Jak omezit bolestivost při diabetu?

Nová zjištění týkající se periferní neuropatie, tedy postižení nervů provázející diabetes, přináší pacientům trpícím cukrovkou novou naději. U zdravého člověka je pocit bolesti užitečnou informací, která upozorňuje na to, že došlo k poškození tkáně. Vysoká hladina glukózy při diabetu však ovlivňuje funkci nervů, ty začnou pracovat na vlastní pěst a vysílají signály bolesti do mozku, aniž by k tomu měly jakýkoliv důvod. I lehký dotek se pak může stát pro diabetika velmi bolestivým.

Glukóza ovlivňuje nervy

Již dříve bylo známo, že diabetická neuropatie je způsobena nadměrnou koncentrací glukózy v krvi, ale nové poznatky osvětlily mechanizmus tohoto jevu. Výzkumníci objevili, že vysoké hladiny cukru v krvi způsobují, že kanály, které umožňují vstup vápníku do nervových buněk, zůstávají otevřené. Do buněk proniká nadbytek vápníku, buňky se stávají hyperaktivní a následkem jsou nepříjemné projevy od brnění v rukou a nohou až po nesnesitelné bolesti. Pochopení principu tohoto jevu by mohlo být velmi důležité nejen pro léčbu diabetické neuropatie, tedy onemocnění, které postihuje 60 až 70 % lidí s diabetem, ale i u jiných postižení, která způsobují chronické bolesti.

Účinné ovlivnění nervů

Vědcům se nově povedlo zvrátit stav periferní diabetické neuropatie u myší. Použili při tom látku, která se přirozeně vyskytuje v těle lidí a zvířat. Nyní doufají, že podobný výzkum budou moci provést i u lidí. Je velmi důležité najít nové způsoby léčby diabetické neuropatie zejména z důvodu rostoucího výskytu diabetu a omezených možností stávající léčby. Například běžně užívané léky, které však nejsou vhodné pro všechny pacienty, často způsobují značnou únavu, protože zcela potlačí funkci kanálů. Mnoho pacientů se proto raději rozhodne zvládat bolest, než být celý den malátný. Testovaná látka takové účinky nemá, protože ovlivňuje spíše nervy než mozek.

Lék budoucnosti

Vědci doufají, že zamezením raným stadiím diabetické neuropatie mohou zabránit úplné ztrátě citlivosti provázející pokročilá stadia nemoci.

Zdroj: http://medicalxpress.com/news/2013-08-discovery-reverse-diabetic-nerve-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme