Melatonin jako možný lék proti polycystickým ledvinám?

Výzkumný tým z univerzity Concordia v kanadského Montrealu zjistil, že melatonin, hormon běžně spojovaný s regulací spánku a bdění, snižuje tvorbu cyst v ledvinných kanálcích octomilek. Vědci doufají, že jejich zjištění může být použito v budoucnu k výzkumu nových léčebných metod i u lidí trpících polycystickým onemocněním ledvin.

Dosud bez účinné léčby

Polycystické onemocnění ledvin (konkrétně autozomálně dominantní polycystické onemocnění ledvin) je chronické genetické onemocnění ledvin s progresivním průběhem, charakterizované tvorbou desítek cyst v ledvinách. Choroba postihuje přibližně 12,5 milionu lidí po celém světě a dosud neexistuje jeho účinná léčba.

Mušky jako efektivní mode

Jako modelový organismus vědci ke svým experimentům využili octomilky (známé také jako ovocné mušky), u nichž lze nalézt mnoho podobných struktur jako u ledvin obratlovců. Výhodou také je, že mají anatomicky izolované ledvinné kanálky. Ty je možné na rozdíl od složitých renálních struktur savců snadno izolovat a provádět u nich biochemickou a molekulární analýzu. Zkoumané octomilky vykazovaly mutaci genu, u nějž je známo, že způsobuje cysty ledvin u všech druhů organismů, od much přes myši až po člověka.

Melatonin omezil tvorbu cyst

Vědci v průběhu 18 dnů podávali 50 octomilkám melatonin a kontrolní skupině mušek pak ethanol. Poté zkoumaly přítomnost cyst. Zjistili, že u octomilek léčených melatoninem se vyskytovaly mnohem menší cysty a celkově v menším množství než u kontrolní skupiny organismů. Výsledky tak podle autorů studie naznačují, že melatonin může znamenat určitý příslib v léčbě polycystické choroby ledvin u lidí.

Zdroj: https://medicalxpress.com/news/2021-01-melatonin-effective-polycystic-k… https://www.mdpi.com/1420-3049/25/22/5477

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme