Dialyzovaní pacienti neočkovaní proti chřipce mají vyšší riziko hospitalizace

U dialyzovaných pacientů, kteří vynechali očkování proti chřipce, byla zjištěna významně vyšší pravděpodobnost hospitalizace než u těch, kteří vakcínu dostali. Takové jsou alespoň výsledky rozsáhlé tříleté americké studie u osob na dialýze provedené poskytovatelem dialyzační péče Fresenius Kidney Care, která sledovala efektivitu očkování proti chřipce u této skupiny pacientů.

U neočkovaných pacientů roste riziko hospitalizace

Výzkum sledoval proočkovanost a míru hospitalizace z důvodu onemocnění chřipkou u 158 326 pacientů v letech 2013–2014, u 202 793 pacientů v letech 2014–2015 a u 220 203 v letech 2015–2016. Procento pacientů, kteří se rozhodli pro každoroční očkování proti chřipce, se zvýšil z 60 % v prvním roce studie na 80 % ve třetím roce. Pacienti, kteří vynechali očkováni, měli o 53 % větší pravděpodobnost hospitalizace během chřipkové sezóny v prvním roce, o 87 % větší pravděpodobnost hospitalizace ve druhém roce a o 158 % větší pravděpodobnost hospitalizace ve třetím roce.

Chřipka je pro dialyzované pacienty obzvláště nebezpečná

Pravidelné očkování proti chřipce je podle autorů studie pro osoby se selháním ledvin obzvláště důležité, protože mají vysoké riziko komplikací, pokud onemocní chřipkou. Výsledky studie navíc ukazují, že programy na podporu očkování proti chřipce u dialyzovaných pacientů mají svůj význam, jelikož chrání zdraví pacientů se selháním ledvin a snižují nutnost jejich hospitalizace. Důležitá je také dostatečná edukace pacientů ohledně přínosů očkování proti chřipce.

Zdroj: www.nephrologynews.com/dialysis-patients-skip-flu-vaccine-likely-hospit…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme