Jak zvládnout bez obav jídlo během svátků?

Vánoční i předvánoční čas je obdobím firemních večírků a setkání s rodinou a přáteli. Tyto akce mají často společné dvě věci: hojnost jídla a pití. Pro pacienty na dialýze mohou tato společenská setkání také znamenat složité rozhodování, co jíst a pít. Jak to udělat, abyste si oslavy náležitě vychutnali, aniž by se vám váš jídelníček zcela vymkl z rukou? Zkuste se držet následujících rad.

Hlídejte si co a kolik sníte
============================

  • Nechoďte nikam hladoví – dejte si před odchodem na oslavu malou svačinu, snadněji tak učiníte správná rozhodnutí ohledně jídla a alkoholu než s prázdným žaludkem. Ideální je dát si menší jídlo s obsahem kvalitních bílkovin, které vás zasytí a nevyvolají nežádoucí kolísání hladiny cukru v krvi.
  • Bavte se – oslavy a večírky jsou společenské události. Dejte si vybrané jídlo na talíř, posaďte se a bavte se s ostatními. Konverzování během jídla také způsobí, že jídlo zkonzumujete pomaleji.
  • Všeho s mírou – řiďte se pravidlem, že si můžete dát vše, záleží ale v jakém množství. V závislosti na vaší specifické dietě je nutné hlídat velikost porcí u potravin, které je nutné omezovat.
  • Počítejte talíře – hlídejte si, kolikrát svůj talíř naplníte, bude tak snazší zapamatovat si, kolik jste toho snědli.
  • Pozor na alkohol – nezapomeňte, že alkohol významně navyšuje příjem kalorií, navíc jeho konzumace může negativně ovlivnit vaše rozhodnutí ohledně výběru a množství jídla. V některých případech může také dojít k interakci alkoholu a užívaných léků.
  • Nenechte se přemluvit – je naprosto v pořádku říct „ne, děkuji“, když vám někdo nabízí něco, co nechcete nebo nemůžete. Nenechte se přemluvit, abyste snědli více jídla, než byste chtěli.
  • Hlídejte si tekutiny – pokud musíte dodržovat omezený příjem tekutin a víte, že vás čeká oslava, můžete snížit příjem tekutin již v průběhu dne. Na oslavě pak pijte z malých skleniček a požádejte o led. Přesto nezapomeňte kontrolovat počet vypitých skleniček.
  • Vezměte si s sebou vazače fosfátů – Na oslavách většinou pojídáte častěji menší porce jídla a po delší dobu. Užití vazačů fosfátů během oslavy vám pomůže vázat fosfor ze stravy po celou dobu konzumace jídla.

    Zdroj: https://www.kidney.org/content/6-tips-healthy-holiday-eating

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme