Chronické selhání ledvin

Cvičením ke zlepšení příznaků u chronického onemocnění ledvin

Pouze 12 týdnů aerobního a silového cvičení dokáže zmírnit příznaky a únavu u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Taková zjištění přináší studie provedená vědci z britské Leicesterské univerzity v roce 2018.

Pacienti cvičili 36 týdnů třikrát týdně

Vědci náhodně rozdělili 36 pacientů s chronickým onemocněním ledvin, doposud neléčených dialýzou, do dvou skupin. První skupina absolvovala aerobní cvičení, např. pěší turistiku nebo cyklistiku. Druhá skupina se kromě aerobních aktivit věnovala také silovému cvičení. Fyzickou aktivitu pacienti prováděli třikrát týdně po celou dobu trvání studie. Se zvyšováním zdatnosti pacientů se úměrně zvyšovala i obtížnost cvičení. Pohyb zredukoval počet příznaků a mnohé zmírnil. 

Příznaky spojené s chronickým onemocněním ledvin byly hodnoceny pomocí speciálního dotazníku. Pacienti udávali na stupnici od 0 až 5, jak často a jak velký dopad mají na jejich život různé příznaky spojené s chronickým onemocněním ledvin. V obou skupinách se na konci studie snížil celkový počet příznaků o 17 %, přičemž značně se zlepšil zejména pocit únavy, který poklesl o 10 až 16 %. Aerobní cvičení zmírnilo také příznaky dušnosti o 40 % a svědění o 35 % a dále také např. poruchy spánku, impotenci nebo syndrom neklidných nohou. Přidání posilovacího cvičení mělo za následek nárůst svalové síly o 41 % a rovněž snížení pocitu slabosti, méně časté svalové křeče a epizody svalové tuhosti. Pro maximální výsledek je dobré kombinovat aerobní aktivity s posilováním.

Benefity pohybu

Je známo, že cvičení obecně zlepšuje tělesnou zdatnost a sílu. Má i další zdravotní přínosy, zejména vliv na snížení vysokého krevního tlaku, hladin cholesterolu a kontrolu diabetu. Nová studie však prokázala, že cvičení příznivě ovlivňuje i specifické příznaky pacientů s chronickým onemocněním ledvin, jako je např. únava nebo svědění. Pro maximalizaci zdravotních přínosů by pacienti měli absolvovat jak aerobní, tak posilovací cvičení.

Zdroj: 
https://www.medicalxpress.com
https://www.academic.oup.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme