Krev v moči znamená zvýšené riziko vzniku onemocnění ledvin

Podle nedávného výzkumu byli mladí lidé s trvalým mikroskopickým nálezem krve v moči (mikroskopickou hematurií) náchylnější k vývoji terminálního stadia onemocnění ledvin, a to v průběhu sledování po dobu přibližně 20 let. Do studie byly zahrnuty zdravotní údaje od 1 203 626 osob ve věku 16 až 25 roky (60 % mužů). Trvalá asymptomatická mikroskopická hematurie (bez příznaků, prokazatelná pouze laboratorními metodami) byla diagnostikována u 3 690 osob (0,3 %). U mužů se objevila dvakrát častěji než u žen (0,4 % a 0,2 %). V průběhu výzkumu se terminální stádium onemocnění ledvin objevilo u 26 jedinců (0,70 %) s přetrvávající asymptomatickou mikroskopickou hematurií a u 539 jedinců (0,045 %) bez nálezu.

Bylo tak odhaleno výrazně zvýšené riziko vzniku chronického renálního selhání spojené s přetrvávající asymptomatickou mikroskopickou hematurií. Nicméně výzkumníci zdůrazňují, že výskyt a absolutní riziko ledvinného selhání byly poměrně nízké.

srpen 2011

Zdroj: "www.nephrologynews.com":http://www.nephrologynews.com/clinical/article/persistent-microscopic-b…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme