Chronické onemocnění ledvin zvyšuje riziko úmrtí na nemoci srdce

Pacienti s chronickým onemocněním ledvin jsou vystaveni desetkrát až dvacetkrát vyššímu riziku úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Vice než 43 % ze všech úmrtí u pacientů v konečném stadiu ledvinného onemocněni je způsobeno kardiovaskulární příčinou. Riziko úmrtí na srdečně-cévní příhodu je však vysoké ve všech stadiích chronického onemocnění ledvin.

Jak spolu souvisí nemoci ledvin a srdce?

Chronická renální nedostatečnost i srdečně-cévních onemocnění mají společné tradiční rizikové faktory, ke kterým patří především hypertenze, diabetes mellitus a dyslipidémie (porucha metabolismu tuků). Kromě toho se na riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění zřejmě podílejí i faktory, které jsou specifické pro chronické selhání ledvin, tedy renální anémie (nedostatek červených krvinek způsobený deficitem erytropoetinu, hormonu produkovaného ledvinami) a porucha metabolizmu fosfátů a vápníku.

Je známo, že i mírný pokles ledvinných funkcí je spojen s významným vzestupem kardiovaskulárního rizika.

Řešení

Pacienti s chronickým ledvinným onemocněním mírného a středního stupně by měli být pokládáni za pacienty s vysokým kardiovaskulárním rizikem a léčeni s cílem dosáhnout např. nižších cílových hodnot krevního tlaku, eventuálně i nižších cílových hodnot hladiny cholesterolu v krvi.

Současná existence srdečního selháni a renální nedostatečnosti má velmi špatnou prognózu. Toto spojení bývá označováno jako kardiorenální syndrom. Peče o nemocné se současnou srdeční a renalní nedostatečností vyžaduje multidisciplinární přístup založeny na spolupráci nefrologa a kardiologa. První výsledky ukazuji, že aplikace posledních vědeckých poznatků s použitím moderních léků na srdeční selhání zlepší v krátkém časovém období kardiovaskulární funkce pacienta, aniž by došlo k významnému zhoršení ledvinných funkcí.

Zdroje:
http://www.ordinace.cz
http://www.zdn.cz
http://www.solen.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme