Detoxikační kúry jsou bezcenné a potenciálně nebezpečné

S návody na očistné neboli detoxikační kúry se v poslední době roztrhl pytel. Jejich autoři vychází ze základní myšlenky, že v důsledku současného životního stylu dochází k akumulaci „toxinů“ v těle a každý by se měl v pravidelných intervalech těchto látek zbavit. Většinou není zmíněno, o jaké konkrétní toxiny se jedná. A co je nejpodstatnější, vlastně ani neexistují žádné vědecké důkazy, které by potvrzovaly oprávněnost takových teorií. Je možné říci, že výraz „detox“ si přisvojil zejména chytrý marketing bezcenných přípravků a jejich domnělých léčebných účinků.

Opravdu jsme plní toxinů?

Toxickým účinkům některých látek jsme skutečně často vystaveni. Některé látky jsou toxické již v malých dávkách, zatímco u jiných by k vyvolání zdravotních problémů bylo nutné velmi vysoké množství. Dokonce i voda může být toxická, pokud by byla konzumována ve velké dávce v krátkém časovém úseku (10 litrů nebo více za den či méně může u některých jedinců způsobit zdravotní komplikace).

Jednou ze základních funkcí našich jater je metabolizovat a odstranit z těla cizorodé látky, které mohou být potenciálně toxické. Odstranění probíhá kromě jater také v ledvinách, které některé látky vylučují do moči. Zdravá játra a ledviny tedy většině z nás poskytují dostatečný přirozený „detox“.

Od klystýru až po bylinky

Některé detoxikační procedury zahrnují klystýry či perorální projímadla s tvrzením, že toxiny se hromadí až v tlustém střevě. Opomíjejí však skutečnost, že hlavní funkcí tlustého střeva je právě odstraňování odpadních látek z organismu. Navíc podobné přístupy ničí přirozenou mikrobiotu ve střevě, což s sebou nese následné potenciální zdravotní komplikace.

Dalším populárním typem očistných režimů je pití velkého množství vody, v některých případech až 60 litrů. To je mnohem větší množství, než je pro organismus bezpečné, a více než dostatečné množství pro vyvolání hyponatremie, což je nebezpečně nízká hladina sodíku v krvi. Naše tělo má komplikovaný mechanismus pro udržení elektrolytů, vody a dalších látek v krvi ve správném množství. Při tak mohutném příjmu tekutin tělo reaguje zvýšenou tvorbou moči a vyplavováním sodíku z těla. Výsledkem bude hyponatremie – extrémně nebezpečný stav, který může způsobit závažné zdravotní komplikace.

Některé detoxikační režimy bývají založeny na bylinných přípravcích. Tyto směsi mohou obsahovat léčivé rostliny v nevhodných kombinacích, nebo látky v těchto rostlinách mohou interagovat s léčivy, které pacienti užívají, a tak ohrozit jejich léčbu. Navíc látky v rostlinném materiálu jsou závislé na místě původu a sezóně sběru, což může způsobit proměnlivé množství účinných látek a tak komplikace v dosažení optimální dávky.

Kritický přístup je namístě

K nabídkám detoxikačních kúr tedy vždy přistupujte s maximální obezřetností. Je důležité si uvědomit, že kromě medicínského světa, který je založen na vědě a důkazech a usiluje o porozumění mechanismům fungování těla, existuje i další svět, který není postaven na logice a důkazech, ale soustředí se spíše na atraktivní a zjednodušující teorie. Do této kategorie spadá i většina tzv. detoxikačních režimů, které nejsou založeny na našem porozumění biologii nebo medicíně, často jsou naprosto zbytečné a mohou být i zdraví nebezpečné.

Zdroj: https://sciencebasedmedicine.org/detox-scams-are-worthless-and-potentia…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme