Méně léků na anémii při chronickém onemocnění ledvin

Americká Agentura pro kontrolu potravin a léčiv (FDA, Food and Drug Administration) schválila upravená doporučení pro konzervativnější dávkování erytropoézu stimulujících látek (tzv. ESA) u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Erytropoézu stimulující látky podporují tvorbu červených krvinek a užívají se k léčbě anémie.

FDA oznámila, že důvodem tohoto doporučení, jsou nová data ukazující zvýšené riziko kardiovaskulárních příhod při užívání ESA v této skupině pacientů. Nové doporučené dávkování je založeno na klinické studie ukazující, že užívání ESA zvyšuje riziko výskytu závažných nežádoucích kardiovaskulárních příhod, jako je srdeční infarkt nebo cévní mozková příhoda.

Lékaři by měli zvážit, zda užívání ESA vedoucí ke snížení nutnosti transfuze erytrocytů u pacientů s chronickým onemocněním ledvin vyváží zvýšené riziko závažných kardiovaskulárních příhod, a informovat své pacienty o možných rizicích a přínosech této léčby. Léčba by měla být nastavena individuálně pro každého pacienta a pro snížení potřeby transfuze by měli být užívány nejnižší možné dávky ESA.

červen 2011

Zdroj: "nephronline.com":http://www.nephronline.com/renal-policy/article/fda-lowers-dosing-recom…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme