Dialýza jako experimentální léčba COVID-19

Kanadští vědci se v rámci svého nového výzkumu pokusí léčit pacienty s COVID-19 pomocí modifikovaného dialyzačního zařízení. Přístroj umožňuje odvádět krev z těla a zároveň upravuje bílé krvinky a vrací je do krevního oběhu, aby bojovaly proti zánětu. Metoda se testuje u kriticky nemocných pacientů.

Upravená dialýza umožní připravit bílé krvinky k boji proti viru
=================================================================

Důkazy nasvědčují tomu, že COVID-19 u nejvážněji postižených pacientů způsobuje zvýšenou imunitní odpověď, tzv. cytokinovou bouři. Možnosti léčby k řešení tohoto hyperzánětlivého stavu jsou v současné době omezené.
Novým výzkumným léčebným přístupem je použití modifikované verze standardního dialyzačního přístroje. Tzv. mimotělní zařízení modifikující leukocyty odvádí z těla krev mnohem pomaleji než standardní dialýza. Pomocí procesu biochemických metod dokáže transformovat bílé krvinky spojené se zánětem a poté je uvolní zpět do krevního oběhu. Vědci předpokládají, že tyto „přeprogramované“ buňky by mohly být schopny v postižených orgánech, jako jsou plíce, spíše účinně bojovat se zánětem, a ne ho podporovat.

Hlavním cílem výzkumu je zlepšit přežití
=========================================

Chystaná klinická studie bude zahrnovat až 40 kriticky nemocných pacientů s COVID-19. Účastníci výzkumu budou náhodně rozděleni na dvě skupiny, jedna bude podstupovat standardní podpůrnou péči a druhá standardní podpůrnou péči v kombinaci s touto novou léčbou. Výzkumný tým porovná výsledky pacientů a určí, zda je léčba účinná.
Hlavním cílem nové terapie je podle autorů výzkumu zejména zlepšit přežití pacientů a snížit jejich závislost na kyslíku a ventilaci. Pokud bude léčba účinná, je možné, že mohla být kombinována s jinými terapiemi, např. s antivirovými léky.

Zdroj: https://medicalxpress.com/news/2020-05-canadian-team-world-covid-specia…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme