Bílkoviny ze syrovátky příznivě ovlivňují diabetes
Větší snídaně, jejíž součástí jsou také syrovátkové bílkoviny, by měla dospělým s diabetem 2. typu pomoci zhubnout a lépe zvládat jejich nemoc. V izraelské studii 48 diabetiků trpících nadváhou a obezitou konzumovalo po dobu 23 měsíců každý den stejné množství kalorií: velkou snídani (asi 2800 kJ), střední oběd (asi 2400 kJ) a malou večeři (1160 kJ). Pacienti byli rozděleni do 3 skupin podle typu snídaně: první zahrnovala syrovátkové bílkoviny ve formě proteinového nápoje, druhá jiný typ bílkovin (vejce, sóju nebo tuňáka), třetí typ snídaně obsahoval vysoký podíl sacharidů. Bílkovinné snídaně obsahovaly 49 gramů bílkovin, sacharidová pouze 17 gramů. Diabetici snídající syrovátkové bílkoviny měli po 12 týdnech léčby nejvyšší úbytek váhy. Měli také po celý den nejvyšší pocit nasycení, nižší hladinu glykémie po jídle a vykazovali také nevýraznější snížení glykovaného hemoglobinu. duben 2016 Zdroje: http://www.renalandurologynews.com/diabetes/whey-protein-weight-loss-sa… http://endocrinenews.endocrine.org/3697-2/