Draslík – důležité téma při onemocnění ledvin

Lidé s chronickým onemocněním ledvin jsou vystaveni zvýšenému riziku tzv. hyperkalémie, tedy vyšším hladinám draslíku v krvi. Nový online průzkum prováděný americkou Národní nadací pro nemoci ledvin (NKF) zkoumal povědomí pacientů s chronickým onemocněním ledvin ohledně vysoké hladiny draslíku a jejich informovanost o tom, jak je tento stav pro ně rizikový.

Hyperkalémie může komplikovat léčbu

Hyperkalémie je vážným zdravotním problémem u lidí s chronickým onemocněním ledvin. Pokud se tento stav neléčí, může ohrozit fungování srdce a v krajním případě dokonce vést i k náhlé smrti. Vysoké hladiny draslíku navíc znesnadňují účinnou léčbu vysokého krevního tlaku, která je důležitá pro zpomalení progrese onemocnění ledvin. Použití léků na snížení vysokého krevního tlaku (inhibitory ACE a blokátory angiotenzinových receptorů) může být limitováno právě hyperkalémií.

Pacienti mají malé povědomí o problematice hyperkalémie

Z 488 dotázaných dospělých pacientů s chronickým onemocněním ledvin jich 50 % uvedlo, že riziko vysoké hladiny draslíku je pro ně osobně velmi důležité, dokonce více než riziko onemocnění srdce (47 %), anémie (47 %), diabetu (39 %) nebo vysoké hladiny cholesterolu (34 %). Navzdory zmíněným obavám se však ukázalo, že pacienti mají jen malé povědomí o tom, jak jsou na tom s hladinou draslíku ve skutečnosti.

  • Asi 80 % nevědělo, jakou mají hladinu draslíku v krvi.
  • 30 % nikdy neslyšelo o termínu hyperkalémie.
  • 53 % netušilo, co hyperkalémie znamená.
  • Dokonce i mezi těmi, u nichž se již hyperkalémie dřívě vyskytla, jen 51 % bylo obeznámeno s významem tohoto termínu.

    Vysoká hladina draslíku je často chronickým stavem a 68 % dotázaných trpělo hyperkalémií po dobu alespoň jednoho roku. Přesto 71 % respondentů uvedlo, že si myslí, že léčba vysokých hladin draslíku je krátkodobou záležitostí.

    Pacienti potřebují více informací

    Průzkum sice ukázal, že polovina pacientů s chronickým onemocněním ledvin považuje vysokou hladinu draslíku za významnou zdravotní komplikaci, přesto je podle odborníků důležité i nadále poučovat pacienty o rizicích vysoké hladiny draslíku v krvi a jejího vztahu k onemocnění ledvin.

    Zdroj: www.kidney.org/news/new-survey-people-chronic-kidney-disease-finds-high…

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme