Geny ovlivňují přežití darované ledviny

Nová studie vrhá světlo na to, co způsobuje, že některé ledviny fungují po transplantaci lépe než jiné, a může tak poskytnout lékařům snadný způsob, jak rozpoznat dárcovský orgán s nejlepší šancí na přežití.

Byly prozkoumány zdravotní záznamy pacientů, kteří získali ledvinu od zemřelého dárce, u nichž byla zaznamenána genetická informace. Jednalo se o 106 zemřelých dárců černé pleti, jejichž jedna nebo obě ledviny byly transplantovány, celkem tedy 136 darovaných ledvin. Bylo zjištěno, že ledviny od dárců, kteří měli specifické změny v kódování jistého genu (apolipoprotein L1 gen), nevydržely po transplantaci tak dlouho jako ty, které byly bez těchto změn. Navíc nedávné studie ukázaly, že tyto genetické změny jsou také spojeny se zvýšeným rizikem onemocnění ledvin.

Pokud budou tato zjištění potvrzena dalšími studiemi, mohou výrazně zlepšit výsledky jak u těch, kteří podstupující transplantaci ledviny, tak u těch, kteří uvažují o darování ledviny.

květen 2011

Zdroj: "nephronline.com":http://www.nephronline.com/kidney-transplant/article/genes-not-race-det…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme