Bylinná léčba u pacientů s onemocněním ledvin

Bylinné preparáty jsou stále populárnějším alternativním způsobem léčby různých nemocí, včetně nachlazení, nevolnosti, zácpy nebo nespavosti. Ačkoliv účinek některých léčivých bylin se ukazuje jako velmi slibný, stále chybí dlouhodobé studie týkající se jejich celkového dopadu na zdraví člověka. To je problém i pro pacienty s onemocněním ledvin, protože není jisté, jak zhoršená funkce ledvin a léčba mohou ovlivnit účinnost a bezpečnost těchto preparátů. Před užíváním bylinek nebo bylinných produktů je vhodné se nejprve poradit se svým ošetřujícím lékařem.

Bylinky ano, ale opatrně

Léčivé byliny používejte k léčbě s maximální opatrností. Zjistěte si vždy co nejvíce informací o jejich bezpečnosti a možných interakcích s jinými léky. Zde jsou některá fakta, která vám mohou pomoci:

  • Aloe – používá se jako projímadlo při akutní zácpě, není však určena pro dlouhodobé užívání. Hovoří se o jejích účincích na imunitní systém. Gel z aloe se užívá externě při hojení popálenin a ran. Může však také způsobit křeče nebo průjem, po dlouhodobějším užívání nerovnováhu elektrolytů a změnu absorpce některých léků. Není vhodná pro těhotné nebo při poruchách zažívacího traktu.
  • Echinacea – může pomoci při léčbě horních cest dýchacích a chřipce. Optimální je začít ji užívat již při prvních příznacích nachlazení ke snížení intenzity a trvání symptomů. Lokálně může poskytnout antioxidační ochranu. Neužívejte echinaceu, pokud jste po transplantaci orgánu. Neužívejte ji dlouhodobě. Může způsobit alergické reakce. Účinky kapslí a čajů jsou sporné.
  • Ephedra – obsahuje účinnou látku efedrin, může být použita jako dekongestant (k dekongesci sliznic, pomáhá uvolnit nosní sliznici a usnadňuje dýchání) a stimulant centrálního nervového systému. Nedoporučuje se pacientům po transplantaci nebo na dialýze. Může zvýšit krevní tlak, srdeční frekvenci, bušení srdce a riziko cévní mozkové příhody. Kofein zintenzivňuje její efekt. Neměla být užívána pacienty s onemocněním srdce, vysokým krevním tlakem, onemocněním štítné žlázy nebo diabetem.
  • Ginkgo biloba – významný antioxidant, zvyšuje průtok krve do mozku a končetin a užívá se pro zlepšení koncentrace, paměti, proti závratím, depresi či bolestem hlavy. Mezi nežádoucí účinky patří paradoxně též bolesti hlavy, potíže trávicího traktu a závratě. Užívání není doporučeno pacientům s poruchami srážlivosti krve. Předávkování může způsobit podrážděnost, neklid, průjem a zvracení. Semena rostliny jsou jedovatá. Nepoužívejte zároveň s léky na snížení srážlivosti krve.
  • Česnek – má pozitivní vliv na hladiny lipidů a snižuje krevní tlak u lidí s mírnou hypertenzí. Může zvýšit krvácení nebo prodloužit dobu srážení krve. Mezi nežádoucí účinky patří trávicí potíže, možný zápach nebo alergické reakce. Nepoužívejte současně s léky na krevní tlak nebo léky na snížení srážlivosti krve.
  • Ženšen – používá se pro své povzbuzující nebo uvolňující účinky. Reguluje hladinu cukru v krvi u diabetiků 2. typu. Může pomoci při léčbě anémie, deprese, povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje imunitu. Nepoužívejte po transplantaci. Mezi nežádoucí účinky patří bolesti hlavy, nespavost, úzkost, kožní vyrážka a ranní průjem. Omezte současný příjem kofeinu. Diabetici by měli sledovat možnou hypoglykémii. Závažné nežádoucí účinky jsou vzácné.

    Zdroj: "aakp.org":http://www.aakp.org/aakp-library/herbal-therapies/

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme