Diabetické onemocnění ledvin

Diabetické onemocnění ledvin (ang. Diabetic Kidney Disease neboli DKD) je syndrom vznikající v důsledku poškození ledvinné tkáně a funkce ledvin u nemocných s diabetem 1. i 2. typu. Trvale zvýšená hladina glukózy v krvi postupně ničí filtrační schopnost ledvin a v konečném důsledku může mít až život ohrožující následky.

Diabetici a ledvinná nedostatečnost

Diabetické onemocnění ledvin vzniká v důsledku diabetické metabolické poruchy a určité genetické predispozice. Projevuje se především trvalou proteinurií (ztráty bílkovin močí), hypertenzí a postupující poruchou funkce ledvin. Ve svém průběhu je téměř vždy doprovázena diabetickou retinopatií (poškození oční sítnice), neuropatií (poškození funkce a struktury periferních nervů) a sklonem k ateroskleróze.

Nemoci ledvin způsobené diabetem

Diabetik může být postižen intersticiální nefritidou (chronický zánět ledvin), nejčastěji po opakovaných infekcích, nebo hypertenzní nefropatií (onemocnění ledvin z důvodu vysokého krevního tlaku). Typickou komplikací diabetu je diabetická nefropatie vznikající poškozením drobných cév sloužících k filtrování krve v ledvinách v důsledku dlouhodobě zvýšené hladiny krevního cukru.

Diabetická nefropatie

Odhaduje se, že diabetickou nefropatií trpí až 40 % diabetiků a je v současné době hlavní příčinou chronického selhání ledvin. Charakteristické jsou postupně se zvyšující ztráty albuminu (jedné z krevních bílkovin) močí, tzv. mikroalbuminurie. Ta představuje vylučování malého, avšak už patologického množství albuminu močí. Tento proces trvá mnoho let a objevuje se ještě dlouho před tím, než můžeme laboratorně zjistit nedostatečnost funkce ledvin. Proto je nutné u diabetiků přítomnost albuminu v moči pravidelně sledovat. U třetiny diabetiků mikroalbuminurie postupně vyvíjí až v proteinurii, která je spojena s vysokým rizikem selhání ledvinné funkce. Nejdůležitějšími faktory, které podporují postupné zhoršování nefropatie, jsou špatná kompenzace glykémie a krevního tlaku a počáteční stupeň mikroalbuminurie.

Zdroje:
"zdn.cz":http://www.zdn.cz
"nadaceledviny.cz":http://www.nadaceledviny.cz
"nefrologie.eu":http://www.nefrologie.eu

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme