Máme doma nemocného na dialýze

Většina pacientů s diagnózou konečného stadia onemocnění ledvin, kteří musí podstoupit dialýzu, jsou schopni sami se postarat o svoji léčbu. Jezdí na prohlídky k lékaři, do dialyzačního centra,berou své léky ve správné dávce a včas. Na pomoc partnera nebo příbuzných spoléhají pouze v případě, když se právě necítí dobře. Pokud je však pacient příliš mladý nebo příliš starý na to, aby se o sebe postaral sám, odpovědnost často padá na některého z dospělých členů rodiny. Člověk, který se ujme nelehké úlohy pečovatele, bojuje nejen se zdravotními problémy svého blízkého, ale často také se svými rozporuplnými pocity. Co můžete očekávat, když začnete pečovat o osobu závislou na dialýze?

Zármutek

Mnoho lidí se trápí tím, že jejich blízký již není v takové kondici jako dřív. Onemocnění ledvin často snižuje vitalitu a životní energii pacienta. Dialyzační léčba také zabírá hodně času, což výrazně ovlivňuje životní styl pacienta i pečující osoby. Nezapomínejte však, že dialyzační péče pomáhá pacientovi cítit se lépe.

Zlost

Zlost je další častou emocí, která přichází, když máte pocit bezmoci. Jste přesvědčeni, že svému nejbližšímu musíte poskytnout tu nejlepší možnou péči. Množství odborných informací, které musíte vstřebat, se zdá být ohromující. Nikdo však není dokonalý. Často pak můžete pociťovat zlost sami na sebe za to, že nejste schopni poskytnout péči na takové úrovni, jakou byste chtěli, nebo za to, že jste nedokázali onemocnění včas zabránit. Můžete dokonce cítit hněv a odpor vůči pacientovi za to, že toto břemeno dopadlo zrovna na vás.

Pocit viny

Smutek a hněv mohou vést k pocitu viny. Jste rozčarováni z toho, že cítíte smutek a hněv, když váš nejbližší trpí. Lidé si obvykle myslí, že musí být ušlechtilí a nesobečtí, pokud jde o péči o své rodiče nebo dítě. Avšak i tyto negativní emoce jsou v takovéto situaci přirozené.

Rodiče často cítí vinu za to, že jsou zdraví, když jejich dítě je nemocné. Nebo mohou mít pocit, že nějak způsobili nemoc dítěte zanedbáním jeho péče. Podobně můžeme vnímat i onemocnění našich rodičů.

Jak z toho ven?

Mějte na paměti, že tyto emoce není třeba potlačit, skrývat nebo se stydět za to, že je máte. Pokud je budete tajit, učiníte je silnějšími a váš pocit viny se může ještě prohloubit.

Budete-li o svých pocitech hovořit, budete se cítit mnohem lépe. Pokuste se nejprve získat co nejvíce informací o onemocnění ledvin a dialýze, to vám může pomoci zmírnit vaše obavy. Nechte si poradit v dialyzačním centru, zdravotnický personál vám jistě poskytne všechny odborné rady a tipy, jak péči o nemocného co nejlépe zvládnout. Často je zde k dispozici také psychosociální poradna či možnost psychoterapie nejen pro pacienty, ale také pro jejich rodinné příslušníky.

Zdroje:
"davita.com":http://www.davita.com/kidney-disease/dialysis/life-on-dialysis/when-you…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme