Draslík ve stravě nezvýšil riziko hyperkalémie

Léky na snížení krevního tlaku – ACE-inhibitory a ARB (neboli blokátory receptorů pro angiotenzin II) snižují vylučování draslíku a mohou zvýšit riziko vzniku hyperkalémie neboli zvýšené hladiny draslíku. Podle vědců z Toronta však pravděpodobně neexistuje spojení mezi příjmem draslíku v potravě a vysokou hladinou draslíku v krvi u pacientů s normální funkcí ledvin, kteří trpí vysokým krevním tlakem a užívají zmíněné léky.

Více ovoce a zeleniny nemusí zvyšovat hladinu draslíku

Výzkum trval 4 týdny a zúčastnilo se ho 20 hypertenzních pacientů užívajících léky na snížení vysokého krevního tlaku. Všichni měli normální funkci ledvin. Jedna skupina osob konzumovala po celý měsíc běžnou stravu. Druhá skupina jedinců pak jedla stravu s vysokým obsahem draslíku, bohatou zejména na ovoce a zeleninu.

Ve skupině s běžnou stravou nebyly na konci studie ve srovnání s výchozí hodnotou pozorovány žádné statisticky významné rozdíly v příjmu, sérových hladinách nebo vylučování draslíku. Skupina konzumující stravu bohatou na draslík vykázala oproti výchozímu stavu významný nárůst množství draslíku přijatého stravou a zvýšené vylučování draslíku močí. Sérové hladiny draslíku se však i přes jeho zvýšený příjem oproti výchozímu stavu významně nezvýšily.

Strava bohatá na draslík může být bezpečná

Výsledky studie tak ukazují, že nárůst draslíku ve stravě u jedinců s hypertenzí, kteří mají normální funkci ledvin a užívají léky na snížení krevního tlaku, je bezpečný. Naopak strava bohatá na ovoce a zeleninu může pro tuto skupinu pacientů představovat významný přínos pro jejich celkové zdraví.

Zdroje: http://www.renalandurologynews.com/nephrology/increased-potassium-intak…
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27581475

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme