Dostatek energie a bílkovin v dialyzační dietě

Dialyzační dieta by měla mít dostatečnou energetickou hodnotu. Pacient by měl jíst tak, aby pokud možno zachoval správnou hmotnost. Malnutrice (podvýživa, nedostatečný přísun živin) je častou komplikací u pacientů v dialyzačním programu a velmi významně ovlivňuje jejich dlouhodobou prognózu, způsobuje např. chudokrevnost, horší obranyschopnost těla, rychlejší rozvoj aterosklerózy a dokonce i vyšší riziko úmrtí. Bývá způsobena nejen nechutenstvím a sníženým příjmem stravy třeba i v důsledku vynechávání jídel kvůli hemodialýze nebo vyšetřením, ale i nedostatečnou dialýzou, dlouhodobými zánětlivými stavy atd.

Jak zajistit dostatek energie a bílkovin?

Při podváze bývá většinou potřeba zvýšit příjem energie a přiměřeně tomu i bílkovin. Jíst kvalitní chutnou stravu ve větším množství a častěji, alespoň 5-6krát denně.

Se začátkem dialyzační léčby se příjem bílkovin ve stravě přestává omezovat a naopak by měl být vyšší, než je doporučováno zdravým lidem. Jednou z příčin je ztráta aminokyselin (základních stavební ch prvků bílkovin) během hemodialýzy do dialyzačního roztoku. V případě peritoneální dialýzy jsou to ztráty hotových bílkovin. Doporučené množství bílkovin je ideálně kolem 1,2 g/kg/den, v každém případě však nejméně 1,0 g/kg/den.

Dalším způsobem, jak zvýšit energii ve stravě, je zvýšit příjem tuků a sacharidů. Při snaze o přibrání není vhodné jejich konzumaci příliš omezovat. Přednost mají cukry složené (pečivo, těstoviny), ale pokud pacient netrpí diabetes, může přidat i jednoduché cukry (sladké pokrmy). Tuky jsou vhodnější rostlinné (olivový a slunečnicový olej, margaríny), protože neobsahují cholesterol a mají více prospěšných polynenasycených mastných kyselin.

Na co si dát pozor?

Pokud potřebujeme v dialyzační dietě zvýšit příjem energie nebo bílkovin, je nutné si uvědomit, že zároveň, až na výjimky, zvyšujeme v této dietě i přísun fosfátů, draslíku či sodíku. Není tedy vhodné zvyšovat příjem potravin, u kterých neznáme obsah těchto minerálních látek.

Především některé zdroje bílkovin nejsou u dialyzovaných vhodné kvůli velkému obsahu fosforu (většina mléčných výrobků, luštěniny, ryby) nebo draslíku (luštěniny). Libové maso v libovolné kuchyňské úpravě a vaječný bílek jsou nejvhodnějšími zdroji bílkovin a měly by být v dostatečném množství podávány nejlépe při dvou hlavních jídlech. Měly být servírovány s přílohou dodávající energii (sacharidy, tuky), aby se bílkoviny mohly využít ke stavbě těla a neodbourávaly se jako zdroj energie.

Zdroje:
http://www.nefrologie.eu
http://www.stezen.cz
http://www.nadaceledviny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme