Méně masa při diabetu

Lékaři pražského IKEM realizovali studii, při níž ověřovali vliv vegetariánské stravy na zdravotní stav pacientů s diabetem 2. typu. Diabetici léčení perorálními antidiabetiky byli rozděleni na dvě skupiny. Jedna část nemocných po dobu šesti měsíců konzumovala pouze vegetariánskou stravu, potraviny živočišného původu představoval jeden nízkotučný jogurt denně. Pacienti zařazení do druhé skupiny konzumovali běžnou diabetickou dietu, jejich jídelníček obsahoval doporučené množství masa a masných výrobků. Výsledky výzkumu ukázaly, že pacienti z vegetariánské skupiny měli po 6 měsících lepší fyzickou i psychickou kondici. Nejvýraznější vliv měla vegetariánská strava na snížení hmotnosti nemocných, které v terapii diabetu 2. typu hraje významnou roli.

srpen 2013

Zdroj: http://www.novinky.cz/zena/zdravi/309794-proc-pri-cukrovce-vadi-konzuma…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme