl používat. Předem děkuji za odpověď. Novák

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

29. 03. 2015

Jedna zdravá ledvina plně zabezpečí potřeby orgasnismu , není důvodem pro významná omezení, nicméně užívání výše uvedených přípravků Vám z jiných důvodů nemohu doporučit.

Dobrý den 3 dny už beru léky na bolest… jmenujou se Nalgesin S. Beru je na bolest zubů doporučená dávka je 2 a třetí po dvanácti hodinách já si dala ale vzdy 3 a po dvanácti hodinách další no a po třech dnech mě v noci strašně moc začalo bolet v břichu a byla to nesnesitelná bolest nemohla jsem ležet nic hrozně moc to bolelo a pak jsem si přečetla tříbaloví leták a učinky pokud si vezmu více tamblet no a bylo psáno bolest břicha nevolsnost krev ve stolici a taky že může z toho všeho dojìt ke selhání ledvin mám strach aby jsem nemela nejaký problém . Myslíte že mohlo dojít tímhle k porušení ledvin?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 03. 2015

Zvláště při dlouhodobém používání zmiňovaných analgetik může dojít k manifestaci nežádoucích účinků, včetně Vámi uváděných komplikací .Analgetickou terapii by jste měla při Vámi uváděných obtížích přerušit, bolest zubů by měl vyřešit stomatolog.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, které z volně prodejných léčiv může užívat dialyzovaný pacient na bolest v krku?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 03. 2015

Pro bolesti v krku může běžně dostupná lokální otolaryngologika- Strepsils,Tantum Verde atd., dialyzovaný pacient běžně použít, ale měl by o svých obtížích informovat svého lékaře, který vylolučí případnou angínu, či jiné závažnější postižení s nutností antibiotické terapie

Dobrý den, již druhým rokem podstupuji imunosupresivní terapii jako léčbu idiopatické membranózní nefropatie. Léčba je úspěšná, v současné době jsem úplně bez proteinurie a dávkování imunosupresiv je snižováno, aktuálně 100 mg CyA a 5 mg Prednisonu denně. Pojedu na Ukrajinu, která patří mezi země s vyšším výskytem TBC. Jak velké je pro mě vzhledem k probíhající imunosupresi riziko nákazy touto nemocí?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 03. 2015

Riziko jakékoliv nákazy je při léčbě imunosupresivy vyš­ší.

Dobrý den :) Jak lze léčit stále se zvyšující bílkovinu v moči ? Mám chronickou glomerulonefritidu 3.st…kreatinin již 5 let mezi 130–180.K tomu mám chronickou hepatitidu B a beru Baraclude 0.5 obden..Nyní mi nasadili v nemocnici prednison 60 a po poslední kontrole a ztrátách bílkoviny v moči ( 10g ) mi chtějí nasadit azathioprin.Mám silné obavy , jak lze tohle všecko dohromady zkombinovat.Jak lze na jednu stranu tělo zesilovat ( baraclude ) a na druhou stranu oslabovat ( prednison a azath. ) Nerozumím tomu a v nemocnici nejsou ke mně moc sdílní,čemuž se na jednu stranu ani nedivim :) Zkusíte mi prosím poradit , zda -li je tento postup správný , anebo jestli to jde nějak ,,obejít,, ? Popřípadě nějakou radu.Děkuji , řeji hezký den :)

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 03. 2015

Velké ztráty bílkovin do moče jsou skutečně rizikové stran dalšího zhoršování funkce ledvin. Pokud samotný Prednison není účinný , léčba se rozšiřuje o tzv imunosupresiva.Všem těmto lékům jsou bohužel společné možné závažné nežádoucí účinky. Doporučená terapie patří mezi obvyklé postupy , kterými se snažíme udržet funkci funkci ledvin a oddálit nutno zahájení dialýzy. Budete pravidelně sledován, v případně nežádoucích účinků bude léčba korigovaná, .

Dobrý den, je mi 63 let, 72 kg a 172 cm, mám v séru opakovaně trochu zvýšený kreatinin (okolo 80), MDRD 1,06. PH okolo 6.Bílkovinu v moči nemám ani otoky končetin, krevní tlak mám kompenzovaný, občas mi naměří 140/100 a pak mi většinou praskne cévka v oku, ale to jen ojediněle.Cukrovku taky nemám. Před několika lety mi na sonu břicha napsali „ledviny na dolní hranici normální velikosti“.Užívám Lozap 25mg, Rosucard 5mg, Flonidan, Singulair(lehké astma), podle potřeby Controloc 40mg,Detralex,Go­dasal. Sama si přidávám hořčík(kvůli křečím v noci) a vápník (po zlomenině předloktí). Už dlouho jsem dost unavená, chytám často virózy, po nich se dlouho nemohu dostat do kondice a cítím chlad a pobolívání v kříži, stěhovavé bolesti svalů,šlach nebo v kloubech. Mám dojem, že mi odcházejí svaly a síla. Myslíte, že léky, které užívám, mohou ledviny zatěžovat? Jak mohu zabránit, aby se funkce ledvin nezhoršovala? Hodně se teď mluví o překyselení organismu, že z toho je únava a osteoporóza atd. Je to pravda? Jenže preparáty na odkyselení jsou potravinové doplňky a plno minerálů – ty mohou zatěžovat ledviny. Co mi radíte? Děkuji velmi za odpověď. Jana

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 03. 2015

Hladina kreatininu stoupá s věkem, takže Vámi uvedená hladina je pro Vás zcela přiměřená, naopak Vaší vrstevníci mají hladinu kreatinu zpravidla vyšší, takže je velmi nepravděpodobné překyselení Vašeho organismu. Léky, které užívat , ledviny významně nezatěžují . Souhlasím s Vámi, že nadměrné užívání tzv. potravinových doplňku může být rizikové .

Zvýšené hodnoty kreatininu

Mám hodnotu 140 kreatininu. Jinak močovina, nebo kyselina močová je v normě. Jak lze snížit hodnotu, abych byla v normě. Užívám valsacor, furon a concor na tlak, milurit 300. Má to vliv na hodnotu kreatininu? Chci se zbavit varfarinu a dostat modernější léky. Jak na to? Děkuji!

Věra Havlíčková(vhastra@cbox.cz) 04.03.2015 23:16

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 03. 2015

Uvedená zvýšená hodnota kreatininu Vás závažně neohrožuje. Je však nutno vědět , jaká já příčina tohoto zvýšení a stanovit rizika případného dalšího zhoršování funkce ledvin a tyto rizika pak řešit dietními a medikamentozními postupy. Tzv. modernější léky mohou nahradit Warfarin za zcela přesně vymezených podmínek,obraťte se na lékaře, který Vám tuto léčbu indikoval.

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Matka ve věku 68 let dochází dvakrát týdně na hemodialýzu. Při většině návštěv dialyzačního střediska se jí dělá uprostřed dialýzy nevolno doprovázeno zvracením a poklesem tlaku klidně až na 100 na 24 (normálně má tlak vysoký). Bohužel se nedočkává jakéhokoliv řešení, či nějakého zájmu sester či lékařů. Naopak je jí vytýkáno zvracení. Je tento stav u dialýzovaných normální, nebo s tím lze něco dělat? Ještě podotýkám, že má cukrovku a vysoký krevní tlak. Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 03. 2015

Pokles tlaku v průběhu dialýzy je u diabetiků velmi častý . Je způsoben neschopností vegetativního nervového systému reagovat na změny objemu tekutiny .Tyto poruchy se právě u diabetiků vyskytují velice často.Jejich ovlivnění je velmi obtížné, neboť pacienti často trpí i významným poškozením srdce, což situaci dále zhoršuje. Doporučil bych nebrat před dialýzou léky na snížení tlaku,případně jejich dávku snížit, snažit se o minimální mezidialyzační hmotnostní nárůsty,obtíže znovu konsultovat s ošetřujícím nefrologem,který může upravit dialyzační režim,připadně hmotnost.Tato opatření často k úplnému odstranění obtíží nevedou, ale mohou je zmírnit.

Dobrý den v těhotenství nám byla u miminka diagnostikována dilatace pánvičky u obou ledvin do 7mm.Po porodu jsme byli se synem na utrazvuku,kde dilatace pořád byly,ale minimání v prvním měsící znovu sono, kde byly již pánvičky bez dilatace.Je možné,aby se dilatace znovu objevila??Syn je nyní opakovaně nemocný (infekty dýchacích cest) nikdy neměl zánět močových cest ani problémy s močením a lékařka si myslí ,že má nějaký skrytý infekt v močovém ústrojí.Zatím jsme jen odesaly moč na kutivaciChtěla bych jen vědět ,zda by se mohla opět vyskytnout dilatace pánvičky a vyvolávat tyto problémy a infekci v těle.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 03. 2015

Dilatace pánvičky se v budoucnu vyskytnout může, pravidelné ultrazvukové kontroly jsou vhodné, jejich frekvence záleží na obtížích a močovém nálezu.

Dobrý den. Vím, že po transplantaci ledviny se nedoporučuje konzumovat grapefuit a proto bych se chtěla zeptat, jestli se může jíst jiné cizokrajné ovoce, jako je například pomelo,avokádo,pa­paja,litchi,ka­ki churma, apod. Děkuji Dana

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 03. 2015

Konzumace grapefruitu při terapii imunosupresivy se nedoporučuje, neboť látky v tomto ovoci obsažené mění funkci enzymatických systému , které ovlivňují metabolismus těchto léků a může tak docházet k nežádoucímu zvýšení jejich koncentrace v krvi.Spolehlivé údaje , jak Vámi uváděné exotické ovoce ovlivňují hladinu imunosupresiv , nejsou k dispozici, nicméně jejich nadměrnou konzumaci Vám nemohu doporučit.

Dobrý den, mohu po transpl. ledviny darovat jaterní štěp?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 03. 2015

Obávám se , že riziko operačních komplikací je příliš vysoké a může dojít k poškození funkce transplantované ledviny.

Dobrý den,reaguji na článek úpravy pokrmů u dialyzovaných pacientů,konkrétně vaření v páře.Nám na dialýze nedoporučují tento způsob kvúli draslíku.A ještě jsem se chtěla zeptat na hlávkový salát.Někdo uvádějí ,že je vhodný právě pro nás a někde,že tam je také vysoký podíl draslíku.Čemu tedy věřit?Děkuji.Darka

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 02. 2015

Hlávkový salát obsahuje 208 mg draslíku ve 100 g , takže rozhodně nepatří mezi zeleninu s vysokým obsahem draslíku.Ne každý pacient na dialýze však musím mít problémy s vysokou hladinou draslíku, informujte se u svého ošetřujícího nefrologa.

Dobrý den – ráda bych se zeptala co znamenají tyto hodnoty – moč chemicky pH 5,5 bílkovina stopa krev stopa leukocyty 4 specifická hustota 1012 barva bezbarvá stav materiálu velmi zakale moč sediment erytrocyty 32 leukocyty 247 epitelie 3 epitelie dlaždicové 10 – jsem2 měsíce po odstranění dělohy a přední plastice pochvy

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 02. 2015

Nadhraniční hodnoty erytrocytů a leukocytů mohou souviset s provedenou gynekologickou operací , mohou i signalizovat přítomnost zánětu v oblasti močových cest.Pokud nemáte obtíže dodržujte adekvátní pitný režim, můžete použít různé urologické čaje, chraňte se před prochlazením , vyšetření moče je vhodné zopakovat .Pokud budou nadále v nadlimitním množství přítomny především červené krvinky doporučuji odborné urolog., či nefrolog. došetření .

Dobrý den, v současném období řádí virózy, nemohu li se vyhnout, či omezit kontakt s lidmi, mohu užívat např. Preventan, vit.C.Nebude to kontraproduktivní s užíváním imunosupresiv, která po transpl. ledviny beru? Máme „více typů imunity“, bude tedy při užívání zmíněných a podobných doplňků vyšší riziko ztráty ledviny? Prevenci jako hygienu, odpočinku atd. samozřejmě znám.Děkuji Vám.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 02. 2015

Pokud nebudete překračovat doporučené dávky, užívání vitamínových preparátů funkci transplantované ledviny neohrozí

Dobrý den. jsem 4 měsice po odstranění levé ledviny,ošetrujici lékař doporučíl sprchovani, ne koupani v bazenech.Mám časté boleni zad, a tak se ptam zda zakaz koupani mohu již zrušít. Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 02. 2015

Pokud je operační rána zhojena koupání v bazénu je možné

Dobry den pane doktore,mam prosbu,po vysetreni moci za 24h.me lekarka zdelila ze ledviny pracuji o 15% mene,pitny rezim dodrzuji 2/5l.Ledviny se ozyvaji slabou bolesti,prikladala jsem to k bolesti patere,prosim o radu jak dale postupovat,hodnoty moce mam zkreslene asi dva roky,az nyni jsem na toto byla upozornena,prosim poradte mi, s pozdravem Novakova M.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 02. 2015

Pouze z vyšetření moče nelze funkci ledvin odhadnout, k jejímu posouzení je nutné vyšetření krve .Sledované parametry navíc mohou být ovlivněny složením stravy , fyzickou zátěží,přídruženými chorobami . Doporučuji Vám nadále dodržovat zavedený pitný režim, pokud bolesti v bederní oblasti neustoupi požadejte o ultrazvukové vyšetření ledvin, případné o komplexní vyšetření nefrologem.

Dobrý den, manžel (32let) byl ve svých 10-ti letech operován pro reflux. Dnes je po několika zánětech s funkcí ledvin -levá 70% a pravá 30%. Občas má pálení při močení, častěji křečové záchvaty ledvin. Dle vyšetření je v pořádku… Prosím, prosím, jak mu lze pomoci, jak ledviny posílit, co dělat. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď !

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 01. 2015

Uvedená procenta nevyjadřují pokles funkce ledvin, ale skutečnost , že na celkové funkci se levá ledvina podílí 70% a pravá 30% .Na sníženou funkci ledvinu usuzujeme ze zvýšené hladiny kreatininu, která , jak uvádíte, je vpořádku. Pálení při močení může být projevem močového infektu.Ke snížení rizika těchto obtíží je nutno udržovat ledviny v tepelném komfortu, tj. nevystavovat je zbytečnému prochlazení , adekvátní příjem tekutiny 1,5– 2 l/den , vyhnout se příliš kořeněné a dráždivé potravě.

Dobrý den, prosím o radu. Dcera 7 let má od svých 2 let opakované záněty močových cest. V roce 2013 měla ledvinovou pánvičku rozšířenou 13 mm a kalichy 7mm. Nyní má ledviny symetrické velikosti,dx82mm,sin 93 mm,hladkých kontur,parenchym homogenní, šíře 12 mm,centr.echo­komplex vpravo bez dilatace,vlevo výraznější hypotonie,pánvička 25×12 mm,šíře odstupu kalichů 5–6 mm,zobrazen i subren.ureter šíře 3–4 mm MM hladkých stěn,anechgenní náplně,po vymočení zůstáva residium 15,8 cm3 v.s po předchozím přeplnění, šíře sliznice při basi 2 mm.Můžete mi prosím říct jak na tom moje dcera je? Mám velkou obavu o ni. Předem děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 01. 2015

Pouze z popisu ultrazvukového vyšetření nelze stav vaší dcery objektivně posoudit .Z uvedeného lze však předpokládat , že obě ledviny jsou funkční a selhání ledvin ji nehrozí , takže závažné obavy o její zdravotní stav nejsou na místě.

Dobrý den..Je mi 26,léčím se s glomerulone­fritidou šestým rokem.Kreatinin nejčastěji mezi 150–160,urea kolem 8,bílkovina v moči 5g/24 hod, albumin 40+…zajímalo by mě,na kolik procent cca pracují mé ledviny, pokud to lze z těchto čísel říct.postava 180cm, 90 kg.Děkuji, Kuba Č.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

18. 01. 2015

Na základě Vámi uvedených údajů lze jen odhadnout funkci ledvin na 30–35%.

Dobrý den, je mi 41 let od června 2014 jsem léčena na Seropozitivní revmatoidní II st, léky Trexan 7,5 mg týdně, Acidum folicum 30 mg týdně, Movalis jsem odmítla, jde to i bez něj. Jiné zdravotní problémy nemám. Je ještě možné těhotenství, nebo je už lepší se tomu vyhnout. S partnerem by jsme si dítě přáli, ale nevím jestli to ještě jde, jestli to je dobrý nápad. Jak moc velká jsou rizika? Dvě děti už máme. Moc děkuji za odpověd. Jana Adámková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 01. 2015

Pokud užíváte Trexan těhotenství není možné.

Dobrý den, kolika procentům hrozí selhání ledvin vlivem diabetu? Konkrétně, léčí li se člověk cca od osmi let? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 12. 2014

Onemocnění ledvin v souvislosti s diabetem , tzv diabetická nefropatie postihuje přibližně třetinu diabetiků.Jejím prvním projevem je nadlimitní množství albuminu v moči.V současné době je dispozici řada léčebných prostředků,které podstatně snižují riziko selhání ledvin při tomto onemocnění . Průběh onemocnění je ovlivněn řadou dalších faktorů.

Dobrý den, mám na vás prosím dotaz: manžel byl u urologa vloni, všechno bylo v pořádku a včera mu zjistil na sonu něco s ledvinou. Je to popsano následovně:dx ledvina bez patologie, sin.ledvina bez dilat.horní poloviny sběrného systému,nicméně dolní polovina s dilat. KPS II.st. Vzhledem k nálezu objednal p.doktor manžela na CT. Prosím o jaký nález se jedná, proč chce CT, co to může být za nález a jak se případně léčí? děkuji za odpověď. L.G.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 12. 2014

Dle sono nálezu se může jednat o zadržování moče v oblasti kalichopelvického systému. CT vyšetření tento nález vyloučí nebo potvrdí, případně prokáže příčinu tohoto stavu .

Moc dekuji za odpověď.Posledni vysetreni moci cevkou je tyden po dobrani antibiotik,Bez antibiotik bolesti v krizi, krev v moci i bez..S anti­biotiky vse ok.Po dobrani každých ATB hned zhorseni při nich vse ok i když jsou vlastne rezistencni.Teploty jen 37,5.Coz jsem dnes rekla i p,dr, a ta se zhrozila ja to beru při zanetu /i když nezdolatelnem/ jako zvýšenou teplotu.Muze to mit tedy nejaky vyznam? Prosim a dekuji za odpověď..Ceka me na ty klebsiella pneumoniae CSK v ATB clone.Muze to něco znamenat? Dekuji Stadlerova

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 12. 2014

Vzhledem k opakovaným obtížím je po provedení ATB terapii v plné dávce ke zvážení dlouhodobá léčba ATB dle citlivosti v redukované dávce.Definitivní rozhodnutí však musí učinit Váš ošetřující lékař na základě vašeho celkového klinického stavu a aktuálních laboratorních dat.

Dobry vecer,od 08/2014 kvůli zlatemu stafylokokovi na kuzi puchyre.potvrzeno sterem/2× antibiotika/prav­depodobne po bolestivem stipnuti hmyzem s bolesti kloubu cca2 dny/od 09/2014 zanet mocoveo mechyre 6× antibiotika, mikrob klebsiella pneumonaie,bu proteus mirab.. V 11/2014 uz jen dle lab.cevka-proteus mirab.v 12/2014 jen opet klebsiella.Ted mam nastoupi to nemocnice na spec.pichana antibiotika/na­tilmicin nebo Amikacin nebo Maropenem.Nalez na ledvine : Bert kolumna??? v sk dilat.kalich nebo cysta 14mm. Muzete mi prosim vysvětlit,co to znamena a jak je mikrob klebsiella nebezpecny? Dekuji Stadlerova

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 12. 2014

Uváděné sonografické nálezy -Columna Bertinini a drobná cysta , případně nevýrazná dilatace ve skupině dolních kalichů nejsou závažné patologické nálezy. O závažnosti infekce Klebsielou rozhodují především klinické projevy: přítomnost zvýšené teploty, případně zimnice a třesavky, bolesti v oblasti ledvin , obtíže při močení.Labora­torními známkami závažné infekce je zpravidla zvýšená hladina tzv.CRP , případně zhoršená funkce ledvin. Pokud se tyto příznaky u Vás nevyskytují a hladina výše uvedeného markeru není zásadně zvýšena není důvod k obavám.

Dobry den, v noci ze ctvrtka jsem mela velike bolesti v prave dolni casti casti zad u ledvin a pomalu se presunovala do prave casti podbrisku. Na pohotovosti jsem dostala proti bolesti algifen a dale kapky algifenu. Bylo mi doporuceno hodne pit. Diagnostikovali mi ledvinnou koliku, jenze i kdyz piju vodu o sto sest a doplnuji to urologickym cajem. Bolest se nijak neztraci a ani necitim, ze by ze mne odchazely kameny. Co mam.delat prosim?

Dekuji za odpoved na email.

J.H.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 12. 2014

Dle uváděných vašich obtížích je nutné vyšetření moče, krve, sonografické vyšetření ledvin, při pozitivním nálezu je pak indikováno urologické vyšetření.Pokud je ve vašem okolí urolog vybavený ultrazvukovou vyšetřovací technikou tak jej můžete navštívit rovnou.

Dobrý den, mam problémy s bradavicemi. Jsem 3 a půl roku po transplantaci. Beru imunosuprese (imuran, prograf, prednison). Vše mam v pořádku. Až na ty bradavice. Mam je na dolní končetině levé ±6cm rozsáhlé na bříškách pod prstama na ruce, na ukazováčku průměr 2cm a na druhé ruce to samé. Byla jsem u kožního, nechce to řešit vyříznutím-špatně by se to hojilo, což ani já nechci. Tak jsme zkoušeli tekuté dusík- zmizelo to částečně, po jednom měsíci se to vrátilo s větším rozsáhlejším místem. Dostala jsem mastičku namíchanou v lékárně, zmenšilo to vrstvu, později se to zvětšilo. Paní doktorka mi dala vodičku se štětičkou-Verumal. natřu to verumalem, zbělá to a nic se neděje. Aplikuju to už přes 2 měsíce a zatím nic. Už nevím co s tim mam dělat, Lidé a kamarádi se mi už bojí dát při podání ruku. A já to chápu. Jen nevím, co stim mam dělat. děkuji moc za Odpověď :)

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 11. 2014

Veškerá imunosupresiva snižují odolnost organismu proti infekci ,jejich případná redukce může vést ke zhoršení funkce transplantované ledviny.Řešení Vašeho problému není skutečně jednoduché,Pokud dermatolog již využil maximum konzervativních možností a operační řešení navrhuje ,doporučuji Vám konsultaci s plastických chirurgem .

Dobrý den, jsem po transplantaci ledviny. Několik měsíců mě bolí v zádech, mám dost velké bolesti a ráda bych se zeptala, který lék k utišení bolesti by byl nejvhodnější? Ještě bych se chtěla zeptat, zda nijak neuškodí ledvině rehabilitace, konkrétně elektroléčba.
děkuji Danuše

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 11. 2014

Rehabilitační procedury by neměly mít nepříznivý vliv na transplantovanou ledvinu, nedoporučil bych však masáže tělesných partií, kde je transplantát umístěn. Každé analgetikum má své úskalí ve vztahu s zavedenou dlouhodobou terapii a přítomností přidružených chorob, jejich výběr tedy konsultujte s Vaším ošetřujícím nefrologem.

dobry den,chci se zeptat na takovy problem o kterenm spousta lidi mluvi jen mezi sebou.manzel je po transplantaci ledviny,nyni opet pro selhani od 2011 na HD.V minulosti mel mensi chut na sex,nyni ho v podstate uz nema vubec.Je mozne aby to souviselo prave s timto onemocnenim?jsme 14 let manzele,spolu­pracujeme s lekari co se tyka aktualniho stavu + i ja ,primo s lekari dyal.centra a dietni sestrou,ale na toto jsem se chtela zeptat spis takto anonymne.manzelovi je 43 let.dekuji za vasi radu,pripadne zda je nejake reseni.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 11. 2014

Každé dlouhodobé závažné onemocnění má prokazatelný vliv na psychiku nemocného.V čem spočívá zásadní problém Vám může sdělit jen Váš manžel a řešení je jistě možné , pokud sám má zájem situaci změnit. Somatické obtíže může zcela jistě konsultovat se svým ošetřujícím nefrologem, který může stávající terapii změnit.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda při chron.onem.led­vin,autoim.onem. lze užít Schindleho minerály pro zlepšení stavu-kreatinin 400.Zda nemohou zhoršit onem.
Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 11. 2014

Schindleho minerály nemají schválené léčebné účinky. Obsahují především křemík , který se běžně nestanovuje.Zlep­šení stavu v podmínkách těžké renální nedostatečnosti nelze očekávat.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když se dělá transplantace ledvin, jestli se transplantuje levá ledvina? Pravá ledvina se transplantuje od zemřelého dárce a levá taky? A ledviny od živého dárce levá nebo pravá? Děkuji moc =)

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 11. 2014

Pokud vyhovují odběrovým parametrům ,tak se o zemřelého dárce odebírají obě ledviny. Pokud živý dárce splní podmínky pro dárcovství ledviny ,je výběr odebrané ledviny v kompetenci transplantační­ho týmu

Dobry den, byla jsem na kontrolnich odberech krve mimo jine i ohledne funkce ledvin, muj obvodni lekar mi po sestricce zdelil, ze jsou v poradku, ale rada bych se zeptala jeste Vas. Jde o S_KREA 29,9 umol/l a S_eGFR 3,75 ml/s/1.7( zda se take tyka ledvin). Je mozne, ze prvni zmineny vysledek muze byt tak nizky? Lekari osobne jiz volat nechci, kdyz uz to uzavrel. Muze to souviset i s tim, ze vazim jen 46kg? Mam 32 let. Prosim o informaci. Dekuji. S pozdravem Eva V.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 11. 2014

Ano , je to možné, nízká hladina souvisí s Vaší nízkou hmotností.

Dobrý den . Je mi 48 let a posledních 17 let jsem dialyzovaný s pětiletou přestávkou kdy jsem měl transplantovanou ledvinu . Dialyzovám jsem na středisku Fresenius v Plzni na Lochotíně . Poslední přibližně dva roky mě velice trápí , druhý den po dialýze , problémy s návaly nízkého krevního tlaku . On můj krevní tlak je všeobecně nízký , například při příchodu na dialýzu při přebytku tekutin cca 3–3,5 litru od konce poslední dialýzy je můj cca. 100/50 i nižší . a právě druhý den nastávají obtíže , při například zvednutí ze židle cítím jak mi tlak padá , zatmívá se mi před očima , cítím slabost v nohou , pokud bych se neopřel a několik vteřin nezůstal v předklonu opřený o stůl nebo hned udělal krok cítím že bych nejspíše omdlel . Prakticky celý druhý den po dialýze cítím svalovou slabost a pocit obrovské únavy . Ta únava je taková že mi brání v jakýchkoliv zvýšených aktivitách , Prakticky jsem rád když se můžu pohybovat v rámci bytu . Snažím se cvičit , ale opět moje výdrž je velice nízká . Navíc poslední dobou pozoruji zhoršení psychického stavu a návaly depresí , v noci když ležím a přemýšlím o sobě a svém stavu přepadají mě dokonce myšlenky o smrti . Jako svůj největší problém vidím právě ten s nízkým krevním tlakem který mě nejvíce omezuje , existuje nějaká medikace nebo technika která by dokázala krevní tlak stabilizovat na normálních hodnotách ? Děkuji za odpověď .

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 11. 2014

Hypotense po dialýze jsou častým problémem. Upozorněte na své obtíže Vašeho ošetřujícího lékaře, který Vám může upravit hmotnost,změnit režim dialýzy , případně provést korekci ve Vaši medikamentózní terapii.Sám se musíte pak snažit , aby Vaše mezidialyzační přírůstky byly co nejmenší .

Dobry den, měla bych dotaz. U syna (2 mesice) po porodu delali ulrazvuk ledvin a ve zpravě je napsano :UZ ledvin:vlevo CE1,07×0,37.V pra­vo:bpn. Prosim co to znamena? Moc dekuji za odpověď. Matuchova

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 11. 2014

Zkratka bpn znamená – bez patologického nálezu

Dobrý den, manžel je pacient dialýzy více let. Po problémech s AV shuntem mu byl zaveden permca(14.4.2014). Ze zprávy o zavedení čtu, že byl katetr fixován 2 stehy. Od té doby mu byly stehy „přešívány“ cca 2×. Kvůli začervenání mu dávali na dialýze Frymykoin a nyní Bactroban. Okolí stehů má začervenalé stále cca kruh o průměru 3 cm. Dnes, protože mu nedrželo přelepení tak jsem to viděla. Sestřička při poslední dialýze mu říkala, že mu jeden steh „vyhnívá“. A tak jsem si říkala, že zkusím poslat dotaz do Vaší poradny. Máme se sami nějak starat o permcat? Nic mi právě neříkali, Místo má z dialýzy do další přelepené, a tak nevím zda jsem měla i já něco pro to dělat. Mám obavy, aby nevznikla sepse. Tu již měl dvakrát (vždy však z akutního katetru – na začátku dialyzování, kdy ještě neměl rozvinutý Av shunt). Musí být permcat přišitý – fixovaný k tělu stehy stále, nebo tomu je jen na začátku než se permcat správně přihojí. Děkuji Vám Marta

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 08. 2014

Permcath je opatřen manžetou , která slouží k fixaci katetru v podkoží , po 6 týdnech by fixace katetru měla být natolik pevná,že další zajištění proti dislokaci není bezpodmínečně nutné. Často se však tyto katetru „pro jistotu“ fixují i stehy, zánětlivá kožní reakce bývá bohužel častá,ošetření při dialýze je dostatečné, domácí péče není nutná. Obraťte se na ošetřujícího nefrologa ,který Vám situaci vysvětlí, katetr může být nedostatečně fixován a kožní stehy mohou být nutností.

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal na Váš názor: Jsem sledován v nefrologické ambulanci pro pyelonefritis chiornica I.sin. Na kontroly chodím jednou ročně, Hodnoty krve a minerály jsou v normě a hodnota MDRD je kolem 1,9. Nicméně při pitném režimu mezi 2,5L – 3,5L vymočím za 24h pouze průměrně 600ml. otoky sice nemám,ale ještě v loni jsem vymočil průměrně okolo 900ml. Nefrologovi jsem tyto informace říkal leč bez odpovědi. Nevím si rady,nechápu jak můžu močit méně a méně a hodnoty krve mít v normě. Bojím se, že hodnoty krve a moči nemusí znamenat realný stav mých ledvin. Prosím Vás o Váš názor či radu jak mám postupovat. Děkuji Vám s pozdravem Mirek

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 08. 2014

Lidský organismu nevylučuje tekutiny jen močí, ale i kůží a stolicí, pokud Váš ošetřující lékař neshledal známky převodnění a laboratorní hodnoty se pohybují v normě, neměl bych z Vámi uváděné skutečnosti obavy.

Dobrý den, je mi 15 let a od mala žiji s jednou ledvinou o kterou jsem přišla kvůli nádoru. Co to pro mě znamena. Co se týče toho mít děti, pití alkoholu a jiných omezení. Děkuji a odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 07. 2014

Jedna ledvina Vám postačí , nemusíte mít obavy z otěhotnění a pití alkoholu zdraví neprospívá, ať máte ledvinu jednu, či dvě.

Dobrý den, ve 21.tt nám pan doktor sdělil, že miminko má velmi pravděpodobně srostlé ledviny – ren arcuatus. Chtěla jsem se zeptat na bližší informace o této odchylce. Jaké to může mít následky pro miminko? Děkuji za odpověď. Denisa Orsáková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 07. 2014

Ren arcuatus , neboli podkovovitá ledvina je relativně častou vývojovou anomálií, pokud nejsou přítomny další anomalie, například na močových cestách nejedná se o anomálii, která by Vaše miminko bylo v dalším vývoji hendikepovala. Anomalie nevyžaduje žádné operační řešení ani terapii.

Dobrý den,

ráda bych se zeptala co znamená hodnota kreatininu v krvi 22 u 9 měsíčního syna. Hodnoty mají být 62–106. Vyšetření jsme podstoupili z důvodu málo počůraných plen. Za 24 hodin 2 – 3 ks. Dítě je kojeno + příkrmy. Jiné hodnoty byly v pořádku. Na nefrologii jsem objednáni.

Děkuji Poláčková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 07. 2014

U dětí do dvou let je obvyklá hodnota kreatininu do 20 umol/l,vámi uvedené hodnoty se týkají starších dětí a dospělých. Hodnoty jsou ovlivněny hmotností a dalšími faktory.Více Vám sdělí dětský nefrolog dle dalších laboratorních dat včetně vyšetření moče.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nutné brát po transplataci Prednison. Před 14 lety jsem měla první transplantaci. Ledvina mi vydržela 9 let a nyní chodím na dialýzu. Na další transplantaci jsem nebyla zařazená, že jsem silnější , a že se po transplantaci musí užívat Prednison, po kterém se ještě víc přibere. Jsem již zoufalá. Je mi 47 let a nejde mi hubnout tak rychle. hubnu tak 2 kg za rok. Děkuji za odpověď. Věra Fialová

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

20. 07. 2014

Bezprostředně po transplantaci jsou kortikoidy obvyklou součástí imunosupresivní léčby, v dalším průběhu kortikoidy však lze za určitých okolností, které posuzuje lékař transplantačního centra,nahradit jinou imunosupresí.

Dobrý den, syn –16 let- měl po autonehodě poraněnou ledvinu. Dnes, 4 týdny po nehodě, má za sebou vyšetření DMSA, kde bylo zjištěno, že poraněná ledvina pracuje na 10%. V nálezu se píše-ledvina obv.tvaru,méně jak třetinové velikosti s difůzně sníženou kumulacíRF a defektem aktivity v obl.horního pólu. Jaká je prognóza u takto postižené ledviny? Je možné, že časem začne fungovat lépe nebo se funkce bude spíš zhoršovat? Moc děkuji za Vaši radu Klímová Klára

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 07. 2014

Uvedený údaj 10% znamená,že se ledvina podílí jen 10% na celkové funkci, kdy převážnou část tj.90% zajišťuje ledvina druhá.Uvedené zmenšení ledviny na 1/3 zcela jistě nesouvisí s proběhlým úrazem ,jedná se již o dlouhodobý nález.Příčin zmenšení ledvin je celá řada,může se jednat o vrozený defekt, ledvina může být postižena zánětem, může být hůře prokrvována atd.Uváděný defekt v oblasti horního polu však s úrazem souviset může a v tomto případě je naděje na postupné částečné zlepšení funkce.Váš syn zcela jistě absolovoval i ultrazvukové vyšetření,možná i CT , která zcela jistě přinesla další informace o stavu ledvinu.

Dobrý večer, mám stenty v močovodech na půl roku. Mohu cvičit, mohu posilovat břišní svaly? Děkuji za odpověď. Petra

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 07. 2014

Pohybové aktivity záleží na Vašem celkovém stavu , příčině neprůchodnosti močových cest, prodělaných operacích,či přítomnosti dalších komplikací,takže Vám nemohu dát jednoznačnou odpověď, Vaši otázku Vám odpoví ošetřující urolog. V zásadě lze však říci, že při nekomplikovaném ,stabilním stavu je cvičení vždy vhodné.

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně 80ti leté babičky po mozkové mrtvici, ležící, se zavedenou cévkou, mám pocit, že babi více vymočí, než přijme tekutin, Je to možné? Můžete mě navést kde by bylo selhání v organismu, co s tím? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 07. 2014

Množství moče může ovlivnit i složení stravy,každá potravina obsahuje významný podíl vody. Množství moče však mohou ovlivnit i užívané léky,především tzv. diuretika, obraťte se na jejího ošetřujícího lékaře, který zdravotní stav Vaší babičky posoudí, případně provede laboratorní vyšetření a terapii upraví.

Dobrý den, mám po třetí transpl. ledviny nárok na lázně?Jsem po výkonu rok a půl.Eventuelně,jak dlouho pobyt trvá a dále,počítá se jako nemocenská, anebo je nutné vzít dovolenou? Mnohokrát děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 07. 2014

Pokud máte na mysli tzv. komplexní lázeňskou péči, kdy zdravotní pojišťovna hradí Váš pobyt i léčebné procedury, tak samotná transplantace ledvin indikací není. Váš zdravotní stav však může ovlivněn celou řadou dalších komplikací, které mohou do indikačního seznamu patřit . Obraťe se na svého lékaře ve Vašem transplantačním centru, který zná váš zdravotní stav a Vaši žádost může posoudit.

Dobrý den, pane doktore mám dotaz: jakmile mám nutkání na močení,tak to nejde. teprve jakmile zmáčknu penis a pak stisk jen trošku povolím, tak začnu močit tenkým pramínkem.jakmile stisk úplně povolím,opět nastane blokace moči.tento proces pod proudem teplé vody,je daleko snažší.Tímto způsobem dokáži vyprázdnit močový měchýř,ale vím ,že něco není jak má být.Mám zvětšenou prostatu, užívám tablety Tamsulosin,problémy nemám, až na uvedený popis močení.Je mi 70 let. prosím odpověd mi zašlete na můj email.mnohokrát děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 07. 2014

Váš problém nesouvisí se samotnými ledvinami, ale s prostatou, močovým měchýřem a močovou trubicí.Vaše obtíže jsou v kompetenci urologa, který Vás pravděpodobně již v minulosti vyšetřoval. Obraťte se na něj, ten vaše obtíže vyšetří , navrhne změnu terapie, případně další opatření.

Pěkný den přeji, jsem cca dva roky po transpl.ledviny, vše pořádku, jaká jsou pro mne rizika ovolené v Egyptu,Tunisu, Turecku a podobných?Ochrana kůže je samozřejmá.Na co si dát pozor?Děkuji:-).

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

29. 06. 2014

Největší riziko spočívá zvláště v Egyptě a Tunisu v alimentárních střevních nákazach vedoucích často k těžkým průjmům s následnou dehydratací a tím ohrožením funkce transplantované ledviny.

Dobrý den, začal jsem chodit na HD do nemocnice u Sv Anny v Brně. Existuje seznam nebo mapa dialyzačních středisek v místech po ČR?To pro případ když bych jel na dovolenou mimo náš okres Brno venkov. Děkuji a odpověď. Tesař.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 06. 2014

V každém bývalém okrese existuje nejméně jedno dialyzační středisko , pokud pojedete kamkoliv, na vaší domovské dialýze Vám sdělí místo nejbližší dialýzy a tzv. rekreační dialýzu Vám tam domluví . Mapu dialyzační středisek najdete zde na webu na první stránce dole http://www.ledviny.cz/…ni-strediska

Byla mě zjištěna cysta na levé ledvině, co s tím? Je asi 6cm veliká při chůzi ji cítím ,že mě velmi tlačí, jiné urologické potíže nemám. Děkuji za odpověd Eva Faková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 06. 2014

Cysta uvedené velikosti zpravidla obtíže nevyvolává . Pokud je možno vyloučit všechny další příčiny obtíží,zejména bolesti související s postižením páteře , gynekologické obtíže apod., můžete svůj problém zkonsultovat s urologem.

Dobrý den chci se zeptat mohu se stát dárcem ledviny když jsem epileptik ? Děkuji Nedvědová

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 06. 2014

Vyžádejte si zhodnocení svého stavu svým ošetřujícím neurologem, pokud Váš stav označí za stabilní s nízkým rizikem záchvatů , obraťte s tímto nálezem na rajoního nefrologa, který Vám sdělí další informace.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kdy je možno po transplantaci ledviny začít s pohlavním stykem. Hezký den přeji a za odpovědˇ děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

16. 06. 2014

Při nekomplikovaném průběhu po 4 týdnech, pokud je transplantovaná ledvina hmatná, je nutno tuto skutečnost respektovat a ledvinu chránit.

dobrý den, prodělala jsem zánět ledvin. Po dobrání antibiotik mě ledvina stále tupě bolí, cítím se celkově unavená a mám problémy s dušností. Zadýchávám se a někdy se mi i chvilku celkově hůře dýchá. Je možné, že zánět je zcela vyléčen a vše se srovná? Bohužel mi nemohla být provedena kultivace moči vzhledem k menstruaci. Na kontrolu jdu za týden. Děkuji za odpově´d LENKA

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

16. 06. 2014

Pokud jste skutečně prodělala zánět ledvin , tak rekonvalescence může být delší .Po tuto dobu je nutno omezit výraznější fyzickou zátěž, chrátnit se před prochlazením, dodržovat adekvátní příjem tekutin. Následná kontrola u Vašeho ošetřujicího lékaře pak prokáže , zdali je onemocnění skutečně na ústupu , nebo budou nutná další léčebná opatření.

Dobrý den, po čas,kdy mi selhávala transplant.led­vina,jsem brala Citalec 10mg.Nyní,kdy další transpl.byla úspěšná,jsem jej,po dohodě s lékařem vysadila,nechci brát více léků,neý je nutné.Ale i když je můj zdr.stav nyní skvělý,mám pocit,že cca po roce se deprese vrací.Máte s některými klienty pdobnou zkušenost? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 06. 2014

Skvěle fungující transplantovaná ledvina není samzřejmostí, takže stran svého zdravotního stavu k depresím důvod nemáte, ale jsem si vědom, že problematika depresí je složitější v indikovaných případech je návrat k antidepresivům nutný. V každém případě konsultujte své obtíže s ošetřujícím nefrologem.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat má čtyřletá dcera má ledvinový kamínek a čekáme na vhodný termín z nemocnice kdy ji ho budou odstraňovat ultrazvukem. Má to být pod celkovou narkózou. A proto bych se ráda zeptala jak to bude probíhat a jestli po zákroku bude mít bolesti. A jak dlouho budeme v nemocnici. Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 05. 2014

Jedná se o problém jiné odbornosti- urologie, případné pooperační bolesti se dle potřeby budou řešit analgetiky, pobyt v nemocnici při nekomplikovaném průběhu je krátkodobý, záleží na zvyklostech pracoviště, která tento výkon provádí.

Pěkný den, mám po necelých dvou letech po třetí transplantaci nárok na lázně,je na to určena nemocenská,do­volená,či se nepřítomnost v práci řeší jinak?Pracuji na celý úvazek.A lze lázně čerpat z časových důvodů jen 7–14 dnů? Děkuji mnohokrát za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 05. 2014

Pokud se Vám jedná o možnost komplexní lázeňské léčby hrazené pojišťovnou.Samotná transplantace v indikačním seznamu není, je však možno zvážit možnost lázeňské léčby z jiných indikací , které souvisí se onemocnění ledvin nebo s jejím komplikacemi.O této možnosti se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.Komplexní lázeňská léčba je však minimálně 3 týdny. Na kratší dobu můžete lázeňskou léčbu samozřejmě využít jako samoplátce, či s částečnou úhradou pojišťovny na doporučené procedury.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená asketická ledvina a jestli je běžné, že se dilatuje ledvina při zavedeném stentu. Moc děkuji za odpověď Liba M.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 05. 2014

Asketická ledvina není běžně užívaným výrazem, autor tohoto označení ji zřejmě vidí jako štíhlou. Stent do močových cest se závádí při omezené průchodnosti.Ta má za následek dilataci pánvičky , při pokročilém nálezu pak může dojít i ke zvětšení celé ledviny.Zavedený stent tuto situaci řeší a průchodnost močových cest zajišťje.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli je běžné a v pořádku, že chodím na kontrolu na nefrologii jednou za 3 měsíce. Mám polycystozu ledvin, kreatin přes 500 a GFR 0,14ml/s. Nemívám problémy, jen nízký hemoglobin (kolem 70) a málo sodíku (i 120). Mám strach, že nepoznám, kdybych už potřebovala dialýzu. V podstatě mám spoléhat na to, že mi bude špatně a svědit mě kůže.Během 3 měsíců se ale přece může stav dost zhoršit a myslím, že každému špatně není. Myslíte, že jsou to jen zbytečné obavy a že to přeháním?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 05. 2014

Vámi uvedená hodnota kreatininu znamená již závažné postižení funkce ledvin.Je sice možné , že stávající nález může být při polycystické degeneraci ledvin dlouhodobě stabilní,ale v každém případě bych doporučil zahájit k přípravu k zařazení do dialyzačního programu tj. očkování proti B – hepatitidě, pokud jste toto onemocnění v minulosti neprodělala a našití arteriovenozní fistule.Perito­neální dialýza při polycystické degeneraci ledvin není vhodná. Na Vámi uvedenou anemii jste sice adaptovaná, doporučil bych však korekci Hb alespoň na 90–100 g/l.Pokud nebudete mít obtíže pak frekvence kontrol co 3 měsíce je adekvátní.

Dobrý den, chtěl bych se jen zeptat, dnes jsem si byl pro výsledky z dynamické scitigrafii ledvin a bylo mi zjištěno, že mám pravou ledvinu posunutou,ale jinač prý vše dobré i výsledky moči byly dobré..poslali mě ještě na statckou scintigrafii.­.Nevíte, co může mít za následek to, že mám posunutou tu pravou ledvinu? mám totiž velké obavy …moc děkuji a přeji hezký den…

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 04. 2014

Vámi uvedený nález zpravidla nečiní obtíže a nevyžaduje řešení, není důvod k obavám, na funkci ledviny posunutí ledviny zpravidla nemá vlilv.

Dobrý, možná tuším, jak mi odpovíte :) ale přece jen se zeptám. Měla jsem zánět ledvin, je to dva dny co jsem dobrala ATB a nyní se cítím fajn. Za dva týdny se odjíždí na vodu, když jsem se ptala své lékařky, řekla mi, že už to nebude problém at jedu, ale po mnoha přečtení diskusí na netu jsem četla, že zánět ledvin se často vrací a že je nutná dlouhodobá rekonvalescence. Chci se zeptat, jak dlouhá doba to je a jestli je opravdu pravidlem, že se zánět vrací, popřípadě jestli je rozumné (jak tvrdí má lékařka) na tu vodu jezdit, samozřejmě bych ráda jela, ale nevím jaké je riziko a pokud by bylo opravdu velké tak si to samozřejmě nechám ujít. A ještě jsem se chtěla zeptat, jak je to s pitím alkoholu po této nemoci. Děkuji za odpověd.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 04. 2014

Zánět ledvin je příliš široký, nespecifický pojem, předpokládám však , že jste prodělala pouze infekci močových cest. Dvoutýdenní rekonvalescenci bych považoval za dostatečnou.V pří­padě opakovaných obtíží Vám doporučuji podrobnější vyšetření močových cest a ledvin specialistou. Alkohol zdraví neprospívá, pokud neberete pravidelně léky riziko konsumace toxických účinků je závislé na množství a schopnosti Vašeho organismu jej metabolisovat.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na práceneschopnost v období imunosupresivní léčby – dostávám pulzní terapii endoxan 1g 6 dávek v intervalech 2–3 týdny a prednison 30mg denně. Základní onemocnění je ANCA asociovaná vaskulitida s postizenim ledvin, ovsem funkce ledvin je zatim dost dobra jen v mirne insuficienci, subjektivne se citim dobre. Mohu chodit do prace? (pracuji v nemocnici v laboratori, cili nejsem v primem styku s pacienty).

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 04. 2014

Pokud nemáte obtíže, Váš stav je klinicky i laboratorně stabilní nelze proti prácechopnosti nic namítat.Je nutno omezit maximální fyzickou zátěž a nevystavovat se zvýšenému riziku infekce.

Dobrý den. Před 15 lety jsem daroval svému bratrovi ledvinu, žádné zdravotní problémy nemám. Nedávno jsem změnil svého praktického lékaře. Ten mi řekl, že bych měl mít nárok na invalidní důchod 1.st. Je to možné? Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 04. 2014

Pokud máte sníženou funkci ledvin,pak tuto skutečnost na Vaši žádost posoudí posudkový lékař.

Mohu mému vnukovi s arpoitrovým syndromem darovat ledvinu,když je mi 65let?Máme stejnou krevní skupinu.Matka i sestra mají shodnou diagnosu,otec má jinou krevní skupinu.Děkuji Sacherová

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 04. 2014

Pokud netrpíte závažným onemocněním můžete se stát potenciálním dárcem ledviny.Před konečným rozhodnutím však musíte absolvovat určitou škálu vyšetření , která posoudí Váš celkový zdravotní stav.Krevní skupiny nemusí být zcela shodné, ale stanovuje se tak zvaná kompaktibilita , což Vám vysvětlí ošetřující lékař.

Dobrý den,dotaz jen pro zajímavost:-)..mám za sebou třetí transplantaci,může mít ledvina dárce vliv na vlasy?Začaly se mi po transpl.kroutit,dě­kuji:-).

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 03. 2014

Transplantovaná ledvina nemůže mít přímý vliv na vlasy, nicméně po úspěšné transplantaci dochází k zlepšení kvality vnitřního prostředí organismu, což může ovlivňovat tyto projevy.

Dobrý den, máme týdenní miminko. Při propuštění z porodnice nám doktorka sdělila, že mám syn něco s ledvinou. V papírech napsáno – na UZ ledvin rozšířené pelvo – ureterální přechody bilat. – do 7mm v AP projekci sagitálně. Vůbec nevím o co se jedná, máme jít za měsíc na kontrolu. Můžete mi prosím napsat o co přesně jde, jaká jsou rizika a vyhlídky do budoucna. Jedná se o něco vážného?? Děkuji moc. Hezký den Petra

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 03. 2014

Z výše uvedeného vyšetření ve shodě s Vaším ošetřujícím lékařem bych nedělal žádné závěry, dopručená kontrola slouží k posouzení případného vývoje v oblasti odvodných močových cest, součástí této kontroly bude jistě i laboratorní vyšetření moče.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se může nasazení olanzapinu (antipsychotikum) podílet na snížení funkce transplantované ledviny. Užívám tento lék 2 měsíce, přibrala jsem za tu dobu 10 kg, krea se zhoršil ze 145 na 180, kys. moč. z 330 na 420. Jsem po tx 2 roky. Nevím, zda se na přibraných kg nepodílí také např. zadržená voda, vážím se každý den a vždy zaznamenám drobný váhový přírůstek. Bylo by řešením např. diuretikum? Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 03. 2014

Velké váhové přírůstky bohužel patří k častým nežádoucím účinkům Olanzapinu,váš váhový přírůstek považuji za tak závažný, že by jste celou situaci měla řešit s lékařem,který Vám jej nasadil.Rovněž je třeba vzít v úvahu možné interakce s dalšími léky,které užíváte. Diuretikum je pouze symptomatická terapie, která problém nevyřeší, navíc může přispět k dalšímu nárůstu hodnoty kreatininu.

Dobrý den,mám dotaz,chodím na dialýzujiž 3 rokem a před tím asi 2 roky peritoneální.Kromě jiných obtíží mám při každé dialýze stav,kdy se strašně zpotím,mokré vlasy i tělo,změřen cukr dobrý a tlak nižší,ale na ten jsem zvyklá,dělá mi to velké problémy,čím by to mohlo být????děkuji za odpověd

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 02. 2014

Bez znalostí vašeho celkového zdravotního stavu, laboratorních dat a kompletní terapie nemohu Vám dát uspokojivou odpověď. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit , že někteří pacienti skutečně trpí obdobnými obtížemi, zpravidla se žádná jednoznačná příčina nenajde , je možné něco v taktice dialýzy změnit, například složení roztoku,pokud jste léčena doposud standartní hemodialýzou tak hemodiafiltrace atd.Poraďte se svým ošetřujícím lékařem, který Vaše obtíže dle Vašich informací už se snaží řešit.

Dobrý den, prosím o radu. Jsem sledovaná v nefrologické poradně 3 roky, zařazená do skupiny 2. Mám 56 let. Hodnoty: urea 4 –5, kreatinin 80, GFMDRD 1,05 – 1,1. Doufám, že můj stav je dlouhodobý a bude přetrvávat v těchto hodnotách. Prosím – mohu nějak preventivně podpořit dobrou funkci? Dle lékařky jen dostatek tekutin, málo živočišných tuků, hlídat tlak a cholesterol. Mohu užívat potrav. doplňky – nezatěžují ledviny? Např. dlouhodobě vápník, železo ( mám málo ), oregánový olej dlouhodobě ( mám hraniční chlamydie ). Mnohokrát děkuji za odpověď, moje hodnoty jsou pro vás asi bezvýznamné, ale mne to velmi stresuje. Janková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 02. 2014

Vzhledem k Vašemu věku jsou vše hodnoty uspokojivé , skutečně není důvod k obavám. Rady Vašeho ošetřujícího lékaře jsou adekvátní.Užívání potravinových doplňku Vám nemohu doporučit .Případné užívání vápníku a železa zkonsultujte se svým ošetřujícím lékařem. Nadmérný příjem vápníku může vést v některých případech zvýšit riziko tvorby močových kamenů.

Zdravím,začal jsem s lečbou diabetu 1 na lačno jsem měl před léčbou kolem 8,5 a po jídle i 19,5 ted se mi to pohybuje na lačno 6,8– 7.1 po jídle 7,5–11.ale stalo se mi že mi cukr šel i na 14,5 chtěl bych se zeptat jestli je dobře že jsem si po 1,5 hodině připíchl jednu jednotku inzulinu.Beru novorapit 3× denně.Noční zatím nemám.Samozřejmě jedu na dietu 225g sacharidu.Tak že jak je to s připichováním po jídle.A ještě jeden problém při vyšších hodnotach těch 11 se mi v pravém oku dělají červené žilky asi 1cm jde to z prava je to nepříjemné na mrkání a trochu to i bolí. Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 02. 2014

Obávám ,se že v rámci své nefrologické odbornosti nejsem Vám schopen poskytnout erudovanou odpověď . Pokud se u Vás vyskytne jakýkoliv problém s ledvinami , rád zodpovím Váš dotaz.

Dobrý den, máme sedmi letého syna, který má chronickou renální insuficienci CKD V.st. Ještě není dialýzovaný, chodíme na pravidelné kontroly. Poslední dva měsíce mu zjistili v krku streptococcus beta-hemolytický skupiny C na jeden +, nebývá nijak nemocný, netrpí na angíny, mandle má prý klidné. Teď mu dali antibiotika, ale i přesto mu pan doktor doporučuje, vytrhnutí mandlí pro udržení funkce ledvin. Ráda bych se zeptala jestli je to nutné? Jak by jsme měli postupovat? Děkuji za odpověď Romana

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 02. 2014

Pokud nejsou přítomny klinické projevy infektu a dle odborného ORL je nález na mandlích klidný bez klinicky významného zánětu pak nepovažuji provedení tonsilektomie za bezpodmíněčně nutné

Dobry den.Chci se zeptat.Pred rokem jsem podstoupila ruzne vysetreni jako je sono a ct-ledvin.Bylo mi zjisteno,ze mam na jedne ledvine vetsi cystu a na druhe mam vice cysticek ktere delaji neco jako pavucinu.Zatim nedochazim do zadne poradny.Jen presne nechapu jestli se to da lecit a co me do budoucna ceka.Bude mi 29let a mam 9letou dceru.Je mozne ze je to dedicne?Bojim se o sebe a hlavne o dceru.Dekuji vam za vase vysvetleni a odpoved.S pozdravem Bulinova

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 02. 2014

Dle vašich informací se nejedná o tzv .polycystickou degeneraci ledvin ,neboť by se musela projevit alespoň u některého z vašich prarodičů, rodičů, případně sourozenců, takže nemáte důvod k obavám o zdravotní stav svůj i dcery. Cysty na ledvinách jsou velmi častým nálezem při sono a CT vyšetření ledvin.Zpravidla nezpůsobují klinicky významné obtíže a nevyžadují léčbu.Zcela jistě postačí sono kontroly ,jejichž frekvenci stanoví Váš ošetřující lékař dle aktuálního nálezu.

Dobrý den, je mi 17 a přibližně před rokem jsem prodělala zánět moč. měchýře (který jsem neléčila) a poté se to rozjelo v poměrně těžký zánět ledvin (2 týdny v nemocnici). Od té doby se mi cca jednou za 3 měsíce objeví znovu zánět moč. měchýře, ale už vím jak na to a většinou se ho do pár dní zbavím. Horší je, že mě od toho prvního zánětu trápí bolest v oblasti ledvin (spíše v břiše než v zádech) při rychlejší chůzi, běhu, nebo třeba otřesech v MHD. Byla jsem několikrát na negrologii na vyšetření včetně ultrazvuku, ale nikdy mi nic nenašli. Pouze mi našli malou jizvu na jedné ledvině, ale ta by prý neměla na její fukci mít vliv. Prosím poraďte mi, co mám dělat. Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 02. 2014

Pokud jsou vaše laboratorní nálezy negativní a ledviny bez významných strukturálních změn nemáme pro Váše problémy z nefrologického hlediska řešení . Chraňte se před prochlazením , dodržujte adekvátní pitný režim , aby riziko případné recidivy močové infekce bylo minimální . Pokud k ní přesto dojde,je ji nutno včas přeléčit, aby nedošlo k postižení ledvin, jak se stalo v předcházejícím případě. Pokud je Váš nefrologický nález negativní , zkuste se poradit s fyzioterapeutem, zda-li se na vaších obtížích nemohou podílet i problémy s páteří.

Moc prosím, jsem po transplantaci ledviny v měsící červenci 2013.Užívám odpovídající léky,ale zase mně chytlo skřípnutí nervu v zádech.Můžu dostat injekci Dolmina? Nic jiného mi nepomáhá,ani masti dolgit.Jsou Vánoce a zase se nemůžu hnout.Díky za radu. Konečná.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 02. 2014

Jednorázová aplikace analgetika by funkci transplantované ledviny neměla ohrozit, ale v každém případě o svým problémech informujte svého ošetřujícího nefrologa.

Mám potvrzený renálni nádor oboustranný , čekám na operaci,(úplnou resekci) a) je možné odebráni obou ledvin najednou? b) je možné následné zavedení katetru pro peritoneální dialyzu? Dékuji. Marie.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 02. 2014

Stanovení operační strategie je plně v kompetenci operatéra. Peritoneální dialýza by teoreticky byla možná ,ale obávám se , že bez vlastních ledvin by tento způsob náhrady funkce ledvin nebyl dostatečný.

Dobrý den, mám za sebou první tři hemodialýzy. Při první ze mne nic nestahovali, při druhé 1000 ml, poté jsem pociťovala slabost a závratě. Při třetí nestahovali nic. Závratě stále přetrvávají. Na začátku druhíé dialýzy jsem měla ureu 20,po dialýze 6 a kreatinin byl 890 pak 450. Stále močím okolo 2 000 l. váhu si držím. V čem je problém, jak se zbavit závratí?? Nejsem schopna normálně fungovat. Děkuji Nováková Linda

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 02. 2014

Příčinou závratí může nízký tlak,informujte o svých obtížích ošetřujícího lékaře. Užíváte-li léky na snížení tlaku bude nutno jejich dávkování upravit, pokud tyto léky neberete je možné změnit dialyzační režim, případně upravit Vaší hmotnost po dialýze. Pokud je Váš tlak v normě je nutno Vaše obtíže komplexně vyšetřit, bez znalostí Vašeho celkového stavu Vám bohužel nemohu dát konkretnější odpověď.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, již po několikáté mi z vyšetření moči vyšla nízká hodnota Urea 1.4 .Již v minulosti jsem měla problémy s ledvinami a močovým měchýřem opakovanými záněty a na antibiotikách.Nyní mi to vyšlo zase.Myslíte,že by to mohlo něco znamenat?Moc děkuji za odpověď.S poz­dravem Helena

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 01. 2014

Nemusíte se znepokojovat , pokud v moči nemáte bílkovinu,červené krvinky a hladina močoviny a kreatininu v krvi je v mezích normy, není důvod k obavám. Nížší hodnota močoviny v moči může znamenat menší zastoupení bílkovin ve vaší stravě.

Dobrý den,jsem 6 let po transplantaci v létě jsem prodělal boreliozu a pořád mám špatné výsledky, můžu zkusit koloidní stříbro, když posiluje imunitu? Děkuji Míla

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

20. 01. 2014

Ne všechny uváděné informace stran koloidního stříbra jsou seriozní. Nejsou mi známy žádné klinické studie potvrzující jeho pozitivní účinek na imunitu. Připustil bych jeho využití v kosmetice, ale pro Vás tento přípravek doporučit nemohu.

Dobrý den, prosila bych o Váš názor: už delší dobu mám opakovaně nález hematurie v moči,poprvé náhodně po angíně asi před 4 lety,nyní vždy opakovaně při preventivní prohlídce papírkem.Žádné jiné problémy nemám,jen mě zaráží ta mikroskopická hematurie.Obvodní lékař to neřeší,zatím mě nikam neposlal.Je to v pořádku nebo se nenechat odbýt a nechat se vyšetřit ?Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

20. 01. 2014

Samotná hematurie u OL zjišťovaná zpravidla testovacími proužky nemusí signalizovat žádné onemocnění , je však důvodem pro komplexní vyšetření moče v biochemické laboratoři. Pokud toto vyšetření prokáže nadlimitní přítomnost červených krvinek- erytrocytů, případně bílkoviny v moči, pak Vám doporučuji vyšetření ledvin u odborného lékaře- nefrologa.

Dobrý večer, chtěla bych se Vás zeptat… před rokem v nemocnici zjistili, že mám zánět v ledvinách a levá ledvina je nefunkční a dali mi stenty do močovodů, že se uvídí po půl roce. Po půl roce při vyšetření zjistili, že jedna ledvina funguje na 6%, druhá 94%, tehdy mi stenty vyměnili (původní stent prý nebyl dobře zaveden), pak bylo provedeno ještě jedno vyšetření a bylo mi doporučeno nechat nefunkční ledvinu odstranit. A teď to bude 6 měsíců, a to je doba kdy bych se měla objednat, protože stenty v močovodu mohou být 6 měcíců. Nemám žádné problémy a měla bych jít na operaci. Můžete mi poradit, co mám dělat? Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 01. 2014

Bez znalosti vašeho celkového stavu Vám nemohu dát kvalifikovanou odpověď.Téměř nefunkční ledvina se odstraňuje při přetrvávající významné infekci, zánětu. V ostatních případech je nutno vzít do úvahy celou řadu faktorů.

Dobry den moja priatelka trpi alportovym syndromom a chodi na dializu.Chcel by som sa spitat či by som jej mohol darovat svoju obličku ak by sa vysledky zhodovali som napochybach vtom že mam zniženu funkciu štitnej žlazy a beriem eutirox 50 inak žiadne zdravotne problemy nemam za odpoved dakujem

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 01. 2014

Darování ledviny je možné emocionálně spřízněným pacientům.Pokud je funkce štítné žlázy na uvedené terapii kompensovaná můžete se stát dárcem ledviny. Obraťte se na ošetřujícího nefrologa Vaší přítelkyně, který Vám sdělí další informace

Dobrý den, při ultrazvukovém vyšetření břicha mi byl popsán tento nález na ledvině: obě ledviny obvyklého uložení, bez tvarových a strukturálních změn, susp. Drobná hyperechogenita na rozhraní kůry a dřeně v levé ledvině ve středním segmentu cca 3 mm, není akustický stín. Bylo mi sděleno, že je tam nejspíše kamínek. Chtěla bych se zeptat a poprosit o vysvětlení a zda tento nález není zaměnitelný např. s nádorem. Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 01. 2014

Vámi popsaný nález skutečně nesvědčí pro malignitu, vedle kamínku se může jednat i o drobný benigní vazivový útvar.Pokud nemáte obtíže a močový nález je negativní doporučil bych pro vaši jistotu kontrolní ultrazukové vyšetření do 3 měsíců,včetně vyšetření moče.

Dobrý den, už pár let mě trápí občasné bolesti zad v oblasti ledvin. Bolesti se vyskytují hlavně např. po oslavách narozenin, kde se konzumuje více alkoholu. Bolest je ostrá, křečovitá až záchvatovitá, trvá asi 1– 2 minuty. Mám si dojít na vyšetření ledvin, nebo jsou to bolesti spojené se zády? Mockrát děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 01. 2014

Tolerance alkoholu je individuální a může být provázená celou řadou problémů, bolest v oblasti ledvin může být způsobena dehydratací , která nadměrný konsum především destilátů provází . Zvažte tedy úpravu své životosprávy,do­plňte si vyšetření moče u svého praktického lékaře, při patologickém nálezu Vám pak doporučí další postup.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda se nejdená o nějaký vážný problém s ledvinami, můj problém: už delší domu mě bolí v oblasti bederní páteře, ta bolest jde až pod žebra ale až do teď jsem neměl pálení nebo nutkání na močení, ale poslední týden chodím častěji, vždy po vymočení cca do 5 min začne pálení špičky penisu, a ta bolest jde někdy až do boků do podbřiška, při čůraní mě to nebolí, zatím, nebo takové ucrkávaní taky nemám, že bych šel na wc a 3 kapky, je fakt, že poslední 14 dní jsem tomu pitnému režimu moc nedal, ale teďkom se snažím pít 2,5 l denně… po vypití půl litru vody nejdu do wc až tak do hodinky.. ale jak kdy.. někdy je moč čirá někdy úplně žlutá, převážně piju čistou vodu, nebo bylinkové čaje, dneska jsem měl i urologický, a nešel jsem po něm hned.. takže nevím zda to má něco společného s ledvinami nebo ne, nekouřím, nepiju dodržuji zdravý jídelníček, je mi 25 let, docela mám panickou hrůzu co a jak.. 1,5 měsíce jsem měl odběry krve a doktor říkal, že je vše v pořádku a korát ph moči bylo kolem 11 hod dopoledne 5.5 co mi přišlo hodně málo. Prosím o radu co mám dělat jestli mám naštívit ambulanci nebo obvodního lékaře, ale to si říkám, že ambulantně je to lepší než čekat na vyšetření kdo ví jak dlouho. Předem Vám děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 01. 2014

Může se jednat o močovou infekci,stav pravděpodobně nebude závažný. Dodžujte pitný režim, chraňte se před prochlazením. Doporučuji Vám vyšetření moče v ambulanci obvodního lékaře,který Váš stav zhodnotí a a navrhne terapii , případně odešle na ultrazvukové vyšetření ledvin a močových cest.

Dobrý den, před 3 dny (v pátek) jsem začala pociťovat častější nutkání k močení a jemné pálení při močení, usoudila jsem, že se jedná o zánět močového měchýře a zvýšila jsem příjem tekutin na cca 5l za den a dodržovala jsem klidový režim v teple. Další den se zdálo že potíže ustupují, až to vypadalo že už je vše v pořádku. Dalši den ráno jsem ovšem měla krev v moči, pálení se vrátilo a cítila jsem tlak a bolest v pravém boku a bedrech, která se rychle stupňovala, zvýšená teplota. Maminka (zdravotní sesřička) mi dala antb Ciphin 500, po několika hodinách začla bolest ustupovat. Další den ráno (v pondělí) jsem šla k obvodní lékařce, bedra už skoro nebolí,v moči žádná krev nebyla, nepálí, crp 30, nardinovala mi antb ciphin 500 na 8 dní. Moje otázka zní, jak dlouho je potřeba dodržovat klidový režim a kdy bude možné začít s velkou fyzickou zátěží? jsem zrovna v přípravě na závody (1.2.) ve zvedání těžkých vah, takže se jedná o silový trénink 4× týdně 2 hodiny. Popřípadě mohla bych si nějak uškodit kdybych to uspěchala? (žena, 22 let, 65 kg, nikdy dříve žádné záněty moč. cest.) Mockrát Vám děkuji za Vaši odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 01. 2014

Minimálně tři dny je nutno omezit výraznější fyzickou zátěž, pokud nebudou obtíže 5. den léčbu při negativním močovém nálezu možno již ukončit a začít s pozvolnou zátěži. Snažte se předejít prochlazení, vězte, že každá douhodobá maximální zátěž je pro Váš organismus riziková a do budoucna může být příčinou dalších komplikací.

Moc prosím,jsem po transplantaci ledviny v měsící červenci 2013.Užívám odpovídající léky,ale zase mně chytlo skřípnutí nervu v zádech.Můžu dostat injekci Dolmina? Nic jiného mi nepomáhá,ani masti dolgit.Jsou Vánoce a zase se nemůžu hnout.Díky za radu.Konečná.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 01. 2014

Dolmina jako každý lék má své nežádoucí účinky jejichž projevy mohou být u každého z nás jiné. Ve Vašem připadě se mohou zvýšeně projevit přizvýšené hladině kreatininu. Jednorázová aplikace by snad neměla být problémem, v připadě opakovaného podávání se určitě poraďte se svým ošetřujícím nefrologem.

Dobrý den, je mi 17 a přibližně před rokem jsem prodělala zánět moč. měchýře (který jsem neléčila) a poté se to rozjelo v poměrně těžký zánět ledvin (2 týdny v nemocnici). Od té doby se mi cca jednou za 3 měsíce objeví znovu zánět moč. měchýře, ale už vím jak na to a většinou se ho do pár dní zbavím. Horší je, že mě od toho prvního zánětu trápí bolest v oblasti ledvin (spíše v břiše než v zádech) při rychlejší chůzi, běhu, nebo třeba otřesech v MHD. Byla jsem několikrát na negrologii na vyšetření včetně ultrazvuku, ale nikdy mi nic nenašli. Pouze mi našli malou jizvu na jedné ledvině, ale ta by prý neměla na její fukci mít vliv. Prosím poraďte mi, co mám dělat. Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 01. 2014

Některé ledviny mohou bolesti reagovat na zvýšenou zátěž, případně otřesy, doporučuji vyšetření moče bezprostředně po zátěži. Při negativní nálezu pak Vaše problémy nemusí s ledvinami souviset a mohou být například páteřového původu.

Dobry den.Chci se zeptat.Pred rokem jsem podstoupila ruzne vysetreni jako je sono a ct-ledvin.Bylo mi zjisteno,ze mam na jedne ledvine vetsi cistu a na druhe mam vice cisticek ktere delaji neco jako pavucinu.Zatim nedochazim do zadne poradny.Jen presne nechapu jestli se to da lecit a co me do budoucna ceka.Bude mi 29let a mam 9letou dceru.Je mozne ze je to dedicne?Bojim se o sebe a hlavne o dceru.Dekuji vam za vase vysvetleni a odpoved.S pozdravem Bulinova

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 01. 2014

Dle Vašich informací se nejedená po tzv. polycystickou degeneraci ledvin, která je dědičná a může v některých případech vést ke selhání ledvin, takže Vaše obavy nejsou na místě. Ve vašem případě, pokud je větší cysta nad 2 cm zpravidla postačí sono kontroly 1× za 2 roky,v případě dcery je možná příležitostná sono kontrola , pokud však nemá žádné obtíže tak zcela jistě postačí po 20 roce věku.

Dobrý den, můj přítel prodělal v pátek ráno transplantaci. Kreatinin v moči mu stále klesá, ale i tak, dnes (neděle ráno) je 500 μmol/l. Ze včerejška klesl z 820 μmol/l. Proto se chci zeptat, zda to, že klesá, ale přesto je takto vysoký znamená, že se ledvina „uchytila“? Nebo je stále velká pravděpodobnost, že ji jeho tělo odmítne? Jinak močí normálně, už i chodí a je na normálním pokoji, takže dle tohohle postupu si myslím, že by mělo být vše v pořádku. Jen nás straší ten kreatinin.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 01. 2014

Kreatinin bude klesat postupně, dle Vašeho sdělení t.č.není důvod k obavám

Dobrý den, mohu s transpl. ledvinou do sauny? Nemám zvýšený TK,ani jinou kontraindikaci.Byla jsem jednou a bylo mi to velmi příjemné.Chtěla bych zkusit i vibrosaunu, viz.http://www­.figuraline.cz/vi­brostation.html, vibrace lze upravit na minimum.Děkuji:-).

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 01. 2014

Pokud nemáte hypertensi, ani jakýkoliv aktivní zánětlivý proces neviděl bych v saunování riziko ¨ ohrožení transplantované ledviny , v každém případě bych se však poradil se svým ošetřujícím nefrologem, který zná Váš zdravotní stav.

Dobrý den, je mi 28 let a léčím se se štítnou žlázou (autoimunitní hypothyreóza) a opakovaně mi při odběrech zjistili lehce zvýšenou hodnotu sérového kreatininu-většinou v rozmezí 90–100. Měla jsem už i UZV břicha, kde ledviny byly v normě…já osobně žádné problémy s ledvinama nemám a ani v dětství jsem neměla. Můžete mi poradit, jaký by měl být další postup vyšetřování a co by ta hodnota kreatininu mohla znamenat?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 12. 2013

Pokud máte negativní močový nález,zcela postačí kontroly kreatininu a moče 1× ročně, žádná další opatření nejsou v tomto případně indikovaná.

Dobry den.Chci se zeptat.Pred rokem jsem podstoupila ruzne vysetreni jako je sono a ct-ledvin.Bylo mi zjisteno,ze mam na jedne ledvine vetsi cistu a na druhe mam vice cisticek ktere delaji neco jako pavucinu.Zatim nedochazim do zadne poradny.Jen presne nechapu jestli se to da lecit a co me do budoucna ceka.Bude mi 29let a mam 9letou dceru.Je mozne ze je to dedicne?Bojim se o sebe a hlavne o dceru.Dekuji vam za vase vysvetleni a odpoved.S pozdravem Bulinova

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 12. 2013

Dle Vašeho popisu se jedná o prosté cysty, které Vás neohrožují, pokud je cysta větší 2 cm zcela postačí sono kontroly 1× ročně.Nejedná se o dědičnou polycystickou degeneraci ledvin, takže bych neměl ani obavy o zdraví dcery, nicméně pro Váš klid bych výhledově doporučil sono vyšetření ledvin i u ní.

Dobry den

Uz dlhsiu dobu ma bolieva hlava, aby sem byl presny, pocitujem navaly tepla do hlavy a tvare. (pocit ako keby som mal mat horucku, ale nemam ju). Bol som u lekara, spravil mi rontgen hlavy, ci neamm daky zapal, nic nenasiel, jeho odpoved bola, ze to mozem mat zo zapalu hrdla, a to sa prejavuje na hlave…ale hrdlo mam uz vyliecene, nemam nadchu, nekaslem atd…ale navaly tepla do hlavy a tvare neprestali neprestali…nejak som dopatral, ze by to mohlo byt sposobene pretazenymi oblickami…pravdou je, ze chodim na wecko viac ako by sa patrilo a na to, ze je zima, asi aj prijimam vela tekutin…(to su moje chabe deduckie :) )…kazdopadne, mavam aj studene nohy a celkovo sa necitim taky fit ako zvycajne, + vraj na oblciky ma vplyv aj stres, ktoreho bolo tiez celkom dost posledne tyzdne…dostal som aj k takemuto clanku, neviem co na to vravite vy ako odbornici: http://ezofit.sk/index.php?… … ale klucove su hlavne tie navaly tepla do tvare a hlavy (pocit tepla, az horucky) … v pripade, ze sa jedna naozaj o pretazenie obliciek co by ste mi odporucali? – co jest, pit, ako sa spravat? (mimochodom, nefajcim, nadvahu nemam, pijem len prilezitostne, snazim sa sportovat ) aky je vas nazor? za odpovede vopred Dakujem

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

16. 12. 2013

Vaše obtíže jsou nespecifické, nelze je přiřadit k postižení konkrétního orgánového systému, případné postižení ledvin vyloučí základní vyšetření moče, případně krve a sonografické vyšetření. Na internetu je spousta informací a rad o zdravé výživě , drtivá většina z nich spojena s nákupem různých potraviných doplňků, které nemají standartní složení a nelze je tedy objektivně klinicky zhodnotit. Preferenci zeleniny a ovoce z tuzemských zdrojů je však nutno bezvýhrad doporučit, adekvátní tepelná úprava zachovávající obsah vitamínů je rovněž racionálně podmíněna.

Dobry den.jsem rok po transpl.ledvi­ny(svoje ledviny nemam).Vše bylo o.k.až do doby než mě vlastní rodina podrazila!Nemohu se s touto situaci smířit a také od té doby mam vysoky tlak(210/110)­,zvýš.kreatinin,špat­ně spím,aj.Má moje psych. vliv na tyto problémy?Tento stav trvá 6 měsíců a mám strach o svoji ledvinu!!!!!Děkuji Vám za odpověď a budu ráda pokud se budu moci na Vás obrátit kdykoli.J.M.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 12. 2013

Psychická tense jistě může zvyšovat krevní tlak , obraťe se na svého ošetřujícího nefrologa, který Vám léčbu upraví, případně doporučí adekvátní sedativa.

Dobrý den, dnes mi na sonu břicha byla zjištěna hypotonická pánvička L ledviny. Můžete mi prosím sdělit, jaké podrobnější vyšetření ledvin mám absolvovat. Může hypotonická pánvička způsobovat silnou bolest v oblasti bederní páteře a břicha? Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 12. 2013

Hypotonická pánvička je termín, kterým se zpravidla označuje mírně rozšířená pánvička ledvin. Nejčastěji je to náhodný nález při sonografickém vyšetření ledvin.V některých případech však může být projevem blokády močových cest, v tomto případě jsou bolesti v oblasti bederní páteře pravidlem a je nutno nález dále došetřit , nejlépe urologem.Stan­dartním vyšetření je pak intrave-nozní urografie, případně CT ledviny a močových cest.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli jizva po nefrektomii u polycystických ledvin bude stejně velká jako u pacientů, kteří tuto operaci podstoupili před 30 lety. Chápu, že někudy ji musíte dostat ven, ale obávám se obrovské jizvy a také, že by se rána mohla hůř hojit a snadněji se tam dostat zánět. Četla jsem, že po nefrektomii bývají záněty pobřišnice, které mohou bránit perit. dyalýze. Jedná se o dočasnou překážku nebo i trvalou? A je možné u tak rozsáhlé jizvy použít podkožní steh nebo jen klasický? Poslední dotaz je až jestli se dočkám transplantované ledviny, tak jestli cysty ve štěpu budou růst stejně rychle, jako u mých ledvin? V 15 jsem už pociťovala, že mi ledviny neumožňovaly se pohybovat jako dřív a teď ve 30 jde vidět v leže ze předu, jak mi ledviny vystupují z břicha. Budu mít třeba po 10 letech problémy, kvůli jejich velikosti? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 12. 2013

1.Operační techniky se vyvíjí,lze předpokládat, že poperační jizva bude menší. 2.Ledviny jsou uloženy mimo peritoneální dutinu , v tak zvaném retroperitone­u.Vnitřní list peritoneální membrány se neprotíná, takže nefrektomie by neměla býti kontraindikací případné peritonální dialýázy.Každý operační výkon však může být provázen určitými komplikacemi, takže definitivní závěr lze učinit až pooperačně. 3.Nemám v současnosti žádnou informaci, že by cysty v rozsahu typickém pro polycystické ledviny recidivovaly v transplantované ledvině, vaše obavy jsou bezpředmětné.

Dobrý den, jsem muž, nekuřák, je mi 35 let, cca. v 18 letech mi při sonografickém vyšetření a následném vyšetření kontrastní látkou bylo zjištěno, že pravděpodobně již od narození nemám pravou ledvinu. Nepociťuji žádné problémy, nejsem v péči nefrologa a neužívám žádné léky. Dnes mi při rozboru krve byla změřena zvýšená hladina kyseliny močové (510 μmol/l), což dle mnou dohledaných údajů přesahuje fyziologické hodnoty.

Mám na Vás tři dotazy:

  1. Platí normální hodnoty cca. 220 – 420 μmol/l pro muže s oběma ledvinami i pro muže s jednou ledvinou?
  2. Je hodnota hladiny kyseliny močové odrazem aktuálního stavu nebo se jedná o dlouhodobý ukazatel, podobně jako např. glykovaný hemoglobin? Den před odběrem jsem totiž zcela mimořádně zkonzumoval větší množství hovězího masa (cca. 500 g steak), aniž bych dopředu věděl, že doporučený příjem před odběrem je max. 150 g masa/den. Mohlo toto ovlivnit zjištěnou zvýšenou hodnotu?
  3. Doporučili byste mi další postup?

Děkuji za odpověď a přeji pěkný den

Pavel Bednář

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 11. 2013

Jedna ledvina pro plnohodnotný život plně dostačuje. 1/ ano 2–3/ Hladinu zcela jistě ovlivňuje přijetá potrava.Puriny , z nichž se kyselima močová tvoří jsou
taky ve výrazné míře obsaženy v mase.Další potraviny s vysokým obsahem purinů
najdete na internetu,dominuje kakao, tedy i čokoláda, maso, především vnitřnosti,
luštěniny.Nyní bych Vám doporučil upravit dietní režim Medikamentozní terapie t.č. není
u vás indikovaná, tato se zpravidla nasazuje pokud přes dietní opatření přetrvává zvýšená
hladina kyseliny močové, zpravidla ale až nad 600 umol/l.

Dobrý den..Mám crohnovu chorobu a beru už dva měsíce prednison..přibrala jsem z neho asi 7kg a ten obličej mě trápí..Doktor mi chce nasadit teď imunosupresiva a ja se chci zeptat jestli taky zadržují vodu a jestli po nich budu dal takhle opuchla..děkuji za odpověď..nashle­danou..

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 11. 2013

Běžná imunosupresiva nemají výše uvedené nežádoucí účinky Prednisonu. Nasazení imunosupresiv by mělo vést k redukci dávky Prednisonu a následně k zmírnění otoků

Dobrý den, na ultrazvuku břicha mi byla náhodně nalezena cysta na pravé ledvině v centrálním segmentu. V průměru má 25mm a stěnu ztluštělou na 4mm a podle sonografisty se jedná o komplikovanou cystu, která spadá pod Bosniak II F. Lékař mě odeslal na kontrastní CT a laboratorní odběry. Je mi 23 let. Chtěla bych se zeptat na několik otázek. Kolik % nálezů, které byly na sono hodnoceny takto se při bližších vyšetření zdiagnostikují jako stadium III a kolik jako maligní? Našla jsem, že u stadia II F je „až 25% nálezů maligních“, je to pravda? Jakou roli hraje můj nižší věk? Neodpovídá stěna silná 4mm již stadiu III a tím pádem vyššímu riziku? Děkuju za odpovědi, je mi jasné, že jsem se měla zeptat ošetřujícího lékaře, který nález viděl, ale byla jsem trochu v šoku…

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 11. 2013

Ze své praxe Vás snad mohu uklidnit.Cysty ledvin jsou velmi častým náhodným ultrazvukovým nálezem, obdobně jak ve vašem případě. Uváděné literární údaje až o 25% případech malignity nemohu ze své praxe potvrdit.Pokud má vyšetřující lékař určité pochybnosti , tak Vás zcela adekvátně odeslal na CT vyšetření , které ,věřím ,Vaše obavy ze závažného onemocně rozptýlí.

Vážený pane doktore.

Omlouvám se, že Vás obtěžuji, ale na internetu webu NaturalSwiss jsem našel program Clean Inside, který není zrovna levný. Jsem vážně nemocný 71 letý člověk, starobní důchodce, tedy člověk, který musí obracet každou korunu a mám mimo jiných řešených problémů i problém se střevy , nadýmáním a především s vyprázdňováním.

Ten program Clean Inside, jak je prezentován, se mně líbí a domnívám se, že by mně mohl pomoci, pokud to není jenom reklamní tah.

Je to švýcarský program na bázi přírodních složek, což by mohla být přece jenom určitá solidní záruka. Paní doktorka na nefrologii mně pouze mohla sdělit, že mně neublíží, ale přece jenom lékaři k takovým medikamentům, pokud to tak mohu nazvat, mají vyhraněné názory. Asi jim moc nevěří. Já jsem jenom zmaten a proto potřebuji poradit, aby to nebyla pro mě jenom „černá díra.“ Z rozsáhlých informací na tom jejich webu to vypadá velmi pozitivně a rád bych tomu uvěřil. A pro informaci, můj zdravotní stav ve stručnosti je následující. To uvádím proto, že můžete mít svoje zkušenosti k některým obdobným problémům. V roce 2006 vyoperování rakoviny v močovém měchýři a nádoru v pravé ledvině, ozařování. Rakovina dále rostla, pro lékaře mrtvý muž, tak to řekli manželce. Dcery zasáhly a zařídily mně v roce 2007 v operování urostomického vývodu. Vývod mně umístili do tvořící se pooperační kýly po operaci nádorů v pravé ledvině. Od té doby pooperační kýla se výrazně zvětšovala a nastávaly problémy s lepením urostomických podložek, které jsem už vyřešil. Od února 2013 musím nosit speciálně šitý kylní pás 24 hodin denně, když předtím jsem používal a zkoušel mnohá jiná řešení, kdy klasické kylní pásy nešly skloubit s tou stomií. V roce 2011 mně museli pravou ledvinu odebrat, intenzivní krvácení. Ale s kýla byla neoperovatelná. Po té operaci jsem ztratil stabilitu chůze a necelé 2 roky jsem se pohyboval doma pouze od židle k židli, od nábytku k nábytku. Nyní asi 3 měsíce trénuji chůzi s podporou dvou holí. Chodím už i na málokilometrové vycházky. Nestabilita chůze zůstává, ale naučil jsem se s ní pohybovat. Od září 2012 jsem taky 3 x týdně dialyzovaný. Taky jsem diapetik, ale pouze na dietě. V průběhu roků 2006 – 2011 několikrát kolaps, infuze, tranfuze atd. Nyní celkově můj zdravotní stav je stále více stabilizovaný, narozením pravnučky jsem získal nový „motor“ a elixír života. Jeden z největších problémů mně zůstává neřešený a to je právě to moje špatné vyprázdňování a nadýmání. V zásadě ty problémy s vyprazdňováním jsem měl snad desítky roků podstatně dříve, a to ze špatné životosprávy z důvodu pracovního vytížení. Jsem si vědom, že už to nenapravím. Problém se mně prohloubil, právě tou velkou pooperační kýlou, kdy střeva mám spadlá právě v té kýle.

Asi od roku 2008 jsem ráno denně pil 2 dcl Zaječické hořké, později jsem začal k tomu používat různá projímadla, zpravidla denně. Nejvíce snad Guttalax a občas jiná. Například Dulcolax čípky i pirulky, Regulax kapky i kostky, Forlax. Některé i na doporučení lékařů, ale mnohá jsou náviková.

V posledním období jsem začal záměrně projímadla hodně omezovat a zase bývám často nadmutý, proto používám nyní denně několikrát Espumisan. Sám na sobě cítím, že potřebuji pořádnou očistu střev, aby se situace v mém žaludku a střevech zkonsolidovala, já maximálně omezil jakákoliv projímadla a přitom se dokázal přijatelně vyprázdnit. Proto se poptávám, máte s tím programem Clean Inside zkušenosti?

Podle referencí, jak je program Clean Inside na jejich webu prezentován, tak je opravdu vynikající. Chtěl jsem si to u některého hodnotitele z referencí ověřit, ale to se mně nepodařilo.

Např. i jedno z doporučení Mgr. Margit Slimákové, odborné průvodkyni zdravím a výživou je, že speciální detoxikace není potřeba. Mám vyzkoušet na 2 měsíce zcela vyloučit lepek a maximálně omezit cukr. Od rána mám popíjet převařenou vodu ochucenou citronovou šťávou, potravu mám založit na příjmu polévek, bezlepkových kaší a jídel s dostatkem zeleniny. K tomu přidat pohyb. To ale dost koriguje opatřením, vyplývající 3 x týdně dialyzovaného pacienta. Tak fakt nevím.

Nemáte jinou radu či řešení mého problému?

Hezký den a hodně zdraví.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

18. 11. 2013

Programem clean inside Vám nemohu doporučit. Zácpa při Vašem onemocnění je pravidlem, navíc pokud uvádíte možnou přítomnost střev v kylním vaku může jakákoliv tak zvaná očistná kůra zvyšovat riziko jejich tzv. zauzlení, či uskřinutí . Bohužel všechny tyto očistné kůry nemají žádný klinicky efekt, takže spolehlivé ověřitelné údaje z klinických studií nenajdete. Co se týče doporučené diety , polévky u dialyzovaných pacientů , kteří zpravidla málo močí jsou nevhodné,jejich nutritivní efkt je minimální a zatěžují Vás nadměrným příjmem tekutin, Zelenina je pro činnost střev obsahem vlákniny jistě pozitivní, nutno však při jejím zvýšeném příjmu sledovat hladinu draslíku. Vzhledem k Vašemu komplikovanému zdravotnímu stavu Vám takto anonymně nemohu dát exaktnější informace.Dopo­ručuji Vám své obtíže konsultovat s Vaším ošetřujícím lékařem .

Dobrý den, mám transpl.ledvi­nu,pracuje výborně.Je mi 37let.Chodím do práce a denně vstávám ve čtyři ráno a většinou chodím spát cca ve 21h.Z tak brzkého vstávání bývám koncem týdne unavená,což něřeším ,ale přes týden většinou zadržuji navíc kolem 1,5kg vody,která po víkendovém odpočinku zmizí.Čím to je a co mohu udělat pro to,aby tomu tak nebylo? Děkuji:-).

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 11. 2013

V klidnějším životním režimu dochází ke změně redistrubuce krevního odběru, vnitřní orgány včetně ledvin jsou zpravidla lépe prokrvovány, což může příznivě ovlivnit funkci ledvin. Uváděný hmotnostní nárůst není zásadní, při volnějším zatížení ale může být menší.

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně nemoci srdce a dialýzy. Tchán (62 let) dostal cca před rokem kardiostimulátor, bohužel zanedbal péči, kontroly atd. po infarktu cca před 12 lety. Souběžně s tím byl hospitalizovaný opakovaně se špatnou funkcí slinivky. Dále má velmi zvětšená játra a v současné době nastoupil na hemodialýzu. Bohužel jeho stav se stále zhoršuje. Má velmi nízký tlak 60/70. Nevyjde ani schody, chůze je obecně doprovázena bolestí, celé dny prospí. Po poslední dialýze ho prakticky přinesli a ještě ten jsme mu volali sanitku, byla zjištěna hypoglykemie. Je pravda, že málo jí, protože je mu stále špatně. Bylo vhodné v tomto případě zvolit hemodialýzu, nebyla by lepší peritoneální dialýza? Zároveň ho sanitáři odmítají nosit po schodech do 3 patra, že to není jejich povinnost. I vzdálenost do nemocnice je cca 50 km. (tchán váží tak 60 kg, došlo u něho k velkému snížení váhy) Je pravda, že na toto nemá pacient nárok, aby mohl být co nejdéle doma? Doporučují LDN, ale na to si myslím je brzo, jen z důvodu pár pater. Má se o něho kdo starat a tak mi připadá kruté ho umístit do nemocnice. Je možné i v takovémto stavu zavést Peritoneální dialýzu? Tchán je člověk, který se snaží i přes tyto komplikace stále něco dělat, alespoň nějaké koníčky u kterých lze sedět. Po bytě se pohybuje sám a bez problémů.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 11. 2013

Metoda má své limity a není možné ji použít u všech pacientů,obraťte se na ošetřujícího nefrologa, který Vám situaci vysvětlí a možnosti řešení navrhne.

Dobrý den přeji,manžel má velké bolest v bedrech a na pravé straně dole se mu udělal červený flek 15na 20cm.Myslím si,že je to v oblasti ledviny a má to souvislost alkoholem.Můžete mi prosím napsat váš názor?Na jaké vyšetření by měl jít?Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 11. 2013

Souvislost kožních změn s postížením ledvin není obvyklá, vliv alkoholu jistě vyloučit nelze, doporučuji objektivisaci nálezu praktickým lékařem, který Vám navrhne případné došetření

Dobry den,chodim na dializu 3 rokem,a mam dg,hypertrofia l.k a chel by som sa spitat ci pri takej dg mozem byt transplantovany,ci vobec mozem ocakavat darcu .dakujem za odpoved.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 11. 2013

Samotná hypertrofie levé srdeční komory by Vám jistě nebránila v možnosti transplantace. S takovou diagnosou na čekací listinu pro transplantaci můžete být zařazeni, doporučuji však pravidelná echokardiografická vyšetření k posouzení aktuálního stavu.

Dobrý den, mám už delší tupou bolest v podbřišku a v tříslích. Po gynekologické stránce jsem v pořádku, sono břicha taky. Jinak jsem po operaci dělohy i vaječníku, po císařském řezu. Mám dojem,že je to tříselná kýla, doktorka mě posílá na kolonoskopii, ale mám strach. sona břicha nic neodhalilo. děkuji za odpověd Pazderova

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 09. 2013

Pokud máte podezření na přítomnost tříselné kýly doporučuji Vám vyšetření chirurgem. Sonografie není metodou k diagnostice tříselné kýly. Pokud Vám chirurg tříselnou kýlu vyloučí, kolonoskopické vyšetření Vám může příčinu obtíží odhalit.

Dobrý dem,mám 7měs.transplan­tovanou ledvinu,funguje velmi dobře.Je mi 37 a tato ledvina je třetí.Vlivem nemoci dostaly zabrat mé zuby,které se mi nelíbí a nejsou v dobrém stavu po estetické stránce.Jaká jsou rizika,chtěla bych li zubní implantáty vsadit do kosti?Chtěla bych se moci smát na celé kolo,zvlášť,když k tomu mám teď důvod:-).Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 09. 2013

Vzhledem k tomu, že pacienti na dialýze i po transplantaci běžně podstupují kloubní implantace, a Váš stav je příznivý , nevidím důvod Vám v realisaci zubních implantátu bránit, nicméně konsultujte tuto skutečnost s Vaším ošetřujícím nefrologem , který zná Váš aktuální zdravotní stav a příslušná laboratorní data a může Vás tak k tomutu zákroku připravit.

mam mocovinu v krvi 400–500 ,,jak se mam stravovat co mam jist co ne .

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 09. 2013

Ve vašem přípapě se jedná již o těžké postižení ledvinové funkce.Doporučuji Vám konsultaci s dietní sestrou, se kterou Váš ošetřující nefrolog spolupracuje.V zá­sadě je nutno omezit příjem bílkovin na 0,6g\kg/den , je nutno preferovat kvalitní živočišné bílkoviny před bílkovinami rostlinnými.Dále je nutno omezit potraviny se zvýšeným obsahem fosforu, pokud máte sklon k vyšší hladině draslíku , pak i ovoce. Dietní omezení je nutno řešit komplexně,i s oh­ledem na Vaše další přídružená onemocnění . Odborná dietní sestra Vám jistě poradí, navíc exstuje celá řada publikací a potraviných tabulek, které Vám doporučí k snadnější orientaci v této problematice.

Dobrý den. Já bych se prosím chtěla zeptat,jakou by měla mít žena hodnoty kreatininu a urey/do kolika/ při plánovaném těhotenství a kolik v případě transplantované ledviny. Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 09. 2013

Fyziologické hladiny kreatininu u žen jsou do 100 umol/l, aktuální hodnotu ovlivňuje především hmotnost, případně fyzická zátěž. U transplantovaných úspěšné těhotenství ovlivňuje řada faktorů, které je nutno řešit s ošetřujícím nefrologem,nelze se řídit jen hladinou kreatininu. Hodnoty , které se blíží fyziologickým hladinám jsou samozřejmě příznivější.

Dobrý den, před cc 2 týdny jsem prodělal levostrannou ledvinovou koliku. Z moci je zvýšený obsah kyseliny močové, vyšší krevní tlak. Týden před kolikou jsem byl vystaven vysoké zatezi cc 40km pesi tůra. A v den koliky jsem byl nejspíše dehydrovany bolest začala náhle od levého varlete do zad a boku. Nasadil jsem vysoký příjem tekutin, čisté vody a za 10h přes noc ráno bolest zmizela. Nyní piji dostatek tekutin, omezil jsem příjem solí i masa ale stále mám takové simrave tlačeni na postižené ledvine. Chtěl bych se zeptat zda toto cítění odezní a kdy nyní je to víc jak 2tydny po kolice. Jestli to neindikuje nějaké lékařské vyšetření. Pijí 1tydne magnesii, dříve půl roku zpet jsem asi 2tydny naduzival silne analgetika. Myslíte že se stav může vrátit do normálu abych jako dříve ani nevěděl že ta ledvina tam vůbec je? práva je bezproblému. již dříve jsem se léčil na nefro ale poslední době jsem měl špatný stravovací návyk, sedave zaměstnání. děkuji za jakoukoli řadu, pomoc . děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 09. 2013

Zcela jistě by jste měl absolvovat ultrazvukové vyšetření ledvin , cestou svého praktického lékaře, nebo se přímo můžete obrátit na nefrologa, či urologa.Pokud bude ultrazvuk a vyšetření moče negativní , pak Vámi zavedená opatření jsou správná – upravit dietu s omezením soli, masa, adekvátní příjem potravin.Nepříznivý vliv analgetik na ledviny se spíše projevuje po dlouhodobém každodenním užíváním

Dobrý den, v roce 1982 jsem prodělal Q IM spodní stěny a od té doby mi srdce pracuje na 40–50%. Asi před 5 lety jsem vykašlal růžový hlen a při kontrole mi byla zjištěna voda na plicích a na srdci. Poté mi na plicích našli flíček a po odebrání kousku tkáně byl výsledek negativní. V minulém roce mi zjistili plicní embolii, od té doby beru Varfarin a rapidně se mi zhoršuje důdchání. Zadýchávám se nejen při malé zátěži, ale nyní již při chůzi po rovině a i ze schodů. Nevím důchod mého špatného dýchání, či je to od srdce nebo plic. Moc vás prosím o radu, zda by byla možná nějaká léčba, aby se mi důchání zlepšilo. Kam bych se mohl objednat.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 09. 2013

Pokud Vám Váš stav zhoršuje, jistě je to důvod ke kontrolnímu kardiologickému vyšetření .Kardilog Váš stav posoudí připadně doporučí další vyšetření.Dle nálezu Vám doporučí další postup.Pokud příčinu zhoršeného dýchání nenajde pak je na místě vyšetření odborným plícním lékařem.

Dobry den moja priatelka ma alportov syndrom je dialyzovana na dialyzi chodieva 3krat tiždene a chcely by sme si založit rodinu aka je šanca uspešneho otehotenia a že donosi zdrave dieta a aka je aj šanca po transplantacii obličky ma 23rokov za vašu odpoved dakujem

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 09. 2013

Vaše přítelkyně pokud není , jistě brzy bude zařazena na čekací listinu na transplantaci ledvin, což v tomto okamžiku je pro ni prioritou.S tran­splantovanou ledvinou je otěhotnění možné , těhotenství bude jistě rizikové ,ale jistě může být úspěšné.Alportův sy je dědičné onemocnění, které se na potomky přenáší v různě závažných formách.Děti mohou být zcela zdravé až po varianty, kdy jim již v mladém věku hrozí nutnost náhrady funkce ledvin.Míru rizika Vám pak po vyšetření sdělí v genetické poradně.

Dobrý den, četla jsem na netu,že Medrol má menší vedlejší účinky, než Prednison,proč se tedy nepodává po transplantaci ten? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

31. 08. 2013

Oba prepáráty jsou glukokortikoidy , snášenlivost obou léků je silně individiální , takže nelze konstatovat, že jeden z nich má méně vedlejších účinků. Volbá příslušného preparátu je v kompentenci transplantačního centra.

Dobrý den Před transplantací se podstupuje řada vyšetření , aby se vyloučil případný zánět v těle. Jak postupujete pokud má pacient chronické zánětlivé onemocnění /např. Crohnova choroba/.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 08. 2013

Předpokládám tedy, že jste v pravidelné dispensarisaci gastroenterolo­ga.V tomto případě je nutné jeho vyjádření .Pokud je Crohnova choroba bez zánětlivé aktivity,zařazení na WL by bylo možné.

Dobrý den, mám polycystozu ledvin a čekám na zařazení na čekací listinu. Nechodím zatím na dialýzu. Břišní dialýza není možná, protože podle ct zabírají ledviny 4/5 břicha. Byla jsem upozorněna, že před transplantací je třeba odstranit mou ledvinu. Nikde jsem ale nezjistila, kdy se ledvina odstraňuje. Hned po zařazení na čekací listinu nebo až začnu chodit na dialýzu nebo po roce, dvou? Je nějaká šance, že by se dala odstranit při transplantaci nebo týden, dva po ní?Co by se stalo se štěpem? Byl by utiskován a nemusel by se vůbec ujmout? Jsem krátce po porodu a přijde mi zvláštní, že ledvina velikosti mužské pěsti by se tam neměla vlézt. Mimčo mělo 3kg a neměla jsem větší břicho než ostatní. Vím, že to je mnohem víc mé přání, než reálná možnost, a proto ještě jedna důležitější otázka: za jak dlouho po odstranění ledviny je možné podstoupit transplantaci? Děkuji za Váš čas.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 08. 2013

Na vaše otázky není jednoznačená odpověď. Pokud jsou polycystické ledviny skutečně velké zvažuje se odstranění jedné z nich.Indikace a načasování odběru je v kompetenci trasnplantačního centra, kde budete na čekací listinu zařazena.Zpravidla se tento problém řeší před zařazením na čekací listinu.Před zařazením zcela jistě budete absolvovat pohovor s transplantačním chirurgem , který Vám na základě předchozích vyšetření situaci vysvětlí a doporučí optimální postup.

Dobrý den, při užívání Prednisonu tělo zadržuje vodu,lze tomu nějak zabránit? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 08. 2013

Tělo zadržuje vodu v důsledku zadržování sodíku,ke kterému při léčbě Prednisonem dochází aby byla zachována vyrovná koncentrace minerálních látek .Z tohoto důvodu je primárním opatřením omezení soli, jak volné ,tak všech potravin obsahující zvýšené množství soli, tj především uzenin . Teprve dalším opatřením může být korekce stávající terapie, tyto možnosti však proberte se svým ošetřujícím lékařem.

Dobrý den, dnes jsem si při močení všiml, že se mi moc zabarvila silně do hněda, přitom do teď byla její barva vždy normální. Momentálně se pohybuji v USA, je možné, že jsem dostatečně nepil a také jsem moc nespal. Chtěl bych se ale zeptat, jestli je nutno navštívit lékaře i po jednom takovém zabarvení, nebo jestli se to může stát i bez nějaké vážné příčiny. Děkuji moc za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 07. 2013

Pokud nemáte bolesti, zvýšenou tělesnou teplotu je možné vyšetření odložit. Snažte se přijímet více tekutin,omezte výraznější fyzickou zátěž. Vyšetření je pak možno provést v pozdějším čase

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně příjmu množství bílkovin. Je mi 30 let, nesportuji, ale starám se o dvě malé děti a ty mi to dostatečně vynahradí. Od porodu mám velmi nestabilní hladinu kreatinu. Pohybuje se různě 570–300. Hlavní výkyvy mají společné zátěžovou situaci pro tělo (porod a ruptura cysty) a podle mě i to, že jsem byla v nemocnici a dostávala naprosto nevhodně velké množství bílkovin. A proto po návratu z nemocnice mi můj nefrolog sdělil, že dialýze se už dál nevyhnu. Proto jsem začala držet opět velmi přísně dietu a když jsem si myslela, že méně bílkoviny není možné jíst, s tabulkou množství bílkovin a váhou jsem s hrůzou zjistila, že sice nejím bílkovinové bomby, ale jím toho tolik, že se to pohybuje klidně kolem 50g bílkovin a víc. Maso i mléčné výrobky jsem vyřadila z jídelníčku už dávno. Nyní jsem vyřadila těstoviny, pečivo a vlastně všechno z mouky. Teď už jím jen zeleninu (dušenou, smaženou, syrovou), brambory a rýži. Zřídka krajíc chleba nebo půl rohlíku. Stejně se množství bílkovin pohybuje kolem 25g. Nejsem si jistá, jestli to už není málo a nezpůsobím si spíš problémy. Nezhubla jsem, ale mívala jsem albumin vždy kolem 50, tak bych nerada, abych ztratila svaly nebo místo oddálení dialýzy se na ní přímou cestou nevydala. Kontroly mám teď za dost dlouho. Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 07. 2013

Doporučené omezování bílkovin je určeno stupněm renálního poškození, hmotností , celkovým stavem , případně přidruženými zdravotními postiženími. Při kreatinemii do 300 umol/l se bílkoviny omezují na 0,8g/kg/den, při závažnějším postižení pak na 0,6g/den.Výraznější omezování zpravidla není vhodné, ale dietu je vždy nutno individuálně upravit. Hladina albuminu 50g/l je vysoce nadstandartní , jsem spokojeni při hladinách nad 40g/l, které již svědčí o adekvátní nutrici. Bližší informace se zohledněním vaší konkrétní informace Vám poskytně dietní sestra , či nutritivní poradce, s kterými Váš nefrolog jistě spolupracuje.

Dobrý den,mohu půl roku po úspěšné transpl.užívat,v rám­ci shazování kil po Prednisonu,užívat Carnitin? Tak si říkám,proč ještě není možné zbavit Prednison těchto nežádoucích účinků,jaký je mechanismus tohoto léku,v souvislosti s nabíráním váhy? Děkuji:).

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 07. 2013

Nárůst hmotnosti při terapii Prednisonem je vyvolán především zadržováním soli.Proto se při této terapii sůl v potravě omezuje,Vedlejší projevy léčby Prednisonem jsou individuální , při terapii do 10 mg /den,by tyto projevy měly být minimální . Užívání carnitinu obecně doporučit nemohu, ale můžete se poradit se svým ošetřujícím nefrologem, který zná Váš zdravotní stav a laboratorní data.

Zdravím a obracím se na vás s dotazem: je li u čekatele na transplantaci ledvin, který absolvuje 3× týdně hemodialýzu a je připraven k párové transplantaci, diagnostikována dnes rakovina prostaty, znamená to stop v cestě za novou ledvinou ? Děkuji předem za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 07. 2013

V tomto okamžiku pravděpodobně ano, další postup bude ovlivněn histologickým charakterem nádoru a doporučenou léčbou.

Dobrý deň,liečim sa na CHRI a pri poslednej kontrole som mala u-kys.močovú 475,29 mmol/liter zo zbieraného moča za 24 hod.Chcela by som sa opýtať,aké majú byť správne hodnoty tohto výsledku.Ďakujem za odpoveď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 07. 2013

Koncentrace na litr moče je méně významná než celkový odpad kyseliny močové za 24 hodin , informujte se o této hodnotě

Dobrý den, manžel jezdí na dyalýzu od září 2012.V současné době se mu ztrácejí zuby.Horní řezáky už mu takřka zmizely, prosím je to vlivem dyalýzy a co s tím.Bolí ho dásně a nemůže nic ukousnout.Prosím poraďte,jaké má být řešení.Je mu 73 let.Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 06. 2013

Samotná dialýza stomatologické obtíže nezpůsobuje.Jeho obtíže mohou být způsobeným celkovým oslabením organismu,případně podvýživy včetně nedostatku vitamínů.Informujte o této skutečnosti ošetřujícího nefrologa.

Dobrý den, po mém prvním akutním zánětu močových cest (který byl bez komplikací vyléčen ATB) mě ošetřující urolog při kontrole ultrazvukem upozornil na zvláštní umístění mé pravé ledviny (nalezl ji až u pupku). V lékařské zprávě hovoří o pravděpodobné „dystopické ledvině“. Doporučil mi zajít ještě na důkladný ultrazvuk břicha, ale jinak to nijak nekomentoval. Ráda bych se zeptala, zda může mít tato „vada“ (pokud by se tedy jeho diagnoza potvrdila) na něco v budoucnu vliv. Je mi 22 let, urologickými ani gynekologickými problémy jsem nikdy netrpěla. Děkuji mnohokrát za odpověď!

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 06. 2013

Samotná dystopie ledviny pokud není spojena se zadržováním moče v ledvině zpravidla nevyvolává žádné obtíže. Je to důležitá informace v případě úrazu v oblasti břicha a bederní oblasti.O této skutečnosti také informujte svého gynekologa v případě otěhotnění

Dobrý den, před 14 dny mi otekly nohy kolem kotníku i nárt, je to velice nepříjemní, až to pálí. Domnívám se, že je to díky zhoršené funkci ledvin. Jsem po léčbě na onkologii, kde ale ledviny nebyly zasaženy. Jím neslanou dietu, ale myslím si, že málo piju. Může se nedostatek tekutin projevit takovým otokem? Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 06. 2013

Nedostatek tekutin se zpravidla otoky neprojevuje,otoky mohou souviset s léčbou, zvláště pokud jste na onkologii prodělal chemoterapii.Do­poručuji Vám konsultovat Vašeho ošetřujícího lékaře, dle Vašeho stavu rozhodne o vyšetření moči, případně o nutnosti provést krevní testy.

Dobrý den, prosím Vás minulý rok jsem s peritonealní dialýzou měl uznaný 3.stupeň invalidity, a teď mně uznali pouze 2. stupeň, protože jsem na hemodialýze. Je to normální, nebo jen zvůle posudkové lékařky ? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 06. 2013

Invalidita se posuzuje podle závažnosti postižení ledvin.Léčba peritoneální dialyzou , tak i hemodialýzou je zahajována v případě nejzávanějšího postižení t.č. při V. stupni .Takže změna léčebné metody na posuzování invalididity by neměla mít vliv. Rozhodnutí posudkového lékaře možná ovlivnily další faktory, požádejte o vysvětlení .

Dobrý den pane doktore, můj partner prodělal transplantaci ledvin při které bral kortikoidy a hodně mu vypadaly vlasy. Chtěl by užívat kožní roztok Belohair 5% na obnovu vlasů, obsahující účinnou látku Minoxidil,zároveň však trpí vysokým krevním tlakem. Myslíte prosím, že je možné tento přípravek dlouhodobě užívat? Děkuji Vám mnohokrát za odpověď S pozdravem Habartová Ivana

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 06. 2013

Uvedený přípravek není vhodný pro pacienty trpící vysokým tlakem.

Dobrý den, syn má 4,5 roku. Již 3 měsíce má mírné oční váčky a někdy má ráno mírně napuchlé oči. V minulosti míval problém s častými rýmami a s tím spojené problémy dutin. Dnes již těmito problémy netrpí. Problém je v příjmu tekutin. Max. 1l denně /v zimním období/. Můžou mít váčky a napuchlé oči spojitost s ledvinami? Děkuji. I.K.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 03. 2013

Ano, doporučuji vyšetření moče,případně krevní testy na funkci ledvin u vašeho dětského lékaře, v případě patologických nálezů Vám sdělí další postup.

Dobrý den,jsem 10 let po operaci ledvin…levou ledvinu nemám a na pravé ledvině mám plastiku pánevního lůžka…teď jsem byl na kontrole a scinti ledvin a zpráva zní: v pravo opoždění a pomalá drenáž,středně dlouhý tranzit-zhoršení od poslední kontroly…za 3 měsíce jsem znovu objednán na scinti ledvin…dále mám ve zprávě napsáno: sono ledvin,výsledek scinti ledvin,ev objednat k retro 1.dx…Má doktorka mi vůbec nic nevysvětlila a velice rád bych věděl co je to "retro 1.dx…děkuji za vaší odpověď David Šokala

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 03. 2013

Retropyelografie je RTG vyšetření močových cest , především ledvinové pánvičky, močovodu a močového měchýře, kde se konrtrastní látka zavádí prostředníctvím katetru retrográdně, to znamená zpětně ,cestou močové trubice, močového měchýře a močovodu.

Dobrý den, chci se zeptat, jak je to s pitným režimem. Kolik litrů denně je adekvátní vůči ledvinám. Na internetu jsem četla, že záleží na váze každeho člověka. Moje váha je 120 kg a doktor mi doporučil pít 4 litry denně. Není to moc? Nezatěžuje to ledviny? Já vypiju 2 až 3 litry denně. Děkuji za odpověď. Jana Iblová

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 03. 2013

Neznám váš celkový zdravotní stav, ale domnívám se , že Váš příjem tekutin 2–3 l za den je dostatečný.

Dobrý den,
můj otec je již 3 roky dialyzovaný,je mu 72 let.Má několik dalších diagnóz diabetes,VKT,pro­dělal karcinom prostaty apod. Dialýzu snáší dobře,dokonce se sám dopravuje 3× týdně 120 km ( tam a zpět ).Je to velmi neposlušný pacient,jí absolutně vše na co má chuť a pije kolik chce.Což mu s mamkou vytýkáme – ovšem není to nic platné. Více mě však trápí jiná věc -píchá si lék na ředění krve a bere spoustu léků,k naší hrůze velmi nepravidelně.Do­konce tvrdí,že v den dialýzy nemusí brát žádné léky. Může něco takového být prada ? A myslíte,že je vhodné řídit po dialýze auto ? Moc děkuji. Zdenka Hemalová,Domažlice

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 03. 2013

Celá řada pacientů se k dialýze dopravuje vlastním vozem,ošetřující lékař je o této skutečnosti informován, v případě komplikací situaci s Vaším otcem probere. Celou řadu léků není nutno předdialýzou brát, dále je terapie ovlivněna samotným průběhem dialýzy, kdy v některých případech nedoporučujeme hypotensiva. Každý pacient je vybaven rozpisem terapie, kde by užívání jednotlivých léků mělo být vyznačeno.

Dobrý den,prosím 4.1 jsem byla na otevřené resekci ledviny,pro odstranění papilárního nádoru.Mám pořád bolesti břicha,jako by mě píchalo milion jehliček.Ráda bych co nejdříve do práce,ale netroufám si,jak mám jen navštívit lékaře,tak potom celý den prospím.Můžete mi prosím říci,jak dlouho,budu ještě mít bolesti a únavu? Moc Vám děkuji a přeji hezký den.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 02. 2013

Délka pooperační rekonvalescence je individuální zvýšená únava může trvat i několik měsíců, sdělte však své problémy svému ošetřujícímu lékaři, aby vyloučil řešitelné komplikace,třeba možný pokles červených krvinek.

Při krevních testech mi zjistili hodně vyšší hladinu kreatin fosfátu. Cítím se unavený a vyčerpaný, stěhovavé bolesti zad. Má to spojitost s činností ledvin? Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 02. 2013

Vyšší hladina kreatinfosfátu s onemocnění ledvin pravděpodobně nesouvisí, zvýšená hladina signalisuje postižení svalů, nejčastěji v souvislosti s užívání léků na snížení hladiny cholesterolu. Pokud tyto léky neberete, je nutno hledat pak další příčiny.

Dobrý den,prosím potřebovala bych vědět,jak dlouho bych měla být na marodním.Jsem po otevřené resekci nádoru ledvin,kdy mi byl odstraněn nádor spolu s 1/2 ledviny.4.1 2013 pro­běhla operace,vše bez komplikací,bez následné léčby.Ráda bych co nejdříve vrátila do práce,mám sedavé zaměstnání,ale problém je v tom,že jsem stále hodně unavená a bolí mě pořád břicho,jak se trošku hýbu,mám pocit že mě píchá snad milion jehliček v břiše,samotná jizva mě nebolí,jen okolí.Prosím mohl by jste mi říci,jak dlouho bych měla zůstávat doma?Moc Vám děkuji a přeji moc hezké dny. Martina

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 02. 2013

Trvání pooperační rekonvalescence je hodně individuální, ale pokud se nevyskytují závažné komplikace, což se zdá ve Vašem případě, do 6 týdnů by jste měla být práce schopna.

Pěkný den přeji, jsem krátce po transplantaci,má maminka si nechce dát vysvětlit,že když má zánět průdušek a kašle,měla by nosit roušku,aby se zabránilo komplikacím.Já ji nosím.Ale ona to nedokáže pochopit:-(.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 02. 2013

Máte pravdu , rouška riziko přenosu nákazy sice nevyloučí, ale sníží. Vaši matku můžete vzít sebou na příští kontrolu k nefrologovi, který ji situaci vysvětlí.

Dobrý den, mému synovi byla v 6.týdnu zjištěna hydronefróza s obstrukcí pelviureterického spojení. Nejdříve mu byla provedena nefrostomie a až poté pyeloplastika. Nyní už je v pořádku. Zajímalo by mě, jak velké riziko je, že by případné druhé dítě bylo ohroženo stejnou nemocí. Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 02. 2013

Záleží na charakteru obstrukce pelviureterického spojení, dle Vašich informací se pravděpodobně nejedná o dědičnou poruchu, obraťte se však ještě na Vašeho odborného dětského urologa.

Dobrý den, léčím se s paroxysmální fibrilací síní a vysokým tlakem, při poslední kontrole mi zjistili zvýšený kreatinin a ureu v krvi – kreatinin 91, Urea 8,1, kyselina močová 340 a méně vitaminu D) a bylo mi řečeno, že jde o začínající chronickou insuficienci ledvin. Žádná opatření a vyšetření u nefrologa ani nějaké dietní opatření mi nebylo zatím doporučeno, prý se uvidí až při další kontrole v červnu. Není to ale pozdě, zvláště vzhledem k tomu, že beru Pradaxu 150 na ředění krve, kdy je třeba funkci ledvin více hlídat? A jaký vývoj vůbec mohu dál čekat? ( Je mi 61 let, kromě Pradaxi denně beru betaloc zok 1/2 25mg, rytmonorm 2×150, tulip 10 1×,triasyn 2,5/25 1×, euthyrox 25 1× a 2 kapky vigantolpoškozují tyto léky ledviny?)

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 02. 2013

Vzhledem k Vašemu věku se t.č. nejedná o klinicky významné snížení funkce ledvin, termín doporučené kontroly je adekvátní.Vámi uvedené léky jsou vyhovující, ledviny nepoškozují

Dobrý den,chci se zeptat,manžel má polycystické ledviny,je kontrolován na nefrologi. Je dobré u diety,kterou dodržuje,mj.pít i čaje ze zlatobýlu celíku? Jen odvar z té jedné byliny nebo vícesměsové čaje? Při dlouhodobém pití,nejsou tam žádné nežádoucí vedlejší příznaky? Děkuji za odpověď S pozdravem Halouzková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

18. 02. 2013

Nejsou známé žádné klinické studie , které by se sledovaly Vámi uvedenou fytoterapii na funkci ledvin a prognosu jednotlivých onemocnění, takže na Váš dotaz věrohodnotná ověřitelná odpověď není známa.

dobrý den manžel je po kombinované transplantaci ledviny a slinivky asi měsíc a půl výsledky jsou uspokojivé ale pořád se necítí dobře málo jí a po jídle ho bolí žaludek a tlačí ho pod hrudí děkuji za odpověd

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 02. 2013

Symptomatologie může být projevem vedlejších účinků stávající terapie, případně gastritidy, obraťte s důvěrou na svého ošetřujícího nefrologa, který stav posoudí a léčbu případně upraví.

Dobrý deň,liečim sa na CHRI 3.št.,chcela by som sa opýtať,či zvýšená kys.močová a parathormón,môžu ešte viac prispievať k hypertenzii,v zmys­le že by ju zvyšovali,ďalej by som chcela vedieť prečo sú také rozdiely vo výsledkoch pri používaní Cocroftovho vzorca a MDRD a ktorý je viac smerodatný, a ešte sa chcem opýtať,či sa môže používať zázvor v strave u pacientov s CHRI,či napríklad nezvyšuje hypertenziu?Ďakujem pekne za odpoveď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 02. 2013

1.Zvýšená kyselina močová a parathormon přímo vysoký tlak nevyvolávají , ale jejich zvýšené hladiny jsou významnými rizikovými faktory pro život ohrožující srdečně cévní komplikace. 2.Rozdíly vyplývají z použitého vzorce , v současnosti se preferuje MDRD, který by měl lépe vystihovat skutečnou úroveň funkce ledvin.Oba vzorce nám však dávají informaci pouze orientační. 3.Ohledně zázvoru bohužel t.č. nemám spolehlivé informace .Jeho nadměrné užívání bych však rozhodně nedoporučil.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se postupuje při léčbě fokální segmentální glomerulosklerozy pokud dojde k selhání ledvin a člověk je odkázaný na dialýzu. Volí se transplantace a je nějaká možnost, že by transplantace nebyla možná? Děkuji za odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 11. 2012

Fokální segmentální glomerulosklerosa může vést k selhávání ledvin a následně k nutnosti dialyzační léčby.Vlastní léčbu ovlivňuje histologický nález z biopsie ledvin a přítomnost komplikací.Samotná FSGS není kontraindikací pro zařazení na čekací listinu pro transplantaci ledviny, mohou se však objevit závažná přidružená onemocnění , které transplantaci neumožní

dobrý den, prosím o radu. Od jara mám zjištěnou sarkoidozu plic, léčba prednisonem a nyní jsem na 10mg denně. V polovině září na pravidelné kontrole zjištěna vysoká hodnota kreatininu 248 (vápník ve sbírané moči ok), v srpnu ještě vše ok. Hospitalizace pouze s pozorováním, propuštěn s hodnotou 180 a s tím, že se ledviny zřejmě samoopravují. Dnes po 6-ti týdnech čekání jsem na hodnotě kreatininu 143. Zdá se mi že samooprava postupuje pomalu. v návrhu lékařů je biopsie ledvin. CRP je nyní 4,6, v září bylo 60. Jaký je váš názor? Ještě čekat nebo biopsie? Děkuji František

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

31. 10. 2012

Renální biopsie nám dá informaci o příčině poškození ledviny a může ovlivnit léčebnou strategii. Pokud máte v moči velké množství bílkoviny provedení renální biopsie bych neodkládal . Pokud je močový nález chudý s minimálními ztrátami bílkovin do 1 g/den vyčkal bych další kontroly renálních funkcí a pro biopsii bych se rozhodl při nárůstu kreatininu.

Dobrý den, rád bych znal Váš názor na aplikaci očkovací látky proti chřipce u dialýzovaných osob. Existuje nějaký jednotný názor na toto očkování? Někteří lékaři jej totiž odmítají, jiní zase s ní souhlasí. Mohli byste říct, jak je to ve světě. A jak to je u transplantovaných osob? Děkuji Pepa

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 10. 2012

Všeobecně platí,že očkování proti chřipce je vhodné pro osoby s oslabenou imunitou , mezi které patří i pacienti léčeni dialýzou a po transplantaci .Jednotlivé viry chřipky se však liší antigenní strukturou, takže provedené očkování může být v některých případech neefektivní.Tako skutečnost může být příčinou rozdílných názorů jak u nás i ve světě.

Dobrý den, kdy vstoupila v platnost preemtivní transplantace ledvin? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 10. 2012

Transplantace se řídí transplantačním zákonem, který preemptivní transplantaci ledviny nevylučuje. Podmínkou je předchozí zařazení příjemce ledviny na čekací listinu.

Dobrý den, mám 2 roky diagnostikováno onemocnění FSGS a funkce ledvin se pomalu zhoršuje /krea 150, urea 10,8 PU kolem 1g/den, věk 38let/ . Možná se jednou bude uvažovat o dialýze. Ráda bych se zeptala zda cca 14 břišních operácí může mít vliv na to, že by nešla dělat peritoneální dialýza. Vadí případné srůsty PD? A jak se případné srůsty zjišťují? Děkuji za odpověď Lucie

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 10. 2012

Provedené abdominální operace mohou znemožnit provádění peritoneální dialýzy, vzhledem k Vámi uveděného počtu je to vysoce pravděpodobné, definitivní rozhodnutí je v kompentenci ošetřujícího nefrologa a operatéra.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že se mi stále tvoří akné z důvodu špatné funkci ledvin. Akné mám od 14 let a dnes je mi 28 a stále se objevuje. Můj děda měl problémy s ledvinami a také měl problematickou pleť. Moc děkuji Linda

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 10. 2012

Zhoršená funkce ledvin může nepříznivě ovlivnit celkovou imunitu a spolu s genetickými vlivy tak přispívat k Vašim obtížím.Konsultujte svůj problém s nefrologem a dermatologem ,kteří Vaše obtíže došetří a navrhnou možné řešení.

Dobý den, mám polycystozu ledvin kreatin 470, urea 18 a GFR 0,19. Doktor mi řekl, že peritoneální dialýza by pro mě nebyla dostačující a chce,abych nastoupila na hemodialýzu. Doposud jsme vždy mluvili jen o PD. Opravdu by mi to nestačilo? Nemám skoro žádné problémy ani vysoký tlak. Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 10. 2012

Bez znalostí Vašeho zdravotního stavu a dalších laboratorních dat Vám nemohu dát zcela exaktní odpověď.Pokud však máte určitou zbytkovou funkci ledvin a zavedení katetru nekomplikují předchá- zející břišní operace pak snad by zahájení náhradní funkce ledvin metodou peritoneální dialýzy bylo možné.Při jejím nedostatečném efektu přechod na hemodialýzu je samozřejmě možný.

Dobry den, trpim zhorsenou funkci ledvin, zvysene kreatiny, nefrolog udava funkci ledvin na 9%, dle rozboru krve, (polycysticke ledviny obou strane) Chci se zeptat konkretne na lecbu lekem sodium bicarbone 650 mg ,tri tablety 2× denne , k oddaleni dialysis , dle zahranicnich odbornych clanku dochazi k oddaleni dialysis jaky je Vas nazor a zkusenost s timto lekem ( jedla soda) , jak dlouho se muze uzivat, preferujete taky tuto doprovodnou lecku ve spojeni s lekem na vysoky tlak (Amlodipine,Clo­nidine )dekuji JS

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 10. 2012

Léčba bicarbonátem je běžnou součástí léčby ledvinového selhávání, kdy ledviny nedostatečně vylučují do moče kyselé produkty látkové výměny a dochází tak k překyselení organismu. Léky se užívají dlouhodobě , dávka se stanoví dle akutálního pH a koncentrace bicarbonátů v krvi. Terapie s hypotensivy včetně Vašich uvedenách léků je možná,tyto by se však neměly užívat se sodou současně. Zpravidla preferujeme užívání sody odděleně od ostatních léků, nejlépe 1 hodinu před, či 2 hodiny po užití ostatní medikace

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Posledního půl roku jsem si všimla, že mám mastnou moč. Chtěla bych se zeptat, je-li to normální nebo se již jedná o závažnější problém. Jsem alergik, beru denně Alerid a mám nadváhu. Tento stav jsem zaregistrovala od doby, kdy jsme začala trochu hubnout a přešla jsem na zdravějš stravu. Může to souviset? Moc děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

18. 10. 2012

Zda-li se jedná o závažnější problém prokáže labortorní vyšetření moče, které můžete provést cestou svého praktického lékaře

Moje matka,které je 78 let již 18 měsíců 3× týdně absolvuje homodialýzu.Minulý týden úplně padla na nohy a bolí jí kolena a bolestí nemůže chodit a navíc po dialýze je tak vyčerpaná , že jí musíme na lehátku donést, až do postele a ona vůbec nemluví.Začalo se jí to i více plést při řeči a špatně mluvit.Pak ten druhý den se z toho trochu dostává, ale nohy jí hodně bolí a nemůže chodit.Nevím co máme dělat.Zda by šlo dialýzu přerušit a jakou další léčbu, pokud by ještě nějaká byla.Trvá tento stav již týden,předtím,byla taky unavená, ale pak chodila.Děkuji za odpověď-syn.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

16. 09. 2012

Hemodialýza je pro 78 letého pacienta náročný léčebný výkon.V tomto věku je provázen častými mozkově- cévními a srdečně cévními komplikacemi.Dle Vašeho sdělení může právě k těmto komplikacím docházet.Dialýzu přerušit nelze, neboť při nefunkčních ledvinách se tělo nemůže zbavit odpadních látek , což povede k dalšímu zhoršení stavu.Obraťte se s Vašimi postřehy na ošetřujícího nefrologa,který nemusí mít přímo od Vaší maminky adekvátní informace, ten pak dialyzační režim upraví, či indikuje adekvátní vyšetření obtíží.

Dobrý den, ve 32. týdnu těhotensvtí byla zjištěna těžká hydronefroza plodu levé ledviny, nález:rozsáhlá dilatace dutého systému, není jisté co je pánvička, těžká redukce parenchymu.
Po narození nález:LLdélka 60mm, pánvička v ap 10,6 mm, kalichy dilat na asi 8–10mm, parenchym tl 5–5,5 mm, snad lehce vyšší echogenity. Za 14 dní po porodu nález:LL délky 67mm, pánvička v ap 12mm, kalichy dilat na asi 7–9mm, parenchym tl.4–8mm, lehce vyšší echogenity, dilatace uretru vlevo juxtavezikálně.
Poté syn byl odeslán na vyšetření mikční cystouretrogram(po­dezření na reflux), který se neprokázel aktivní ani pasívní. Nález po mikční:LL délka 62mm, pánvička v ap 14mm, kalichy dilat na 5–7mm, parenchym tl. 5–7mm, dnes se zdá norm. echogenity, Močový měchř normálního tvaru, anechogenní obsah, po vymočení rezidium do 5 ml, vlevo za měchýřem ureter šíře 10–11mm. PL délka 51mm, pánvička extraren 7mm, intraren do 5mm, parenchym 10–11 mm, norm. echogenity.
Dále po měsíci a půl následovala dynamická scintigrafie, oficiálně výsledek ještě nemáme. Ale na naši žádost nám to na „rychlo“ spočítali že levá pracuje na 10%. Což nám na nefrologii řekli, že je hranice selhání ledviny.
Další postup léčby, odeslán k dětskému urologovi.
Zatím neměl žádnou infekci a moč byla vždy bez bakteríí, a kreatin v krvi byl v normě.
Chtěla bych se Vás zeptat proč se takto postupuje. A neřeší se to ještě v těhotensví nebo aspon hned po porodu a „čeká se“ až ledvina odumře úplně. Způsobila to hydronefroza, 10% funkčnoct ledviny?
Jak moc je náročná nefroktomie nebo záchovná operace ledviny u tří měsíčního miminka? Jsem z toho moc zoufalá. Moc děkuji za Váš čas a odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

26. 08. 2012

Byla jste se synem zcela správně odeslána k dětskému urologovi,kterému Vaše onemocnění příšluší.Ten Vám na Vaše dotazy odpoví.Postižení močových cest u novorozenců nefrologická ambulance dospělých neřeší, ale k Vašim dotazům mohu říci následující. 1/Nemám informace , že by se prováděly prováděly nitroděložní operace plodu v oblasti močového systému. 2/Z Vašich informací t.č. nevidím důvod pro nefrektomii. 3/Jedna funkční ledvina umožňuje plnohodný život bez omezení. Pro Vaše další otázky nemám dostatek informací, ale jak jsem uvedl výše tato problematika patří dětskému urologovi,který je v těchto věcech nejlépe erudován.

Dobrý den,za pár dnů zahájím PD a mám obavu z níže uvedeného:K za­myšlení I břišní dialýza má své kontraindikace – například četné srůsty peritonea, nádorové postižení pobřišnice, zánětlivé onemocnění střev, urostomie, ileostomie a kolostomie, ale i velká obezita. U diabetiků je nutné sledovat hodnoty glykemie (glukózový roztok se vstřebává do krve a zvyšuje hladinu cukru), rozvoj cukrovky a zvýšení váhy hrozí i u jinak zdravých pacientů. Lze obdobím PD projít bez těchto nepříjemností?Zej­ména diabetu a zvýšení hmotnosti?A dále mi bylo chirurgem řečeno,že nově transplantovaná ledvina může"chytit"infekci z peritonea..mám obavy:(.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

20. 08. 2012

1.Peritoneální dialýza má skutečně kontraindikace,mezi které mohou patřit srůsty peritonea po před- cházejících operacích , či zánětech.Rozhodnutí zda za těchto okolností je možno peritoneální dialýzu zahájit je nutno učinit před zavedením peritoneálního katetru. Pokud jste žádnou břišní operaci ,či střevní zánět neprodělal, tyto obavy nejsou na místě. 2.Zvýšené riziko diabetu , či nárůst hmotnosti při adekvátní spolupráci a dodržování daných režimů Vám nehrozí, pokud však tyto problémy vyskytují ve Vaší rodinné anamnéze je těmto komplikacím jistě nutno věnovat zvýšenou pozornost. 3.Naši pacienti na peritoneální dialýze byli transplantování bez infekčních komplikací.

Dobrý den, můžete mi posím vysvětlit co obnáší nemoc Q612 polycystická ledvina, N 302 jiná chronická astitida dospělou formou, N 35 zůžení močové trubice.Z čeho tyto nemoci vznikají,jakým způsobem se dají léčit a zdali se může chodit do práce?Prosím o zaslání odpovědi na email.Předem děkuji s pozdravem

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 08. 2012

1.Polycystická denerace ledvin je dědičné onemocnění, vyléčit se nedá,snažíme se však zábranit , nebo alespoň zpomalit progresi selhávání ledvin s nutností dialýzy , které při tomto onemocnění hrozí. 2. Chronická cystitida je dlouhodobá infekce močového měchýře, postihuje častěji ženy, léčbě je obtížně, zpravidla spočivá v dlouhodobém užívání antibiotik. 3.Zúžení močové trubice je urologická problematika , může se projevovovat se obtížným močením, nebo opakovanými močovými infekcemi ,obtíže jsou v některých případech řešitelné operativně. Při všech uvedených onemocnění nemusí být významně omezená možnost pravidelné psychické i fyzické zátěže, je doporučováno především se chránit před prochlazením.

Dobrý den já se vás chci zeptat jestly mám něco dělat dál když vím že my jedna ledvina pracuje jen na 10% a dost často bolý ,prosím vás o radu co mám dělat dál děkuji za pochopení a za vaší radu díky Šimánková

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 08. 2012

Nejprve je nutno prokázat ,že Vaše bolesti skutečně souvisí s Vaší postiženou ledvinou.Obraťte se na Vašeho rajonního urologa, nebo nefrologa, který Vás vyšetření – krev, moče, ultrazvukové vyše- tření a navrhne Vám na dalši postup.

Dobrý den. Já jsem po transplantaci 2000 dostala lék cell-cept.
Ted jsem dostala náhradní Mycophenolat mofetil, nebo myfortic ! Ale z těch lékú mne bolí břicho a vúbec se po nich necítím dobře ! ! Múže mi nefrolog opět napsat cell cept? Já se nemám na koho obrátit a předem děkuji za odpovědˇ…! Skoumalová .

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 07. 2012

Jedná se o tzv. generika, kdy je účinná látka stejná,ale jedná se o jiného výrobce. Někteří pacienti mohou mít s těmito preparáty problémy.V sou­časnosti pojišťovny vyhradily právo předepisovat původní originální lék Cell-cept pouze pro transplantační centra. Konsultujte svůj problém se svým nefrologem, případně se obraťte na transplantační centrum, kde jste byla operována.

Dobrý den. Je m i 46 let a celkem asi 15 let má diabetes, poslední dobou na inzulínu, dále se teké léčím s hypertenzí. Diabetse má teď dobře kompenzovaný poslední hodnorty glykovaného hemoglobinu mám 5.1..4.1..4.6, i když ne vždy tomu tak bylo, hypertenzi má stabilizovanou na hodnotách talku kolem 140/85. Při posledním laboratorním vyšetření asi před měsícem, mi vyšely hodnioty Krea na 280, z toho vypočtená GF 0.23ml/s, ztráty bílkovin v moči za 24 hod cc 10.9 g, hodnota sérového P 2,0. Celková Bílkovina v séru 52, albuminemie ještě v normě. Bylo mi řečeno, že taková porucha funkce ledvin spěje k dialyzační léčbě. Já bych se rád zeptal jaké máte zkušenosti – za jak dlouho mám počítat se zahájením dialýzy. Předem moc děkuji za odpověď. Petr

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 05. 2012

Informován jste správně , vzhledem k Vašim laboratorním parametrům je nutno zahájit přípravu k zahájení dialyzačního programu.Jednou z mála možností jak progresi renálního selhání zpomalit je dietní režim.Ve vašem případě , diabetik s renální insuficiencí, vysokou hladinou fosforu a velkými ztrátami bílkovin do moče Vám doporučuji konsultace s odbornou dietní sestrou , se kterou nefrolog, případně diabetolog spolupracuje. Samotná prognosa zahájení dialyzační léčbu je individuální.V pří­padě infekčních, cévních komplikací se může jednat o měsíce, při stabilisovaném stavu pak i léta.

Dobrý den, prosím chtěla bych se zeptat – otec (ročník 1944) rok na peritoneální dialýze, která moc spolehlivě nefunguje (zadržuje vodu, nevypustí tolik roztoku kolik napustil), na ruce před cca 2měsíci našitý shunt (příprava na klasickou dialýzu, ale dle paní doktorky zatím moc nerozvinutý), silný diabetik, vysoký TK. Přestává močit, takže o to víc tekutin zadrží. Máme tyto dva hlavní problémy: Má trvale sucho v ústech, takže veškeré jídlo musí zapíjet (pokud ho nezapije, tak ho nepolkne – ani brambory ap.). Po cca 1,5 hodině od jídla ho začne bolet žaludek a začíná se dusit, jak se nají, tak problémy odezní. Na vyšetření se žaludkem (gastroskopii) byl a vše je v pořádku. Užívá tyto léky: Furorese 250, Zorem 10, Renagel 800, Rocaltrol (bude po dobrání nahrazen Zemplar 3ug). Mohu poprosit o Váš názor a doporučení? Děkuji …

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 05. 2012

Sucho v ústech trápí celou řadu pacientů s terminálním selháním ledvin,kteří mají omezený příjem tekutin.Bez zapíjení jídel se asi neobejdete, ale jinak našim pacientům doporučujeme k omezení pocitu suchosti pravidelné proplachy dutiny ústní. Bolesti žaludku po 1,5 hodinách od jídla mohou souviset s překyselením,po­radťe se svým ošetřujícím lékařem, zdali by nepomohly léky neutralisující žaludeční kyselinu. Mezi Vámi vyjmenovanými léky nejsou uvedeny.

Zdravím a obracím se na vás s dotazem. Jestli je člověk po všech nezbytných vyšetřeních shledán vhodným dárcem pro svého partnera (manžela) , za jak dlouho může dojít k transplantaci – zajímá mě jestli v řádu týdnů nebo měsíců ? Děkuji předem za odpověď. E.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 05. 2012

Přibuzenskou transplantaci lze jistě zrealisovat v řádech týdnů.

Dobry den,za jakych okolnosti se doporucuje prechod z PD na HD, resp. ktere hodnoty (v krvi, dialyzatu) a po jakou dobu se sleduji aby to rozhodnuti bylo objektivni?Jakym zpusobem a jak casto se provadi PET test – schopnost filtrace peritonea – jake hodnoty maji rozhodujici vyznam?(mysleno jak v kladnem i zapornem pripade)

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 05. 2012

Schopnost peritonea filtrovat odpadní látky do peritoneální roztoku postupně klesá, zpravidla po 3 letech. Laboratorně dochází k nárůstu uremických parametrů, to je především močoviny a fosforu , důležité je také zohlednit celkový stav pacienta. PET test se provádí dle zvyklostí pracoviště, dle labortorních dat s klinického stavu pacienta. Konkrétní hodnoty je vždy nutno vztáhnout k danému pacientovi,jeho hmotnosti, celkovému stavu.

Dobrý večer,prosím o Váš názor, zda je nutné odebrání levé ledviny,řešení pravé je s ??? Velice děkuji. Popis CT- drobná expanze pravé ledviny při její konvexitě v úrovni hilu,vel.22×17mm­.Z dolního polu ledviny lehce laterálně vychází expanze vel.40×52mm,lehce se vtlačuje do centr.sinu.Pos­tkontrastně sycení lehce nehomogenní.Jedna renální tepna a žíla oboustranně.TU expanze dolního polu levé ledviny a drobná i ve střední etáži pravé ledviny na konvexitě.CT obraz expanze vlevo má charakter spíše primárního TU procesu, etiologie drobné expanze vpravo nejistého origa.Mám obavy, zda pravá ledvina s nálezem bude dostačující.Aleš

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 05. 2012

Rozhodující je slovo operatéra, dle výše uvedených informací je však nutnost odebrání celé levé ledviny pravděpodobná.Nález na pravé ledvině bude nadále sledován.

Dobrý den, mám 20let transpl.ledvinu a potencionální dárkyni,od které pokud bych dostala ledvinku hned,nemusela bych na dialýzu.Pokud to však nepůjde,budu muset.Proč se nelze zařadit do registru čekatelů hned,kdy je již dialýza v dohlednu a předejít jí tak?Ušetřit si trápení. Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 04. 2012

Počet potenciálních příjemců ledvin je podstatně větší než počet ledvin ze zemřelých dárců . Proto se vytvářejí tak zvané čekací listiny .V současnosti je možné na čekací listinu pacienta zařadit až po zahájení dialyzační léčby, je však možné ,že pravidla se mohou v budoucnu změnit. Pokud má pacient žijícího dárce, pak samozřejmě není nutné zapisování na čekací listinu, ale ve spolupráci s transplantačním centrem naplánovat trasnplantaci od žijícího pacient podle vývoje funkce ledvin na dobu těsně před zahájením dialýzy.

Mám polycystozu ledvin a dva dni už močim krev

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 04. 2012

Zřejmě Vám krvácí jedna z cyst, dostatečný přijem tekutin a neprodleně navštivte svého nefrologa, event. urologa, který Vás vyšetří a doporučí další postup

Dobrý den , chtěla bych se zeptat , … Tatínek je cukrovkář , chodí na Dialýzu ročník 57 píchá si i inzulín a potřebovala bych vědět jestli by mohl užívat AMALAKI jsou to kousky sušených ovocí,je to bohat vitamínové , přírodní zdroje antioxidantů a vitamínu C Obsahuje také minerální látky jako je Vápník,železo,fos­for,chrom,zinek měd a vitamíny jako Karoten,vitamín B2,B1 vitamín C zároven obsahuje velké množství vlákniny a esenciálních aminokyselin je to Indické sušené ovoce… Má podporovat Imunitu, pomáhá likvidovat viry, má protizánětlivé účinky, ulevuje při zažívacích potížích, napomáhá při překyselení žaludku a zácpě , pomáhá podporovat zdravou funkci ledvin a močových cest, snižuje krevní tlak , který má tatínek vysoký a také hladinu cholesterolu a glukozy v krvy, také pomáhá čistit krev,podporuje zdravou funkci kardiovaskulárního systému, posiluje mozkovou činnost což by Tatínek též potřeboval , měl za sebou 3 mrtvice … Jenže Tatínek bere dost léků , tak nevím a potřebovala bych právě poradit , jestli to smí užívat , bere DITHIADEN 1 denně GODASAL 1 denně, HELICID dvakrát denně, NOVORAPID-LEVEMIR ty si píchá TRALGIT 1 denně při bolestech BETALOC ZOOK půlku denně FURORESE 1 denně , EBRANTYL dvakrát denně, ZOREM dvakrát denně, PRESTARIUM NEO FORTE 1 denně LOZAP dvakrát denně a EUPHYLLIN dvakrát denně , moc bych vám byla vděčná , kdyby jste mi zaslali odpověd, předem vám mockrát děkuju Lucie z Teplic

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 04. 2012

Plody Amalaki jsou součástí ajurvedské mediciny.V našich podmínkách je můžeme zařadit mezi doplňky stravy.Tyto přípravky před uvedením na trh nevyžadují několikaleté klinické zkoušky,takže jejich deklarované účinky nelze spolehlivě doložit. Konkrétně u dialyzovaného pacienta je maximální doporučená dávka C vitaminu 100 mg, v plodu Amalaki může být až 3000 mg, fosfor je pak pro dialyzovaného pacient vysloveně toxický. Z výše uvedených důvodů jsem k terapeutickým účinkům uvedeného přípravku skeptický a nemohu ho doporučit.Problém látkové výměny a vůbec diety u dialyzovaných diabetiků je skutečně složitý, pokud máte zájem o další informace určitě Vám poradí lékaři dialyzačního střediska, případně dietní sestra .

Dobrý den, cítím velké napětí v břiše -jsem nafouknutá !.Dále mne pobolívá v místě pravé ledviny.Mám mírné pálení .při močení. Necítím se dobře,ale zase ne strašně.Po návštěvě lékaře a po odběrech moči , mi zjistili krev v moči a bakter. esherichia coli. Nabídli antibiotika.
Zajímalo by mne zda je možné, že tuhle bakter.mohu mít zárovenˇ i ve střevech i v močovém ústrojí.A zda stačí jen vyšetření moči.Mohu pracovat s dětmi ? Moc děkuji za odpovědˇ. Machačová

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 03. 2012

Pálení a řezání při močení je projevem močové infekce ,je indikovaná léčba ATB, při nekomplikovaném průběhu krátkodobá 3 dny.E. Coli je běžná bakterie která se vyskytuje v moči i ve střevech,léčba se zpravidla nasazuje pouze při subjektivních obtížích . K diagnostice stačí vyšetření moči, při opakovaných obtížích je pak vhodné podrobnější vyšetření S dětmi pracovat můžete.

Dobrý večer,mám na Vás dotaz,mam vnuka 23 let a je po transplantaci 3 roky.Ledvina pomalu odchází,začína se svezdat kreatinin a ráda bych se zeptala,kolikrát může byt provedena transplantace? Děkuji za odpověd

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 03. 2012

Transplantace ledviny mohou být prováděny opakovaně ,rozhodujícím kriteriem je celkový klinický stav a laboratorní data.V regionu máme pacienty již s třetí ledvinou.

Dobrý den,dá se říci,jaký stupeň invalidity mívá člověk na dialýze?Musím podle toho zařídit pojistná opatření.Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 03. 2012

Na dialýze má pacient III.stupeň invalidity

Dobrý den, mé dceři v 11 letech byl diagnostikován nefrotický syndrom membranozní(po biopsii, na prednison rezistentní), nasazena léčebná kůra cca 6 měsíců se třemi kapačkami Solumedrolem, střídavě prednison a chemoterapeutika a enap. po vysazení se po roce vyskytl relaps, proto opět léčba a nasazena imunosupresiva, prednison a enap, po 4 letech loni v prosinci byli imunosupresiva vysazeny. nyní bere prednison 2,5 ob den, enap 5 ráno a večer. hodnoty v normě nebo lehce nad normu. jenže mezi vyšetřeními jí bílkovina v moči kolísá, při posledním sběru 24hod. celý den bílkovina negativní, ale večer najednou na 2, výsledek to sice ovlivnilo, ale jen málo- výsledek bílkoviny za 24 hod- 0,200mg. teď ji má tak na 1, poslední dobou ji také dost často bolí ledviny, lékař na to nic neříká, myslí si, že jsou to záda, ale dcera je přesvědčena, že jsou to právě ledviny a právě když ji bolí, tak se vyskytuje ta bílkovina. tyto problémy se zhoršily před měsícem, asi zánět močáku a nasazen biseptol, po 14 dnech znovu bolestivé močení, kultivace negativní a proto nasazen nitrofurantoin jako prevence. nevím, co udělat, aby se dceři hodnoty bílkoviny snížily a ledviny ju nebolely, proto bych prosila o radu a pokud budete potřebovat doplnění , napíšu, taky jsem včera našla, že bylina Zlatobýl je dobrá na ledviny. mohla by je užívat. Děkuji Vám moc za radu.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 03. 2012

Stávající proteinurie 0,2 g/den je při diagnose memranozní chronické glomerulonefritidy velmi dobrý výsledek slibující přiznivou prognosu.Bolesti v oblasti ledvin se při této diagnose se mohou u některých pacientů vyskytnout.Léky proti bolesti , především tak zvaná antirevmatika mohou bohužel zhoršit funkci ledvin, přijatelný může být paracetamol v jednorázové dávce 500 mg. Postup při recidivující infekci močových cest je správný,je nutno se chránit před prochlazením , dodržovat adekvátní pitný režim, z rostlinné terapie bych doporučil brusinky. Stran Zlatobýlu nejsou k dispozici spolehlivé věrohodné údaje , abych Vám tuto terapii mohl doporučit.

Dobrý večer,do roku 2006 mám pouze pravou ledvinu. levou ledvinu mi odebýrali kvůli nefunkčnosti. Poslední cca měsíc a půl mám strašné bolesti do zada,bolení podříšku,velké bolesti hlavy,otoky na rukou a mžitky občas ppřed očima,Myslíte,že to vše může mít spojitost s ledvinou?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 03. 2012

Vyloučit toto nelze, vaše obtíže si jistě zaslouží komplexní klinické a laboratorní vyšetření, které by jste neměl odkládat.

Dobrý den,mám doma 3letou slečnu a od roka chodíme do nefrologické poradny…v úterý 28. února jsme byly na ultrazvuku ledvinek a pravou ledvinku má 6,0cm a levou má 5,8cm..na pravé ledvince má pánvičku intrarenálně 0,58cm,extrarenálně naznačeně ampulárního tvaru cca 0,82cm. levá ledvinka má pánvičku ampulárně extrarenálně 0,45cm. Doktorka mi říkala,že je to špatný a že je to na hranici..jinak v závěru mi napsali do zprávy: minimální pyelectasia renilsl.dx. ampulární typ pánvičky biilat. potřebovala bych znát i váš názor,děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

07. 03. 2012

Pokud Vaše dcera prospívá a netrpí močovými infekcemi ,je skutečně stávající nález minimální a prognosa nemusí být nepříznivá, jistě bude dále sledována a Vaše lékařka Vás bude informovat o aktuálním stavu.

Dobrý den. Je mi 67 let, 10 let beru prášky na vysoký krevní tlak, 12 let beru tablety omnic proti zbytnění prostaty, 45 let trpím Bechtěrevovou nemocí a nyní mě byl zjistěn ledvinový odlitkový kámen 1.5×1.5 cm. byla mi navrhnuta operace.Můj dotaz: Může být /při uvedených nemocech/ vyjmutí ledv. kamene rizikovější než operace kamenů u jinak zdravých pacientů? Děkuji za objektivní názor.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 03. 2012

Vzhledem k věku a uvedeným onemocněním je Vaše operace spojena se zvýšeným rizikem, ale měl by jste ji zvládnout.V každém případě budete absolvovat komplexní předoperační vyšetření , po kterém se dovíte bližší informace.

Dobrý večer,mám dotaz ohledně polycystózy ledvin.Máme ji bohužel v rodině,zjištěno však asi před 5lety u babičky-77let,nyní asi 3roky dialyzovaná,nás­ledně u mé maminky(kromě ledvin má cystu i v mozku!!),a jedné ze sester(kromě ledvin i na játrech).1.dotaz: musí vždy toto onemocnění končit dialýzou,resp­.nebylo by možné nečekat na úplné selhání renálních fukcí,a zařadit člověka do transplant.programu dříve,když je známo, jak toto onemocnění končí-např.maminku- 55 let,sestra 34let, tím spíše v případě,kdybych jedné z nich sama(nebo druhá sestra) darovala ledvinu včas?? 2.dotaz: jak dlouho max. může člověk přežít díky dialýze,nicméně v terminál.stadiu renál.selhání s mnoha vedl.diagnoza­mi,např.hyper­tenze,srdeční nedostatečnos­t(nevím blíže),diabetes II.typu na POAD,immobilita v důsledku nezhoj.tříšt.frak­tury lýtk.kosti aj.aj.-nelze oper.pro riziko ASA III.stupeň?!Babička je dialyzována zatím 2× týdně 5h,hladina Kreat.však je stále vyšší,a jí „hrozí“ dialýza 3× týdně,které se chce ještě vyhnout,psychicky se drží,ale fyzicky se to zhoršuje,(v pos­l.době při dialýze častěji zvrací).Děkuji za odpověď.Lenka

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

05. 03. 2012

Polycystoza ledvina je charakterizována postupným zhoršováním ledvinových funkcí a bohužel často zvláště ve vyšších věkových skupin pak vyžaduje léčbu umělou ledvinou.Průběh onemocnění je však individuální ,potřeba nutnosti zahájení dialýzy je ovlivněna celou řadou dalších faktorů. Přežívání pacientů na dialýze záleží na především na stavu srdečně cévního systému, až 40% pacientů sice přežívá více než 10 let, ale prognosa je skutečně individividuální, u diabetiků bohužel horší. Dialýzy 3× týdně jsou standartem ,dialýzu dvakrát týdně lze připustit zpravidla jen přechodně na úvod léčby.kdy jsou ještě zachovány zbytkové funkce ledvin. Transplantaci ledviny lze provést před zahájením ledviny pouze od emocionálně spřízněného dárce, příbuzenský stav není podmínkou,navíc vzhledem k Vaší genetické zátěži by pravděpodobně nebyl možný.Případná transplantace se provádí až v období těžkého selhávání ledvin ,preventivně se tato operace neprovádí.

dobry den mam syna ktery ma nador na ledvine.Ceka jej operace. Ma to chyceny jen z casti musi se ledvina odebrat cela nebo jen cast? jak potom zit s jednou ledvinou.je potreba dialyza.Nevim o tom nic muzete mi poradit co ma jist a jestli je to prekazka v praci je mu 46let. dekuji vam

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 03. 2012

Rozhodnutí ,zdali je v případě národu nutno odebrat celou ledvinu je v plné kompetanci operatéra, ale i s jednou ledvinou je možný plnohodnotný život bez nutnosti dialýzy, či dalších omezení jak pracovních tak dietních.

Dobrý den,potřebuji novou ledvinu,mám krev.sk.B a mám dárkyni sk. A,četla jsem,že i přes tento rozdíl by bylo dárcovství možné.A pokud ne,co si vzít za vzor „darovací akci v USA“..http://www­.novinky.cz/zah­ranicni/ameri­ka/259726-retezove-transplantace-ledvin-se-zucastnilo-30-lidi.html.. Člověk,který mi chce pomoci a darovat ledvinu by i do „této“ akce rád šel.Záchránily by se tak nejméně dva životy..A pokud dostanu odpověď,že to nejde..chci jen říci,že slovo „nejde“ neznám...... Děkuji..a děkuji všem,kteří zde svými radami pomáhají,vážím si toho.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 03. 2012

S Vaším problémem není nutno se obracet do zámoří.I u nás byly již realisovány tzv zkřížené transplantace ,kdy si emocionálně spřízněné dvojice vyměnili ledviny,aby byla zachována kompaktibilita krevních skupin.Obraťte se svým dotazem na ošetřujícího nefrologa , který Vám poskytne další informace.

Dobrý večer, ,jak dlouho může vydržet ledvina od neživého dárce?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 02. 2012

Funkční ledviny od neživého dárce více než 20 let nejsou výjimkou

..a ještě prosím, k dotazu ohledně peritoneální dialýzy – smí se lehce posilovat břicho? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 02. 2012

ano, problematiku případně konsultujte se svým nefrologem

Dobrý den, pokud člověk provádí periton.dialý­zu,dostává i roztok glukózy,jak moc hrozí cukrovka,lze se jí vyhnout a vzhledem ke glukóze-nepřiberu?? Děkuji moc..

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 02. 2012

Riziko manifestace diabetu v souvislosti s peritoneální dialýzou není zvýšené

Dobrý den, čeká mne již brzy dialýza,transpl­.ledvina po 20ti letech odchází..Pokud bych měla živého dárce,musím na čas na dialýzu,anebo by transpl.šla provést ihned,abych na dialýzu nemusela?A jak dlouho by musel dárce být na nemocenské a jaká by měl pak omezení?Můj obvodní lékař řekl mé mamince(55let),že by už nikdy nemohla nic zvedat,pracuje v kuchyni a že by musela být minimálně třičtvrtě roku na nemocenské,je to pravda? Děkuji..

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 02. 2012

1/V případě dárcovství ledviny je možné provést transplantaci ještě před zahájením dialyzační
léčby 2/Při nekomplikovaném průběhu by případná nemocenská pro dárce neměla přesáhnout 6 týdnů,
při laparoskopickém přistupu by pak mohla být i kratší.Délku PN však určuje
závodní, respektivě obvodní lékař na doporučení chirurga, připadně nefrologa. 3/Bezprostředně pooperačně je pro dárce jistě vhodné omezení fyzické zátěže, dlouhodobě však
žádná omezení by neměla být nutná.

Dobrý den, jsem dcera nemocné maminky, které je 65 let. 10 let má DM II. a je léčena inzulínem. Poslední rok docházela na transfuze, před 4 měsíci dostala pásový opar v obličeji a následovala CMP. Sehnalo se rehabilitační centrum, kde maminku rozchodili a zařídila se výměna bytu, beze schodů… Nyní byla celkem 10× na dialýze ( 3 x týdně na 4 hod ) po které jí bylo bohužel velmi zle, na 11. jela podepsat pouze reverz. Domácí dialýza u ní není možná a navíc jí maminka také odmítá. Nereaguje na rozumné vysvětlení, prosby – NIC. Na dialýzu už nepůjde – tečka. Dotaz: Jak nejlépe takovému pacientovi usnadnit život? Co lze očekávat? Můžu požádat maminky lékaře – nefrologa o radu, o zprávu, smí mi to sdělit? Může i po tomto kroku ( reverz ), pokud by se rozhodla, znovu nastoupit na dialýzu? Maminka mě žádá o respektování jejího rozhodnutí a pochopení, já toho nejsem zatím schopná. Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 02. 2012

Zkuste znovu s maminko promluvit, domluvte si ,nejlépe společnou návštěvu u nefrologa, který Vám celou situaci na základě laboratorního stavu a labortorních dat vysvětlí .Probere s maminkou problematiku dialýzy a dalších léčebných možností. Své rozhodnutí stran dialýzy můžete kdykoliv změnit.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda dlouhodobé užívání imunosupresiv a kortikoidů po transplantaci ledviny (5let) u manžela může mít vliv na vady a nemoci plodu a po sléze na dítě.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

16. 02. 2012

V současnosti je k dispozici celá řáda imunosupresiv s různými vedlejšími účinky. I žena uživající imunosupresi může otěhotnět a porodit zdravé dítě. Takže i otec pod clonou imunosupresiv může mít zdravé dítě. Problém zkonsultujte s ošetřujícím lékařem Vašeho manžela ,který dle možnosti může rizikovější imunosupresiva na hradit jinými a podá Vám další informace.

Dobrý den, po léčbě Slumedrolem v kapačkách-3g, se mi udělalo zejména na dekoltu a ve vlasech něco jako akné,je pravděpodobné, že to po čase zmizí samo, eventelně za jak dlouho? Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

16. 02. 2012

Pokud nyní již žádné kortikoidy neberete je pravděpdobné, že kožní změny postupně vymizí,v opačném případě se obraťte na kožního lékaře

Jeste jeden dotaz. Chodim ctvrtym rokem na dialyzu. Pred pul rokem jsem zacala mit problemy s dychanim, hlavne po dialyze. Mela jsem i zvysenou teplotu a byla unavena, kaslala,bolesti ze zadu na plicich. Na dialyze mi rekli, ze to neni mozne, proc bych pry nemohla dychat? Obvodni lekarka mi napsala Beredual Sprey.Ten pomohl. Casem se kasel uklidnil ale bolestivost na plicih stale je, zhorsuje se to po dialyze. Dekuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 02. 2012

Z vašich informací lze usoudit, že Vaše obtíže nesouvisí s převodněním, bez komplexního fyzikálního vyšetření, případně snímku plic, echokardiografie a laboratorních dat nelze se k Vašim problémům vyjádřit, obraťte se znovu na Vašeho ošetřujícího lékaře.

Co delat? Manzel mi chce darovat ledvinu.Pred tremi mesici mu byly delany odbery jestli je to mozne. Odbery nebyly delany na lacno, a ani za tri mesice nebyl vyrozumen o vysledcich. Co delat? Stezovat si? Dialyza Bohunice Brno

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 02. 2012

Pro základní informaci ,zda je Váš manžel vhodným dárcem nejsou odběry na lačno nutné. Pokud jste doposud neobdrželi žádnou informaci obratťe se sami na pracoviště, kde byly odběry prováděny, nebo konsultujte svého ošetřujícího lékaře.

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. V roce 2010 po cca ročních občasných a hlavně ranních bolestech na pravém boku jsem byla na vyšetření UTZ břicha a i ledvin kde mi byl zjištěn angiomiolypom. Byla jsem v té době v 7 měs. těhotenství. Lékař konstatoval, jen že se to musí hlídat. V roce 2011 jsem se tedy objednala na vyšetření znovu. V prosinci 2011 nález stejný a přibyla ještě cysta. Mám stále občasné celkem lehké pobolívání v pravém boku. Chci se zeptat jestli se toto nějak léčí neboť mě žádná léčba nebyla navrhnuta, nebo jestli bych měla dodržovat nějaká opatření? Dietu atd? Mám s tím něco dělat nebo nechat dále jen tak být? Bude mi 36let, mám 4děti. Moje maminka zemřela v 61 letech v roce 2010 na rakovinu tlustého střeva. Moc Vám děkuji za Vaši odpověď. Petra V.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

14. 02. 2012

Angiolipom a cysta ledviny patří mezi benigní ložiskové procesy,které se zpravidla pouze sonograficky sledují. Nejsou indikovány k operačnímu řešení.Lehké pobolívání v pravém boku s tímto nálezem nemusí souviset. Pokud se sonografický obraz nemění tyto nálezy se operativně neléčí,dietní režim tento stav neovlivňuje. Nadále respektujte doporučené kontroly.

Dobrý den, byla jsem na sonu ledvin, kde mi byla zjištěna Hypotonie dutého systému levé ledviny, co to přesně znamená, je tato nemoc léčitelná ?Děkuji za vaši odpověď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 02. 2012

Hypotonie dutého systému znamená rozšíření ledvinové pánvičky, případně kalichů.Pokud je průběh odvodných mnočových cest volný, bez překážky nejedná se zpravidla o závažný stav. Nález je však nutno sledovat pravidelnými sonografickými kontrolami.

Dobrý den, budu li užívat Prednison 5mg denně mnoho let,musím mít nutně přírůstky na váze a měsícovitý obličej,anebo toto při této malé dávce bývá spíše výjimkou..moc děkuji......

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

13. 02. 2012

Snášenlivost kortikoidů je individuální, ale při dávce Prednison 5 mg denně se vámi uvedené příznaky zpravidla nevyskytují

Dobrý den, absolvovala jsem kůru 6ti kapaček solu-medrolu-tj.3gr. Jistě,počítala jsem s tím, že přiberu, udělalo to 6kg a chtěla bych se zeptat, za jak dlouho reálně můžu „splasknout“ a co pro to můžu dělat. Samozřejmě, že zdraví je pro mne nejdůležitější a toto podružná věc, přesto, prosím o radu, je li nějaká.Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

11. 02. 2012

Snášenlivost kortikoterapie ,kterou absolvujete je individuální.Pokud již neberete žádné kortikoidy, nemáte zvýšený kreatinin,nebo naopak nízký albumin je předpoklad postupného ústupu otoků během několika dnů.V dietě omezte především příjem soli.Pokud se otoky nezmírní, obraťe se na svého ošetřujícího lékaře.

Dobrý den, slyšela jsem,že pokud přestane fungovat transpl.ledvi­na,nechává se,pokud nečiní problémy,na místě a další lze transplantovat nejen vedle ní,ale i nad ni,jenže,to pak musí být na břiše viditelná „boule“,jako ženu by mne to trápilo a dále,najdu někde fota,kterak vypadá vstup pro peritoneální dialýzu?Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

08. 02. 2012

Nefunkční transplantovaná ledvina se může v dutině břišní ponechat, často je však postižena zánětem a je nutno ji vyjmout. Do dutiny břišní je možno umístit další translplantovanou ledvinou. Z viditelné boule v souvislosti s transplantovanou ledvinou nemusíte mít obavy, mohou se však objevit kýly v jizvách po opakovaných operacích. Vše co vás zajímá o peritoneální dialýze najdete na internetu, případně Vám vše vysvětlí nefrolog.

dobrý den,mám glomeruloneuropatii zjištěnou náhodně před 7 lety,je mi 47,byla jsem 3 roky na peritoneální dialýze a ted pro nedostačující léčbu chodím na normlní dialýzu už skoro rok.mám velký problém s pitím,protože na per, jsem mohla pít dost a ted přibývám tak 6 nebo 7 kg mezi dialýzami,mám stále nízký tlak,takže každa dialýza je problém,budto mě dolévají,nebo mám křeče a tlak nevydrží až do konce.před si beru ještě gutron.nevím jak se stím mám poprat,pila jsem vždy až3,4 litry denně a ted to neumím omezit,jsem po pití jak šílená,poradtě prosím,děkuji pavla

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 02. 2012

Velké mezidialyzační přírůstky jsou častým problémem našich pacientů. Dialýzy jsou pak provázeny Vámi uvedenými obtížemi. Dodržovat omezený pitný režim je skutečně náročné, našim pacientům doporučujeme v případě žízně pouze vyplachovat ústní dutinu, někteří pacienti používají kostky ledu. Pokud se vám podaří dosáhnout mezidialyzační přírůstky menší a obtíže budou přetrvávat,sdělte své problémy svému ošetřujícímu lékaři, který dle vašeho klinického stavu může upravit suchou hmotnost a režim dialýzy.

Dobrý den, v roce 2006 mě po bolesti zad lékař napsal diagnozu oboustranou lumboischialgickou iritaci.Před půl rokem jsem měl pu pádu úraz zad a lékař mě poslal na CT a napsal protruze L3/L4 L4/L5 výrazně L5/S1 vakuov deg disku.Při posledním vyšetření mi napsal traumatická ruptura disku.Zajímalo by mne co se mi po mém úraze vlastně stalo.Lékař mi to nechce vysvětlit.Děkuji za odpověď.Svoboda

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 02. 2012

Disky,nebo-li ploténky jsou umístěny mezi jednotlivými obratly. Protruze znamená výhřez a ruptura prasklinu,při obtížích vyhledejte neurologickou ordinaci ,kde váš stav bude odborně posouzen.

Dobrý den,jsem po transplantaci ledviny a protože jsem si sehnal práci v tiskarně na ovsetovem stroji netuším zdali ji můžu vykonávat když při práci docházi ke styku s barvou UV a ruznými přípravky na očištění válcu,jak alkoholu a acetonu a při tisku se používá ultrafialové světlo ke schnutí barev,jestli vůbec takovou práci můžu vykonávat,děkuji za odpověď s pozdravem p.Mikolajský

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 02. 2012

Výpary z chemických látek skutečně mohou nepříznivě ovlivnit funkci ledvin, neznamená to však, že by jste tuto práci nemohl vykonávat. O této skutečnosti informujte svého ošetřujícího nefrologa, který na základě vašich aktuálních renálních funkci a celkového zdravotního stavu se k této problematice vyjádří.

Dobrý den mám na Vás dotaz. Je mi 15 let. Už asi 6 dní mě často bolí záda v dolní části a hlava. Navštívila jsem obvodní lékařku,která mi brala moč a poslala mě na nosní ORL.Paní doktorka mi také prohmatávala břicho a řekla,že mám dost zvětšené ledviny. Když mi na strany břicha trochu zatlačila velmi mě to bolelo. Na ORL mi nalezli zánět nosních dutin,takže jsem dostala antibiotika na deset dní . Druhý den jsem volala k mé obvodní doktorce a zjistila jsem, že na rozboru moči se mi vyskytl vysoký počet Leukocytů,což ovšem podle ní je ze zánětu v těle,ale prý je tam opravdu vysoké procento bílkovin. Paní doktorka mi řekla že by to mohl být zánět ledvin a že se to vyřeší až doberu antibiotika. Pak prý ještě jednou dá novou moč na rozbor. Chci se ovšem zeptat jak léčba zánětu ledvin postupuje, jak dlouho bych musela být doma a jestli bych musela být v nemocnici nebo do ní pravidelně docházet…? Přeji krásný den a velice děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 01. 2012

Postup je adekvátní, při podezření na zánět v oblasti močových cest se nasazují ATB , hospitalisace při nekomplikovaném průběhu není nutná. Po dobu užívání ATB je nutno omezit fyzickou zátěž, vyvarovat se prochlazení, příjímat adekvátní množství tekutin- 1,5–2 l/den, průměrná doba léčby je 7 až 10 dní.Váš lékař Vám pak vyšetří moč, určitě i krev na zhodnocení funkce ledvin, hladin minerálních látek a posouzení zánětlivé aktivity, měl by jste rovněž absolvovat ultrazvukové vyšetření ledvin a močových cest.

Dobrý den, v roce 2008 jsem podstoupila nefrektomii z důvodu krvácení a následně nefunkční ledviny. Po 3 měsících se mi zvedl tlak. Jsem léčena 4 kombinací léku a tlak je pořád 190/110 začínám mít problémy s dýcháním a občasnou ztrátou vědomí. Zhruba před půl rokem mě na CT byl zjištěn zvětšený levý jaterní lalok a mnohočetné cysty. Levá ledvina začala propouštět nepatrně bílkovinu. Chtěla bych se zeptat zda to má souvislost s ledvinami ? Je mi 42 let a začínám být bezradná. Děkuji Daniela

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

10. 01. 2012

Dle Vaší informace předpokládám ,že dle CT je vaše ledvina bez strukturálních změn včetně cyst. Samotné zvětšení levého jaterního laloku s cystami krevní tlak neovlivňuje.Pokud máte v moči jen nepatrné množství bílkoviny, pak je příčinou pravděpodobně váš vysoký tlak. Přičin zvýšeného krevního tlaku může být celá řada, jednou z nich může být snížené prokrvení vaší ledviny- při tomto podezření se provádí ultrazvukové vyšetření tepen zásobující ledvinu.

Dobrý den, mám transpl.ledvinu cca 19let,hodnoty krea.nyní cca 330,jistě,vím,že to není ideální,to však probírat nechci.Trápí mne občasné lehké otoky nohou,diuréza je dostatečná(cca 4000ml),odpovídá příjmu tekutin.Žilní systém je v pořádku.V krajním případě to řeším duretikem,ale opravdu zřídka,ať ledvinka neleniví:-).Proč tedy ty otoky?Děkuji moc.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 01. 2012

Otoky mohou dělat i některé léky snižující krevní tlak, například Amlodipin.Pokud jste tak doposud neučinil zkuste omezit příjem soli,tj. především uzeniny , slané pečivo. Bez možnosti zhodnocení vašeho celkového somatického stavu, veškerých laboratorních dat a celé vaší terapie Vám bohužel nemohu dát uspokojivější odpověď. Obraťte se s důvěrou na Vašeho ošetřujícího nefrologa ,který tyto informace má a jistě Vám situaci vysvětlí.

dobrý den !chtěl bych se zeptat ?? Dnes jsme byli na ultrazvuku jsme v 5.měsíci těhotenství.Že levá ledvina je policystická s cystami do 5 mm pravá v pořádku . Jaké jsou ryzika ?

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 01. 2012

Dle vašich informací nemohu situaci adekvátně posoudit, ale jistě jste byli pozvání na kontrolní ultrazvukové vyšetření,dle něj se dovíte další informace na váš dotaz .Pátrejte ve vaší rodině ,zdali se u někoho nevyskytují mnohočetné ledvinové cysty,či jiné onemocnění ledvin a tuto informaci ošetřujícímu lékaři sdělte.

Dobrý den, mám zjištěnou IGA Nefropatii a momentálně akutní zánět ledvin. Kreatinin v normě a funkce ledvin take, můžu užívat frontin a apo-sertral? Díky za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 01. 2012

Při Vašem onemocnění a normální hladině kreatininu můžete užívat oba léky. V případě Frontinu však je nutno této problematice věnovat zvýšenou pozornost ,informujte o této skutečnosti svého ošetřujícího nefrologa.

Dobrý den, manžel trpí na polycytsické ledviny (má 43 let) a minulý měsíc mu šili AV shunt. Bude docházet na hemodialýzu, i když zatím nám nikdo neřekl kdy začne. Chtěla bych vědět, jak dlouho se dá žít s hemodialýzou (jeho maminka měla stejnou nemoc a cca po 3 letech na dialýze umřela) a co to pro nás jako rodinu znamená. Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

09. 01. 2012

Pacienti jsou léčeni hemodialýzou 20 i více let, záleží na přítomnosti dalších onemocnění, především postižení srdce.Vzhledem k uvedenému věku Vašeho manžela však předpokládám, že pokud tomu nebudou bránit jiná závažná onemocnění bude manžel zařazen na čekací listinu pro transplantaci ledviny.

Dobrý den, lze biopsii transplant.ledviny a našití spojky provést v celkové anestezii?Již jsem toto podstoupila a mám z toho takovou hrůzu,že nelze popsat.Léky na utlumení mne nezajímají.Děkuji..

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 01. 2012

Celková anestezie může být provázená závažnými komplikacemi i pozdními, především neurologický mi problémy.Při biopsii graftu bych ji rozhodně nedoporučil,po premedikaci analgetiky a sedativy lze zcela jistě tento výkon bez problémů absolvovat. Pokud se jedná již opakované našití AV spojky, a lze předpokládat složitější a delší operační výkon pak lze o celkovou anestezii použít, nutno však zohlednit všechna rizika a celkový váš zdravotní stav.

Dobrý den, prosím o zodpovězení několika otázeček.1)Mám 19let transpl.ledvinu,lze v případném jejím selhání podstoupit rovnou transplantaci,budu li mít živého dárce,anebo musím nějaký čas chodit na dialýzu kvůli vyloučení zbytkových léků z těla.2)je jakákoliv infekce důvodem pro odklad antirejekční léčby kortikoidy v infuzích a je předtím nezbytná biopsie a proč?3)jak lze zamezit padání vlasů během léčby HDS?Děkuji za Váš čas.M.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 01. 2012

1/Přístupy se v jednotlivých transplantačních centrech liší,zpravidla se nějaký interval mezí trans
plantacemi dodržuje , konkrétní odpověd dostanete od Vašeho ošetřujícího nefrologa. 2/Snížená funkce transplantované ledviny může být vedle rejekce způsobena celou řadou dalších příčin, proto je před zahájením antirejekční terapie žádoucí znalost histologické struktury. Antirejekační terapie je složitější, nejedná zpravidla pouze o podávání kortikoidů. Před jejím podáním je nutno zohlednit celkový stav , na který má případná infekce jistě podstatný vliv. 3/Padání vlasů může být projevem nedostatku vitamínů, stopových prvků , hormonální nerovnováhy.Bez znalostí vašeho celkového stavu a laboratorních dat nelze podat jednoznačnou radu.Z vašich dotazů však mám pocit ,že předbíháte skutečnost na hemodialýzu t.č. ještě zřejmě nyní nechodíte.

dobriden mam 39 let mam sestru trerou sem nevidela 37let ma nemocne ledvini potrebuje jednu ledvinu nevim jake nasledky muzu stoho mit mam 5deti a bojimse ale hciji pomoc muzete mi poradit co se mi stane s jednou ledvinou deti a manzel se boji manzela teti po rakroku do pul roka umzeli dekuji gatasova

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 01. 2012

Riziko závažných komplikací pro dárce ledviny je menší než 1 procento.Počet dětí na tuto skutečnost nemá vliv.K posouzení ,zda by jste byla vhodným dárcem ledviny je nutné vyšetření odborným lékařem- nefrologem.

Dobrý den, prosím o radu. Byla jsem na UZ ledvin po bakteriální infekci v moči a tam mi zjistili: lehké bakteriální prosáknutí levé ledviny a útvar odpovídající angiolipomu renis sin.max v průměru 7mm.Co to pro mě prosím znamená a mám podstoupit ještě nějaká vyšetření?Paní dr.mě řekla pouze sledovat 1× za půl roku. Děkuji Vlková J ,44let

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

20. 12. 2011

Domnívám se, že stanovit dle ultrazvukového obrazu bakteriální prosáknutí ledvin spolehlivě nelze, drobné ložisko pod obrazem angiomyolipomu je benigní nález.Pokud nemáte obtíže, močový nález je negativní, kontrola za 6 měsíců je dostačující.

Dobrý den, chodím za den až 10×, i vícekrát čurat. Někdy i po ujití 500m až 1 km, rovněž i pravidelně 1× za noc, chodím čurat (večer se snažím už nepít). Otravné to je hlavně ve městě. Pobolívají mě obě ledviny, a pobolívá mě silně, i v místě nadvarlat, už několik let. Návštěva urologa, prst v zadku, a posléze léky, jako antibiotika a podobné obyčejné léky, nepomáhají. Už je neužívám. Jím jen výjimečně ovoce, několikrát týdně klasický český oběd s minimem tuků, bílé pečivo (jen ráno), mléčné výrobky jako sýry, jopgurty, vejce (vše jen ráno), mléko nepiji. Nekonzumuji ani alkohol, jen výjimečně (což je asi chyba), solím minimálně, moc nekořením. Pomáhám si už jen bylinami, a potravinářskými doplňky jako Kotvičník, Saw Palmetto, Vilcacora, Sarsapilla, Brusinky, Prostenal, Uroval. Po posledních jmenovaných se jen slabounce uleví, jak a kdy. Za chůze ale žádné pobolívání, bolení v místě nadvarlat téměř nemám. Voda z vodovodu se podle mne u nás pít nedá, a proto konzumuji jako pitivo minerálky, které se snažím střídat. Můžete mi prosím poradit jiný silný přírodní medikament, nebo klasický lék, který by mi pomohl z problémů?

Chození k urologům už mne moc nebaví, už kvůli trapnému vyšetřování, a nulovém výsledku. Pohlavní nemoc nemám.

Děkuji za radu Olda

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 12. 2011

Dle Vámi uváděných informací předpokládám že Vám urologické vyšetření neprokázalo závažné postižení močového měchýře nebo prostaty.Může se tedy jednat o zvýšenou citlivost močového měchýře.Objek­tivizovat tento předpoklad může tzv. urodynamické vyšetření,které je v kompetenci urologa. Závislost obtíží na chůzi může být i problémem neurologickým. Minerální vody mohou obsahovat značné množství soli, nezmínil jste se konzumaci čaje, kávy, to vše frekvenci močení může ovlivňovat. Účinnost přírodních přípravků je zpravidla nespolehlivá, klasické léky ovlivńující činnost močového měchýře jsou charakterisovány celou řadou nežádoucích účinků a může je předepisovat pouze urolog. Kvalifikovanou odpověď Vám poskytne jedině urologické pracoviště,zvažte tedy znovu návštěvu urologa, pokud mu výše uvedené obtíže sdělíte , jistě Vám poradí.

Dobrý den, prosím o informaci, týkající se PTH. Beru MImparu a PTH mi stále nejde dolů. Přitom fosfor mám do 2,0. Na vyšetření mi zjistili zvýšenou činnost příštitného tělíska. Řešení vidí lékaři v odstranění tělísek. A nyní k dotazu. 1. Odstraní se jen nemocné tělísko nebo všechny ? Jaká je náročnost operativního zákroku ? 2. Pokud dojde k odstranění všech tělísek, jaké jsou klady a zápory (prosím objektivně !!!) tohoto zákroku a následného života ? Nebylo by lepší ponechat tělíska, přece mají v těle svůj význam, ne ? Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 12. 2011

Příštitná tělíska jsou zpravidla 4 a jsou lokalisovaná v oblasti štítné žlázy.V případě pokročilých strukturálních změn je již Mimpara málo účinná a řešením příliš vysoké hladiny PTH může být operace.Operaci předchází podrobné metabolické vyšetření calcio-fosfátového metabolismu,je nutno provést scintigrafické a CT vyšetření k lokalisaci tělísek.Ve většině přípatů jsou tělíska v oblasti štítné žlázy,mohou však být i dislokovaná v jiných oblastech, nebo jejich počet je jiný. Tělíska se zpravidla odstraňují všechny,ale část jednoho z nich se implantuje do podkoží,protože parathormon pro správné fungování kostního metabolismu je nezbytný. Dlouhodobá vysoká hladina parathormonu mezi jiným vede ke závažným změnám kostní struktury ,kosti jsou křehké, snadno se zlomí. Operační řešení je v tomto ohledu přínosem..Pokud máte již nyní velké bolesti v kostech ,krátce po operaci pocítíte významnou úlevu. Operační zátěž pro pacienta není vysoká, ale jedná se o vysoce specialisovaný zákrok.Naše pracoviště spolupracuje s IKEM Praha.

Dobry den, od narozeni trpim polycystickymi ledvinami je mi 22let, a pri nedavne navsteve u sve nefrologa mi zjistili cysty na zaludku,jatrech, na slinivce uz mam cystu asi 12 let, na prave ledvine je cysta o prumeru 10cm,na druhe ledvine jsou v prumeru 3–5cm malinke cysticky. Pomalicku si vsimam ze se ma dutina brisni zacina vyplnovat cystami, mam jemne vypoukle brisko a strasne spatne travim jakykoliv druh potravin.Mam zvlastni pocity v brise a citim se stale nasycena i kdyz nic nesnim.Take jsem sledovana na gastroentrologicke ambulanci.Proto jsem se chtela zeptat jestli je muj problem s travenim spojeny opravdu s polycystozou ledvin nebo by se mohlo jednat o jine zavaznejsi onemocneni traviciho traktu. Take bych chtela podotknout ze jsem podstoupila nekolik vysetreni traviciho ustroji a nejedna se o zaludecni vredy a pod…Pote bych Vas jeste rada pozadala kdyby jste mi napsali jen malinkou radu jak se stravovat. Cemu se vyvarovat a naopak co zmenit abych se mohla vklidu a bez stresu ze mi bude spatne najist. Dekuji s pozdravem Katerina

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 12. 2011

Polycystická degenerace ledvin je dědičné onemocnění,je charakterisováno četnými cystami v ledvinách, často i v játrech a v některých případech podobně jako u vás ve slinivce . Velikost ledvin je často až několikanásobně zvětšená a v tomto případě může vyvolávat útlakové obtíže.Samotný vliv takto zvětšených ledvin na zažívací trakt je pouze nepřímý a problémy s trávením jsou otázkou pro gastroenterologa. Žádná dieta nevlivní velikost cyst v ledvinách, neboť tato porucha je geneticky podmíněná. Pokud cysty zlikvidovaly podstatnou část funkční ledvinové tkáně dochází k projevům ledvinového selhávání .Obraťte se na svého rajonního nefrologa ,který vám zhodnotí funkci ledvin a v případě jejího poškození Vám adekvátní zásady stravování poradí.

Dobrý den,
prosím o radu. Maminka (75 let + diabetes II.stupně) od září jezdí 3× týdně na dialýzu. Snáší to jak psychicky i fyzicky velmi těžce. Má silné křeče v nohou a rukou, noc po dialýze vůbec nespí. Má strach cokoliv sníst, nepije ani to malé množství co je povoleno, protože má strach, že bude mít velké množství vody v těle a bude při dialýze pokárána. Prosím o info jaké je optimální množství vody v těle, aby to nezatěžovalo srdce a prosím o radu jak se vypořádat s křečema. Děkuji moc.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 11. 2011

Bez detailní znalosti zdravotního stavu Vaší maminky ,parametrů prováděných dialýz a všech léků, které maminka užívá Vám ,bohužel nemohu plnohodnotně odpovědět. Obraťte se na jejího ošetřujícího nefrologa, který Vám i Vaší mamince jistě ochotně na Vaše dotazy odpoví,neboť otevřená komunikace bez pacienty, jejich příbuznými a ošetřujícím zdravotním personálem je pro úspěšnou léčbu nezbytná. Obecně lze říci následující.Maminka musí mít plnohodnotou stravu, především kvalitní bílkoviny.Mezi dialyzační přírůstky jsou vytvářeny především příjmem tekutin. Optimální hmnotnostní nárůsty jsou do 2,5 kg, případně do 5 % tělesné hmotnosti, pacientům tedy doporučujeme takový příjem tekutin, který se rovná objemu jejich moče za den + 0,5 l . Pokud maminku trápí křeče,mohou se tyto obtížně zmírnit úpravou dialyzační taktiky,medikace ,případně úpravou tělesné hmotnosti.Obraťte se tedy bezodkladně na Vašeho nefrologa ,který Vám situaci vysvětlí .

Dobry den,vazeni pratele, chci Vas pozadat o radu. Mame v rodine polycystozu ledvin a moje mamka (63) je po zanetu ledviny od letosniho unora na hemodialyze. Stale ma nedostatecnou hladinu vapniku v krvi a posledni dobou,I pres dodrzovanou dietu,vysokou hladinu fosforu. 12 tbl Vitakalcinu denne vymenila asi pred rokem za chelatovou formu vapniku s horcikem,ktery nam byl vyzivovym poradcem doporucen jako nejvhodnejsi z hlediska vstrebatelnos­ti.Bere 3× denne 2 kapsle v pomeru 300:150mg,tedy 1800:900mg denne.

Slozeni v jedne kapsli je: Uhlicitan vapenaty.....­............845mg VAPNIK CISTY........­.............­...300mg Oxid horecnaty....­.............­....240mg HORCIK CISTY........­.............­..150mg Citran vapenaty.....­.............­...5mg Alfaketoglutaran vapenaty…5mg Acetan vapenaty.....­.............­.5mg Sukcinan horecnaty....­..........5mg Alfaketoglutaran horecnaty..5mg Aspartan horecnaty....­..........5mg Citran horecnaty....­.............­..5mg Fumaran horecnaty....­..........0,37mg Doplnujici latky: zelatina,stearan horecnaty. Cili vapnik s horcikem vazany na aminokyseliny.

Primar na dialyzacnim se dvakrat dival na slozeni tohoto produktu a pokazde ho odsoudil jako nevhodny,protoze obsahuje fosfor. My ho nikde nevidime,ani vyzivovy poradce a ani mamky obvodni lekarka.

1. Vy ano?

Ted,pri posledni kontole bylo mamce opet receno,ze ma urcite fosfor vysoky kvuli tomuto produktu a ze ma vapnik stejne moc nizky a byla ji predepsana trimesicni davka sumiveho vapniku 3 tbl denne. Pokud je mi znamo,tak prave vsechny sumive tablety a perlive napoje jsou nevhodne z duvodu spotreby vapniku v tele k odbourani oxidu uhliceteho.

2. Muzu znat Vas nazor,prosim?

3. Ve spouste doplnku vyzivy,mozna I leku,je obsazen fosforecnan vapenaty jako objemove cinidlo. Je toto forma fosforu,ktera muze viditelne zvysovat hladinu fosforu v krvi u pacientu s ledvinnym onemocnenim?

4. Kolik mg vapniku denne by vlastne mel doplnovat clovek s nedostatecnou renalni funkci?

Predem Vam dekuji za Vas cas a odpovedi ci nazory!

S pozdravem, Vera :-) Soleila@live.com (pisu pres telefon a kdyz zadam email do kolonky,nejde mi dotaz odeslat)

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 11. 2011

1/Ted,pri posledni kontole bylo mamce opet receno,ze ma urcite fosfor vysoky kvuli tomuto produktu a ze ma vapnik stejne moc nizky a byla ji predepsana trimesicni davka sumiveho vapniku 3 tbl denne. Pokud je mi znamo,tak prave vsechny sumive tablety a perlive napoje jsou nevhodne z důvodu spotreby vapniku v tele k odbourani oxidu uhliceteho. Odpověď:1,2 V u­vedeném produktu Fosfor skutečně nevidím, ale svým pacientům bych jej také nedoporučil. Vadí mi příliš vysoká dávka hořčíků , neboť dialyzovaný pacient má zpravidla hladinu hořčíku vyšší , a dále spousta další látek jejich hladinu běžně neměříme a jejich přínos je pro pacienta sporný pokud není přímo škodlivý. Šumivé preparáty můžeme použít při akutních obtížích ,nejčastěji křečích, pro dlouhodobé pravidelné užívání nejsou vhodné.

Odpoved 3: Zvýšená hladina fosforu je velmi častý problémem u pacientů s adekvátním příjmem bílkovin. Doplňky stravy se zvýšeným obsahem fosforu zcela jistě mohou jeho hladinu v séru zásadně zvýšit.Rozhodně preferuji přirozenou stravu , doplňky výživy užíváme jen u pacientů v malnutrici, tj. s nedostatečným příjmem bílkovin, kteří mají zpravidla hladinu fosforu sníženou. Řešením je především maximálně efektivní dialýza s dostatečnou délkou,frekvencí a velikostí krevního průtoku.Pokud odstraňování fosforu dialýzou dále již zvýšit nelze je možno použít v terapii tzv. vazače fosfátů

Odpověď 4: Dávka vápniku je individiální a a u jednotlivých pacientů se liší. Substituci ovlivňuje celá řada faktorů vedle samotné hladinu vápníku v séru je nutno vzít v úvahu hladinu fosforu , parathormonu a celkový klinický stav pacienta .

Dobry den chcem sa vas este opitat mam problem so svrbenim tela doktor my predpisal nejake lieky a vobec nefunguju zelo ma svrby stale mozem vedie z coho to je a co podla vas je na to najlepsie

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 11. 2011

U dialyzovaný pacientů je svědění velmi obtížným problémem, žádná zázračná tabletka není. Nejčastější příčina je v nedostatečné délce a intensitě dialýzy, příliš vysoká hjadina fosforu a Parathormonu,takže jsou určité nutné 3 dialýzy týdně.V některých případech může být svědění i projevem na použitý dialýzátor, ale tato možnost je méně pravděpodobná.

Dobry den pane doktore chci se vas zeptat mam 28 rokov diagnostikovaly my IGA Nefropatii na dialyzu nchodim uz pol roka ale pokazde pocas dialy zy mi pride velmi zle je my na vracanie a rychlo mi klesa tlak ked to poviem doktorovy alebo sestricke v centre tak my povedia ze mam vydrzat ze sa stym nic neda robit jak by ste postupoval vy .Ked som sa pital na peritorealni dializu tak my povedaly ze to u mna nieje mozne lebo kreatinin mam az okolo 1500 dakujem za odpoved

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 11. 2011

Příliš nízký tlak provázený nevolností a zvracením je nejčastěji způsoben nadměrnou ultrafiltrací a pravděpodobnou přílilš nízkou suchou váhou.Je možné však ,že máte příliš velké mezidialyzační hmotnostní nárůsty, vysoký tlak, nebo oslabené srdce a ošetřující lékař na této nižší hmotnosti pak trvá.Snažte se mezi dialýzami příbírat co možná nejméně a znovu se také obraťte se svými problémy na ošetřujícího lékaře, ten Vám jistě situaci vysvětlí, případně Vám Vaši hmotnost po dialýze upraví.Indikace k peritoneální dialýze je složitější,záleží i na dalších laboratorních parametrech a klinickém stavu , pokud máte před dialýzou takto vysoké hladiny kreatininu tak bych Vám ji pravpodobně také nedoporučil.

U mojí matky-84let se občas objevují v moči bílá kolečka tři až osum mm v průměru.Vypadá to jako sestydlý tuk na polévce, Může se jednat o nějakou nemoc ,nebo by to mohlo být z nadměrného užívání léků proti bolesti-ibalgin,tralgit. Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

25. 10. 2011

Doporučuji Vám standartní chemické vyšetření moče a močového sedimentu,případě odběr krve k posouzení funkce ledvin.Nadměrné užívání Ibalginu může mít nepříznivý vliv na funkci ledvin.

Dobrý den, mé mamince byla diagnostikována nefrotická proteinurie, stpeň poškození ledvin 2–3.Maminka se léčí 17 let s ulcerozní kolitidou a vyšším tlakem.Na onemocnění ledvin jí byl předepsán Prednison 60mg denně, ten ale hodně špatně snášela,nespala i přes léky na spaní, rozmazané vidění a hlavně vysoký tlak, při kontrole jí byl naměřen tlak 215/120 a tak jí byl Prednison ubrán a přidány léky na tlak, nyní po 8 týdnech léčby Prednisonem ošetřující lékař začal ubírat Prednison z důvodu hodně špatné reakce na lék a dle výsledků maminka na lék vůbec nereaguje.Nyní je na 20mg denně a tlak i přes léky má hodně vysoký, hlavně ráno kolem 200/100–115, odpoledne už lepší 160/100. Lékař chce Prednison vysazovat úplně, o další léčbě zatím nemluvil.Existuje nějaký jiný lék, který by maminka mohla užívat nabo jaký postup byste doporučil vy?Jen musím podotknout, že maminka po celou dobu léčby chodí do práce, může to mít také vliv na léčbu? Děkuji moc za odověď Michala

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 10. 2011

V případě nefrotické proteinurie je Prednison prvním lékem volby . Předpokládaná doba ,kdy můžeme očekávat snížení proteinurie je cca 3 měsíce, pak v případě neúspěchu je nutno terapii změnit .Ke stanovení dalšího léčebného postupnu je však vhodné provést renální biopsii, t.j.odebrání vzorku ledviny k mikroskopickému vyšetření .Toto vyšetření má však určitá rizika,zvláště u pacientů ve vyšším věku.Tuto problematiku s vaší maminkou Váš ošetřující nefrolog jistě probere. Prednison má bohužel četné nežádoucí účinky, není lékem snižující krevní tlak ,takže k úpravě hypertense je nutno nasadit další léky.

Dobrý den, je mi 28 let, asi před rokem jsem zjistil, že mám jen jednu ledvinu, zároveň chodím 3× týdně do posilovny a na rotoped. Nedávno jsem zjistil, že mám zvýšené hodnoty kreatininu v krvi. Jelikož množství kreatininu v krvi souvisí s fyzickou námahou (u mě posilovna) a jeho zvýšené hodnoty mohou znamenat špatnou funkci ledvin, tak se chci zeptat, zdali bych neměl omezit chození do posilovny, či jej úplně vynechat. A moje druhá otázka, na pravé straně zad (tam kde mám ledvinu) mě poslední dobou začíná semtam píchat a mám v té části takový nepříjemný pocit. Myslíte, že by to mohlo souviset s ledvinou? A nebo je to jen nějaký nervový problém? Děkuji za odpovědi.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 10. 2011

Pokud máte jen jednu ledvinu máte být sledován nefrologem, navíc, pokud máte zvýšené hodnoty kreatininu a nepříjemné pocity v bederní krajině, tak bych toto vyšetření doporučil v nejkratším možném termínu.Nefrolog posoudí stav vaší ledviny a současně vám sdělí všechny informace stran případného rizika dalšího posilování, event. užívání různých doplňků stravy.

Dobrý den, je mi 35let, mám 18let transpl.ledvi­nu.Chci se zeptat,pokud bych musela chodit na dialýzu, jaké máte zkušenosti s lidmi, kteří i při HDS chodí do zaměstnání?Je možné,aby se i dialyzovaný člověk cítil fyzicky dobře? Děkuji......Mo­nika.....

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

23. 10. 2011

S dialyzovanými pacienty, kteří chodí do zaměstnání, máme ty nejlepší zkušenosti. Pozitivní a aktivní přístup k životu je tou nejlepší prevencí před jakoukoliv komplikací. Naší snahou je ,aby vše zvládali bez jakýkoliv obtíží.

Dobrý den pane doktore, děkuji za rychlou reakci na mé dva dotazy. Bohužel, na druhou otázku jsem odpověď „dostal“ – „nedostal“, takže zkusím ještě jednou :) 22 let transplantovaná ledvina, březen 2011 začátek peritoneální dialýzy, do října 2011 provedena všechna vyšetření potřebná k waiting list, upozorňuji, že všechna bez problémů. Během těch sedmi měsíců také postupně vysazeny imunosupresivní léky. I přesto při poslední kontrole mi bylo sděleno ošetřujícím lékařem, že na zapsání do čekací listiny musím počkat ještě 6 měsíců – důvod ? Musím být 6 měsíců bez imunosupresivních léků!!! Opravdu je to skutečnost?? Pěkný den a díky za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

20. 10. 2011

Pro znovuzařazení pacienta na čekací listinu je rozhodující aktuální zdravotní stav, především zhodnocení kardiovaskulárního systému, stavu nutrice a celé řady další faktorů, možná ,že některé vaše parametry jsou v současnosti pro další transplantaci příliš rizikové. Čekací doba 6 měsíců není závazná ,ale přístupy ke znovuzařazení mohou být ovlivněny praktickými zkušenostmi transplantačního centra.Naše spádové transplantační centrum Ostrava 6 měsíční interval od vysazení imunosuprese nevyžaduje.

Dobry den,pred tremi tydny jsem zacala pociťovat nepříjemný tlak pri močení,myslela jsem,ze jsem jen nastydla a nechala jsem to byt,po tydnu se tlak znovu vrátil,ale s nim i krev v moci,ale nemela jsem moc nijak silne hnědou nebo tak něco,ba naopak byla proste jen růžova,jako kdyz smícháte krev s vodou,pak zase nic,tak jsem to opet nechala být,ale pak se objevily silne bolesti zad,tak jsem si pro klid duse pořídila indikační papírky penta phan a ty ukazaly krev a bílkovinu v moci,ale jelikoz se nález objevoval narazove a ja krome te bolesti,která se převážně presidlila na jednu stranu,nemela teplotu,tak jsem k lekari zase nesla. Vcera jsem opet mela růžovou moc a bolest zad a taky se mi posledni dobou,nevim,zda to patri k tomu,objevuji stavy podobne alkoholovemu opojeni-hrnouci krev se do hlavy,motani hlavy-jako kdyz se s vami vse točí a houpe. Muze to mit neco spolecneho s ledvinami,je nutna navsteva lekare,kdyz nemam teplotu a nalez v moci neni staly???? Dekuji za odpoved a radu

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 10. 2011

Máte typické příznaky zánětlivého onemocnění ledvin, může se jednat o akutní závažný stav, kontaktujte spádového nefrologa nejlépe ještě dnes, pokud není dostupný tak svého pratického lékaře,který provede vyšetření moče a krve ,dle nálezu pak stanoví další postup.

Dobrý den, měl bych dva dotazy, které spolu souvisí. 22 let mi fungovala transplantovaná ledvina, letos v březnu jsem musel přejít na peritoneální dialýzu. Jednou z mnoha výhod peritoneální dialýzy je, že si delší dobu ledvina zachovává zbytkovou funkci. Ihned po zahájení PD, mi však lékař začal postupně vysazovat imunosupresivní léky (cellcept, rapamune), čímž podle mého laického úsudku, ledvinu odrovnal úplně. Při každé kontrole, cca po 6 týdnech, hladina kreatininu stoupá, dnes již z původních 600 je na 850. Nebylo by vhodnější pro zachování zbytkové funkce ledviny léčbu nerušit? Druhý dotaz je z opačné strany. Abych se dostal do waiting list, musel jsem absolvovat strašné množství vyšetření, sona, endoskopii, urologie, stomatologie atd… Při dnešní kontrole, kdy jsem se již těšil, že se pomalu blížím k registru čekatelů, mi bylo ošetřujícím lékařem sděleno, že i když budu mít všechna vyšetření, do registru se dostanu až v době 6 měsíců po vysazení všech imunosupresivních léků. Opět z laického pohledu, se mi zdá tento postup nesmyslný. Přeji příjemný den a děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

18. 10. 2011

Hlavním důvodem redukce a postupné vysazení imunosuprese v režimu peritoneální dialýzy je snížení rizika peritonitidy , neboť zavedený peritoneální katetr představuje i přes dodržování všech zásad otevřenou bránu pro závažnou infekci. Zahájení peritoneální dialýzy znamená, že Vaše transplantovaná ledvina již neplní svou funkci a není schopna Vás zbavit odpadních látek a tzv. uremických toxinů.Laboratorní vzestup kreatininu z 600 umol/l na 850umol/ je již klinicky málo významný.

Pro znovuzařazení pacienta na čekací listinu je rozhodující aktuální zdravotní stav, především zhodnocení kardiovaskulárního systému, stavu nutrice a celé řady další faktorů, možná ,že některé vaše parametry jsou v současnosti pro další transplantaci příliš rizikové. Čekací doba 6 měsíců není závazná ,ale přístupy ke znovuzařazení mohou být ovlivněny praktickými zkušenostmi transplantačního centra.

Jaké jsou negatívni prúvodni jevy dialýzy ? Dekuji Deda

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 10. 2011

Pokud je pacient v dialyzačním léčení snažíme se , aby žádné obtíže neměl.Přes veškerou snahu, technický pokrok a medikamentozní léčbu se nám to nemusí vždy podařit. Vzhledem k normální populaci je dialyzovaný pacient vystaven především většímu riziku postižení cév a následně onemocnění srdce ,často trpí poruchami kostní struktury ,chudokrevností , kolísajícím tlakem.

Připojuji se k níže uvedenému pisateli, protože jsem taky napsal dotaz a bez odpovědi. Proto zkusím se zeptat znovu. Zajímalo by mě, jak se určuje tzv. suchá váha při dialýze ? Několikrát jsem byl svědkem toho, že přírůstek před dialýzou byl 5–7 kg, po dialýze se pacient nikdy na suchou váhu nedostal a příště to bylo stejné nebo podobné. K čemu ta suchá váha potom je ? Má přírůstek vliv na délku dialýzy ? Děkuji Petr

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

28. 09. 2011

Suchá hmotnost, je taková hmotnost ,kdy je pacient optimálně hydratován,nejeví známky srdečního přetížení , nemá otoky.Optimální mezidialyzační přírůstky nemají přesahovat 2,5 kg. Pokud pacient příjde s nárůstem 5 kg, je to způsobeno nadměrným příjmem tekutin.Tuto situaci je nutno s pacientem probrat , najít příčiny a doporučit opatření,protoře odstranit 5 litrů tekutiny během dialyzační procedury lze jen velmi obtížně a lze toho dosáhnout prodloužením doby dialyzy. Pokud pacient dlouhodobě suché hmotnosti nedosahuje ,je ohrožen srdečním selháváním. Suchá hmotnost variabilní veličina,pacient může v průběhu dlouhodobé dialyzační léčby přibrat i na svalovině a přiliš nízká suchá hmotnost se pak projevuje nízkým krevním tlakem a křečemi.

Dobrý den,ráda bych se zeptala na Váš názor.Před rokem jsem onemocněla rakovinou děl.čípku.Nejdříve jsem chodila na chemoterapie,poté operace a dále chemoterapie a radioterapie.Nyní mě začaly brnět dolní končetiny a po řadě vyšetření zjistili nález na pravé ledvině o velikosti 7×5cm..následovala scintigrafie ledvin a vylučovací urografie,tu jsem měla dnes.Dle primářky je ledvina nefunkční.Mám bolesti v kříži a břicha..může toto souviset s tímto problémem a co myslíte,že bude dále následovat? Děkuji za Vaši brzkou odpověd.Richterová Chomutov

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

01. 09. 2011

Situace není jednoznačná , řešení ovlivňuje celá řada dalších faktorů. Pokud se jedná pouze o malou pravou ledvinu bez dalších ložiskových změn, bez známek přítomnosti infekce,pak je možné tento stav pouze sledovat bez nutnosti operačního řešení. Dále je nutno tento nález posoudit s předcházejícím vyšetřením, neboť předpokládám ,že před gynekologickou operací jste měla sonografii břicha včetně posouzení ledvin. Stávající bolesti nemusí s malou ledvinou souviset.

3Hezky den,

pred 4 lety pri scinti ledviny (provadenemu kvuli naslednemu odstraneni jedne ledviny pro nador) mi zjistili, ze jedna ledvina (to je ta co zustala) je v sede cca o 7 cm nize nez druha. S ohledem na nasledujici operaci mi k tomuto detailu jen rekli, ze to nicemu nevadi. Pred rokem jsem neco pribral (cca 7 kg) a nyni jsem se chtel dostat na puvodni vahu, pridal jsem tedy sportu a zhubnul jsem behem 3 mesicu 9 kg (BMI mam nyni 24,5). Nyni se mi objevili potize obcas mirneho tlaku pripadne slabounke bolesti v zadech (na strane co ledivna zustala). Bakterialni rozbor moci je v poradku. Je mozne ze by se mi ledvina (timto hubnutim) uvolnila a zpusobovala tyto problemy? Pokud ano, jak je to v mem pripade jen s jednou ledvinou nebezpecne, ci staci par kg pribrat a kdyz to prejde, tak si toho nevsimat?

Dekuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

20. 08. 2011

Ledvina je obalena tukovým pouzdrem výrazné změny hmotnosti mohou vyvolat vést k jeho redukci a k částečné změně polohy ledviny.Tato změna se může projevit mírnou bolestivostí .Situace zpravidla není nebezpečná, doporučuji Vám však provedení sonografického vyšetření ledvin,které situaci objektivizuje a především vyloučí možnost zadržování moče v ledvině.

Dobrý den, prosím o radu manžel je 4 roky po transplantaci ledvin, nikdy nebyly hodnoty uplně nejlepší, ale teď byl stav zhoršen, byla zjištěna hodnota UREA kolem 40, nasazena medikace, Ale co bych potřebovala poradit ohledně stravy: Jestli ureu může snížit bílkovinová dieta, nebo jestli je vhodné pro manžela vaření v parním hrnci, nebo jak mu pomoci? Děkuji Lucka

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

04. 08. 2011

Zvýšená hodnota uremie 40 mmol/l je skutečně závážným nálezem.Vedle zhoršení funkce transplantové ledviny může být uremie ovlivněna celou řadou další závažných patologických procesů, jako například krvácení do zažívacího traktu,přítomnosti významného zánětu . Pokud jsou tyto vlivy na zvýšení uremie vyloučeny lze ji omezením bílkovin a úpravou terapie částečně ovlivnit.V dietě je však nutno zohlednit celkový stav pacientka a další laboratorní parametry,především hladinu draslíku, fosforu , albuminu. Problém je tedy skutečně složitý, obraťte se na ošetřujícího nefrrologa, který vás může nasměrovat na dietní sestru,Vámi uváděna hladina je však tak vysoká,že bude nutno uvažovat o znovu zařazení do dialyzačního programu. Připrava jídel v parním hrnci se všeobecně doporučuje,takže jistě prospěje i Vašemu manželovi, ale problém zásadně neřeší.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je vhodné používat při chronickém selhávání ledvin bylinný přípravek obsahující chlorellu, měsíček, prvosenku, přesličku, kopřivu, ostropestřec, lékořici, smetánku, heřmánek. Dále pak, zda je možné používat Cordyceps za účelem posílení imunity? Děkuji za odpověď. Simona

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

12. 07. 2011

Selhávání ledvin představuje závažný negativní zásah do tělesného metabolismu,ros­tlinné preparáty obsahují nestandartizované množství celé řady látek, které se při selhávání ledvin v těle zadržují a mohou způsobit k závažné nežádoucí reakce.Jejich užívání při renálním selhávání tedy nemohu doporučit.Rostlinná terapie může být přínosem při řešení některých opakovaných močových infekcí,ale u zcela zdravých ledvin. Neexistuje žádný hodnověrný důkaz o skutečném příznivém efektu Housenice čínské na lidskou imunitu.

Dobrý den,

při opakovaných transplantacích se obvykle původní transplantovaná ledvinka nechává,ale co když se jedná o třetí,případně čtvrtou transpl.,to zůstanou v břiše všechny??????????? Děkuji.......

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

27. 06. 2011

Nelze říci,že po vyhasnutí funkce transplantované ledviny se tato ledvina obvykle nechává.Velmi často je totiž tato ledvina postižena infekcí a je nutno ji vyjmout. Jinak nefunkční transplantovaná ledvina se vazivově mění, zmenšuje se až na velikost tenisového, či ping-pongového míčku, takže nebrání umístění další transplantované ledviny, event. je další ledvinu možno umístit do opačného retroperitoneálního prostoru, pokud to dovolí cévní poměry.

Dobrý den pán doktor ! Som 60 ročná pac. s diagnozami – chronická glomerulonefritída CKD 3 št. – 7 rokov cyklosporín A … kreat.166 umol/l , urea 12.3 mmol/l GF 0,71 … Autoimúnna hypotyreóza, artériová hypertenzia, Sjogrenov syndróm… Asi 6 rokov užívam Frontin 0,5 mg večer… Moje problémy sa vyhrotili za posledné 3 mesiace. Mám veľké problémy so suchosťou slizníc, nedostatkom tvorby slín, suchým jazykom. Jazyk nie je schopný posunúť potravu – príjem potravy a tekutín je problematický. Ráno to ešte ako tak ide, ale vo večerných hodinách je príjem potravy a aj liekov priam nemožný. Mám až panický strach že vdýchnem potravu. Piť dokážem len po jednom hlte… Schudla som asi 5 kg. Zhoršenie problému s hltanim som pripisovala najskôr psychickým problémom, potom som upodozrievala liek na tlak – Vasopentol . Bol vymenený za Ebrantil . Okrem toho užívam na tlak aj Nebilet… Problém s posuvaním potravy ale stále pretrváva . Pred rokom som bola na reumatológii – vtedy som nemala také závažné problémy. Ponúkli mi liečbu antimalarikami – Plaquenilom. Nakoľko užívam viacero liekov, s ohľadom na obličky som sa rozhodla , že problémy budem riešiť symptomaticky. Používam spray na zvlhčovanie ústnej dutiny. Moc to ale nepomáha. Neviem si predstaviť, ako ďalej , ako zabezpečiť dostatok tekutín…Prosím o radu ako riešiť urýchlene tento pre mňa závažný problém , tiež Váš názor na liečbu Plaquenilom .

Ďakujem Vám za odpoveď

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

19. 06. 2011

Sjogrenův sy je systémové autoikmunitní onemocnění , pro které je suchost sliznic typická.Proto si mu také říká sicca syndrom- tj. suchý.Toto onemocnění patří do kompetence revmatologa, proto Vám doporučuji tohoto odborníka vyhledat a Váš problém s ním zkonsultovat včetně dosavadní léčby.Vámi uváděna ledvinová nedostatečnost by se na suchosti neměla podílet, rovněž Vámi uvedené léky suchost v ústech zpravidla nedělají, spíše Ebrantil, který Vám byl vysazen. Plaquenil je běžný lék v revmatologii, zpravidla je dobře snášen, v některých případech může vyvolat oční obtíže.

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď ohledně plazmaferézy, na který jste mi odpovídal. Dnes je již jasné, že tuto léčbu podstoupím. Dr. mi říkala, že bude nutná kanylace velké cévy, čehož se trochu bojím (dělají ji na nefrologii, kam budu jezdit, nebo na neurologii, kde budu ležet?).Chtěla jsem se nezeptat, jak dlouho trvá jedna plazmaferéza. Mám jich napsáno 6 a prý se dělají obden. Mohla by tato léčba pomoci i na nefrologické oněmocnění? Mám FSGS, které nereaguje na běžnou léčbu.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

17. 06. 2011

Kdo zavádí kanylu do velké cévy, tzv. centrální žíly závisí na místních zvyklostech pracoviště, u nás je to internista,ne­frolog, lékař ARO .Výkon se provádí v místním zcencitlivění,neměl by být bolestivý, pokud jsou centrální žíly v obvyklé lokalisaci a přiměřeně široké, tak by zvedení kanyly mělo být výkonem do 30 minut. Kde budete hospitalisovaná ,záleží rovněž na místních podmínkách.Vám doporučený počet a frekvence je obvyklá taktika, jedna procedura trvá zpravidla cca 3 hodiny, ale záleží na celé řadě dalších aspektů.

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat na krev v moči. Po fotbale jsem zjisitl, že mám moč zbarvenou do červena (nejsem si vědom nějakého úderu na ledviny). Na druhý den jsem navštivil svého lékaře a z ranní moči nezjistil žádnou přítomnost krve – pouze bílkoviny. Později jsem si uvědomil, když jsem měl i stolici do červena, že jsem na oběd měl červenou řepu. Může to být příčinou zabarvení moči? Nemám žádné problémy: ledviny mě nebolí, nemám problém s močením – až na tu zbarvenou moč (druhý den se už moč jevila v pořádku). Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

16. 06. 2011

Máte pravdu, požití červené řepy může být příčinou červené barvy moče a vůbec to nesouvisí s krví v moči. Zvýšená fyzická zátěž může být příčinou přítomnosti bílkoviny v moči. Nicméně bych Vám doporučil kontrolní vyšetření moče za standardních podmínek.

Dobrý den, chodím na dialýzu a rád bych se zeptal, jakým mechanismem se stanovuje tzv. „suchá váha“ a jestli je důležité si hlídat váhu. A jaký je vztah mezi délkou dialýzy a přírůstkem (v kg)? Setkávám se s lidmi, kteří mají i 6–8kg „navíc“, 4 hod dialýzy a téměř nikdy se na stanovenou suchou váhu nedostanou. Tak proč potom existuje tato suchá váha? Děkuji

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

15. 06. 2011

Problematika je poměrně složitá, taktika dialýzy je individiální,dle klinického stavu pacienta, ale zjednodušeně lze říci asi toto. Suchá váha představuje hmotnost při optimální hydrataci .To znamená pacient ,že pacient nemá projevy srdeční nedostatečnosti, nemá otoky a měl by mít normální krevní tlak. Tento parametr však často naplnit nejde, neboť krevní tlak ovlivňují další vlivy ,nejen hydratace. Při optimální hmotnosti, tj.při tzv suché váze by se měl pacient cítit dobře, neměl by mít po dialýze křeče ani nežádoucí nízký tlak. Hmotnostní přírůstky mezi dialýzami nemají být vyšší než 2,5 kg,event. do 5% hmotnosti. Vyšší mezidialyzační nárůst nežádoucím způsobem zatěžuje srdce a je příčinou zvýšeného rizika manifestace srdečního selhání . Mohu potvrdit,že na každé dialýze jsou nemocní, kteří nezvládají pitný režim, a jejich mezidialyzační přírůstky jsou až 8 kg.Na nežádoucí vliv této skutečnosti jsou jistě ošetřujícím lékařem opakovaně upozorňováni,v mno­ha případech bezvýsledně ,takže srdeční selhání bohužel stále patří ke nejčastějším příčinám smrti. Délka dialýzy se stanovuje stanovuje individuálně,dle celé řady parametrů.Pře­vodnění je jedním z nich.Intensita ultrafiltrace by neměla být vyšší než 1000ml/hod., při tří směnném provozu dialýzy delší než 5 hodin jsou problematické, navíc je pacienti často odmítají.Proto nelze dosáhnout výše zmíněné suché hmotnosti.

Dobrý den,
může člověk s transplantovanou ledvinou podstoupit hydrocolon?Víc,než dvacet let užívám léky,soudím tedy,že by tato procedura mohla mít na tělo dobrý vliv.Děkuji.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

06. 06. 2011

Člověk s transplantovanou ledvinou může podstoupit proceduru tvz. hydrocolon. Pro fungování Vaše těla však tato metoda nemá žádný vliv.Vaše léky jsou záhy po užití vstřebány a metabolisovány, jejich nosiče vyloučeny stolicí. Není známa žádná certifikovaná studie ,která by přínos této metody pro cokoliv prokázala.

Dobrý den,posílala jsem dotaz týkající se problematiky užívání Rapamune při kreat. cca 280 po 20ti letech po transpl. a otoků kolem kotníků,které jsou pravděpodobně způsobeny právě užíváním Rapamune 3mg denně.Já vím,je to dotaz poněkud povrchní,nicmé­ně,psychika je velmi důležitá a já se s těmi kotníky necítím dobře,jinak problémy nerpociťuji žádné.Děkuji,Mo­nika.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

30. 05. 2011

Na Váš dotaz jsem odpovídal již 21.5. , zřejmě problémy s přenosem dat, původní text tedy ještě jednou. Rapamun se může podílet na otocích DKK.Vaše dávka je stanovena dle hladiny sirolimu/účinná látka v preprátu Rapamune / v krvi.Symetrické otoky DKK zpravidla znamenají převodnění organismu, což, lze při snížené funkci ledviny očekávat.Nabízí se upravit dávku diuretik.Vzhledem k tomu,že zcela jistě užíváte celou řadu dalších léků,doporučuji Vám nastalou situaci konsultovat s Vašim nefrologem, který celou vaší terapii zhodnotí,neboť otoky mohou vyvovát i další léky a probere s Vámi celkový přijem tekutin a soli.

Dobrý den, během těhotenství jsme prodělala genet. UZ v 13tt, poté 20 tt, kde byla nalezena větší ledvinná pánvička, na ko genetickém UZ v 26tt mi bylo sděleno, že ledviny jsou v pořádku a pánvička vlevo A-P 5,3mm a Tr 9mm. Při gyn. kontole v 32tt bylo vše v pořádku. Vždy byla morfologie plodu fyziologická i já jsem viděla 2 ledviny.
Nyní na UZ po narození syna mi dr. sdělila, že pravá ledvina není a levá je velká 51mm, dilatace led. pánvičky 8mm a je otevřena do kalíšků!!! Je možné, že by běhěm 8 týdnu ledviny zmizela bez jakýchkoli známek…? Je výsledek u jedné ledviny špatný? Velice děkuji za brzkou odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

24. 05. 2011

„Zmizení“ ledviny je velmi nepravděpodob­né.Utrazvukový obraz se vyhodnocuje na podkladě odrazu ultrazvukových vln od orgánových struktur, jeho vyhodnocení , zvláště u plodu může být pro četné artefakty /falešné odrazy/ v některých případech obtížné. Je celá řada lidí , kteří se narodí pouze s jednou ledvinu a jejich život není ovliněn,často se na tuto skutečnost přijde v pozdějším věku zcela náhodně.Dle Vašeho sdělení však nelze vyloučit omezený odtok moče z ledviny .Posouzení závažnosti stavu je otázka pro urologa s dětskou specialisací.

Dobrý den, jak jsem se dozvěděla od lékařky, chtěla by u mě zkusit plazmaferezu. Jde o nějaké čištění krve, jak mi řekla do telefonu. Na kontrole v červnu mi jistě řekne více, ale já bych se chtěla zeptat co od tohoto mohu očekávat? Musí při tom být zaveden centrální katetr? Děkuji Milena

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 05. 2011

Plasmaferesa je metoda očišťování krve od přítomnosti nežádoucích látek.Provádí se zpravidla několikrát v krátkých časových intervalech.K za­jištění účinnosti je nutný dostatečný průtok krve, který periferní žíla neumožňuje, proto se zavádí tzv. centrální katetr do jugulární, event. podklíčkové žíly.Bližší informace Vám Vaše lékařka v červnu jistě poskytne.

Dobry den, pred rokom som prekonala akutnu pyelonefritidu (sposobenu E.coli) sprevadzanu celkovym septickym stavom a odvtedy mavam opakovane zapaly moc. ciest. Vsimla som si, ze dostanem zapal obvykle po pohlavnom styku s partnerom. (pricom partner neejakuluje do mna) Ake opatrenia by sme mali vykonat, aby som sa zapalu moc. ciest po pohlavnom styku vyhla. Hygienu samozrejme dodrziavame. Pomohlo by užívanie nejakých preventivnych liekov proti zápalu vzdy po pohlavnom styku? Mam strach, ze to neostane len pri zapale dolnych moc. ciest, ale opät to zasiahne az oblicky. Dakujem za odpoved.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

21. 05. 2011

Doporučuji vyloučit zadržování moče ve Vašich močových cestách- ledvinové pánvičky, močovody močový měchýř, močová trubice.Toto vyšetření Vám proveden odborník – urolog.V případě negativního nálezu je pak prevence infekce v souvislosti s pohlavním stykem otázkou pro Vašeho gynekologa.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli dyalizovaný pacient při dodržování dietního režimu může dostat cukrovku. Můj otec dochází dva roky na dialýzu a při posledním odběru (byl po snídani) mu byla zjištěna zvýšená hladina krevního cukru 8 mmol/l. Mimo jiných léků otec užívá Zorem 10 mg 2× denně, v příbalovém letáku jsem se dočetla, že mezi nežádoucí účinky u toho léku patří také hyperglykemii. Otec má při výšce 178 cm suchou váhu 73 kg. Děkuji za odpověď. Milena

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

16. 05. 2011

U dialyzovaného pacienta přes dodržování dietních režimů se může diabetes manifestovat.Hy­perglykemie v souvislosti s užíváním amlodipinu/Zorem/ v klinických studiích nebyla potvrzena.Zvýšená hladina glykemie po jídle je obvyklá u nediabetických pacientů až do 11 mmol/l. Stávající hodnotu bych současnosti neřešil,ale s odstupem doporučuji kontrolní odběr na lačno , event. po jídle. Signifikantní hodnoty jsou 7 a více mmol/l na lačno a zmíněných 11 mmol/l po jídle.

Dobrý den, mám transplantovanou ledvinu,je to 19let a kreat. je nyní cca 270,začala jsem mít lehké potíže s oteklými kotníky,při diuréze kolem 3500ml a bílkovině cca 2,5g.Byl mi doporučen furosemid,ale ten příliš nezabral,pomohl mi však velmi čaj z kopřivy,mohu pít denně jeden šálek sáčkového čaje bez obav z komplikací? A ještě bych se ráda zeptala,je u nás zaznamenán údaj,jakou nejdelší dobu fungovala,či funguje transplantovaná ledvina? Děkuji a přeji všem co nejvíce pohody..,Monika.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

03. 04. 2011

U našich pacientů nejsou výjimkou fungující transplantované ledviny i více než 25 let.Po této době se však často dostávají do popředí komplikace srdečně cévního systému, které naše pacienty limitují více než samotná funkce graftu.Aktuálně dobu nejdéle fungujícího graftu neznám, ale jistě to bude více než 30 let.I ve Vašem případě, kdy nyní je již funkce transplantované ledviny významně omezena ,může Vám graft vydržet ještě řadu let. Fytoterapii se nebráním , ale používáme ji především jako podpůrnou terapii u pacientů s močovými infekci s jinak zcela zdravými ledvinami. V situaci,kdy je již funkce ledvin poškozena bych byl v užívání fytoterapeutik velmi obezřetný. Může dojít při snížené funkci ledvin k hromadění rostlinných alkoloidů v organismu ,nehledě na možné nežádoucí interakce s Vašimi imunosupresivy , což velmi nepříznivě ovlivnivě jejich hladinu v těle a tím se mění jejich účinnost. S problematikou Vašich otoků se obraťte na Vašeho nefrologa, který Vám situaci objasní a navrhne optimální řešení.

Dobry den kdyz sem byla tehotna tak sem mela problemy s ledvinama a v nemocnici mi dali stent nebo tak neco do ledviny a mela sem to jit vytahnou sest nedel po porodu nejak sem na to zapomela a uz to je 5mesicu chtela sem se zeptat jestli mi to muze nejak ublizit a ted mi zase zacalo to stipani a bolest pri moceni jako kdyz sem sla do ty nemocnice muze to byt tim stentem?dekuji moc za odpoved zuzka

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

31. 03. 2011

Zcela jistě máte močovou infekci ,souvislost se stentem je velmi pravděpodobná,o­braťte se na urologické pracovišti, kde Vám byl stent zaveden, nejlépe ještě dnes.

Otázka: Dobrý den pane doktore,chtela bych se zeptat na časte moceni cca 12× za den a 2X v noci v plne dávce,pri prijmu cca 2ltr tekutin.není to moc často?v porovnaní s ostatními chodím min 2× časteji ,neberu žádné léky a kávu piji vyjímečně MJ TENTO STAV TRVÁ JIŽ LÉTA ,nyní je mi 3Olet.Velice děkuji za odpověd

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

29. 03. 2011

Vzhledem k Vašemu mladému věku nepředpokládám souvislost s gynekologickým onemocněním, či oslabením svaloviny pánevního dna. Pokud nemáte při močení žádné jiné obtíže jedná s pravděpodobně o zvýšenou citlivost svaloviny močového měchýře již na menší množství moče než je obvyklé.Tuto problematiku řeší urologové tzv. urodynamickým vyšetřením. Poraďte se svým praktickým lékařem, který vám příslušného odborníka doporučí.

Dobrý den ! Zajímalo by mne prosím, zda se může jednat o onemocnění( např. ledvin či jater) v případě, že po vymočení se na hladině moči objevuje „mastnota“ ( podobně jako , když plave olej na vodní hladině).

Děkuji za odpověď.

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

22. 02. 2011

Pěnivá moč může svědčit pro nadměrné množství bílkoviny v moči,zakalená moč pro močovou infekci,tmavá moč může signalisovat onemocnění jater,načervenalá moč přítomnost krve. Hodnocení všech těchto viditelných projevů změny barvy moče však může být velmi ošidné, nechte si vyšetřit moč v biochemické laboratoři nejlépe prostřednictvím svého praktického lékaře. Při patologickém nálezu Vás pak může poslat k došetření příslušnému specialistovi.

Dobrý den, mám 19let po transpl.,je mi 34..Za poslední tři roky se kreat.zvedl z 90 na 270 a poslední rok trpím otoky a to i když omezím tekutiny.Mám strach,že když začnu užívat Furon apod.,ledvina si na něj"zvykne,zleniví" a už bez tohoto léku nebu močit vůbec:-(..Nyní diureza bez Furonu cca 3500ml. Děkuji za odpověď…

MUDr. Petr Buček

MUDr. Petr Buček

02. 02. 2011

Otoky svědčí o převodnění organismu .Vámi uvedená hodnota kreatininu svědčí již o významném postižení vylučovací schopnosti ledvin.Léčba Furosemidem je plně indikovaná. Dlouhodobé převodnění organismu může vést srdečnímu selhání a dalším závažným komplikacím. Pokud jste 19 let po transplantaci Váš nefrolog vás dobře zná a můžete plně důvěřovat.