Kouření – životu nebezpečný zlozvyk

Kouření je vlastně vdechování tabákového kouře. Kouřem se do organismu dostane množství nejrůznějších chemických látek, které mají vliv na lidský organismus. Dnes už bezpečně víme, že kouření je bezprostřední příčinou mnoha vážných onemocnění a často také zvyšuje citlivost organismu vůči působení dalších faktorů. V dnešní době umírá na následky kouření ve světě ročně přes 4 miliony lidí.
Nebezpečí tabákového kouře

Tabák je název pro rostlinu z čeledi lilkovitých pocházející z Ameriky, ale také pojmenování pro známý produkt vyrobený z listů této rostliny. Tabák je užíván pro obsah nikotinu. V tabákovém kouři však bylo odhaleno přes šedesát látek s karcinogenními účinky. Tyto látky jsou obsaženy přímo v tabáku nebo vznikají během hoření.
Nikotin a závislost

Nikotin je toxický alkaloid, který se váže na receptory centrální nervové soustavy a ovlivňuje tak činnost mnoha dalších orgánů. Aktivizuje duševní činnosti, zrychluje srdeční činnost, zvyšuje krevní tlak a dechovou frekvenci, zvyšuje vylučování žaludečních šťáv a zrychluje střevní peristaltiku (a tak urychluje vyprazdňování střev). Ve vyšších dávkách uklidňuje. Může způsobovat také křeče či třesy.

Právě nikotin je látkou, která způsobuje závislost na tabáku a kouření se tak stává silně návykovou činností. Pouze 2 % kuřáků dovedou kouření omezovat a méně než 15 % je schopno zanechat kouření před svým 60. rokem života.
Pasivní kouření

Riziko zdravotního poškození vlivem tabákového kouře není omezeno pouze na kuřáky, ale jsou mu vystaveni i ti, kteří vdechují kouř nedobrovolně – pasivní kuřáci. Pasivní kuřáci často trpí rakovinou plic, rakovinou nosních dutin, astmatem, zvláště u dětí dochází k častějším infekcím dýchacích cest či chronickým dýchacím obtížím.
Kouření škodí zdraví

Kouření má neblahý vliv na zdraví kuřáka a podílí se na vzniku mnoha nemocí. Způsobuje rakovinu (nejčastěji plic, ústní dutiny, slinivky břišní, střev atd.), kardiovaskulární onemocnění (mozkové cévní příhody a srdeční infarkty), onemocnění dýchacích cest, vředovou chorobu žaludku a dvanáctníku, poruchu potence a plodnosti u mužů, menstruační obtíže či neplodnost u žen a další.

Zdroje:

www.dokurte.cz
Wikipedie
Kouření, cigarety , nikotin, odvykání kouření

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme