Nemocné ledviny mohou ovlivnit i činnost mozku

Přibývá důkazů, že chronické onemocnění ledvin se netýká pouze samotných ledvin, ale jedná se o systémové postižení ovlivňující i jiné orgány těla. V posledních letech se velká pozornost zaměřila zejména na vztah mezi onemocněním ledvin a srdečně-cévními chorobami. Existuje však také souvislost mezi onemocněním ledvin a mozkovou dysfunkcí. Nová data dokonce ukazují, že i mírné snížení funkce ledvin může způsobit poruchy kognitivních funkcí. I mírný pokles funkce ledvin má dopad na mozkovou činnost 

Nová studie shrnuje současné důkazy v této oblasti. Spojení mezi dysfunkcí mozku a pokročilým onemocněním ledvin bylo poprvé zaznamenáno v roce 1930, takže nejde o žádné nové poznatky. Odborníci tehdy hovořili o tzv. dialyzační demenci nebo uremické encefalopatii. Novinkou je však zjištění, že mírné zhoršení kognitivních funkcí (myšlenkových procesů v mozku) může být přítomno již v raných stadiích chronického onemocnění ledvin. Ta postihují přibližně polovinu pacientů s chronickým onemocněním ledvin (odborníci odhadují výskyt na 30 až 60 %). Na rozdíl od „klasických“ typů demence navíc toto snížení kognitivních funkcí související s chronickým onemocněním ledvin není závislé na věku. Obvykle se zhoršuje s klesající mírou glomerulární filtrace. Mechanismus je složitý a zahrnuje kromě postižení cév i řadu dalších faktorů. Onemocnění ledvin má závažné důsledky pro celý organismus.

Dialýza bohužel nedokáže zastavit pokles kognitivních funkcí. Zdá se však, že transplantace tento proces pravděpodobně úspěšně zpomaluje. I tento fakt proto potvrzuje skutečnost, že transplantace je nejlepší strategie léčby u pacientů s chronickým onemocněním ledvin. Autoři studie zdůrazňují, že pokles kognitivních funkcí je jedním z mnoha projevů poškození mozku, které jednoznačně doprovázejí pokles funkce ledvin. Mezi další projevy patří poruchy spánku a deprese, které jsou u této skupiny pacientů také běžné. Je třeba si proto uvědomit, že onemocnění ledvin má mnohem závažnější důsledky, než si většina lidí myslí, protože zjevně ovlivňuje celý organismus včetně mozku. 

Zdroj: 
https://www.academic.oup.com
http://www.web.era-edta.org/uploads/190410-press-release-cognitive-impa…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme