Méně masa při diabetu
Lékaři pražského IKEM realizovali studii, při níž ověřovali vliv vegetariánské stravy na zdravotní stav pacientů s diabetem 2. typu. Diabetici léčení perorálními antidiabetiky byli rozděleni na dvě skupiny. Jedna část nemocných po dobu šesti měsíců konzumovala pouze vegetariánskou stravu, potraviny živočišného původu představoval jeden nízkotučný jogurt denně. Pacienti zařazení do druhé skupiny konzumovali běžnou diabetickou dietu, jejich jídelníček obsahoval doporučené množství masa a masných výrobků. Výsledky výzkumu ukázaly, že pacienti z vegetariánské skupiny měli po 6 měsících lepší fyzickou i psychickou kondici. Nejvýraznější vliv měla vegetariánská strava na snížení hmotnosti nemocných, které v terapii diabetu 2. typu hraje významnou roli.
srpen 2013
Zdroj: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/309794-proc-pri-cukrovce-vadi-konzuma…