Každodenní dialýza zlepšuje depresi a zkracuje dobu na zotavení

Podle amerických vědců se u pacientů, kteří přešli z dialyzačního programu v dialyzačním centru na režim každodenní domácí dialýzy, objevuje významné zlepšení symptomů deprese a zkrácení doby zotavení po dialýze. Zpráva je součástí studie, která zjišťuje klinické a ekonomické výhody každodenní dialýzy.

Výhody domácí dialýzy

Pacienti, kteří změnili původní režim zahrnující třikrát týdně návštěvu v dialyzačním centru za každodenní dialýzu, vykazovali za sledované 12měsíční období více než 30% pokles symptomů deprese a 87% zkrácení doby potřebné k postdialyzačnímu zotavení.

Jak probíhal výzkum?

Výzkumný tým hodnotil 128 pacientů, kteří takto změnili léčebný režim. Pacienti byli hodnoceni hned na začátku výzkumu, po 4 a 12 měsících. Průměrná doba zaškolování na nový režim trvala 27 dní.

Co na to vědci?

*„Deprese a postdialyzační vyčerpanost jsou důležité faktory, ovlivňující život pacientů s ledvinným selháním,“* říká dr. Kerry Willis viceprezident vědecké sekce Národní nadace pro onemocnění ledvin. „Tato zjištění nasvědčují tomu, že častější dialýza může pacientovi zvýšit kvalitu života, což úzce souvisí s nižším počtem návštěv nemocnice a nižším stupněm úmrtnosti.“ 

*„Zlepšení symptomů deprese by mohlo přímo souviset s kratší dobou zotavení a méně dramatickými chemickými změnami v těle, které jsou dané častější dialýzou,“* říkají vědci podílející se na výzkumu. 

Zdroje:
http://www.renalbusiness.com

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme