Peritoneální dialýza

Chtějí peritoneální dialýzu, ale začnou s hemodialýzou

Podle amerických vědců zahajuje mnoho pacientů svoji dialyzační léčbu hemodialýzou, přestože se zpočátku rozhodli pro dialýzu peritoneální. Z 217 pacientů, kteří byli poučeni o způsobech dialyzační léčby, se ještě v době edukace rozhodlo začít s peritoneální dialýzou 124 pacientů, 41 si vybralo hemodialýzu a 52 nebylo rozhodnuto. Ze 124 pacientů, kteří se rozhodli pro peritoneální dialýzu, jich na tento způsob léčby nakonec přistoupilo pouhých 59 a zbylých 65 se rozhodlo zahájit hemodialýzu.

Po 91 dnech terapie se 60 pacientů léčilo peritoneální dialýzou a 55 hemodialýzou. Zbylí pacienti buď zemřeli, podstoupili transplantaci ledviny, nebo ještě nedosáhli 91 dní dialyzační léčby. Zahájení léčby hemodialýzou bylo nejčastější u pacientů, u nichž k selhání došlo z jiných příčin, než je glomerulární poškození, u nemocných starší ch 75 let a nezaměstnaných.

Tato zjištění pomáhají definovat pacienty, které je potřeba pečlivě sledovat a umožnit jim začít s peritoneální dialýzou, pokud pro ně stále tato možnost volby platí.

březen 2012, zdroj: "renalandurologynews.com":http://www.renalandurologynews.com/many-patients-initially-choose-pd-bu…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme