Dárci orgánů by měli mít nárok na bolestné

Z návrhu novely transplantačního zákona, kterou připravilo ministerstvo zdravotnictví, vyplývá, že dárci orgánů v České republice by nově měli mít nárok na bolestné až do výše průměrné mzdy. Nyní dárcům platí zdravotní pojišťovny jen vyšetření před odběrem a část nákladů na dopravu. Pokud lidé kvůli odběru orgánů užívají léky, musí si sami hradit poplatek za recept a doplatky. Novelu projedná vláda, v platnost by změny mohly vejít v srpnu 2013.

Náhrady by vyplácelo ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím transplantačního střediska. Zároveň by měly zdravotní pojišťovny proplácet také vyšetření a kontroly před odběrem a celoživotní sledování funkce zbylého orgánu dárce.

Nárok na peníze dává novela také příbuzným dárce, kterému budou orgány pro transplantaci odebrány posmrtně. Pozůstalí by nově mohli získat příspěvek 5000 korun na uspořádání pohřbu, v současnosti nedostávají ve stejné situaci nic.

leden 2012

Zdroj: "zdn.cz":http://www.zdn.cz/clanek/sestra/ln-darci-organu-v-cr-by-meli-mit-nove-n…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme