Nadváha v časné dospělosti souvisí s onemocněním ledvin ve stáří

Podle Světové zdravotnické organizace bylo v roce 2008 po celém světě více než 1,4 miliardy dospělých s nadváhou, a přibližně 500 milionů z nich bylo obézních. Nefrologové se proto snaží objasnit, jaký vliv může mít nadváha nebo obezita na zdraví ledvin. Podle nejnovějších zjištění může nadváha v rané dospělosti výrazně zvýšit riziko vzniku ledvinových onemocnění v seniorském věku. Udržování přiměřené tělesné hmotnosti by tak pravděpodobně mohlo zabránit mnoha případům chronického onemocnění ledvin.

Nadváha a onemocnění ledvin

Výzkumníci analyzovali údaje celkem 4584 účastníků studie, včetně indexu tělesné hmotnosti ve věku 20, 26, 36, 43, 53, a 60 až 64 let. Zjistili následující fakta:

  • Jedinci, kteří mají nadváhu již v rané dospělosti (26 až 36 let) mají dvakrát vyšší pravděpodobnost chronického onemocnění ledvin ve věku 60 až 64 roky, než ti, kteří přibrali na váze až ve věku 60−64 let nebo nikdy.
  • Vztah mezi nadváhou a chronickým onemocněním ledvin bylo možné jen zčásti zdůvodnit existencí diabetu a hypertenze.
  • Větší poměr pas − boky („tělo ve tvaru jablka“) ve středním věku (43 až 53 let) je také spojen s chronickým onemocněním ledvin ve věku 60 až 64 roky.
  • Vědci navíc odhadují, že více než jedné třetině chronických případů onemocnění ledvin ve věku 60 až 64 let by se dalo předejít, pokud by alespoň do tohoto věku všichni zachovávali přiměřenou tělesnou hmotnost.

    Udržujte přiměřenou hmotnost

    Není jasné, jaký přesný dopad na spojení s chronickým onemocněním ledvin zaznamenaným v rámci studie má načasování vzniku nadváhy nebo její trvání. Přesto výsledky naznačují, že prevence nadbytečné tělesné hmotnosti v rané dospělosti by mohla mít značný vliv na výskyt chronického onemocnění ledvin a může mít pravděpodobně větší efekt než jakákoliv dosud známá léčba chorob ledvin.

    Zdroj: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2013-04/ason-osi032913.php

  • Mohlo by Vás zajímat

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Chci se zeptat odborníka B. Braun

    Zeptejte se, poradíme