Transplantace a podmínky
Jak se připravit na transplantaci ledviny?
Pro pacienty na čekací listině na novou ledvinu je důležité, aby byli na transplantaci dobře připraveni a udržovali se v co nejlepší zdravotní kondici. Proto je dobré před očekávanou transplantací vhodně upravit stravování i celkový životní styl.
Příliš vysoká hmotnost škodí
Transplantační centra mívají požadavky týkající se maximální tělesné hmotnosti pro osoby vhodné pro transplantaci ledviny (definované pomocí indexu tělesné hmotnosti BMI). Proto je třeba dbát na udržení zdravé tělesné hmotnosti. U obézních pacientů se doporučuje postupné a bezpečné hubnutí. Jejich jídelníček by měl obsahovat zejména kvalitní zdroje bílkovin, celozrnné výrobky, zeleninu a ovoce. Důležitý je také dostatek fyzické aktivity odpovídající aktuální kondici a zdravotnímu stavu pacienta.
Pozor na nedostatečnou výživu
U dialyzovaných pacientů nebo pacientů v konečném stadiu chronického onemocnění ledvin může být velkým problémem podvýživa, která může vést ke špatnému hojení ran nebo vyšší pravděpodobnost infekce po operaci. Příčinou může být nechutenství kvůli trávicím problémům, únavě nebo vedlejším účinkům léčiv. Pacienti s podvýživou by měli jíst menší porce častěji během dne. Doplnit energii a živiny mohou pomoci také tekuté výživy určené k popíjení.
Zdravé kosti
Podpora zdravého stavu kostí je velmi důležitá. Snížená absorpce vápníku může být způsobena hyperparatyreózou, narušeným metabolismem vitamínu D nebo některými léky. Zcela zásadní je udržování správné hladiny fosforu a rovnováhy fosforu a vápníku v těle. Zvýšené koncentrace fosforu způsobuje nežádoucí odvádění vápníku z kostí. Pomůže dodržování diety s nízkým obsahem fosforu, zejména omezení průmyslově zpracovaných potravin obsahujících fosfátová aditiva. Kontrolu hladiny fosforu v krvi také zlepšuje pravidelné užívání vazačů fosfátu.
Dostatek bílkovin
Bílkoviny představují důležitý stavební prvek těla a zajišťují také všechny životní funkce organismu. Jsou proto jedním z předpokladů úspěšného zvládnutí rekonvalescence po transplantaci. Pacienti na dialýze potřebují ve stravě dostatek kvalitních bílkovin, aby nahradili ztráta bílkovin během dialýzy. Pacienti s chronickým onemocněním ledvin, kteří dosud nejsou léčeni na dialýze, naopak mívají spíše dietu s nižším obsahem bílkovin, aby omezili hromadění bílkovin v krvi v důsledku snížené funkce ledvin. Měli by však dbát na příjem kvalitních bílkovin.
Mít pod kontrolou krevní tlak
Pro dobrou zdravotní kondici před transplantací je klíčové také zdravé srdce. Vysoký krevní tlak, který často doprovází chronické onemocnění ledvin, představuje zvýšenou zátěž pro srdce, která může vést až k srdečnímu selhání. Pro udržení zdravých hodnot krevního tlaku je důležité jeho pravidelné měření, dieta s nízkým příjmem sodíku, omezit konzumaci alkoholu, skončit s kouřením, udržovat hmotnost v doporučeném rozmezí a pravidelně cvičit.
Zdroj: https://blogs.davita.com/kidney-diet-tips/kidney-transplant-preparation/