Duální transplantace ledvin

Při tzv. duální transplantaci ledvin jsou transplantovány příjemci obě ledviny zemřelého dárce. Důvodem bývá skutečnost, že ledviny nebyly shledány jako vhodné pro izolovanou transplantaci kvůli své omezené funkčnosti. Tato metoda umožňuje rozšířit kritéria použití u orgánů, které nelze použít pro samostatnou transplantaci. Nejnovější výzkumy ukazují, že duální transplantace ledvin využívající orgány, které by jinak byly vyřazeny, představují zajímavou možnost jak čelit neustále rostoucí poptávce po orgánech vhodných k transplantaci.

Původně vyřazené orgány

Autoři studie analyzovali výsledky 72 duálních transplantací provedených v průběhu 12 let. Pacienti byli sledováni průměrně 58 měsíců, míra přežití pacientů činila 85 % a míra přežití transplantovaného orgánu pak 71 %. 90 % štěpů přežilo 1 rok po transplantaci. Zpožděný nástup funkce orgánu se objevil ve 24 % případů, u 2,8 % pacientů transplantované ledviny nikdy nezačaly fungovat. Dárci i příjemci měli průměrně 60 let; 29 dárců a 26 příjemců bylo ve věku 65 let a více. Téměř všechny transplantované ledviny byly původně transplantačními centry zamítnuty jako nevhodné pro samostatnou transplantaci.

Podobné výsledky jako u transplantace jedné ledviny

Po průměrné době 36 měsíců po zákroku zemřelo 11 pacientů, z toho 8 s fungujícím štěpem. Přežití a funkčnost transplantovaného orgánu byly srovnatelné se současně prováděnými samostatnými transplantacemi ledvin a vykazovaly lepší výsledky než u příjemců ledvin od dárců s rozšířenými indikačními kritérii (tj. dárci s jistými rizikovými faktory, např. vyšším věkem nebo některými chorobami).

Zkrácené čekání na orgán

Autoři výzkumu zdůrazňují, že pomocí duálních transplantací lze ve střednědobém horizontu dosáhnout podobných výsledků jako při transplantacích jednotlivých orgánů. A může se tak snížit čekací doba zejména u starších pacientů, kteří bývají častými příjemci orgánů od dárců s rozšířenými kritérii.

Zdroj: http://www.renalandurologynews.com/dual-kidney-transplant-dkt-may-impro…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme