Lupusová nefritida

Lupus erythematosus správně systémový lupus erythematosus neboli SLE je chronické systémové onemocnění, které postihuje více orgánových soustav lidského těla. Jde o velmi závažné onemocnění vyskytující se častěji u žen, a to obvykle mezi 20.-40. rokem. Název nemoci vychází z jednoho z hlavních příznaků nemoci – zarudlé vyrážky na tvářích v podobě motýlích křídel, která připomíná bílou kresbu na obličeji vlka (lat. lupus).

Kromě kůže, kloubů, srdce nebo mozku bývají také zasaženy ledviny. V tomto případě hovoříme o tzv. lupusové nefritidě.

Příčiny a projevy lupusu

Přesné příčiny vzniku choroby nejsou známy. Předpokládá se, že se jedná o autoimunitní onemocnění, kdy poškozený imunitní systém napadá buňky vlastního těla a vyvolává zánět. Svou roli zde pravděpodobně hraje i dědičnost.

Lupus je klasické chronické zánětlivé onemocnění vyznačující se vzplanutím onemocnění a opětnými remisemi (bezpříznakové období). Projevy bývají velice pestré a správná diagnóza může být proto obtížná. Často bývají postiženy klouby (bolestivé záněty a deformace) a kůže (vypadávání vlasů, silný sklon k slunečním spáleninám, zarudnutí kůže na tvářích ve tvaru motýlích křídel), ale mohou být zasaženy také plíce (dušnost, bolesti na hrudi), srdce (záněty osrdečníku, srdečního svalu), ledviny (lupusová nefritida) nebo mozek (zhoršení paměti, změna chování až demence).

Lupus a postižení ledvin

Lupus může způsobit zánět ledvin - lupusovou nefritidu a vážně tak narušit funkci ledvin. V moči se při zánětu ledvin vyskytne krev a bílkovina. Často ale není postižení ledvin doprovázeno žádnými obtížemi, a proto je třeba u každého pacienta s lupusem vyšetřit také moč. Pro diagnózu lupusové nefritidy se provádí odběr vzorku ledvinné tkáně - renální biopsie.

Patologický nález v moči nebo snížená funkce ledvin je přítomna u 30-50 % pacientů s diagnózou SLE. V průběhu onemocnění se vyvine postižení ledvin u 60 % dospělých a 80 % dětí. Terminální selhání ledvin se objevuje u 10 až 15 % nemocných s lupusovou nefritidou. Pacienti trpící lupusem tvoří asi 1-2 % nemocných léčených náhradou funkce ledvin.

Léčba

V současné době neexistuje způsob, jak lupus zcela vyléčit. Cílem léčby je především tlumit abnormální reakce našeho imunitního systému. Používané léky mají bohužel mnoho nežádoucích účinků. Patří mezi ně zejména kortikoidy a imunosupresiva (cyklofosfamid, azathioprin). Velkou nadějí do budoucna je tzv. biologická léčba, která se cíleně zaměřuje přímo na nemocné buňky, a proto je velmi účinná. Navíc neohrožuje zdravé buňky, má proto daleko méně nežádoucích účinků.

Zdroje:
"nadaceledviny.cz":http://www.nadaceledviny.cz
"fnol.cz":http://public.fnol.cz
"lupusinky.estranky.cz":http://www.lupusinky.estranky.cz

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme