Nejstarší dárce ledviny ve Velké Británii

83letý Brit Nicholas Crace se stal nejstarším žijícím dárcem ledviny ve Velké Británii a jedním ze 100 lidí, kteří darovali orgán neznámému člověku. 57krát daroval krev, pracuje jako dobrovolný řidič pro místní hospic a teď, ve věku 83 let, se stává nejen nejstarším žijícím dárcem ledviny ve Velké Británii, ale také nejstarší osobou, která kdy darovala ledvinu neznámému člověku.

Bývalý ředitel charitativní organizace přišel na nápad pomoci někomu jinému tímto způsobem po smrti své manželky Brigid. Neváhal a nechal se důkladně vyšetřit. Lékaři zkonstatovali, že jeho zdravotní stav je velmi dobrý. V průběhu šesti měsíců musel navštívit kvůli testům, kontrolám a nakonec i tříhodinovému zákroku, při kterém mu byl orgán odebrán, celkem 14krát nemocnici v Portsmouthu. Podle chirurga, který celou operaci provedl, je z mnoha studií zřejmé, že ledviny od žijících dárců pracují lépe a mají delší dobu přežití, než orgány od zemřelých dárců. Altruistický dárce tak příjemci orgánu doslova věnuje novou šanci na kvalitní život.

Zdroj:

"guardian.co.uk":http://www.guardian.co.uk/society/2012/may/17/83-year-old-gives-kidney?…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme