Hepatitida B

Hepatitida B je vysoce infekční virové zánětlivé onemocnění jater. Nejčastěji se přenáší nakaženou krví a dialyzovaní pacienti, s vytvořeným speciálním cévním vstupem pro napojení na dialyzační přístroj, se tak stávají rizikovou skupinou, u níž je očkování proti hepatitidě B standardní součástí přípravy na hemodialyzační léčbu.

Jak se přenáší?

Přenos hepatitidy B se uskutečňuje nejčastěji krví, např. poraněním infikovanou jehlou, nitrožilní aplikací léků nebo drog infikovanou jehlou, ale také nepřímo používáním např. společných hygienických potřeb (ručníky či kartáček na zuby). Těhotné ženy nakažené hepatitidou B ji mohou přenést na plod. K přenosu může dojít i prostřednictvím jiných tělesných tekutin - spermatem, poševním sekretem (při pohlavním styku) nebo slinami.
Rizikovou skupinou tedy nejsou jen pacienti na dialýze, ale zejména mladí lidé mezi 15. a 24. rokem života. Ohroženi jsou ale lidé cestující do rizikových oblastí, často střídající sexuální partnery, zdravotnický personál atd.

Jak probíhá?

Inkubační doba, tedy doba od nákazy do propuknutí prvních příznaků, trvá v případě hepatitidy B přibližně 4 týdny až 6 měsíců. Po jejím uplynutí se mohou projevit pouze mírné příznaky podobné chřipce nebo může onemocnění proběhnout zcela bez příznaků. Nejčastěji se objevuje únava, slabost, nechutenství, nevolnost, kožní vyrážky, bolesti kloubů. Dalším typickým projevem je žloutenka, tzn. žluté zbarvení kůže a očního bělma, tmavá moč a světlá stolice.

Přibližně v 5-10 % případů se akutní forma hepatitidy rozvine ve formu chronickou. Tito nemocní jsou pak nejenom zdrojem nákazy pro okolí, ale jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku dalších chronických onemocnění jater, jako např. cirhóza nebo hepatocelulární karcinom.

Jak se léčí?

Léčba hepatitidy typu B je spíše podpůrná. Doporučuje se klidový režim, dietní opatření,  léčbou se snažíme zmírnit příznaky, jako je teplota, bolesti hlavy, zvracení. Užívají se léky chránící jaterní buňky a podporující jejich obnovu (hepatoprotektiva).

Chronické formy onemocnění lze léčit interferony (látek ovlivňujících imunitu) a antivirotiky.

Zdroje:

http://www.virova-hepatitida.cz
http://www.vakciny.net

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme