Jak snížit riziko akutního selhání ledvin vyvolaného kontrastní látkou?

Kontrastní látkou indukovaná nefropatie (neboli kontrastní nefropatie) představuje v současné době běžně se vyskytující klinický problém s významnými zdravotními následky. U hospitalizovaných nemocných jde o třetí nejčastější příčinu akutního selhání ledvin a v poslední době je zřejmý její vzrůstající výskyt. Vědci z Nové Anglie (USA) našli nový způsob, jak snížit riziko akutního selhání ledvin u pacientů, kteří podstupují vyšetření pomocí kontrastní látky.

Nové metoda má obecné uplatnění

Poslední publikované údaje hovoří o tom, že 7–15 % pacientů, kteří podstoupili vyšetření srdce pomocí kontrastní látky zavedené katétrem, končí akutním selháním ledvin. To může mít za následek smrt nebo rychlý pokles funkce ledvin a vede k nutnosti dočasné nebo trvalé dialýzy. Výzkumníci se soustředili zejména na pacienty podstupující katetrizační vyšetření v rámci kardiologie, ale věří, že metody zabraňující selhání ledvin, které vyvíjeli po dobu šesti let, lze zobecnit pro všechny lékařské postupy používající podobné kontrastní látky.

Edukace pacientů i lékařů

Lékaři z 10 lékařských center použili u více než 21 tisíc pacientů podstupujících perkutánní koronární intervenci jednoduchý postup k prevenci akutního selhání ledvin. Bylo zjištěno, že při dodržování těchto opatření, je možné snížit riziko selhání ledvin o 20 % u všech pacientů a o 30 % u pacientů s již přítomným chronickým onemocněním ledvin.

Preventivní opatření zahrnovalo:

  • pacientům bylo důrazně doporučeno, aby se dostatečně hydratovali před zákrokem (8 sklenic vody před a po zákroku)
  • lékaři byli proškoleni, aby používali při vyšetření méně kontrastní látky a oddálili vyšetření v případě, že pacient nepřijal dostatečné množství tekutiny (perorálně nebo intravenózně).

    Úspěch metody tkví podle autorů zejména v úzké spolupráci mezi jednotlivými nemocničními týmy, které si navzájem poskytovaly své údaje, protokoly a nápady, a našly tak snadné řešení, které může zlepšit bezpečnost všech pacientů.

    Zdroj: http://www.nephrologynews.com/articles/110358-researchers-reduce-contra…

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme