Jste zde: Ledviny.cz PoradnaVaši poradciMUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

Primář hemodialyzačního centra
MUDr. Stanislav Vojt

Vzdělání: LF Univerzity Komenského, Bratislava

Specializace: nefrologie, atestace 1997

Pozice: Primář hemodialyzačního centra

Pracoviště: Hemodialyzační centrum GENEA, s.r.o., Senica

Poslední dotazy

Dobrý den,prosím o radu,manžel (33 let) byl v pubertě sledován pro poruchu drenáže pravé ledviny s mírnou dilatací dutého systému (tak je to popsáno ve zprávě).V současné době již na žádné kontroly s ledvinami nechodí, má velkou nadváhu 122kg/186 cm, zvýšenou kyselinu močovou 430 a především cholesterol:5,98,TG:­3,67,LDL-3,33,HDL 0,98 mmol/l. Nic méně nerozumím jak je to možné když nejí tučné maso,uzeniny,sma­žená jídla, ztužené tuky, ale i libové maso max 3× týdně kde gramáž nepřesáhne 150 g! Naopak se snaží o zdravější verze typu soja, roslt.bílkoviny, semínka, ořechy, oves. vločky, ryby, velké množství zeleniny a ovoce,oliv.olej… zkrátka ukázkový jídelníček… Dočetla jsem se, že by za tím mohlo být i onemocnění ledvin případně jater…ale je abstinent a léky žádné neužívá, bohužel ale kouří, jinak stresové sedavé zaměstnání, ale pohybu má dost. Prosím o radu, jak postupovat ve vhodných vyšetřeních, jsme z okolí Brna.? Děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

29. 05. 2015

Dobrý deň. Hyperlipoprote­ínémia (HLP – zvýšená hladina tukov v krvi) je ochorenie metabolického charakteru, kde sa do velkej miery uplatňuju jednak genetické faktory, jednak vplyv vonkajšieho prostredia, iné choroby a životospráva. Z tohoto dôvodu je potrebné pátrať po ochorení v rodine a jednať určiť rizikové faktory pre samotného pacienta. Fajčenie určite potencuje riziko vývoja aterosklerozy. Čo sa týka ochorenia obličiek a zvýšenej hladiny lipidov, existujú určité choroby a stavy, kedy sú tieto hodnoty zvýšené, ale až druhotne. Pokiaľ po intenzívnej 3-mes.diete so zníženým obsahom tuku v strave nedojde k jeho redukcii v krvi, je treba urobiť celkové základné vyšetrenie pacienta, stanovenie rizikových faktorov a ev. začať s liečbou. Aj ked nie vždy je obezita spojená s HLP, je významným rizikovým faktorom, preto treba zmeniť pomer prijímanej a vydávanej energie. Nielen strava, ale životospráva ako taká môže prispieť k stabilizácii hodnôt lipidov a zníženiu kardiovaskulárního rizika.

Dobrý den,mám dotaz,jestli už se někdy někdo dostal, nebo jak dlouho muže žit člověk když mu zjisti tumor ledviny. Mamince v březnu t.R zjistili tumor ledviny,který zasaguje do nadledvinky a uzlin. Je velký priblizne 15 cm. Metastaze v plici a v uzlinach mezi plici. 16.4. Byla na urologii na operaci, kdy ji chtěli tumor odstranit i s ledvinou, nadledvinou a uzlinami. Bohužel se operace nepodařila,tumor byl prý moc prokrveny.. A zasahoval do širokého okolí. Maminku jsme si přivezli domu a čekáme na výsledky histologie,kde ji pak na onkologii určí léčbu,nejspíše biologickou.. Jde toto ještě nějak pozastavIT? Maminka je celkem silna zensk. myslíte že má ještě nadEji na normální život? Předem dekuji

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

18. 04. 2015

Dobrý den. Vaša otázka je natolko špecifická, že odpověď na ňu nie je možná – len na základe faktov, ktoré ste uviedol. Je to oblast vysostne urologická a onkologická. Prognoza a aj liečba závisi od základného procesu v obličke, od jeho histologie, velkosti, umiestnenia a od prítomnosti sekundar.nálezu – metastázy, uzliny a pod. V zásade platí, že čim je „toho nálezu viac, tým je prognóza horšia“. Ale takto si netrúfam Vám odpovedať a zavádzať Vás. Je to otázka na Vášho urologa a onkologa, ktorí určia diagnozu, liečbu a aj môžu napovedať prognózu. Želám Vám aby diagnoza a aj prognóza boli čo najlepšie.

Dobrý den,už přibližně rok a půl na sobě pociťuji velkou únavu,dříve jsem neměl problémy vstávat třeba v 5 ráno,ale dnes už to nedokážu a jsem schopen prospat i 12 hodin.Na­víc,když se probudím,tak jsem oteklí – ruce,nohy,hlava.Na podzim roku 2014 mě začalo občas bolet u levé ledviny,ale neřešil jsem to.V lednu 2015 jsem šel na operaci nohy.Na předoperačním vyšetření pan doktor zjistil,zvýšené bílkoviny v moči a řekl,že mám zánět ledvin.Před operací jsem dostal antibiotika a po nich se to prý srovnalo.Minulý týden jsem byl na kontrole po operaci nohy a panu doktorovi jsem řekl,že mě ledviny pořád bolí,tak udělal další vyšetření moči a opět špatné hodnoty,tak jsem dostal opět antibiotika,prý zas zánět ledvin,ale při močení mě vůbec nic nepálí ani nebolí.Když shrnu problémy tak to je:BOLESTI U LEVÉ LEDVINY,ÚNAVA,OTOKY PO SPÁNKU,VELMI ČASTÉ MOČENÍ,OBČASNÁ JAKOBY ZMATENOST – NECÍTÍM SE VE SVÉ KŮŽI.Je možné,že by se zánět ledvin pořád takto opakoval?Nemám se objednat na nějaké speciální vyšetření,protože mi to dost otravuje hlavně pracovní život,protože nejsem schopen vstávat?Děkuji za odpověď.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

01. 03. 2015

Dobrý deň. K Vaším ťažkostiam by bolo dobré poznať ešte Váš vek, ale to nič nerieši stav, ktorý vznikol. Bežný zápal močových ciest máva podobné prejavy, ale niektoré příznaky, čo popisujete nezapádajú do tohoto obrazu a dávajú vznik pochybnosti o úplnosti stanovenej diagnozy. Bielkovina v moči môže byť aj priznakom dlhodobejšieho ochorenia obličiek, ktoré je potom nutné liečiť inak jako len antibiotikami, ale môže byť aj príznakom celkového ochorenia organizmu, ktoré má pôvod v iných orgánoch. Z tohoto hľadiska je naozaj nutné čo najrýchlejšie dodiganostikovanie celého stavu a následná adekvátna liečba. Je potřebné špecializované nefrologické vyšetrenie so zameraním na obličky – čiže špecializované vyšetrenie moču, krvi, ultrasonografické vyšetrenie. Dľa nich sa rozhodne o danom stave a potrebe liečby, ev. ďalších vyšetrení. Vo Vašom prípade naozaj platí, že skorá diagnoza znamená ľahší priebeh ochorenia a minimalizovanie event.následkov ochorenia, preto neváhajte s návštěvou nefrologa.

Dobrý den, poslal jste mi odpověď na můj dotaz ze 24.10.2014. Moc Vám děkuji a musím Vám s potěšením napsat, že jsem podle vyšetření v pořádku, přesně tak jak jste popsal. Děkuji. Provedli mi vyšetření cystoskopii a ascendentní ureteropyelografii v celkové narkoze. Měl bych ale ještě dotazy : jsem 48 hod po provedeném výkonu a moč je tmavší, patrně v ní bude i krev.Střídá se to, po ránu tmavší moč, přes den i světlá. Jak dlouho po tomto vyšetření může se to takto může projevovat a může se tedy objevovat v moči krev ? Jaký doporučujete režim po vyšetření, myslím pohybové a pracovní aktivity ? Co by jste doporučil pít (čaje, vodu…) ? Můžu si dát 1× denně kávu a skleničku piva ? Děkuji za odpověď.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

02. 11. 2014

Dobrý den. Som rád, že ste dopadol dobre, s negat.výsledkom a že sa vaše obavy nenaplnili. Je dosť častým javom po invazívnych vyšetreniach, cievkovaniach a pod., že po prechodnú dobz je ešte nález v moči – krv. Je nutné mať dostatočný prívod tekutín – najmä voda, čaj, pivo je možné, káva a povzbudivé nápoje radšej nie (max.1káva denne). Čo sa týka pohybovej aktivity, postupná záťaž, chrániť sa prechladnutiu, so športom a ťažkou fyzickou aktivitou na chvilu (pár dni počkať). Ostatné vam asi povedali aj po zákroku.

Dobrý den,

je mi 27 let. Nikdy jsem netrpěla na záněty, žádné. Během pěti měsíců mám třetí zánět ledvin, vždy dostanu antibiotika, které zánět vylečí jen chvilkově a pak se vrátí. Můžete mi poradit co mám dělat? Nebo co za vyšetření mám požádat v nemocnici? Předem velice děkuji a s přáním pěkného dne,

D. P.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

19. 10. 2014

Dobrý deň.

V prvom rade treba odlíšiť zápal močových ciest od zápalu obličiek (ledvín). Zápal obličiek je závažnejšie ochorenie.a pri tomto stave by ste už musela byť liečená v nemocnici. Každopádne sa jedná o závažnejší stav, komplikovanejší, ktorý je treba vyšetriť špecialistom – nefrologom, resp. urologom, zistiť príčinu recidív daného stavu a snažiť sa ju eliminovať. Nefrolog vám doporučí postup a schemu vyšetrení, ktoré by toto mali zaistiť.

Dobrý den,dne 17.6.2014 byl tatínek vyšetřen na nefrologické ambulanci po akutním selhání ledvin z 05/2014.Byl na stupni 4–5 s tím,že dialýza cca bude do 3 měsíců,násle­dovalo našití Av-shuntu,každý týden kontroly na nefrologii a každým týdnem se rapidně stav zhoršoval,ale nikdo ho nehospitoval,během krátké doby přestal chodit,zhubl min 5kg a stěžoval si na tlaky v hlavě,dne 22.8 zemřel,proto Vás prosím o vyjádření,proč nebyl dialyzován dřív,když je to možné bez shuntu,a pořád byly výsledky na nefrologii špatné,budu Vám moc vděčná za Váš názor,děkuji B.Petra

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

29. 08. 2014

Dobrý deň. V prvom rade príjmite moju úprimnú sústrasť. Je velmi ťažké odpovedať na Vaše otázky, pri tom malom množstve informácii, ale pokúsim sa. Pac.,ktorí sú v cca 4.st.zlyhávania sú zaočkovaní proti hepatitíde typu B a v prípade perspektívneho plánovania hemodialyzačnej liečby sa im implantuje av shunt. Popritom samozrejme prebieha a pokračuje ich liečba s cielom zvrátiť priebeh zlyhávania. Zhoršenie stavu a event. hospitalizácia ale nemusí súvisieť so samotnými obličkami a je na zvážení lekára, aký postup zvolí, či ambulantná liečba je dostačujúca – určujúcim kritériom je stav pac. a vývoj ochorenia. Začatie dialýzy je možné cez av shunt, alebo, ak to stav vyžaduje skôr aj cez dočasné venozne katetre. Otázka je ale taká, či zhoršenie stavu bolo sprevádzané a/lebo vyvolané zhoršením funkcie obličiek a teda či bola potreba vykonať obličky nahradzujúcu liečbu, alebo príčina bola úplne iná a vyžadovala si iný liečebný postup. Na to vám ale neviem odpovedať. Každopádne čo sa týka obličiek, existujú merateľné kritéria (výsledky laborat. vyšetrení), ktoré určujú kedy už začať s dialýzou, ale vždy treba brať do úvahy aj klinicky stav pacienta, ktorý môže byť v určitých prípadoch rozhodujúcim kritériom. Kvôli objektivite odpovede ale tiež treba povedať, že sú aj stavy, ktoré môžu byť zhoršené po dialýze, resp. bránia jej vykonaniu.

Dobrý den,chtěla bych poradit.Mám anginu,beru 5 dní antibiotika a příznaky anginy jsou již pryč.Před pár dny jsem si všimla podivného zápachu mé moče.Nejsem si jistá, kdy přesně se zápach objevil, jestli před antibiotiky či po nich.Moč je bezbarvá,vypiju tak litr za den a na záchod tak často nechodím.Občas trpívám na bolesti zad v oblasti ledvin.Trochu mě to znervóznuje.Mohly by za to ta antibiotika?A jes­tli ne co potom?Mockrát děkuji a odpovědi

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

25. 07. 2014

Dobdý deň.

Vzhľad a zápach moču môže zmeniť choroba, strava, pitný režim, ale aj lieky – antibiotiká. Nepíšete aké beriete, ale po niektorých atb je typický moč.zápach. Je možné, že je to aj Váš prípad. Po dobraní atb však máte pravdepodobne kontrolu u lekára, ktorý Vám ich ordinoval. Je vtedy vhodné vyšetreniu moču a ev. aj zápalových markerov na vylúčenie event. komplikácii, resp. vylúčenie chronických stavov – „bolesti zad“.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat co je potřeba k tomu abych mohla darovat ledvinu. A jestli budu za to něco platit. Děkuji za odpověď.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

13. 06. 2014

Dobrý deň. Darovanie obličky blízkemu človeku je krásny akt. Nečakajte, že za to ešte budete musieť platiť. Je však treba vedieť komu budete (alebo chcete) darovať obličku a v koho starostlivosti je dotyčný človek – je treba sa nakontaktovať priamo na ošetrujúceho nefrologa pacienta a jeho prostredníctvom urobiť požadované vyšetrenia a prvotné posúdenie Vášho stavu a možnosti darcovstva. On Vás aj doporučí na príslušné transplantačné centrum.

dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit co znamená ledvina s askentací.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

09. 05. 2014

Dobrý deň.

Odpoviem jednoducho – neviem. Nejedná sa o preklep či omyl? Treba vždy uviesť aj v akej súvislosti sa daný termín použil, čo vždy bližšie určuje jeho význam P.S.. foneticky najbližší termín je akcentácia = zvýraznenie, zdoraznenie (napr.pri usg náleze apod.)

Dobry chcela by som sa opytat :) na dialyzu chodim od oktobra 2013. Som dialyzovana cez kateter. Pred mesiacom mi zaviedli av fistulu do ruky. Chcela by som sa opytat ci sa zila zacne zvacsovat len ked sa do nej bude pichat a za aku dobu sa zvacsi ? Som žena a viem ze zdravie je prvorade ale tak snad ma pochopite, Dakujem

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

02. 05. 2014

Dobrý deň. hemodialyzačný krvný prístup je realizovaný prostredníctvom katetra (dočasný alebo permanentný), alebo prostredníctvom vytvoreného av shuntu (fistuly). Výhoda katéra je v možnosti okamžite po implantácii pac. aj dialyzovať, čo je u novovytvoreného shuntu nemožné. Je nutná určitá doba „dozrievania fistuly“. Táto doba je závislá od lokality, v ktorej je vytvorená a od jej vývoja, je v trvaní týždňov až mesiacov a vo všeobecnosti platí – čím dlhšie, tým lepšie. Vtedy prichádza k spevneniu jej steny a zároveň stabilizácii prietoku, čo sa navonok prejaví rozšírením cievy. „Primerané rozšírenie“ nie je závislé na tom že sa používa – „že sa do nej pichá“, ale od času a lokálnych podmienok. Používaním a s dlžkou času sa toto rozšírenie môže dostať až do nechcených rozmerov, vtedy je nutná chirurgická korekcia fistuly. Vo všeobecnosti však platí, že vytvorená fistula nevytvára rozmery, ktoré by boli kozmeticky nadmieru neuspokojivé.

Dobrý den, je vhodná bílkovina v prášku, konkrétně z drogerie DM pro člověka po transplantaci s výbornou funkcí ledviny?Chci rozumně zhubnout, ale nechci přidávat větší množství živočišných bílkovin, ani jiné potravy.Děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

02. 05. 2014

Dobrý deň. Pac.po transplantácii obličky, s dobre fungujúcim štepom nie je limitovaný príjmom bielkovín, obsah v strave môže byť na priemernej úrovni cca 1–1,5g/kg/deň. U Vás predpokladám, podla dotazu, skôr snahu redukovať hmotnosť. Zmena jedálnička je jednou z podmienok, ale treba zmeniť najmä pomer medzi prijimanou energiou a vydávanou. Pridávanie bielkovinových koncentrátov do stravy túto snahu môže zlepšiť, ale nie ako jediné. V zásade Vám nemôžem povedať, že by bola takáto bielkovina pre Vás nevhodná, ale treba si uvedomiť že je to väčšinou vaječný bielok, treba brať na zreteľ dennú dávku, pitný režim a to, že takýto potravinový doplnok by nemal byť základom a podstatnou časťou prijimaných bielkovín.

Dobrý den, S přítelem by jsme chtěli miminko, potíž je v tom že mi v šesti letech zjistili že mi jedna ledvina pracuje méně a ta druhá to dohání dosud nebyl problém ale teď když chceme mimi mohl by být. Jaká jsou rizika a co já sama můžu udělat pro to aby vše proběhlo hladce?

děkuji

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

25. 04. 2014

Dobrý deň.

Z vašej otázky nemôžem posúdiť ani Váš vek, ani stupeň omedzenia činnosti obličky a celkovo obličiek. Môžem teda len konštatovať nasledovné. Omedzenie funkcie jednej obličky môže byť u Vás vrodené, ale pravdepodobnejšie získané. Pri menšom funkčnom defekte je miera rizika v perspektíve malá. Každopádne je však pre Vás vhodné presné posúdenie obličkových parametrov, posúdenie iných ukazovateľov, aby sa mohol stanoviť určitý plán vyšetrení a ev. nasledovných liečbno-preventívnych zásahov, aby ani počatie, ani samotná tehotnosť a samotný pôrod neboli komplikované. Pri menšej izolovanej hypofunkcii jednej obličky, nekomplikovanej iným stavom, chorobou je miera rizika malá a väčšina tehotnosti prebehne bez komplikácii. Ako som však spomínal vyššie, je vhodné, ba až nutné, nefrologické posúdenie stavu pred samotným počatím a potom počas tehotenstva sledovanie obličkových ukazovateľov.

Dobrý deň, chodim na dialyzu 5 rokov. Teraz mám zvýsený kalium na 5.7 az 5.9.Na zaklade toho mi chcú dať biele ihly na 4 hod. Musí to byť tak ,viem že bude silnejsia celkovo dialýza a väčsia záťaž na telo. Mam 35 rokov,je to potrebné aby sa to takto riešilo, ja si nemyslím.Všetky výsledky mám dobré okrem hemoglobinu(nízky) a veľa fosfatov,čo si o tom myslíte.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

28. 03. 2014

Dobrý deň. Hyperkaliemia – zvýšené kalium nad normu je stály problém väčšiny pacientov na dialýze. Jeho zvládnutie je na spolupráci lekár-pacient. Pacient môže ovplyvniť príjem K.- otázka diety. Lekár môže počas HD použiť efektívnejšiu dialýzu (vyšší prietok krvi, iný dialyzátor, predlženie času), resp. omedziť lieky, ktoré vyvolávajú zadržiavanie draslíka. V neposlednom rade možno podávať lieky, ktoré priamo vyviažu draslík v čreve. Farba „ihly“ závis od jej priemeru, hrúbky, preto u Vás je asi plánované zvýšenie prietoku krvi. Tým sa dosiahne zlepšenie výsledku K po HD (samozrejme že aj spolu s dialyzačným roztokom). Je otázne, či toto opatrenie bude dostatočné aj v období medzi dialyzami, nakolko K u pac. je rýchlo menlivý údaj.

Dobrý den,mám dotaz,chodím na dialýzujiž 3 rokem a před tím asi 2 roky peritoneální.Kromě jiných obtíží mám při každé dialýze stav,kdy se strašně zpotím,mokré vlasy i tělo,změřen cukr dobrý a tlak nižší,ale na ten jsem zvyklá,dělá mi to velké problémy,čím by to mohlo být????děkuji za odpověd

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

28. 02. 2014

Dobrý deň. Ťažkosti a prejavy, ktoré popisujete, sú dosť neurčité a môžu byť podmienené viacerými okolnosťami. Najčastejšie bývajú prejavom objemovo koncentračnej dysbalancie počas dialýzy. Súvisí to s poklesom objemu cirkulujúcej krvi a rýchlosťou toku tekutín z buniek do cievneho systému. Je to individuálna veličina, výrazne ovplyvnená medzidialyzačným hmotnostným prírastkom a následnou UF. Tiež výrazne závisí od vstupných koncentrácii látok pred HD, rýchlosťou ich poklesu (závislom aj od prietoku krvi cez pumpu), koncentráciou pripravovaného roztoku, jeho teplotou a hladinou bikarbonátu. Poznanie hodnôt, individualizácia samotnej dialýzy (vs HDF), ev.Uf a Na profilácia môžu priniesť efekt. Je nutné poznať aj lieky, ktoré beriete (aj pred HD) a ich ev. dialyzovateľnosť. Ideálne stanovenie tyv. suchej hmotnosti je prvoradým predpokladom. Komplexnosť tohto problemu mi neumožňuje Vám jednoznačne povedať príčinu Vaších ťažkosti a jej riešenie,

Dobrý den, dnes mi můj nefrolog sdělil, že mne čeká dialýza. 2× týdně. Mám před sebou zatím jen voperování fistule , čeká se na výsledky hladiny kreatininu, kdy byl vyšší při poslední kontrole nad 600. Já jsem s tím tak nějak smířená, jen bych se chtěla zeptat, jak je to s tou váhou, tělesnými přírůstky. Možná je to hloupé, ale jsem poměrně mladá, celý život bojuji s nadváhou, ted se mi podařilo shodit 15 kilo, lékař byl znepokojen, já radostná :)) Chci jen vědět, zda tyto váhové přírůstky mohu ovlivnit životosprávou. Děkuji. Vím, že dotaz je možná malinko " malicherný "

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

17. 01. 2014

Dobrý deň.

Medzidialyzačné váhové prírastky sú závislé od reziduálnej, zbytkovej, činnosti obličiek a od spolupráce pac. Pokial pac. močí, môžu byť minimálne, iné je to u pac. ktorý nemočí vôbec. Ten vahový rozdiel medzi dialýzami je prakticky tvorený vodou, ktorú pac. nie je schopný vylúčiť. Preto je aj toto jedna z úloh dialýzy – odstrániť prebytočnú vodu, spolu s odpadovými látkami. Reziduálna diureza preto hrá jednú z rozhodujúcich úloh. Dalšou je spolupráca pac. – ako je schopný zvládať pocit smädu a aký je jeho prájem stravy a tekutín. No a to je práve úloha životosprávy a to je aj odpoved na Vašu otázku. Životospráva je rozhodujúca, o to viac u pac. ktorý močí len málo resp. vôbec nemoči.

Dobrý den, mohu užívat s transplantoanou ledvinou tento,či jiné preparáty dr.Jonáše? Samozřejmě jsem se ptala i jeho a opověď zněla ano.Ráda bych znala áš názor. Děkuji mnohokrát. http://www.joalis.cz/…zeg,313.html

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

26. 12. 2013

Dobrý deň. Užívanie rastlinných výluhov je vo všeobecnosti spojené s otázkou zloženia a koncentrácie jednotlivých zložiek, ktoré nie je možné presne stanoviť. U Vás konkrétne naviac pristupuje otázka iných chorôb a interakcie s liekmi, ktoré beriete po transplantácii obličky. Nakolko sa môžme orientovať len podla zloženia rastlin, na Váš dotaz môžem odpovedať, že daný prípravok neobsahuje zložku, ktorá by bola v rozpore. Prípravok teda môžte používať. Vo všeobecnosti ale pac., ktorí chcú brať takéto, alebo podobné produkty doporučujem začať s nižším dávkovaním a neisť hned na maximálnu doporučenú dávku. Zloženie týchto prípravkov nie je možné, z logických dôvodov, 100%ne zaručiť a ani prípadne interakcie.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor ohledně očkování 6 měsíčního nekojeného dítěte, které má vrozeně pouze jednu ledvinu – na ní je hydronefróza a dále je rozšířený močovod. Mám více otázek, předem moc děkuji za odpovědi:

  1. Je v našem případě vhodné očkování hexavalentní vakcínou?
  2. Jsou ledviny jediný párový orgán, který se neregeneruje? Dočetla jsem se to a nevím zda je to pravda.
  3. Jaký má vliv hliník na ledviny? Na vakciny.net jsem našla distribuci hliníku z vakcíny po těle a nejvíce jsou zatíženy ledviny.
  4. Při očkování je častý vedlejší účinek teplota nad 38 stupňů. Není to v našem případě nebezpečné?
MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

19. 12. 2013

Dobrý deň.

Som nefrolog, nie pediater, ale na Vaše otázky môžem stručne odpovedať: 1, – očkovanie hexavalentnou vakcínou je (na Slovensku, legislatíva v Česku ?) „povinné“ už v 3.a 5.mes.veku, čiže vaše dieťa by už, teoreticky mohlo byť zaočkované. Solitárna obličky, s hydronefrozou zvyšuje riziko ochorení a komplikácii – očkovanie by toto riziko mohlo znížiť. Čiže ak tomu nič iné nebráni, skôr by bolo vhodné. 2, Obličky sú párový orgán (s výnimkou solitárnych obličiek) a regenerácia je síce možná, ale len v omedzenej miere a súvisi aj s rastom a ich vývojom, teda s vekom 3, Hliník sa bežne obličkami vylučuje, toto neplatí u ludí s ťažkou obličkou nedostatočnosťou, zvlásť sa to v minulosti popisovalo u ludi dialyzovaných, kedy sa hlinik v tele hromadil z liekov a upravenej vody na dialýze a prejavoval sa najmä na mozgu a krvotvorných orgánoch. Je tiež súčasťou určitých liekov. Koncentrácia vo vakcíne by mala byť mlen stopová, čiže život a zdravie neohrozujúca. 4, Lokálna reakcia na očkovanie, ev.spojená aj so vzostupom teploty býva najčastejším vedlajším účinkom a nemala by byť nebezpečná, pokial nie je spojená s výraznou reakciou, dlhodobým priebehom a inými komplikáciami. Názory na očkovanie sú rôzne, aj reakcia rodičov – od súhlasu až po naprosté odmietanie. Je si však treba uvedomiť, že: a, nezaočkovaný jedinec je ohrozený všetkými týmito ochoreniami, to zvlášť platí pre predisponovaných jedincov b, treba aj priznať, že očkovanie spôsobuje určitú záťaž organizmu a je spojené s určitými komplikáciami, aj ked tie závažné sú zriedkavé.

Dobrý den. Mám problém s mými střevy a občas při 4 hodinové 3 x týdně prováděné dialýze se stane, že potřebuji na dobu cca 5–10 minut odpojit na WC. Na mísu mě nikdo nedostane. To odpojení vyžaduji jenom v těch nejnutnějších případech. V posledním období kolektiv dialýzy má námitky, že prý to škodí mému zdraví. Ale po té jejich informaci, že mě třeba neodpojí a dají mně mísu, mě nadmíru stresuje. Jinak mimořádné problémy, až na několik vyjímek, jsem žádné vážné problémy z dialýzy neměl. Jsem jinak hodně nemocný, mám urostomii, velkou neoperovatelnou kýlu a musím nosit speciální kylní pás, nemám stabilizaci chůze, diapetik na dietě a je mně 71 roků. V zásadě až občas na nějaké vyjímky se cítím dobře. Děkuji a přeji hezkýž den

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

06. 12. 2013

Dobrý deň. Otázka prerušenia hemodialyzač.li­ečenia je vždy otázkou menšiho zla. Pri katetre (CVK) je nutné „prepláchnuť“ aj sety, aj katéter, pri ponechaných ihlách aj tie + zabezpečiť ich fixáciu, čistou a pod. Tu hrozí aj riziko perforácie fistuly pri pohyboch. Závažnou otázkou je tiež otázka efektivity dialýzy (dá sa zabezpečiť predlžením dialýzy a zarátaním len efektívneho času dialýzy) a otázka heparinizácie, Ako vidno tých negatív je vždy viac, preto sa k prerušeniu dialýzy prikláňame až ako k poslednému riešeniu a nie vždy. Je vždy potrebné zladiť lieky pac., ktoré by ev. ťažkosti mohli spôsobiť, čas dialýzy a aj termín dialýzy (doobeda, poobede, večer, …). Vy máte dosť veľa faktorov, ktoré pôsobia negatívne a preto aj k týmto situáciam dochádza. Nemožno však tiež nepoukázať na aj na otázku stolice počas HD – čistota, sterilita, možnosť poškodenia fistuly a v neposlednom rade aj dyskomfort pre pacienta samotného a jeho okolie (aj ostatní pacienti, aj personál). Túto otázku preto treba posúdiť individuálne a velmi citlivo. Vaše stravovacie návyky, aj doma, aj počas HD, termín dialýzy a lieky by mali byť v súlade.

Dobry den, pritel podstoupil rozbijeni ledvinoveho kamenu laserem. Nyni lezi v nemocnici s infekci ledvin, neuveritelnymi boslestmi a uz druhy den dostava pomoci morphinove pumpy davky primo do zil. Podle osetrujiciho lekare chteli zavest do mocovych cest dren a po dobu leceni ho v tele ponechat. Nyni prisli s jinym docasnym resenim a sice s vyvodem. Rada bych se zeptala zda je to standardni postup a jaka rizika ssebou prinasi. Predem velice dekuji za odpoved. Lucie

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

29. 11. 2013

Dobrý deň.

Riešenie obličkových kameňov je vždy závislé najmä od velkosti kameňa, jeho uloženia, urgentnosti stavu a teraputických možnosti (aj daného pracoviska). Samotný stav je spojený jednak s výraznou bolestivosťou – renálna kolika, jednak s nutnosťou obnovenia priechodnosti močových ciest. U Vášho priateľa bola použitá deštrukcia nefrolitu laserom. Je cieľom bolo „rozbiť“ kameň na takú velkosť, ktorá by umožňovala ich spontánny odchod. Pokiaľ k tomu nedošlo, ev. úlomky zablokovali vývodné moč.cesty, bolo nutné prikročiť k derivácii moču z postihnutej obličky inou cestou – nefrostomiou. V opačnom prípade by hrozilo ireverzibilné poškodenie obličky. Nefrostomia je však dočasná, je nutné doriešiť deliberáciu (uvolnenie) moč.ciest, po jej obnovení bude možné nefrostomiu zrušiť. Samotná nefrostomia by nemala byť rizikový faktor, pokial pominiem otázku ev. infekcie, krvácania a pod. a po jej odstráneni by nemala zanechať trvalé následky. Prvoradé je teraz naozaj zabezpečiť odtok moču (nefrostomiou) a súčasne odblokovať moč.cesty. Od rýchlosti s akou sa toto podarí je závislá aj dlžka ponechania nefrostomie a vznik ev. komplikácii. Vzhľadom na vzniknutý stav je tento postup zvyčajný, vynútený stavom pac.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jaká hodnota kreatinu by měla být dosažená aby došlo k selhání ledvin? Je mi 19 let a od 1.6.2013 chodím pravidelně po 2 měsících na kontroly. při první návštěvě Nefronogie jsem měla kreatin 272. a když jsem tam byla teď naposledy 25.10, tak kreatin je zvýšený na 295. A ještě by mě zajímalo jestli je možnost aby se kreatin snížil na hodnotu normy. díky moc

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

22. 11. 2013

Dobrý deň. Kreatinín je jeden z ukazovatelov, sledovaných pri „selhani ledvin“ Kedže ste sledovaná nefrologom, viete aké sú dietne a liečebné opatrenia na zabránenie progresie (zhoršovania) ochorenia. Ked aj napriek nim nepríde k zlepšeniu, ale naopak postupne hladina kreatinínu stúpa, od istej hranice je nutné pristupiť k liečbe tzv. obličky nahradzujúcej. T.j. pri hodnote kreatinínu cca 500–600umol/l. Táto hodnota je ale orientačná, je nutné posúdiť klinicky stav pacienta, dynamiku procesu, sprievodné ochorenia a iné lab. hodnoty – urea, K, P, a pod. Tieto môžu niekedy skôr indikovať nutnosť napr. HD liečby. Je nutné zvážiť, ktorý spôsob liečby (HD, peritoneálna dialýza, či aj transplantácia sú pre pac. vhodnejšie. Zníženie kreatinínu na úroveň „normy“, resp. blizkym hodnotám, je skôr možné u akútnych stavov, lebo kreatinín je len ukazovatelom obličkových funkcii a pokial nebude možná normalizácia týchto funkcii, ani hladina kreatinínu (a ostatných látok) nebude v norme. To je u chronických stavov málo reálne, ale nie nevylučiteľné.

Dobry den uz dlouho me boli zada v oblasti ledvim a vcera jsem sel mocit a najednou bolest v penisu a pote trostu krve. Kazde rano se budim uplne spoceny a dlouho uz v praci po chvilce citim unavu. Ted mam takove divne tlaky v podbrisku. Dekuji za odpoved

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

27. 10. 2013

Dobrý deň. Vami udávané ťažkosti a dlhodobosť ťažkosti sú jednoznačne dôvodom na špecializované vyšetrenie celého uropoetického traktu. Príčina ťažkosti môže byť aj banálneho pôvodu, ale vždy je nutné vylúčiť organickú príčinu. A to čím skôr, tým lepšie. Vyhľadajte teda čím skôr, najlepšie už dnes, urologické vyšetrenie na posúdenie morfologického stavu a nefrologické vyšetrenie za účelom celkového posúdenia funkčnosti obličiek a ev.sprievod.kom­plikácii, aj po internistickej stránke.

Dobrý den, ráda bych touto cestou požádala o Váš názor na problém, který mě trápí již několik let. Před osmi lety mi byl diagnostikován angiomyolipom velikosti 9 mm. Lékař mi oznámil, že dokud nezačne růst, nemusím se ničeho bát. O cca 5 let později měl necelých 20 mm a lékař mi sdělil, že se nemusím obávat, že se s tímto typem nic nedělá. Letos při kontrolním sonu bylo zjištěno, že opět roste (cca 30mm) a že se bude postupovat dle kontrolní MR (pravděpodobně chirurgicky). Po MR mi bylo sděleno, že se opět nic dít nebude. Vážnější problémy nemám, pouze trpím otoky rukou a obličeje a bolestmi v oblasti ledviny. Chtěla bych se zeptat na Váš názor. Jelikož již po několikátém MR a změnách názorů různých lékařů již nevím, co si myslet a mám tak trochu pocit, že nosím časovanou bombu v těle, která stejně jednoho dne bude muset být odstraněna. Proto bych byla raději, kdyby tomu bylo nyní (je mi 30 let) než v pozdějším věku, kdy se mohou přidat jiné problémy. Předem velice děkuji za Váš čas!

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

27. 10. 2013

Dobrý deň. Angiomyolipom obličky je nádor, histologicky zmiešanej charakteristiky, vo väčšine prípadov benignej (nezhubnej) povahy. Jeho dg. je typicky na základe usg, resp CT, MRI, nie je nutná biopsia. Do cca 4 cm je skôr snaha pac. dispenzarizovať a sledovať vývoj, Nad túto velkosť sa zvažuje odstránenie – klasicky chirurgicky, resp.,radiofrek­v.abláciou. Nakolko o odstránení nádoru rozhoduje urolog, je nutná dispenzar. na urolog. amb. Pri zvažovaní jeho odstránenia je vždy nutné poznať charakteristiku nádoru, jeho velkosť a umiestnenie. Potom sa rozhodne o možnosti a vhodnosti jeho odstránenia.

Chodim 6 rokem na dialyzu, zacali mi podavat vitamin D i kdyz neni treba. Najednou mi zacali padat vlasy, a ja plesatim. Je to od tohoto leku? JInak mam vse v poradku, stitnou zlazu, odbery iontu, hormonu. Dekuji Ilona

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

30. 08. 2013

Dobrý deň. V celej, aj zdravej populácii, je hladina vit.D.v praxi vo velkom % nižšia, ako doporučené hladiny, s výnimkou letných mesiacov, preto prevent.podávanie vit D je odôvodnené. Problematika kostno-cievnych komplikácii u dlhodobo dialyzovaných pacientov je ešte zložitejšia a a v liečbe je následne vo velkom % používaný vitamin D, resp. jeho analogy. Závisí od klinického stavu pac., jeho laborat.výsledkov či táto liečba bude, alebo nebude použitá. Pokial je odôvodnená a následne kontrolovaná, nemali by nastat vážnejšie komplikácie. Vypadávanie vlasov nie je typickým prejavom nežiaducich prejavov. Skôr je problematikou chronickosť ochorení, prejavy zápalu, komplikácie iných ochorení, resp.iné lieky.

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, či sú nejaké obmedzenia stravy pri diagnóze polycystické obličky. Venujem sa tomuto ochoreniu už dlho, ale takúto informáciu som ešte nikde nenašla. Ďakujem.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

14. 07. 2013

Samotná diagnóza nezakladá špeciálne dietne opatrenia. Tie sú nutné pri komplikáciach ochorenia, resp. pri zhoršení činnosti obličiek. Takže v počiatočných štádiach k nim nie je nutné pristupovať. Podávanie preventívnych potravinových doplnkov (volnopredajných) nie je klinickými štúdiami potvrdené, ale vo väčšine prípadov môžu mať pozitívny efekt. Je nutné monitorovať krvný tlak, močový nález, krvné výsledky, aby sa vedelo pristúpiť k liečebným a dietnym opatreniam vtedy, ako to situácia bude potrebovať, nakolko špecifická liečba samotného ochorenia zatial nie je.

Dobrý den, v nefrologické ambulanci v Brně jsem vedena přes 20 let. Poslední půlrok se mi zhoršily výsledky Krea 90, Urea 5.2 (předtím Krea 80, Urea 4,7). Za celou dobu jsem nedostala žádný lék , nebyla nijak léčena, ani nebyla provedena biopsie, tak nevím ani jaké onemocnění ledvin mám. Připadá mi,že se na nefrologii neléčí, že se jen čeká až se pacient zhorší tak, že bude zavčas poslán na dialýzu. Nemohu se s tím smířit, že už jen čekám až mě tam .pošlou. Mohu ještě něco udělat nebo požadovat nějaké vyšetření, tak abych to zhoršování zastavila. Je to strašná bezmoc jen čekat na ortel. Navíc je mi 60, tak o transplantaci si mohu nechat asi jen zdát
Nada

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

11. 04. 2013

Váž.pani. Neviem pre akú dg. ste dispenzarizovaná v nefrolog. amb., každopádne však asi je potrebná. Pac. sú sledovaní jednak pre ochorenie obličiek, jednak pre iné celkové ochorenia, ktoré môžu mať orgánové komplikácie – aj na obličkách. Naviac sledujeme aj pac., u ktorých je rodinná záťaž a riziko prejavenia sa chorôb, geneticky podmienených. Je tiež nutné si uvedomiť, že činnosť obličiek postupne s vekom klesá, čo sa prejaví na zníženej glomerul.filtrácii, resp. hodnotách kreatinínu. Vaše terajšie zhoršenie hodnôt môže byť prechodného razu, ale aj trvalejšieho, nemôžem posúdiť. Čo sa týka liečby – neviem či vôbec nejaké lieky beriete, ale je si treba uvedomiť, že vela liekov má multiorgánové pôsobenie, t.j, že učinkuje na viac orgánov, resp. pôsobi ochranne. Naviac pri hodnotách, ktoré uvádzate, nie je nejaký špecificky liek, ktorý by bol zameraný len na obličky a ani nie je nutný. Sledovanie pac.v nefrolog. amb.nie je len čakanie na zaradenie do dialýzy! Ak sú zaraďovaní pac. do dialýzy pri hodnotách kreatinínu okolo 500 (je to ale individuálne), pri ročnom vzostupe jeho hodnôt u Vás o 20umol by to bola otázka ešte cca 20rokov. Ale to je len odhad. Vy sa t.č.nemusíte obávať o zlyhanie obličiek, Vy máte len ľahko narúšenú obličkovú činnosť. Základnú príčinu ale nepoznám. každopádne Vaše dalšie sledovanie v nefrolog. amb. by tomu malo práve predísť a zabrániť. Existujú lieky a opatrenia, ktoré by sa v prípade dalšieho zhoršovania mohli použiť. Musíte len dôverovať ľuďom okolo seba, aj lekárom, že vedia čo robia a že to robia vo Vašom záujme, aby Vám pomohli. Pevne verím a želám Vam to, že sa o otázky dialýzy a transplantácie nikdy nebudete musieť zaujímať a že sa Vás nebudú týkať.

Dobrý den,kterým lékem(léky),se dá kompenzovat Prednison?Beru po transpl.15mg a už jej mám tak akorát dost a jsem na nejlepší cestě k bulimii.To přibírání mne deptá.Děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

06. 04. 2013

Dobrý deň. Prednison patrí medzi kortikoidy. Najbližie preparáty z tejto skupiny sú v tbl. forme Medrol, resp. Metypred. Nakolko nepoznám Vaše dalšie lieky, ani celkovú situáciu, nie je možne sa vyjadriť, či by boli ako možné náhrady.

Dobrý den, mám podezření na Alportův syndrom u svého tříletého syna. Je možné někde vyšetření, které bych případně zaplatil? Děkuji

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

08. 03. 2013

Dobrý deň.

Alportov sy. je dedičné ochorenie, ktorého hlavnými rysmi je nález krvi v moči, bioptický nález na obličke a výskyt hluchoty. Pri dospelých je toto možné stanoviť vcelku bez ťažkosti. U detských pacientov je potvrdenie dg sťažené, lebo choroba ešte nie je vyvinutá a teda aj príznaky nemusí mať a robiť biopsiu obličky je tiež v tomto veku otázne, ak teda chýbaju symptomy ochorenia. Vo väčšine prípadov sa stanovuje podozrenie pri náleze Alport.sy. v rodine -vtedy je vhodné vyšetrenie všetkých príslušníkov rodiny, pátranie aj po poruchách sluchu v minulosti. Je vhodné genealogické vyšetrenie. Medzi dalšie vyš.metody patrí ORL a očné vyšetrenie. Podozrenie na túto chorobu patrí do rúk detského nefrologa, diagnostika je však u malých detí obtiažna.

Dobrý den, jsem dva měsíce po úspěšné transplantaci,jen mi trošinku otékají nohy,může toto způsobovat Prednison 20mg denně?Upraví se to po jeho snížení?Budu pak mít 15mg denně,to již není tak vysoká dávka,aby musela způsobovat oteklost,či přibírání a měsícovitý obličej,anebo se pletu? Děkuji za odpověď.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

22. 02. 2013

Dobrý deň. Príčina vzniku opuchov nôh môže byť rozličná. Jednou z nich naozaj môže byť aj vplyv liekov. Po kortikoidoch – vo Vašom prípade Prednison- sa naozaj pozoruje retencia tekutín, z toho vyplývajúce opuchy, ukladanie tuku v predominantných lokalitách (trup, tvár) a iné nežiaduce účinky. Platí, že čím vyššia dávka a dlhšia expozícia, tým vyššia intenzita. Je samozrejme, že svoju úlohu hrá aj individualita pac., ostatná imunosupresívna liečba. Podobný efekt (opuchy), môže byť pozorovaný aj po iných liekoch. Dá sa tomu zabrániť vyvarovaním sa podávania liekov, ktoré tiež spúsobujú retenciu tekutín, redukciou dávky Prednisonu (resp. náhradou za iný kortikoid), vhodnou kombináciou imunusupresív a v neposlednom rade aj podávaním diuretik. Na Vašu otázku teda môžem odpovedať – áno, tento liek môže byť príčinou vzniku opuchov a po znížení dávky je predpoklad ústupu tohto stavu.

Dobrý den, je mi 30 let a na podzim 2012 mi byla po všech vyšetřeních potvrzena chronická glomerulonefritida (nyní bez progrese, CKD 1–2). Poslední testy ukázaly na velmi nízkou hladinu vitaminu D a špatnou funkci příštitných tělísek, mám také vyšší krevní tlak (zejm.diastolický) a diabetickou dietu (měla jsem gest.diabetes na inzulinu, který se po porodu neupravil). Je možné, že by onemocnění ledvin souviselo s rozvojem artrofických změn? Byla jsem nyní na operaci hlezenní kosti-ablace exostózy, původně lékaři mysleli, že se jedná o tumor, histologie ukázala, že jde o benigní útvar a pan doktor mi řekl, že je to (pravděpodobně) artróza. Stejný problém mám i na druhé noze, pravděpodobně bude potřeba také operace. Jsem štíhlá, s normální pohybovou aktivitou, nikdy jsem nekouřila, nebyla obézní, neměla žádný úraz hlezna či nohy, nadměrně se nepřetěžovala (např. tanec, nošení vyšších podpadků apod.). Může tvorba kostních osteofytů nějak souviset s chronickým onemocněním ledvin?

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

15. 02. 2013

Dobrý deň. Chronické ochorenie obličiek môže mať vplyv aj na kostné zmeny. V obličkách sa prirodzene metabolizuje a aktivuje vitamin D, dochádza tu k eliminácii ionov (aj Ca a P). Naviac pri liečbe obličkových ochorení (najmä GNF) sa používajú lieky, ktoré môžu mať vplyv na kosť. Vplyvom všetkých týchto faktorov dochádza k negatívnemu pôsobeniu na hormonálne a kostné zložky. Čím vyšší stupeň poškodenia obličkových funkcii, tým výraznejší vplyv a dôsledky. Naviac ak prirátam aj hypovitaminozu D, ktorú uvádzate – či už prim. alebo sekundárnu, negatívne pôsobenie sa zvýrazňuje. U Vás je bezpodmienečne nutné došetriť, ak už nieje, bilanciu Ca, sledovať hladinu Ca a PTH, skontrolovať denzitometriu kostí a dalšie vyš. Treba odlíšiť ochorenie kostného aparátu ako také od sekundárnych prejavov obličk. ochorenia na tomto systéme.

Dobry den,chcel by som bratovy darovat oblicku a chcel bi som sa spitat ako dlho trvaju visetrenia kim sa dostaneme na stol ,su tie visetrenia niektore spoplatnene?dakujem za info.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

15. 02. 2013

Dobrý deň. Darovať obličku je krásne gesto a čin. Na Vašu otázku ohľadom časového plánu Vám neviem presne odpovedať. Závisí od toho, ako je Váš brat „rozvyšetrovaný“, či už je zaradený do WL (čakacej listiny). Pokialľ sa jedná o Vaše vyšetrenie, musíte absolvovať vyšetrenie zamerané na zobrazenie obličiek, ich funkčnosti, urologické a anesteziologické posúdenie stavu, vyšetrenie HLA systému a nakoniec aj posúdenie v transplantačmom centre. Každé z týchto vyšetrení zaberie určitý čas. Je však nutné aby ich koordinátorom bol nefrolog, ktorý sa stará o Vášho brata, resp. transplantačné centrum. V zásade by však tieto vyšetrenia nemali trvať viac ako niekolko týždňov. Otázka realizácie transplantácie, pri dobrom náleze, už môže zohrať väčší časový údaj. No a čo sa týka spoplatnenia vyšetrení – v zásade by nemali byť spoplatnené. Všetko je však závislé od lokálnych pomerov.

Dobrý den,

mám ložiska na ledvinách a chtěla bych se zeptat jestli bych měla něco omezit nebo naopak s něčím začít. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

08. 02. 2013

Dobrý deň. Pravdepodobne máte ma mysli Ložiská" v zmysle ultrazvukového nálezu. (echo). Pri tomto vyšetrení využívame odraz ultrazvukových vln od rôznych štruktúr v tele, čím nám vzniká echo nález. Čím tkanivo odráža viac uzv vln, tým je na obrazovke „svietivejší obraz“ a naopak. Ten môže byť difúzny, alebo ložiskový. V popise potom nachádzate jednak všeobecný popis – velkosť, tvar organu, jeho štruktúra, popis anomálii a pod. V závere sa toto interpretuje ako dg. záver – už teda bud ako diagnoza, alebo nález, ktorý by ňou mohol byť. Označenie ložisko je teda všeobecné a ešte nič nehovorí o jeho pôvode. To môže byť aj úplne neškodný nález, aj závažná dg. – či teraz, alebo perspektívne. Na Vašu otázku teda ani nie je možná odpoved – je to v kompetencii lekára, ktorý Vám bud robil uzv vyšetrenie, resp. lekára, ktorý Vás na toto vyšetrenie odoslal. Každopádne nález ložiskových útvarov v obličke (obličkach) musí posúdiť aj nefrolog, kde pravdepodobne budete dispenzarizovaná a aj liečená, ak si to stav vyžiada.

Dobrý den, mám jít po transplantaci,která byla,zdá se úspěšná,čehož si nesmírně vážím,na vytažení DJ stentu.Jak se to dělá?Bolí to? Děkuji mnohokrát.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

01. 02. 2013

Dobrý deň. Double J stent sa zavádza do močovodu za účelom správnej derivácie moču z obličky. Zavádza sa pri cystoskopii, ponecháva niekolko mes., resp. dla potreby sa vymieňa. Jeho úplne vyňatie je možné ak pominu dôvody pre ktoré sa zaviedol. Kedže nepíšete ani kedy, ani z akých dôvodov bol zavedený, ťažko sa k tomu vyjadriť. Je to na rozhodnutí urologa. Každopádne sa nemusíte báť, že to bude zákrok bolestivý, resp. výrazne nepríjemný. Vo väčšine prípadov sa za pomoci flexibilného cystoskopu ľahko a nebolestivo podarí odstrániť.

Dobrý den.chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem po biopsii ledvin a včera mi lékař zdělil, že podle výsledků mi pracují ledviny jen na 45%, takže méně než jedna. Doporučil mi abych si hlídala stravu a omezila psychickou a fyzickou námahu. Ale chci se zeptat, zda by nebylo vhodné zvážit nějaká dietní opatření. Předem moc děkuji. Alena

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

25. 01. 2013

Dobrý deň. Zníženie funkcie obličiek na 45% bolo stanovené pravdepodobne na základe výsledku rozboru krvi (pokiaľ nebolo urobené špeciálne vyšetrenie). Zvýšenie hodnôt kreatinínu je neskorý ukazovateľ obličkových funkcii, ale v bežnej praxi je to najčastejší údaj. Pri omedzení obličkových funkcii je treba zhodnotiť celkový stav pac. (vek, stav metabolizmu, pridružené ochorenia, liečbu a iné) a následne pac,. doporučiť adekvátny prijem tekutin, dietne opatrenia a lieky. To asi aj bolo myslené – „hlídaní stravy“. Dietne doporučenia by mali byť individualizované na všetky horeuvedené okolnosti, ale vo všeobecnosti možno konštatovať, že dieta by mala byť s omedzením príjmu proteinov (bilkovín) – v závislosti od stupňa omedzenia aj jej prísnosť, v strave by mal byť znížený príjem solí – Na, K. Strava ale nesmie byť energeticky nedostatočná, aby sa neprešlo k opačnému extrému – katabolickému stavu, ktorý by mohol viesť k dalšiemu zhoršeniu, celkovému, stavu. Na Vašu otázku teda nemožno jednoznačne odpovedať konkrétnym typom diety a jej zložením. Toto by bolo vhodné u Vášho nefrologa, ev. v spolupráci s erudovanou dietnou sestrou. Čo možno jednoznačne všeobecne odpovedať je to, že velké štúdie preukázali spomalenie zhoršovania obličkových funkcii pri znížení prijmu bielkovín v strave. Túto dietu však treba individualizovať, preto je nevyhnutné doriešenie a sledovanie nefrologom.

Dobrý den prajem, moj otec je dialyticky pacient, momentalne hospitalizovany. Uy treti krat v priebehu par mesiacov mu sposobil kateter otravu krvi.Kedze v minulom roku prekonal rozsiahly infart, chcem sa spytat na moznosti zavedenia fistuly (od lekarky vieme ye ta moynost je ale nevieme, preco ho stale napajaju na kateter a nechcu mu fustilu yaviest). Dostali sme len odpoved ye je to komplikovane… Moyete mi poradit co mam robit, pripadne, ci sa moye leicit pacient niekde inde? Vieme si liecbu hradit i mimo poistovne. Dakujem

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

25. 01. 2013

Dobrý deň. Podmienkou dobrej hemodialyzačnej liečby je dobrý krvný prístup. U pac. dlhodobo zaradených do HD programu je to realizované prostredníctvom a-v fistuly, teda prepojením arterie s povrchovou žilou. Tým sa zabezpečí dostatočný prietok krvi, cez žilu a zároven aj jej prístupnosť na pichanie ihlou. Podmienkou samozrejme je dobrý stva ciev. Ak nie je, môže sa použiť cievny štep – prirodzený, či umelý. U všetkých postupov však je nutné nechať fistulu „dozrieť“, t.z. nechať určitý čas na to, aby žila spevnela, aby bola schopná opakovaných punkcii. Ak toto nie je možné z časového hladiska ponechať, zavádza sa kateter do väčšej cievy, ktorý slúži na napojenie pac. na HD prístroj – „umelú obličku“ a dialyzačnú liečbu. Katétre môžu byť akútne, na krátkodobé ponechanie (čo je asi Váš prípad), kde je to dočasné riešenie, alebo permanentné, ktoré môžu byť ponechané viac mes. až rokov. U nich je riziko infekcie a komplikácii menšie, nemožno ho však vylúčiť. Prirodzená fistula je najviac používané napojenie, je spojená s nutnosťou chirurg. zákroku, ktorý treba naplánovať, následne vyžaduje určitý čas na „dozretie“ a je tiež spojená s podmienkou relat. dobrých ciev. Po zákroku dôjde k určitému zníženiu prekrvenia dalej od miesta našitia fistuly a tiež táto krv spôsobí o niečo väčšiu záťaž srdca (objem krvi, ktorá ide fistulou naspäť do srdca). Tieto veličiny by však nemali byť zásadné, ale môžu hrať určitú úlohu pri rzohodovaní lekárov o Vašom otcovi. Bližšie je ťažko sa vyjadriť, nakolko nepoznám celú situáciu, je však nutné aby Vám boli poskytnuté informácie o terajšom stave otca a o dalšom plánovanom postupe. Každopádne otázka našitia fistuly je otázka erudovaného cievneho chirurga, ku ktorému býva pac. z dialýzy odosielaný.

dobry den,sem dializovany 3 rok a chtel bych se zeptat jestly sa da z hemodializy prejit na domaci dializu a jake to ma nasledky dekuji za odpoved.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

16. 01. 2013

Hemodialýza v zdravot.zariadení a hemodialýza domáca sa principiálne nelíšia – podstata je tá istá „očisťovanie krvi za pomoci prístroja a filtra“. Vzhľadom na to, že si ju pac. vykonáva sám, musí byť zabezpečené, aby si ju sám mohol bezpečne, erudovane a efektívne vykonávať. Nie každý týmto podmienkam vyhovuje. Musí byť tiež zabezpečené adekvátne prístrojové a stavebné úpravy tak, aby táto liečba splňala kritéria, ktoré má a aby bol zabezpečený dohlad nad takýmto pac.a ev. urgentná pomoc. Aj pre všetky tieto okolnosti je takáto forma v naších podmienkach skôr ojedinelá a rozhodnúť o nej musí Váš nefrolog. Pokial ste však myslel domácou dialýzou peritoneálnu dialýzu, vzásade možný prechod je, ale je nutné Vás na túto formu pripraviť, je treba vedieť, či zo zdravotnej indikácie táto liečba u Vás bude možná a efektívna – o tom rozhoduje Váš nefrolog.

Dobrý den, cca před 18ti lety mi byla transpl.ledvi­na,která nyní dosloužila.Opět jsem zařazena na čekací listinu a chtěla bych se zeptat,zda po oněch cca 20ti letech jsou imunosupresiva účinnější a zda je nyní životnost kadaverosních ledvin delší,než tehdy.Děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

23. 12. 2012

Dobrý deň. Imunosupresívna liečba sa priebežne mení, používajú sa nové liečivá, účinnejšie, bezpečnejšie, nové liečebné schémy. Z tohto pohľadu možno konštatovať velký skok dopredu, čo sa prejavuje znížením výskytu či už akútnej, či chronickej rejekcie, alebo iných foriem komplikácií. Možno teda odpovedať jednoznačne ANO. Dokazujú to aj štatistické údaje, ale pri nich si treba uvedomiť, že môžu byť skreslené kritériami, ktoré sa používali pri výbere príjemcu pred 20 rokmi a teraz. Krásne Vianoce.

Pěkný den přeji, jaký je rozdíl mezi lékem Aranesp a Eprex? Děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

15. 12. 2012

Aj jeden, aj druhy liek zaraďujeme medzi tzv. ESA lieky, teda lieky stimulujúce tvorbu červených krviniek. Eprex (epoetin alfa) je na trhu už dávnejšie, aplikuje sa 3×/týždeň, Aranesp (darbopoetin) je novší liek, aplikácia je 1× 7–14 dni, chemicky je trochu odlišný, ale účel podávania je ten istý – zvýšenie tvorby červených krviniek u pacienta trpiaceho na anemický sy.- či už u pac.zaradeného do dialyzačného programu, alebo aj mimo neho.

Dobrý den pane doktore, mám zatím všeobecný dotaz – těhotenství a jedna ledvina. Jaká jsou rizika, co může nastat a jak tomu předcházet, jaký to má vliv na dítě? Ráda bych si o tomto tématu něco přečetla, pokud mi můžete poslat nějaký odkaz. Předem moc děkuji

REA

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

14. 12. 2012

Dobrý deň. V tehotnosti dochádza k zmenám celkovým, aj obličkovým (zmena objemu tekutín, zväčšenie obličiek, zvýšenie glomerular. filtrácie, apod.). Pokial je oblička jedná, závisi od príčiny, ktorá viedla k jej odstráneniu (resp.k nevyvi­nutiu) a závisi od funkčnosti tejto zostávajúcej obličky. Riziko počas tehotnosti a počas pôrodu je jednak v útlaku obličky (v závislosti od jej umiestnenia), jednak vývod.moč. ciest – spojené s rizikom stagnácie moču a vzniku infekcie, zníženia obličk. funkcii. Infekcia je najčastejšia komplikácia, zväčša spojená s pocitom pálenia, rezania v súvislosti s močením. Ďalšie varovné príznaky iných chorobných stavov sú opuchy, zvýšenie krvného tlaku, a nález bielkoviny v moči. To sú stavy, ktoré je nutné urgentne riešiť. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že žena s jednou obličkou, nie je vysokoriziková počas gravidity. Pokial je to možné, je vhodné pred otehotnením informovať svojho lekára, gynekologa a nefrologa o tomto plánovaní. Pokial sa tehotenstvo zisti, je treba čo najskôr realizovať tieto vyšetrenia s cielom prevent.pôsobiť tak, aby nedošlo k vzniku komplikácii. Pokial ste doteraz nemala problémy s jednou obličkou, ani počas tehotnosti by k tomu nemalo prisť a nemusíte sa zvýšene obávať komplikácii. Čo sa týka informácii k tomuto, aj v tejto poradni môžte čiastkovo nájsť odpovede, tiež wikipedia, toplekar.cz, ev. iné diskusné stránky. Základom všetkého je však poznať Váš zdravotný stav, čo Vám môže ideálne zodpovedať len vaš nefrolog a gynekolog.

Dobrý den. Mám jen takový dotaz , co čeká člověka při ztrátě ledviny…Děkuji za odpověď V.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

23. 11. 2012

Stráta obličky je vždy vážna otázka. Závisi tu od vyvolávajúcej príčiny, ktorá vedie ku vyňatiu obličky – úraz, nádor, nefunkčnosť obličky, zápal, vrodená či získana vada, darcovstvo orgánu v transplantačnom programe a pod. Taktiež závisi od veku pac. a čo je najdôležitejšie – od funkčnosti zostávajúcej obličky. To všetko ovplyvňuje prespektícu pacienta. Ak je pac. mladý, bez iných ochorení a jedná sa napr.o poúrazové vyňatie, je jeho pespektíva jednoznačne dobrá a môže byť vcelku rovnaká, ako je u zdravej populácie. Čím je priťažujúcich faktorov viac,o to je horšia prognoza. V zásade však pac. musí byť sledovaný lekárom, ktorý určí mieru rizika a aj frekvenciu a intezitu vyšetrení a zásady životosprávy a ak je nutné, aj liečbu liekmi.

Dobrý deň, prosím o pomocnú radu: pre 15 rokmi ma preliečovali zrejme silnejšími dávkami Prednisonu (Sarkoidosa) a od tých čias – evidentne dokázané z Prednisonu – sa enormne potím, hlavne v hornej polovici tela: v noci musím aj niekoľkokrát meniť vrchný diel: niekedy sa dá vyžmýkať ! cez deň je to nepríjemné a nebezpečné: prechladnutie ! Jediná vec – SILNÝ čaj Lipkavec, ale to iba zmierňuje potenie, neodstráni ho. Ak by existoval nejaký iný spôsob na zmiernenie tohoto potenia – resp. jeho celkového odstránenia – neviem si predstaviť radostnejší život. Vyšetrenia na štítnu žľazu, ako i kožné atď… atď … negat. Veľmi pekne ďakujem za každú radu !!!!

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

23. 11. 2012

Nadmerné potenie je výrazný chronický problém. Vo Vašom prípade už mate absolvovaný celý cyklus vyšetrení, ktoré vpodstate neobjasnili žiadnu príčinu tohoto stavu. Chronické ochorenia sú často spojené s nešpecifickými prejavmi – aj potením. Liečba je dlhodobá a nie vždy na 100%účinná. Veľa postupov toto len zmierni – čaje, lokálne šalvia, antiperspiranty, deodoranty, vložky a náplaste. S dlhodobejším účinkom sú popisované (klinické štúdie však chýbajú) fyzikálne procedúry, špeciálnejšie antiperspiranty (Perspi Guard, …). Najúčinnejšia je lokálna aplikácia botoxu – je to však metoda, ktorá nie je trvalá, je drahá a spojená s inými omedzeniami. Veľa prípravkov je komerčne dostupných a reklamovaných -so všetkými okolnosťami s týmto súvisiacimi. V liečbe takisto platí výrazná individualita, preto doporučenie a výsledky liečby nie su zaručené.

Dobrý den,je pravda,že v současné době se lidem po transpl.ledviny provádí biopsie,i když ledvina funguje výborně?Chápu důvod,jen si chci ověřit,zda tomu tak skutečně je.Nešlo by však vzorek vzít před voperováním do těla?Mám za sebou již tři biopsie a už z nich mám hrůzu..mohu si vyžádat kratinkou narkózu?Nebojím se zubaře,ani čerta,ale těchto a podobných zákroků už ano:-). ..Děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

26. 10. 2012

Biopsia obličky je jednou z metod na určenie stavu príjemca/štep. Zásadnou je v prípade dg. akútnej resp., chronickej rejekcie štepu. Do popredia sa dostávajú aj otázky tzv. subklinickej rejekcie. Predoperačná biopsia by toto z princípu nemohla objasniť, lebo reakcia vzniká až po voperovaní do tela príjemcu. Biopsia tiež slúži na sledovanie účinku imunosupresivnej liečby, jej zloženia a dávky. Iné vyšetrovacie metódy (neinvazívne) toto nedokážu, preto má biopsia svoje rozhodujúce miesto v hierarchii vyšetrení. Každé transplantačné centrum má vypracovaný svoj postup vyšetrení, aj indikácie biopsii. Čo sa týka možnosti anestézie – je nutné, aby sa k tomuto vyjadril aj Váš nefrolog, aj anesteziolog. V zásade tomu nič nebráni, teoreticky, otázkou je ale riziko samotnej anestézy, resp.sedácia pac. – to je prísne individuálne a je na rozhodnutí vyššie menovaných.

Dobrý deň,chcela by som sa Vás opýtať na výsledok sonografického vyšetrenia obličiek.Bolo mi zistené,že na ľavej obličke sa parenchým vnára do centrálneho echokomplexu-v.s.zdvojený dutý systém.Pani doktorka mi povedala,že sa nemám báť,že to je asi vrodená vada,a o tri mesiace mám prísť na kontrolné sono.Ale,keby to bola vrodená vada,tak by som to mala zistené už na sone predtým,už som ho mala robené niekoľkokrát?Môže sa tak prejavovať aj niečo iné,závažnejši­e?Ďakujem za odpoveď.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

19. 10. 2012

Dobrý deň. Ultrazvukový nález ktorý Vám bol zistený, resp. bola na jeho základe utvorená pracovná diagnoza zstial nie je dg.definitívna. Môže sa naozaj jednať o tzv.zdvojený dutý systém. V takom prípade sa zväčša jedná o nález, ktorý je trvalejší, súvisi s vývinom obličky a teda sa jedná o vrodenú vadu. Za určitých okolností by mohlo isť aj o získanú vadu. V každom prípade to však u Vás nemusí vyvolávať zbytočné obavy, ani z iného nálezu, ktorý by sa takto mohol ev. prejavovať. Pri usg náleze treba brať do úvahy aj samotný prístroj, resp. sondu, jej rozlíšovaciu schopnosť, aj osobnosť vyšetrujúceho a podmienky za ktorých sa vyš. uskutočnilo. Je tiež treba brať na zreteľ aj to, že z časového hľadiska prichádza k zmenám, vývoju nálezu. Každopádne by sa však nemalo jednať o závažný stav a kontrolné vyšetrenie (usg) toto bud potvrdí alebo vyvráti. K dispozícií su aj iné vyšetrenia na ozrejmenie stavu (CT, IVU, NMR,…)

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat. Mám doma skoro 4 roční holčičku a dnes nám kontrolním ultrazvuku řekli,že jí zůstává moč v pravé ledvince. Na kontrolu jdeme až za 14 dní. Můžete mi prosím říct co to pro nás obnáší?děkuji

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

21. 09. 2012

Dobrý deň. Podľa Vášho popisu nie je možné úplne jednoznačne odpovedať na otázku, nakoľko by bolo treba vedieť viac. V princípe sa však jedná o to, že moč je z obličiek derivovaný močovodmi do moč.mecúra, kde sa zadržiava. Pri znížení odvodu moču z jednotlivej obličky dochádza k spätnému hromadeniu moču (môže byť len relatívne) v močovode a spätne v obličke. Na ultrazvuku sa to zobrazí ako rozšírenie tohto oddielu. Závisi jednak od stupňa tohto rozšírenia, jednak od dynamiky – ako k tomu prišlo a ako rýchlo sa daný stav mení. Hromadenie moču môže zvyšovať riziko vzniku infekcie a neskôr zníženie funkčnosti danej obličky. V detskom veku, kedy dochádza k vývoju a rastu obličiek, sú nie ideálne ultrazvukové nálezy relatívne časté, Je nutné takýchto pac. sledovať, prevent.opatreniami zabrániť vzniku najmä moč. infekcii, v niektorých prípadoch aj urologickou korekciou odtokových moč. ciest obnoviť ideálny stav.

Dobry den chcel by som sa spytat par otazok ohladom mojho otca , Ma cukrovku uz asi 4–5 rokou a pred 2 mesiacmi mu zisitli ze mu nepracuju oblicky , nariadily mu dializu kazdi druhi den ,40 dny lezal v nemocnici a chodil na dializu ale po asi 2 tyzdnoch mu zacali puchnut ruky a nohy ked odchadzal s nemocnice tak mu povedali ze sa to pocase strati a ze sa ma pohybovat . Je to mozne ze s dializy mozu pochnut ruky a nohy ?? dakujem za odpoved

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

01. 09. 2012

Dialýza je výkon, ktorý by mal, sčasti, nahradiť činnosť obličiek. Náhrada činnosti spočíva v odstránení nahromadených odpadových produktov metabolizmu a v odstránení prebytočnej tekutiny. To je ovplyvnené reziduálnou diurezou pac. – teda či ešte močí a koľko. Pri správne nastavenej dialýze by pac. nemal mať opuchy. Je to však proces dlhodobejší a je ovplyvnený aj spoluprácou pacienta, aj správnym stanovením tzv.suchej hmotnosti, aj sprievodnými ochoreniami.

naco se uziva nitrofurantoi ratiopham 100

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

31. 08. 2012

Nitrofurantoin patrí medzi antibiotiká – jeho využitie je teda pri ochoreniach, ktoré sú zapričínené baktériami (aj), likviduje choroboplodné zárodky a tým zlepšuje boj organizmu s touto infekciou. Dáva sa aj v plnej dávke, pri liečbe akútneho stavu, aj v dávke profylaktickej – po likvidácii choroby na udržanie bezbakterialneho stavu. Pri jeho indikácii platia všetky doporučenia ako pri ATB liečbe.

Dobry den pan doktor Vojt, chcem sa Vas spytat ohladne mojej maminy, ktora chodi niekolko mesiacov na dyalizu, v posleddnej dobe ma vsak problemy kvoli vysokej hladine drasliku a bojim sa o nu, lebo jej vraveli ze asi budu musiet prevadzat dializu cez krcnu zilu, prosim Vas ako sa da znizit ta hladina draslika alebo nejake rady Vas prosim co by pomohlo lepsie znasat mojej mamine dyalizu.dakujem Zde­na

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

07. 06. 2012

Dobrý deň. Draslík (K) je u veľkého % pac.zaradených do chron. dilyzačného programu zvýšený z dôvodu nepomeru medzi príjmom a výdajom z tela – vzhľadom na omedzenú schopnosť obličiek vylučovať ho. Opatrenia na zníženie hladiny draslíka: 1, dieta s omedzím príjmu 2, nebrať lieky ktoré zvyšujú jeho hladinu, nasadiť lieky, ktoré ho naopak znižujú 3, maximalizovať efekt počas dialýzy a frekvenciu dialýz.

Ad1: potraviny s vysokým obsahom draslíka sú zakázané, použiť alternatívne potraviny s nízkym obsahom. Vhodnou úpravou potravin (varenie, vyluhovanie a pod) dosiahnuť jeho zníženie v potravinách. Ad 2: Niektoré lieky zvyšujú hladinu K – je úlohou Vášho lekára tak nastaviť liečbu, aby tieto lieky neboli používané. Naopak sú lieky ktoré hladinu draslíka znižujú – furosemid (ak pac. močí), Sorbisterit prášok. Ad 3: Dialýza v trvaní 3×4–5 hod, za použitia roztoku s nízkym obsahom K, pri dostatočnom prietoku krvi.
Tieto opatrenia by mali zaručiť počas HD dostatočné zníženie hladiny K, medzi dialýzami je podstatná liečba liekmi a dieta. V možnostiach pac.je (niekedy len čiastočne) minimalizovať príjem, vhodnými potravinami a dietou, úlohou lekára je vylúčiť lieky zhoršujúce tento stav a podávaním furosemidu a Sorbisteritu zabezpečiť, aby opätovný vzostup do dalšej dialýzy bol čo možno najlepší. Treba podotknúť, že je to problematika, ktorá je dosť zložitá, aj z pohľadu iných ionov (Ca, P,…), ktoré treba tiež brať do úvahy a aj edukácia pac. je časovo náročná vzhľadom na šírku problematiky. Konkretnejšie informácie by boli preto skôr individuálneho rázu a formy.

dobry den,dolecila jsem se ze zanetem delohy,ale bricho porad boli,hlava pri sezeni,ohybani a pri vetsi zatezi mi stoupne teplota.Boleni je v podriskua na prave strane.Mam podstoupit dalsi vysetreni nebo to casem ustoupi.dekuji

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

01. 06. 2012

Dobrý deň. Zápal v oblasti pánvy je podla Vašich údajov ešte nie doliečený. Je nutné vyjadrenie gynekologa a jeho vylúčenie gynekol. infektu, na základe odbor. vyšetrenia a sledovania zápalových ukazovateľov. Je tiež možné skomplikovanie stavu a prechod z maternice-delohy, na blízke orgány. V každom prípade je nutné dalšie došetrenie a doliečenie, riziko zanedbania, resp. komplikácii je vysoké.

Dobrý den, při sonu ( jako vedlejší nález ) byl zjištěn u P ledviny rozštěp a pravděpodobně zdvojený systém dutiny s dilatací. Hodnotyv krvi ( kreatin atd.) i moči před 1/2 rokem zcela v normě. Nyní z jiného důvodu kontrolováno MG,Ca,P také v normě. Nemám žádné problémy – je mi 42 let, Dvě těhotenství – před 10 a 8 lety- bez problémů. Lékař nyní požaduje rentgen ledviny. O co se v nálezu jedná? Jsem celá vyděšená co to pro mne znamená . Děkuji za odpověď

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

06. 05. 2012

Dobrý deň. Pri sonu pravej obličky Vám bol nájdený nález, ktorý nie je ideálny, ale neznamená ani závažný stav. Vývoj obličiek v detstve môže byť sprevádzaný aj určitými anatomickými odchýlkami. Vo vašom prípade sa jedná o zdvojenie dutého systému. Na lepšie zobrazenie tohto stavu sa používa kombinácia vyšetrení – sono a RTG nález – s podaním kontrastnej látky. Ak niesu dostačujúce, je možné použiť aj CT, MRI a pod.ale nie je to vždy nutné. Vydesená z toho nemusíte byť, lebo vela krát je to náhodný nález a pac. o ňom dovtedy ani nevedel, ani to nespôsobovalo problemy. Závisi vždy od velkosti nálezu, vyskytu komplikácii (najmä zápaly moč. ciest) a výskytu refluxu (spätný tok moču). Vo väčšine prípadov stav nevyžaduje operačné riešenie, ani pre pac. neznamená väčšiu komplikáciu, tiež nie je príčinou oslabenia obličkových funkcií. Závisi ale od konkrétneho stavu.

Dobrý den,mám přítelkyni která má problémy z ledvinami a používá lék:ADVAGRAF 5mg a tak se chci optat k čemu se to používá?, jestli vznikají nějaké potíže z funkcí ledvin a musí je používat jako nejdůležitější lék.
děkuji za informaci petr

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

04. 05. 2012

Takrolimus (ADVAGRAF, PROGRAF,…) je liek zo skupiny imunosupresív, určený prevážne na liečbu po transplantáciach orgánov. Slúži na zabránenie vzniku rejekcie transplantovaného orgánu. Potláča bunkovú imunitu a tým spôsobuje menšiu odpoved organizmu na cudzorodú látku. Dominantné použitie je teda v transplantačnej medicíne. Asi by ste mohol vedieť o tom, či u vašej priatelky bola alebo nebola vykonaná transplantácia orgánu. V inej indikácii sa môže použiť na liečbu systémových ochorení, autoimunneho charakteru, kedy je vhodné potlačiť vnútornú zápalovú aktivitu organizmu. Toto použitie je ale vždy až následne, po vyčerpaní iných možnosti liečby, resp. spolu s inými liekmi. Vzhľadom na charakter účinku – cielené oslabenie imunity organizmu- je nutné sledovať hladinu lieku v organizme a vylúčiť riziko vzniku z toho vyplývajúcich nežiaducich účinkov (imunosupresia= riziko infekčných ochorení, nádorových, kardiologických ťažkosti a pod.) a interakcie liekov a iných látok. Pac. jednoznačne musí byť sledovaný na pracovisku, ktoré túto liečbu vykonáva a má s ňou dostatočné skúsenosti.

Dobrý den,potřebovala bych nutně od Vás pomoc.Moje mamka,ročník 69,měla v dětství VUR a udělali ji plastiku,od té doby nikde nebyla a nešlo ani nijak přesvědčit.Několik let vykonávala nadměrně těžkou prácí a ted už je 2 měsíce nemocná.Začlo to údajně chřipkou,doktorka obvodní jí napsala léky..nakonec brala 4 ATB,stěžovala si na velkou bolest zad v bederní oblasti(která jí vystřelovala až ke krku při pohybu),byli jsme s ní na pohotovosti a tam jí napíchali záda Dolminou.10 dní chodila na injekce,byla na neurologii a tam jí zjistili,že má zablokovaná záda.Injekce stále má a nic nepomáhá.Dneska 3.5. byla znovu u doktorky na neurologii a měla vysoký tlak 165/110 doktorka jí poslala k obvodní,jenže ta jí jen změřila tlak..Já se bojím,že to má od ledvin,že jí selhávájí a proto má vysoký tlak,ztěžuje si na bušení srdce a slabost.Nikdy netrpěla na vysoký tlak a ani neměla problémy se srdcem.Nikdo z rodiny neměl nikdy problémy se srdcem.Nevíte co mám dělat? Na nefrologii musí čekat měsíc..mám o ní strach,nejde to nějak uspíšit.Nevím co mám dělat..mám jet s ní do Prahy? Já bych to nejradši udělala,ale ona říká,že jde zítra k obvodní,ale proč to tak všechno dlouho trvá,nemá lékař pravomoc poslat někoho na vyšetření ledvin jako na statim? Budu vám strašně moc vděčná za odpověd.Děkuji pře­dem

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

03. 05. 2012

Vaša matka v min. mala ťažkosti týkajúce sa dolných močových ciest. Tie môžu byť príčinou neskorších aj obličkových ťažkosti. Pokial prekonáva zápal s nutnosťou opakovaných atb liečení a pridáva sa bolesť bedernej oblasti a vysoký krvný tlak je nutné vykonať celkové interné vyšetrenie, tiež nefrologické vyšetrenie. Podávanie nesteroidných antireumatik (Dolmina) môže mať za určitých okolnosti aj priťažujúci vplyv a aj byť príčinou zhoršenia stavu. To treba odlišiť. Každopádne však treba vykonať seriu vyšetrení – jednoznačne už od začiatku mal byť stanovený nález v krvi, moči, zápalový status a podla týchto výsledkov prikročiť k cielenej liečbe, možno aj hospitalizačnej na zvýšenie diagnostickej validity a rýchlosti a zároveň aj monitorovaniu pac., podávaniu liekov vnutrožilovo. V danej situácii je kompletné interné vyšetrenie NUTNOSŤ, ktorú treba vykonať urýchlene – v krajnom prípade aj cez nemocničnú pohotovosť.

Dobrý den,už jsem vám jednou psala o mých velkých přírustcích mezi dialýzami,vyustilo to v problém,že moje lékařka mě chce stahovat na suchou váhu,kterou si myslímže už dávno nemám,protože jsem držela dietu,kterou ted nedržím a myslím si že jsem přibrala.nechává mě stahovat tak,že mám tlak 70 na50 a křeče v ruikou a nohou atvrdí mi že jsem převodněná.mě berou křeče ještě noc a dalšíden a o tlaku nemluvím,takže to musím dopít a tak je to dokola.vloženou dialýzu mi někoikrát odmítli,s tím,že si ji budu muset platit.dává mě na pět hodin i když já vyoženě nesouhlasím a nepřeji si to,protože je mi vždy strašně zle,jsem prostě vycucla.poradte prosím,co mám dělat,na dialýzu chodím s hruzou,že na mě budou zase sestry řvát a deptat mě svýma řečma,že umřu......

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

27. 04. 2012

Vážená pani. Vo Vašej otázke vidím 2 sporné body. 1,– stanovenie „suchej váhy“ 2,– spolupráca pacient-zdravotník Ad 1, – stanovenie suchej váhy je určenie optimálnej váhy, ktorú má pac. dosiahnuť po dialýze. Je to hodnota fiktívna, ktorá sa mení v priebehu času. Na jej stanovenie sa používa veľa vyšetrení, ale tie majú skôr pomocnú hodnotu. Vždy to má byť súhrn aj pocitov pacienta, aj jeho objektívneho stavu, aj výsledok vyšetrení. Pomocou BCM monitora sa dá priamo stanoviť presné číslo suchej váhy, ale tiež je to viazané na určitú chybu. U niektorých pac.sa aj empiricky stanovená hodnota nelíši od zistenej, u niektorých je dosť výrazný rozdiel. Lekár pri jej stanovení vždy prihliada na nález na pac. (výskyt opuchov, vysoký TK, hemodynamické pomery a pod.). Výsledkom je potom hodnota suchej váhy. Ad 2, – dialýza je liečebná metoda, ktorá je viazaná na skoro každodenný styk pac. a zdravotníkov. Je to aj výhoda, handykep. Často sa stáva, že vzniká aj tzv. „ponorková choroba“, kedy ta spolupráca viazne. Je potrebné aby pac. veril lekárovi a lekár pacientovi. Inak vzniká bludný kruh, ktorý sa postupne môže dostať do nežiaducich relácii. Čo Vám poradiť? – Nepoznám Váš zdravotný stav, ale nie je želateľné a vhodné, aby ste mala po dialýze vážne ťažkosti. To čo popisujete naozaj môže byť príznakom prechodného stavu, kedy je podiel tekutin v cievach výraznejšie znížený. Súčasne ale tiež nemusí znamenať, že je celkový podiel vody v tele nižší. Pri horšom prestupe tekutiny do krvi je to vysvetliteľné. Východiskom by mohla byť dialýza, ak teda už nie je realizovaná s profiláciou UF a Na. Tá je šetrnejšia. Otázne je tiež nastavenie bikarbonátu v roztoku a Va ša ABR. Vzhľadom aj na určitú kontroverziu s personálom dialýzy (príčinu ponechám stranou) je niekedy vhodné zvážiť krátkodobú pauzu – napr.realizovaním dovolenkovej dialýzy (dialýz) v inom pracovisku. Môže sa stať, že bude prínosom pre obe strany a Vy zistite, že to ako postupuje Vaša dialýza je správne, len to treba „doladiť“, resp. iné pracovisko zvolí iný postup, ktorý bude pre Vás výhodnejší. A to nehovorím o inom prostredí, iných myšlienkach, čo má vždy pozit. vplyv. Držím Vám palce.

Dobrý den,navazuji na předchozí dotaz a co diabetikům to nevadí nebo jak se řeší peritonálni dial. Děduji. Míla

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

10. 03. 2012

Diabetici so zlyhaním obličiek tvoria čoraz väčšie percento pac. liečených eliminačnými metodami (hemodialýza a peritoneálna dialýza). Peritoneálna dialýza sa u nich indikuje jednak ako metoda volby, jednak aj v štádiu zlého cievneho prístupu a nemožnosti hemodialýzy. Pred začatím liečby peritoneálnou dialýzou sa robí PET test (vyšetrenie fyzikálno -biologických vlastnosti pobrušnice – peritonea), ktoré rozhodne aj o type PD liečby (CAPD, resp. automatizované systémy), aj o zložení roztoku. Určitému vstrebaniu glukozy do krvi sa nedá zabrániť, nemalo by však byť pri splnení všetkých kritérii ohrozujúce pre pacienta. Pri nutnosti použitia vyšších koncentrácií glukozy je možné aj náhrada glukozy v roztoku inou formou, zväčša polymérmi sacharidov (dextroza, icodextrin, …), resp. aminokyselinami. Tieto majú aj svoje výhody, proti glukoze, aj nevýhody. U každého pac. je teda treba individualizovať liečbu, aby pozitíva liečby prevážili nad event. negatívami.

Dobrý den,používá li se při peritoneální dialýze roztok glukozy,souvisí s tím riziko nadváhy a přibírání?Děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

10. 03. 2012

Roztok glukozy sa pri peritoneálnej dialýze používa dlhodobo, štandartné koncentrácie neznamenajú zvýšené riziko priberania na hmotnosti, ani obezity.

Dobrý den, pane doktore,

Prosím o Váš názor na moji diagnozu. Je mi 45 let a již 10 let jsem v péči urologa. Došlo k městnání v levé ledvině (dilatace l. ureteru) – výsledek dočasný stent, dočasné ustoupení obtíží, poté pouze pod pravidelnou kontrolou. Před 3 lety se obtíže vrátily a zhoršily. Nález CT – vlevo drobná inkrustace v sek.kalíšku HK, jinak redukce parenchymu, výrazná dilatace KPS (kalichy 22mm), papilární kresba chybí, pánvička 22 mm šíře. Ureter subren.štíhlý, UPJ volná – rozšíření ureteru až v pánevním úseku na 11 mm. Cystogram a pr.ledvina + močovod – normy. Nález dyn.funkční scan ledvin – funkce vlevo 34%, relat.perfuze 48%, vpravo 66%, relat.perfuze 52%, stagnace v dilat. DS l.ledviny s dobrou odpovědí na furosemidový test. Závěr – stent v levé ledvině („dokud to bude možné“), s pravidelnou výměnou. Běžné stenty mi však pravidelně „vypadávaly“, nyní již druhý stent typu SILIKON Multi lenght 6.2/22–32. Poslední rok mám každé 2 měsíce zánět ledvin, takže nyní mám pravidelné uržovací dávky antibiotik (ani ty nejsou zárukou a zánět nastoupí…) + samozřejmě fyzické problémy se stentem (bolesti, při menší fyzické námaze mohutné krvácení do moči atd.) Jaký je, prosím, Váš názor – je v této situaci jiné východisko (např. operativní) než neustále být pod antibiotiky a se sníženou kvalitou života díky stentu? Děkuji za odpověď. Petra

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

09. 03. 2012

Dobrý deň. Vaša otázka je skôr určená pre obor urologia, ale skúsim Vám odpovedať. Dilatácia KPS ktorú uvádzate je naozaj významná a je nutné zabezpečiť správnu deriváciu moču a zároveň zabrániť vzniku infektu moču. Volba stentu, jeho druh a použitie je na indikácii a rozhodnutí urologa. Zníženie činnosti obličky ale nabáda aj k nefrologickému posudeniu stavu a celkovej funkčnosti obličiek a posúdeniu dalšieho postupu – z konzervatívnych postupov imunomodulačnú liečbu, z urologického hladiska zváženie vhodnosti dalšieho derivovania moču, resp.radikálnejšie operačné riešenie. Všetko je závislé aj od celkového zdravotného stavu a komplikácii, ktoré môžu vyplývať z chronického infektu.

Dobrý den Pane Doktore,.. Chtěla bych se vás zeptat.. Mám takový problém s Tatínkem je mu 55 let , chodí na Dialýzu asi 8 měsíců , je to diabetik a má velký potíže s tlakem , ted v Úterý necítil ruku a vykřivyla se mu pusa , a zhruba po deseti minutách , se mu stav opět dal do normálu , jenže za dva dny to na něj přišlo znovu , po pár minutách to opět ustoupilo, nyní je hospitalizován v Nemocnici v na Neurologii a podávají mu jen kapačky , má pořád veký tlaky do hlavy a tlak mu neustupuje má stále tlak přez 200 , nikdo s ním tam nic , co se týče tlaku nedělá , sice bere prášky na tlak ale vůbec mu nezabírají , doktroři z Neurologie tvrdí že je to normální ,já si myslím že to nemůže být normální , mohl by jste mi nějak poradit co máme dál dělat ? Už si nevíme rady Tatínek je strašně neštastný a už nemá chut žít .. Moc vám předem děkuji za brzkou odpověd Slečna Lucie z Teplic

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

02. 03. 2012

Dobrý deň. Stav ktorý popisujete sa javí, presne na dialku ovšem ťažko určiť, ako porucha prekrvenia mozgu pri hypertenzii. Hypertenzia môže byť tiež ako následok, ale pravdepodobnejšie je príčina tohto stavu. Je nutné podávať parenterálne (vnútrožilovo) lieky, ktoré by mali znížiť TK. Je samozrejme nutné aj vylúčiť prevodnenie organizmu. Jednoznačne by mal byť vyšetrený lekárom internistom a najlepšie, ak je možné, aj nefrologom. Tí by potom určili správnu stratégiu liečby tlaku. Je teda nutné konziliárne internistické, resp. nefrologické vyšetrenie. Iné Vám takto na dialku nemožnoi poradiť. Pevne verím, že sa jedná o prechodné postihnutie, ktoré sa podarí zvládnuť a nezanechá následky.

dobry den,chtěl bych se informovat nebo zeptat co je močova kyselina.děkuji

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

18. 02. 2012

Dobrý deň. Kyselina močová je konečným produktom metabolizmu purínov. V tele sa jednak tvorí „de novo“, jednak vziká pri tkanivovom katabolizme, jednak sa do tela dostáva v strave. V strave je zdrojom kys.močovej purín a purin. bázy. Vylučovanie z tela sa deje z cca 75% obličkami a 25% črevom. Normálne sa vylúči denne 0,6g kys.močovej, čo je výsledkom zložitého obličkového systému vylučovania a spätnej reabsobcie. Zvýšená hladina kys.močovej v krvi je príčinou jej kryštalizácie v tkanivách, vývod. moč.cestách. Pri diete sa snažíme o zníženie purinov v strave – ktoré sú prítomné najmä vo vnutornostiach, sardinkách, strukovinách, mäse, koncentrovaných nápojoch, čokoláde. Zvyšujeme príjem tekutín. Z liekov sa používa alopurinol, ktorý blokuje tvorbu kys.močovej.

Dobrý den! Manžel je 3roky po transplantaci ledviny, pravidelně bere léky (imunosupresiva,…) Když onemocní kašlem a rýmou – jaké léky si může koupit, aby to nenarušilo jeho léčbu a neublížilo mu to? Nebo musí i s nachlazením k lékaři? Děkuji. Dagmara

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

29. 01. 2012

Dobrý deň. Váš manžel po transplantácií berie lieky, ktoré majú zabezpečiť, aby organizmus nereagoval na transplantovaný orgán – iminosupresíva. Tieto lieky majú však tú vlastnosť, že znižujú obranyschopnosť aj proti virusom, bakteriam, protinádorovú imunitu a pod. Dávka však nie je taká velká, aby bol zvyšene ohrozený na zdraví, ale riziko ochorenia je vždy väčšie ako pri ostatnej, zdravej populácií. Tieo lieky sa vo väčšine prípadov berú v určitých kombináciach. Pri bežnej viroze – nekomplikovane prechladnutie, je postačujúce symptomatické liečenie – antipyretiká, lieky na kašeľ, Cvit a pod. Pri vyšších teplotách, závažnejšom priebehu, neustupujúcich príznakoch, resp. pri komplikovaných predchádzajúcich ochoreniach je dobre, aby stav skontroloval lekár. Antibiotiká sú na zvážení lekára. Podávanie antipyretík – Acylpyrin, Paralen by nemalo byť v bežnej dávke kontranidikované. Za určitých okolností však môže byť riziko ich interakcii väčšie, preto je vhodné toto prekonzultobvať pri návšteve transplantologickej amb., Tiež podávanie iných liekov – z bežných najmä sedatíva, môže ovplyvniť účinok imunosupresív. Ostatné liekiy sú len na predpis lekára, preto ich tu nezmieňujem. V strave je pri určitých imunosupresívach nevhodný grep.

Dobrý den, je u dialyzovaného, či transplantovaného člověka možné úspěšně vyléčit rakovinu?A jaké je procento výskytu této nemoci u této skupiny lidí? Děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

20. 01. 2012

Problematika je odlišná u transplantovaného a u dialyzovaného pac. U transplantovaného pac. treba brať do úvahy imunosupresívnu liečbu, ktorá má zabrániť rejekcii darovaného orgánu. Tá znižuje obranyschopnosť pac. a zvyšuje riziko objavenia sa infekčných a nádorových ochorení. Nádorové choroby sú treťou najčastejšou príčinou úmrtia u transplant.pac. (po chorobách srdca a ciev a infekčných chorobách). Prevalencia v Europe dosahuje cca 20–30% a z cca 50%sú to nádory kože. Liečba a vyliečenie závisi od včasnosti diagnostiky a daného typu nádoru. Nádorové ochorenie u dialyzovaného pac. sa v zásade nelíšia od ostatnej populácie. Je však treba podotknúť, že nádorové ochorenie môže predchádzať dialýze – nádor obličky, ktorý je príčinou odobratia obličky a následné ev.zaradenie do dialyzačného programu, nádor dolných moč.ciest, kde následne treba upraviť vývod.moč. cesty. U dialyzovaného pac. je treba upraviť dávky liekov – aj chemoterapeutik, tiež tu vyvstáva otázka rádiotherapie. Vo všeobecnosti je treba povedať, že výskyt nádorových komplikácii je v populácii pac. dialyzovaných vyšší a ešte vyšší u transplantovaných ako u bežnej populácie. Je preto treba starostlivo zvážiť otázku vhodnosti a načasovanie transplantácie a následne zvýšené sledovanie pac.Samotná liečba naráža na niektoré omedzenia (vid vyššie), ktoré úspech vyliečenia znižujú, ale pri skorom odhalení ochorenia je pravdepodobnosť vyliečenia vyššia, samozrejme v závislosti od druhu nádoru.

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať ako možno čo najrýchlejšie znížiť hladinu kreatinínu. Pravidelne cvicim 4× do týždňa a 3× do týždňa behám. Bral som creatin ako doplnok stravy. Prosím poraďte mi. Ďakujem

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

19. 01. 2012

Kreatinín je látka ktorá sa endogenne vytvára v tele, je konečným produktom metabolizmu látok, z ktorých telo získava energiu. Jeho koncentrácia v plazme závisí od pohlavia, veku a aj od velkosti svalovej hmoty. Jeho vylučovanie z tela sa deje obličkami, preto slúži ako vcelku dobrý ukazovateľ obličkých funkcií. Zvýšenie jeho koncentrácie v krvi skoro vždy súvisi so zhoršením obličkových funkcii, ak odratam prechodné zvýšenia hladiny kreatinínu po vysokých fyzických a športových výkonoch, pri hypohydratáciach a pod. Vždy ale závisi od miery zvýšenia hladiny -od dynamiky procesu. Zníženie hladiny kreatinínu (a ostatných „uremických látok“) je cielom snahy v liečbe pac. s postihnutím obličiek. Je nutné použiť všetky prostriedky – dieta, pitný režim, podávanie látok stimulujúcich činnosť obličiek, aby sa to dosiahlo. Je ale nutné rozlíšiť vyvolávajúcu príčinu. Pri chronickom ochorení obličiek treba pužiť špecifické postupy, pri prechodnom zhoršení výsledkov u inak zdravého človeka stači použiť všeobecné postupy na podporu organizmu ako takého, čo povedie aj k zlepšeniu vylučovania kreatinínu.

Dobrý den, mám polycistické ledviny a v nejbližší době bude zahájená hemodialýza. V současné době pracuji jako řidič autobusu a teď nevím, jestli i nadále jsem způsobilý pro řidičské oprávnění nebo mi může být skupina „D“ odebráná, případně celý řidičský průkaz. Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

01. 01. 2012

Dobdý deň. Polycystické ochorenie obličiek nie je dôvodom na odobratie vodičského preukazu. Rovanko ani zahájenie hemodialyzačnej liečby nie je dôvodom. Pokial nemáte iné pridružené choroby (komplikácie zákl.dg., ev. iné najmä záchvatovité ochorenia a poruchy vedomia),, ktoré by boli toho boli príčinou. Je však vhodné zvážiť ovplyvnenie pozornosti liekmi. V prípade vodičov z povolania je vhodné zvážiť intenzitu prac. vyťaženia a individuálne posúdiť tieto všetky faktory.

Ledvina u plodu: Jsem ve 20. týdnu těhotenství a na ultrazvukovém vyšetření lékař zjistil, že plod má níže položenou pravou ledvinu, a to v malé pánvi. Obě ledviny jsou vyživovány krví. Jaká je pravděpodobnost, že tato ledvina bude nefunkční nebo že se ještě vrátí na „správné“ místo? O postižení ledvin v naší rodině nic nevím. Děkuji za odpověď.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

09. 12. 2011

Vyšetrenie obličiek plodu v tehotenstve je vždy viazané na určité omedzenia: týždeň tehotenstva, rozlišovaciu schopnosť samotného prístroja, polohu plodu a pod.. Je treba si uvedomiť, že obličky sú ešte pri narodení nedovyvinuté a pri ultrazvukovom vyšetrení sa nachádza dosť variabilný obraz, ktorý sa časom a s vývinom môže normalizovať. Platí to aj pre ultrazvukový, ale aj mikroskopický nález. Pravá oblička je aj u dospelého uložená o niečo nižšie. Aby sa mohla stanoviť dg.dystopickej obličky je ešte velmi skoro. Takisto teraz nemožno nič povedať o jej budúcej funkčnosti. Je nutné aby sa gynekolog, neonatolog-pediater tomuto stavu venovali a sledovali dalšie zmeny. Vašom prvoradou „povinnosťou“ je veriť v zdravý vývin, ktorý vam aj želám. USG nálezy v tomto štádiu tehotenstva dosť často vykazujú zmeny, ktoré sa následne nemusia potvrdiť.

Dobrý večer.Chtěla bych poprosit o radu a o pomoc.Mojí babičce bude za nedlouho 80 let už asi 20 let na stařecky diabetes,celou dobu to zvládáne léky hodnoty cukru v krvy okolo 8–10.Teď při poslední návštěvě nám bylo doporučeno navštívit diabetologickou poradnu z důvodů velkého množství kreatinin v moči a špatného stavu ledvin( babička je i hodně zavodněná).Byly jsme také informování,že si bude muset píchat inzulín. Proč když nám léky na cukr zabírají.Chtěla bych proto vědět z jakého důvodu?Babička to nepřijala moc dobře a poradnu odmítá navštívit.Mám stát tvrdě za svým a prostě jí donutit tam jít je to opravdu tak nezbytné.Moc Vám děkuji za odpověď Nováková

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

24. 11. 2011

Dobry deň. Diabetes mellitus je jedno z ochorení, ktoré môže mať druhotné komplikácie na iných orgánoch – aj obličkách. Preto býva dosť štandartným vyšetrením aj nefrologické posúdenie stavu – pravdepodobne toto ste mala na mysli. Liečba diabetu závisí jednak od aktuálnych hodnôt cukru v krvi, ale aj od hodnôt tzv.glykozyl.he­moglobínu (HbA1c) – čím je jeho hodnotá v % vyššia, tým viac to poukazuje na nevyrovnanú hladinu cukru v krvi, dlhodobo. Lieky ktoré dostáva totiž funguju na tom princípe, že zvyšujú výdaj inzulínu, ktorý sa v tele vytvorí. Pokial je však vnútroná tvorba znížená, efekt liekov už je malý a potom treba zvážit arteficiálne, umelé podávanie inzulinu. Čo sa týka toho nefrolog. vyšetrenia, má za úlohu posúdiť nález v moči a krvi a posúdiť stav funkčnosti obličiek a ev. prijať nezbytné opatrenia, ktoré by mali zabrániť dalšiemu poškodzovaniu obličiek – aj určitou zmenou dietnych opatrení (prísna len diabetolog. dieta nie je ideálna v prípade zhoršenej činnosti obličiek), zmenou liekov a dalších postupov. Nefrolog. vyš. ešte neznamená, že by Vaša matka musela byť dialyzovaná, znamená snahu o to, aby sa takáto eventualita oddialila, resp jej zamedzilo. Nemusíte mať v tomto smere obavu, vyšetrenie je skôr zamerané preventívnym smerom a takíto pac. tvoria velké percento pac. v nefrolog. amb. Na druhú stranu tiež nie je vhodné pac. „nasilu nechať vyšetriť“, je vhodné aby aj on bol presvedčený o úžitku z vyšetrenia. Pokial je pravda to čo píšete, že: „má vela kreatinínu v moči“, nemalo by to znamenať zníženie funkčnosti obličiek. To býva spojené skôr s malým množstvom kreatinínu v moči, velkým podielom proteinov v moči a vysokou hodnotou kreatinínu v krvi (zjednodušene povedané).

Dobrý den,

můj strýc (50 let) už cca 3.roky chodí na dialízu, resp. má doma nějaký stroj, na který se denně připojuje. Jeho stav je asi už hodně vážný, v pátek byl urgentně převezen v bolestech sanitou do Prahy (prý se asi 4 dny nepřipojil:-(((. Chtěl bych mu darovat svou ledvinu, už asi není na co čekat. Jsem asi jeden zmála příbuzných, který může (jeho sourozenci mají všichni cukrovku, můj bratr se už narodil pouze s jednou ledvinou. Jak mám postupovat?

děkuji za radu Martin Zlín

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

19. 11. 2011

Dobrý deň. Darovanie vlastného orgánu pacientovi a zlepšenie jeho zdravia, či aj záchrana jeho života, je jeden z najkrajších darov. Aby však bol zmysluplný pre obe strany, je treba splniť niekolko kritérii. Je nevyhnutné, aby aj darca, aj príjemca boli vyšetrení – darca pre to, aby sa vedelo, že obličku môže darovať bez dalšej ujmy na svojom zdraví a že ju príjemca je schopný prijať tak, aby mu pomohla zbaviť sa potreby dialýzy. Čiže je nevyhnutné, aby sa personál dialyzačného strediska vyjadril k stavu príjemcu (vášho strýka) a aby ste vy navštívil nefrolog. amb., kde budete vyšetrený. Kedže bývate v Zlíne a strýc asi v Prahe (predpokladám), nechajte sa vyšetriť, základné vyšetrenie, v najbližšej nefrolog. amb. Celkové došetrenie a špecializované vyšetrenia budú realizované v transplantačnom stredisku. Želám Vám aby tento váš krásny dar mohol byt realizovaný na prospech Vás oboch. Prípadne dalšie dotazy rád zodpoviem.

Dobrý den, prosím o radu. Před 14 dny jsem na doporučení gynekologa podstoupila interrupci. Byla jsem v 15.tt , měla jsem velké zdravotní problémy a dle lékařů hrozilo během těhotenství úmrtí miminku i mně. Jeden z důvodů byl i vysoká proteinurie – 3g za 24 hodin, kreatinin 156. Chci se zeptat na Váš názor, zda problémy s ledvinami se tím ukončeným těhotenstvím mohly vyřešit, nebo jestli mám požádat o nějaké vyšetření, protože zatím mi funkci ledvin žádný lékař nezkontroloval. Hned druhý den po výkonu mě propustili a praktický lékař se o to moc nezajímal. Moc děkuji za Váš čas a odpověď. D. R.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

14. 08. 2011

Dobrý deň. Nález proteinúrie je vždy závažným nálezom, ktorý treba minimálne skontrolovať. Vo Vašom prípade sa mohlo jednať o nález proteinúrie vizanej na tehotnosť, ale aj o zvýraznenie proteinúrie už existujúcej. Na otázku, či sa interrupciou vyriešili problémy s ledvinami sa týmto teda nedá zodpovedať. Každopádne je ale nutné a mala by ste si o to žiadať, ak to doteraz nebolo vykonané, aby sa znovu prešetrila činnosť obličiek a nález proteinúria. Každopádne Vám želám, aby nález bol negatívny a aby sa Vám už dobudúcna podobné podobné „zážitky“ vyhli.

..a ještě v návaznosti na dotaz ohledně antikoncepce bych se chtěla zeptat, zda je možné hormonální antikoncepci účinně užívat i na dialýze. Děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

24. 06. 2011

Dobrý deň. Hormonálna antikoncepcia nie je apriori kontraindikovaná ani u pac. na dialýze, ani u pac.po transplantácii obličiek. Je však nutné zohladniť niekolko veci:

  • či ju pac.môže brať z dôvodu iných ochorení
  • či nie je kontraindikovaná pre určité stavy
  • treba zohladniť užívanie iných liekov, ktoré môžu reagovať s kontraceptivami a potom znižovať alebo zvyšovať vzájomný účinok -čo by bolo dôležité najmä pri imunosupresívach (cyklosporin apod).

Z tohto dôvodu je preto vhodné aby o danej liečbe vedel aj Váš gynekolog, aj nefrolog a v prípade jej predpisu bolo zabezpečené sledovanie vedlajších efektov lieku a vzájomných interakcii liekov.

Dobry den..manžel je od septembra 2010 dialyzova­ny..nakolko mu zlyhali obličky po nejakom zapale..kedže robil na stavbe..pravde­podobne sa nachladil..ne­vyležal horučky,nepreliečil sa..atd..a tak to asi dopadlo..no nič..už sme sa zmierili..1 dieta mame po IVF+Icsi..po umelom..kedze manzel mal zly spermiogram..ne­zistovali sme preco..a hned sme sli na to umele..ale chceli by sme babo prirodzene..len nevieme čio dialyzovany pacient može splodit dieta..a či to nezdedi po nom…a nevieme ake vitaminy može uživat..može uživat napr liek PERMEN?po sex. stranke je všetko v pohode..všetko funguje ako ma..manžel ma 26 rokov..

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

08. 05. 2011

Dobrý deň. Zaradenie pac. do dialyzačného programu je na základe zistenia faktu zlyhania obličiek. Zlý spermiogram nie je sprevádzajúcim príznakom tohto stavu. Pac. so špatnou funkciou obličiek môže byť otcom (aj matkou), dokonca ja dlalyzovaný. V tomto smere by bolo vhodné vedieť záver andrologického vyšetrenia. Pokial Váš manžel neberie lieky, ktoré by mohli mať potencialne zlý vplyv na genetiku (cytostatika a pod.), o čom by mal byť informovaný Vašim lekárom, z nefrologického hľadiska by tu nemala byť prekážka. Čo sa týka podporného prípravku Permen: môže ho užívať, pokiaľ mu nespôsobuje obehové a tlakové komplikácie – poklesy tlaku krvi, slabosti a pod. Želám Vám aby sa Vám vaše snaženie podarilo, aby sa naplnilo. Pokiaľ vám prvá snaha nevyjde, nevešajte hlavu, ste mladí, želám aby vám deti prišli a aby „prišla aj oblička“.

Dobrý den,jsem ročník 1960 ,narodila jsem se jako osmiměsíční,matka v těhotenství prodělala zánět močového měchýře.Prakticky od narození jsem při každém vyštření moči v ní měla bílkovinu,ale obtíže žádné ,byla jsem v 6 letech na vyšetření v nemocnici,bez výsledku.Když jsem diostala 1.menstruaci,již jsem nikdy bílkovinu v moči neměla.V každém těhotenství ,opět bílkovina v moči-já absolutně bez problémů,žádné otoky,nic.Po šestinedělí a nastoupení pravidelné menstruace,opět jsem zase už bílkoviny v moči nikdy němela.Nyní je mi 51.menstruaci nemám a mám opět bílkoviny v moči,jsem po přeléčení antibiotiky na močové cest,byla jsem na sonu-vše OK.pANÍ DOKTORKA MI NYNÍ DALA nitrofurantoin-ratiopharm a po týdnu chce dělat znovu odběr moči a udělat celý krevní obraz..Já se opět cítím dobře,nic mě nebolí,žádné otoky,jaky by se vrátila situace z dětství,co mi poradíte?Děkuji za váš čas,to víte,že mě to trochu nervuje,přece jen ,tam ta bílkovina správně být nemá,

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

29. 04. 2011

Nález bielkoviny v moči môže byť dočasný, vplyvom iných faktorov (zápal, námaha), alebo chronický, pri obličkovom (ledvinovom) ochorení. Ak bol u Vás nález opakovane už v min., je nevyhnutné vyšetriť obličkové funkcie, kvantifikovať množstvo a druh bielkoviny v moči, stanoviť zápalové markery. Pokial ste bola preliečená antibiotikom (resp. obdobným liekom), je tam predpoklad nálezu bielkoviny v moči pri zápale. Je nutné daný zápal. preliečiť a následne urobiť dané vyšetrenia. Prakticky lekár môže urobiť vyšetrenie moču, aj kultivačné a bežné vyšetrenie krvi. Pri opakovaní nálezu bielkoviny v moči je však vhodné dôsledné nefrolog. vyšetrenie. Nález môže byť banálny, ale takisto to môžu byť prvé príznaky ochorenia obličiek, resp. celkového systémového ochorenia, ktoré je nutné vylúčiť.

Dobrý den, ráda bych se dozvěděla jak lze snížit hladinu kreatininu jinak nežli chemickými léky. Jsou nějaké dostupné bylinné čaje? Pomůže i dieta? Babička je diabetička. Návštěvy u lékařů pravidelné. Ráda bych pomohla neinvazivní cestou. Děkuji Čiháková – Pohoří

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

15. 04. 2011

Kreatinín je látka, ktorá sa v tele prirodzenou cestou vytvára a vylučuje sa skoro zo 100% len obličkami (ledvinami). Zvýšenie jeho koncentrácie v organizme je teda znakom zníženého vylučovania. Je veľa látok, ktoré takto môžme stanovovať, kreatinín je z nich v praxi najčastejšie používaný. Cielom liečby nie je znížiť kreatinín, ale zlepšiť funkciu obličiek. V počiatočných štádiach obličkového ochorenia so zníženou funkciou sa používa kombinácia dietnych opatrení, pitného režimu a liekov podporujúcich metabolizmus obličiek. Dieta spočíva v znížení množstva proteinov v strave, s prihliadnutím na resp. iné choroby a neznížení kalorickej dávky. Pitný režim je závisly od hydratácie organizmu, diurezy a zahrňa aj pitie bylinných čajov, vody. Lieky obsahujúce „upravené proteiny“ sa podávajú za účelom optimalizácie tohto procesu. Základom je samozrejme aj liečba základných ochorení – vo Vašom prípade diabetu. Nakolko sa jedná o zásadny postup pri stanovení liečby, je nutné detailne poznať zdravotný stav pac., jeho lab. výsledky, výsledky iných vyšetrení a na ich základe stanoviť dietny režim, pitný režim a lieky. Toto je možné len pri osobnom vyšetrení pac., ktoré je určite nutné u Vášho rajonneho nefrologa.

Dobry den v 5 letech mne objevili bilkovinu v moci.Delaly se tenkrat takove zatezove testy,vymocit a pak 1/2 hodiny klecet s prohnutymi zady.Psal se rok 1961 a nakonec to oznacili jako ortostatickou protenurii,kterou jsem mela az do svych 22 let,kdy jsem otehotnela a zacla pribirat na vaze.Jsem zdravotni sestra nyni v CID pro potize s pateri.V 50ti jsem behem 14dnu pribrala 25kg,otekly mne DK a zacal kolotoc vysetrovani.Dg:lym­foedem,vysoky TK.arytmie srdce,hypofunkce stitne zlazy,nasledne ucpani zil na DK.Takze jsem na Warfarinu.Pred 3 mesici se objevila hypertenzni krize,pridany dalsi leky.Pristi tyden jdu na sono renalnich cev.Co me asi ceka?Byly ledviny behem tech 17ti let co jsem mela bilkovinu v moci poskozeny?Jednou jeste jako zakynka jsem si delala rozbor moci ve zkumavce a po 2 kapkach kyseliny sulfosalycylove se z moci stal vylozene „tvaroh“… Predem dekuji za odpoved.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

13. 04. 2011

Pred x rokmi ste mala stanovenú dg.ortostatickej proteinúrie. Dg.mohla zodpovedať stavu, ale mohlo sa jednať aj o prvé prejavy chronickeho ochorenia bličiek (ledvin). Stav sa mohol aj postupne vyvíjať, aj mohlo dojsť k vzniku iného ochorenia.Dnes sa to už neda zodpovedať, biopsia obličiek by mohla zodpovedať len na otázku, aký je nález teraz. Pokial však máte hypertenziu, jednou z možnosti je aj stenoza (zuženie) renálnych arterii, ktoré by mohlo byť aj príčinou poškodenia obličiek. Sono na túto otázku môže zodpovedať, je však možné, že bude treba následne urobiť RTG, resp. radioizotopové vyšetrenie na jednoznačné posúdenie stavu. V prípade nálezu zúženia by bola nutná intervencia chirurgická, resp.na odd. invaziv.rádiologie. Aj pri negat. náleze je však nutné sledovanie a doriešenie nálezu bielkoviny v moči – rajonnym nefrologom.

Dobrý den, je možné, aby se pacientovi s chronickým selháním ledvin, který již začal chodit na hemodialýzu, zlepšila funkce ledvin natolik, že by se mohly dialýzy alespoň dočasně zrušit? Předem děkuji.

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

11. 03. 2011

Zaradenie do dialyzačného programu sa deje na základe klinického stavu a biochemických parametrov krvi. Je rozdiel, či je to zaradenie akútne, alebo pri dlhodobom ochorení a postupnom zhoršovaní zdrav.stavu. Pri akútnom zhoršení je relatívne väčšia šanca na obnovenie obličkových funkcii po prechodnom oddialyzoavní pac. Pri chronickom zaradení je šanca menšia, ale nie vylúčená. Všetko závisi od dynamiky procesu, od dôvodu zaradenia do dialýzy a od času od prvej dialýzy. Čím je táto doba dlhšia, tým je nádej na dočasné vyradenie menšia.

Dobrý den, jak často bez negativního vlivu na zdraví je možno provádět izotopové vyšetření ledvin ?

MUDr. Stanislav Vojt

MUDr. Stanislav Vojt

28. 01. 2011

Vyšetrenie činnosti obličiek (ledvin) je vyšetrenie, ktoré je nutné starostlivo zvážiť, či už prvé vyšetrenie, alebo následnú kontrolu. Závisi od očakávanej odpovede, ktorú nám má toto vyšetrenie poskytnúť. Vo všeobecnosti platí, že podaná dávka je v prípade vyšetrenia obličiek malá, ale sumáciou dalších faktorov (velmi omedzená obličková činnosť, predchádzajúce vyšetrenie izotopom, ale aj iné radiačne vyšetrenie a iné ) predstavujú vždy určité riziko, ktoré je treba minimalizovať a opakovanie vyšetrenia a expozíciu pac. starostlivo zvážiť. Velmi závisi aj od použitého radionuklidu, ktorý sa dáva –I- hippuran,Tc- DMSA, DTPA. Zjednodušene sa dá povedať, že pri vyšetrení obyčajnej renografie je aplikačná aktivita 1MBq, kdežto pri špecifickejších vyšetreniach s použitím Tc je aktivita 200–350MBq, preto aj na Vašu otázku o intervale medzi vyšetreniami nemôžem jednoznačne odpovedať. Existuje aj legislatívne opatrenie (zákon) na zabezpečenie minimalizácie následkov pre pac. a personál. Z praktického hľadiska je vhodné, až nutné, aby opakovanie vyšetrení indikoval jeden lekár, ktorý vie o predchádzajúcich vyšetreniach a o intervale od posledného vyšetrenia a toto vyšetrenie bolo realizované až po vyčerpaní iných, menej zaťažujúcich vyšetrení. Všetko ale samozrejme závisí od diagnozy, ktorú chceme týmto vyšetrením potvrdiť, alebo vyvrátiť.