I malé zhoršení funkce ledvin může poškodit srdce a cévy

Lidé, kteří dlouhodobě trpí chronickým onemocněním ledvin, mají zvýšené riziko kardiovaskulárních onemocnění. Jelikož jsou však s onemocněním ledvin běžně spojeny další rizikové faktory, jako je vysoký krevní tlak nebo diabetes, přímý účinek snížené funkce ledvin na srdce a cévy nemusí být zcela zřejmý.

Dárci ledviny vykázali mírné zhoršení funkce srdce

Z tohoto důvodu bylo po dobu jednoho roku u vybrané skupiny dárců sledováno, zda mírný pokles funkce ledvin, který se objeví po ztrátě jednoho orgánu, je spojen se srdečními a cévními změnami.

Studie porovnávala 68 zdravých dárců ledvin (průměrný věk 47 let) s 56 kontrolními jedinci (průměrný věk 44 let) v průběhu prvního roku po operaci. Dárci ve srovnání s kontrolní skupinou vykázali:

  • předpokládaný pokles funkce ledvin (hodnocena míra glomerulární filtrace a výskyt albuminu v moči),
  • zvětšení (hypertrofii) levé komory, významný faktor předpovídající riziko srdečních chorob,
  • při krevních testech zvýšení parametrů, které naznačují postižení srdeční svaloviny, jako je např. zvýšená hladina troponinu,
  • žádný rozdíl v krevním tlaku.

    Samotné snížení funkce ledvin má dopad na srdce a cévy

    Výsledky výzkumu tak naznačují, že samotné snížení funkce ledvin má přímé a měřitelné nepříznivé účinky na srdce a cévy i bez ostatních rizikových faktorů, které s sebou přináší chronické onemocnění ledvin. Bude však zapotřebí dalšího výzkumu pro lepší pochopení zmíněných dopadů snížené funkce ledvin na zdraví srdce a cév. Z uvedených zjištění je také patrné, že darování ledviny způsobuje velmi malé nepříznivé účinky na srdce a cévy, které je možné odhalit pečlivým a přesným měřením. Není však zřejmé, zda tyto dopady mohou být dlouhodobého charakteru.

    Zdroje: www.nephrologynews.com/even-small-reductions-kidney-function-may-damage…
    http://hyper.ahajournals.org/content/67/2/368.abstract?sid=699a9714-077…

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme