Derivát omega-3 mastných kyselin by mohl léčit cukrovku

Derivát omega-3 mastných kyselin – protektin DX, vyvolává tvorbu a uvolňování interleukinu 6 (IL-6) ve svalových buňkách, a to způsobem, který je podobný odpovědi organizmu, ke které dochází v průběhu tělesného cvičení. Následně díky své přítomnosti v krevním řečišti může IL-6 řídit signály vedoucí do jater, které sníží produkci glukózy. 

Předchozí výzkumy ukázaly, že další protektin, tzv. protektin D1, je zodpovědný za příznivé účinky omega-3 mastných kyselin na snížení inzulínové rezistence způsobené stravou s vysokým obsahem nasycených tuků. V nedávné studii vědci léčili protektinem DX jak obézní diabetické potkany, tak myši, jimž chyběl gen kódující IL-6. Zjistili, že léčba výrazně zlepšila citlivost na inzulin u obézních diabetických potkanů, zatímco u myší, které postrádaly gen kódující IL-6, byla neúčinná. 

Výsledky těchto studií ukazují jednu z nových potenciálních cest v léčbě diabetu s využitím některé skupiny cytokinů běžně zapojených do imunitních odpovědí. 

červenec 2014 

Zdroj: http://jama.jamanetwork.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme