Diabetici by si měli zacvičit až po večeři

Je známou skutečností, že diabetes 2. typu zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako je mozková mrtvice nebo srdeční infarkt. Pohybová aktivita je diabetikům všeobecně doporučována jako jedno z preventivních opatření, které je chrání před nemocemi srdce a cév. Vědci z Univerzity v Missouri se rozhodli prozkoumat, zda je v tomto smyslu efektivnější cvičit před večeří, nebo až po ní. Zjistili, že pro jedince s diabetem 2. typu je pro snížení rizika kardiovaskulárních chorob přínosnější cvičení až po jídle.

Cvičení po večeří je efektivnější

Výzkumu se zúčastnila skupina 13 obézních osob s diabetem 2. typu. Pacienti prováděli posilovací cvičení buď před večeří, nebo až 45 minut po jídle. Cvičení prováděné před večeří mělo za následek snížení glykémie oproti hodnotám naměřeným ve dnech, kdy pacienti necvičili. Avšak u diabetiků, kteří vykonávali pohybovou aktivitu až po večeři, došlo jak ke snížení hladiny glukózy, tak hladiny triacylglycerolů (tuků).

Pravidelným cvičením k lepším výsledkům

Výzkumníci však také zjistili, že zlepšení glykémie a tuků bylo krátkodobé a že jejich pokles nepřetrval do dalšího dne. Podle autorů studie by proto pro udržení nižší hladiny glukózy a tuků v krvi, a tedy snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, bylo nejefektivnější, kdyby obézní diabetici cvičili každý den a až po večeři.

Jelikož studie proběhla na malém vzorku, není možné její výsledky zobecňovat. Její autoři však do budoucna plánují další výzkum, který by srovnal přínosy cvičení v dopoledních hodinách a fyzické aktivity po večeři a prozkoumal to, jak hladiny hormonů mohou ovlivnit výsledky cvičení.

Zdroje:
http://www.sciguru.org/newsitem/18456/individuals-type-2-diabetes-shoul…
http://jap.physiology.org/content/early/2014/12/23/japplphysiol.00917.2…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme