Bezpečnější užívání léků proti bolesti

Mnoho analgetik (léků proti bolesti) je volně prodejných, jiné jsou k dispozici pouze na lékařský předpis. Obecně platí, že užívání volně prodejných analgetik je poměrně bezpečné, pokud se řídíte instrukcemi v příbalovém letáku nebo nemáte např. nemocné ledviny. I přes to, že jsou tyto léky volně prodejné, mohou příliš vysoké dávky nebo jejich dlouhodobé užívání vést až k poškození ledvin. Nebezpečí hrozí především u těch léků, které obsahují v jedné tabletě směs účinných látek sloužících k potlačení bolesti, např. kyselinu acetylsalicylovou, paracetamol a kofein.

Co je dobré vědět o kyselině acetylsalicylové?

U pravidelného užívání kyseliny acetylsalicylové (známé jako aspirin, anopyrin nebo acylpyrin) v malých dávkách, které je doporučováno jako prevence infarktů, nebylo prokázáno zvýšené riziko onemocnění ledvin. Pokud dodržujete instrukce v návodu, neexistuje žádný důkaz, že by pravidelné užívání aspirinu zvyšovalo riziko onemocnění ledvin u lidí s normální funkcí ledvin. Avšak dávky, které jsou příliš velké (obvykle více než šest nebo osm tablet denně), by mohly dočasně omezit funkci ledvin. Kyselina acetylsalicylová může také kvůli svému protisrážlivému účinku zvýšit sklon ke krvácení. Lidé se sníženou funkcí ledvin nebo jinými zdravotními problémy, jako je onemocnění jater nebo těžké srdeční selhání, by neměli užívat kyselinu acetylsalicylovou bez porady se svým lékařem.

Co je dobré vědět o paracetamolu?

Při onemocnění ledvin je možné užívat paracetamol pouze po poradě s lékařem. Paracetamol zůstává lékem volby pro příležitostné užití u pacientů s onemocněním ledvin, z důvodů krvácivých komplikací, které může způsobit aspirin. Avšak pacienti s onemocněním ledvin, kteří potřebují paracetamol více než jednou za čas, by tak měli činit pouze pod dohledem svého lékaře. Jestliže užíváte tyto léky, je důležité pít hodně tekutin.

Co je dobré vědět o nesteroidních protizánětlivých lécích?

Nesteroidní protizánětlivé léky (též nesteroidní antiflogistika či nesteroidní antirevmatika, zkratka NSA) jsou specifickou skupinou léků proti bolesti, tlumí nejen bolest, ale také zánět. Některé NSA jsou volně prodejné, např. ibuprofen, naproxen nebo diklofenak.
NSA jsou bezpečné při příležitostném použití, pokud je postupováno podle příbalového letáku. Je důležité neužívat jich příliš mnoho nebo příliš dlouho. Potřebujete-li pravidelně léky proti bolesti, měli byste se nejdříve obrátit na svého lékaře.

Když něco bolí

Nemusíte zbytečně trpět bolestí. Pokud máte nemocné ledviny, poraďte se ohledně volby vhodného analgetika se svým lékařem. Pokud máte ledviny v pořádku a potřebujete lék proti bolesti, dodržujte následující jednoduché kroky k bezpečnějšímu užívání analgetik:

  • Nepoužívejte volně prodejné léky proti bolesti déle, než vám doporučí lékař nebo je napsáno v příbalovém letáku.
  • Vyvarujte se dlouhodobého používání analgetik, zejména těch, které obsahují směs účinných látek proti bolesti (např. aspirin, paracetamol a kofein v jedné tabletě).
  • Pokud užíváte analgetika, zvyšte denní příjem tekutin.
  • Nesteroidní protizánětlivé léky užívejte pouze pod dohledem lékaře, pokud trpíte srdeční onemocněním, vysokým krevním tlakem, onemocněním ledvin nebo jater nebo pokud užíváte močopudné léky.
  • Informujte svého lékaře o všech lécích, které užíváte, a to i volně prodejných.
  • Než užijete jakákoliv volně prodejná analgetika, přečtěte si nejprve pozorně příbalový leták.
  • Nekombinujte různá analgetika, jejich účinky se mohou navzájem ovlivňovat.

Zdroje:
"kidney.org":http://www.kidney.org/email_templates/KidneyCare/winter09/SaferMedicine…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme