Hepatitida C

Hepatitida C je onemocnění virového původu. Jedná se o velmi nebezpečný zánět jater, který se v 70–85 % případů stává chronický. Postup nemoci ve většině případů bývá velmi pomalý. Než se zánět jater rozvine do podoby, která by člověka ohrožovala na životě, mohou uplynout i desítky let. Tento virus byl objeven teprve v roce 1989, do té doby byla známa pouze hepatitida typu A a B, ostatní typy hepatitid byly označovány jako non-A, non-B.
Pacienti na dialýze mají vyšší pravděpodobnost kontaktu s infikovanou krví, výskyt hepatitidy C u dialyzovaných je tedy mnohem rozšířenější než v běžné populaci. Očkovací látka proti hepatitidě C bohužel dosud neexistuje.

Jak se přenáší?

Hepatitida C se přenáší krví. Ostatní tělní tekutiny (sliny, sperma apod.) virus hepatitidy C neobsahují buď vůbec, nebo ve velmi nízkých koncentracích.

Dříve byla častým zdrojem infekce krevní transfuze (od počátku 90. let se již dárcovská krev testuje i na hepatitidu C). Dnes je to především použití nesterilní jehly při aplikaci drog, poranění infikovanou jehlou, použití nesterilních nástrojů při tetování, piercingu nebo akupunktuře, pohlavní styk nebo společné používáním předmětů, které se mohou dostat do styku s nakaženou krví (např. zubní kartáček, žiletky). Těhotné ženy trpící hepatitidou C mohou onemocnění přenést na plod.

Jak probíhá?

Hepatitida C nemá typické příznaky, onemocnění probíhá plíživě, přítomnost viru v těle je obvykle objevena až při náhodném vyšetření, často v době, kdy jsou již játra zánětem velmi silně poškozena.
Při dlouhodobém zánětu jsou jaterní buňky pomalu nahrazovány vazivem. Játra tak postupně ztrácí svoji funkci. Dalším stádiem je cirhóza jater s výrazným a nevratným poškozením jaterní tkáně, které může skončit až naprostým selháním jater nebo vznikem hepatocelulárního karcinomu.

Jak se léčí?

Hepatitida C se léčí pomocí antivirotika ribavirinu v kombinaci s interferony. Léčba je dlouhodobá a není vždy účinná, často mívá nepříjemné vedlejší účinky. Stále však probíhá intenzivní výzkum zabývající se hledáním nových způsobů léčby hepatitidy C.

Zdroje:
http://www.hepc.cz
http://cs.wikipedia.org

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme