Dostatek energie a bílkovin v dialyzační dietě
Dialyzační dieta by měla mít dostatečnou energetickou hodnotu. Pacient by měl jíst tak, aby pokud možno zachoval správnou hmotnost. Malnutrice (podvýživa, nedostatečný přísun živin) je častou komplikací u pacientů v dialyzačním programu a velmi významně ovlivňuje jejich dlouhodobou prognózu, způsobuje např. chudokrevnost, horší obranyschopnost těla, rychlejší rozvoj aterosklerózy a dokonce i vyšší riziko úmrtí. Bývá způsobena nejen nechutenstvím a sníženým příjmem stravy třeba i v důsledku vynechávání jídel kvůli hemodialýze nebo vyšetřením, ale i nedostatečnou dialýzou, dlouhodobými zánětlivými stavy atd.
Jak zajistit dostatek energie a bílkovin?
Při podváze bývá většinou potřeba zvýšit příjem energie a přiměřeně tomu i bílkovin. Jíst kvalitní chutnou stravu ve větším množství a častěji, alespoň 5-6krát denně.
Se začátkem dialyzační léčby se příjem bílkovin ve stravě přestává omezovat a naopak by měl být vyšší, než je doporučováno zdravým lidem. Jednou z příčin je ztráta aminokyselin (základních stavební ch prvků bílkovin) během hemodialýzy do dialyzačního roztoku. V případě peritoneální dialýzy jsou to ztráty hotových bílkovin. Doporučené množství bílkovin je ideálně kolem 1,2 g/kg/den, v každém případě však nejméně 1,0 g/kg/den.
Dalším způsobem, jak zvýšit energii ve stravě, je zvýšit příjem tuků a sacharidů. Při snaze o přibrání není vhodné jejich konzumaci příliš omezovat. Přednost mají cukry složené (pečivo, těstoviny), ale pokud pacient netrpí diabetes, může přidat i jednoduché cukry (sladké pokrmy). Tuky jsou vhodnější rostlinné (olivový a slunečnicový olej, margaríny), protože neobsahují cholesterol a mají více prospěšných polynenasycených mastných kyselin.
Na co si dát pozor?
Pokud potřebujeme v dialyzační dietě zvýšit příjem energie nebo bílkovin, je nutné si uvědomit, že zároveň, až na výjimky, zvyšujeme v této dietě i přísun fosfátů, draslíku či sodíku. Není tedy vhodné zvyšovat příjem potravin, u kterých neznáme obsah těchto minerálních látek.
Především některé zdroje bílkovin nejsou u dialyzovaných vhodné kvůli velkému obsahu fosforu (většina mléčných výrobků, luštěniny, ryby) nebo draslíku (luštěniny). Libové maso v libovolné kuchyňské úpravě a vaječný bílek jsou nejvhodnějšími zdroji bílkovin a měly by být v dostatečném množství podávány nejlépe při dvou hlavních jídlech. Měly být servírovány s přílohou dodávající energii (sacharidy, tuky), aby se bílkoviny mohly využít ke stavbě těla a neodbourávaly se jako zdroj energie.
Zdroje:
http://www.nefrologie.eu
http://www.stezen.cz
http://www.nadaceledviny.cz