Důvody svalové slabosti při dialýze

Pacienti na dialýze si velmi často stěžují na svalovou slabost. Jedná se o tzv. uremickou myopatii. Charakteristickým projevem je úbytek svalové hmoty, omezení fyzické aktivity a únavnost. Obecně mají dialyzovaní pacienti svalovou sílu přibližně o polovinu nižší než zdraví jedinci.
Existuje více možných příčin tohoto stavu.

Málo pohybu

Dialyzovaní pacienti jsou méně aktivní než lidé s normální funkcí ledvin. Snížená aktivita může vést ke svalové atrofii (ztrátě svalové hmoty). Bylo prokázáno, že zvýšená fyzická aktivita zlepšuje výkonnost jedince a jeho kvalitu života.

Špatná výživa

Chronické onemocnění ledvin může vést ke špatné výživě a mnoho dialyzovaných pacientů tak trpí podvýživou. Studie ukazují, že svalová síla a schopnost svalů střídat stah a relaxaci úzce souvisí s výživou. Svalovou sílu dialyzovaných pacientů lze předvídat podle jejich výživového stavu. Je důležité, aby strava obsahovala dostatek bílkovin a kalorií k udržení optimálního zdraví.

Chemické změny

Onemocnění ledvin je příčinou mnoha chemických změn v těle. Chemické látky, které se tvoří při snížené funkci ledvin, ničí tělesné tuky a proteiny. Toto oxidativní poškození může hrát roli při vzniku uremické myopatie. Pro minimalizaci tohoto rizika by pacienti měli podstupovat dostatečně častou a dostatečně dlouhou dialyzační léčbu.

Změny metabolismu

U dialyzovaných pacientů se často objevuje abnormální metabolismus kostní hmoty a minerálů, což vede k nadměrné aktivitě příštítných tělísek (hyperparatyroidismu), nedostatku vitaminu D a ztrátě vápníku v kostech (osteomalacii). Tyto stavy zapříčiňují svalovou slabost. Léčba spočívá v užívání vazačů fosfátů, vitaminu D a v některých případech dokonce v chirurgickém odstranění příštítných tělísek.

Anémie

Anémie bývá běžným jevem u pacientů se selháním ledvin a může způsobit únavu a svalovou slabost. Léčí se užíváním železa a erytropoetinu (EPO). Většina dialyzovaných pacientů cítí po nasazení léčby zlepšení fyzické zdatnosti a kvality života.

Onemocnění srdce

Mnoho dialyzovaných pacientů má vysoký krevní tlak nebo trpí srdečními chorobami. Svalová slabost je častým příznakem onemocnění srdce. K dispozici je řada léků ke zlepšení srdeční funkce. Kromě toho mohou pacienti zlepšit srdeční funkce tím, že omezí příjem tekutin mezi jednotlivými dialýzami.

L-karnitin

Dlouhodobě hemodialyzovaní pacienti mají často nízké hladiny L-karnitinu (látka důležitá pro energetický metabolismus svalu), což souvisí se svalovou slabostí a dalšími problémy, jako je anémie a nízký krevní tlak během dialýzy. Jeho hladiny je možné případně doplňovat L-karnitinem v jeho lékové formě.

Další příčiny

Svalová slabost byla popsána jak při hemodialýze tak při peritoneální dialýze. U některých pacientů ji mohou během dialýzy způsobit také např. rychlé přesuny tekutin a látek rozpuštěných v krvi, snížení tlaku a v některých vzácných případech i náhlé zvýšení hladiny draslíku.

Zdroj: "aakp.org":http://www.aakp.org/aakp-library/Muscle-weakness/

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme