Jedno jablko denně pro zdravé ledviny
Nový výzkum přinesl zajímavé zjištění. Potraviny, které obsahují pektin, jako jsou jablka, pomeranče a džem, by mohly pomoci snížit dopady onemocnění ledvin.
Výzkumníkům z Londýna se podařilo úspěšně prokázat, že jedna z forem pektinu tzv. modifikovaný citrusový pektin (MCP) by mohl výrazně snížit poškození ledvin a potenciálně tak zlepšit životy tisíců nemocných.
MCP je derivát pektinu, což je rozpustná vláknina nacházející se v kůře a dužině mnoha druhů ovoce, včetně citrusových plodů. Díky zmíněnému výzkumu bylo zjištěno, že MCP snižuje závažnost onemocnění ledvin ovlivňováním extracelulárních funkcí a zánětu. Studie ukazuje, že pektin může působit také jako ochrana před vznikem poškození ledvin a nabízí tak potenciální průlom v prevenci onemocnění.
Jako další krok se budou vědci snažit pochopit, jak funguje pektin na molekulární úrovni, a zda by mohl přinést léčebný efekt také u pacientů s již rozvinutým onemocněním ledvin a zvrátit tak jejich možné poškození. Bude také nezbytné zjistit, kolik pektinu je potřeba pro dostatečnou efektivitu této léčby.
duben 2011
Zdroj: "kidneyresearchuk.org":http://www.kidneyresearchuk.org/news/kidney-research-news-articles.php?…