Nežádoucí účinky léků při onemocnění ledvin

Podle francouzské studie se u pacientů se středně těžkým až pokročilým chronickým onemocněním ledvin často vyskytují nežádoucí účinky léků, které bývají mnohdy závažné. Avšak téměř třetině z nich lze předcházet.

Nejvíce nežádoucích účinků způsobila antitrombotika
====================================================

Studie zahrnovala 3033 pacientů s chronickým onemocnění ledvin, které nevyžadovalo dialyzační léčbu, a s hodnotou odhadu glomerulární filtrace nižší než 60 ml/min/1,73 m2. Za 2 roky se u 536 pacientů vyskytlo 751 nežádoucích účinků, z toho 150 bylo považováno za závažné.

Nejčastějšími nežádoucími účinky bylo zhoršení funkce ledvin a onemocnění močových cest, zejména akutní selhání ledvin, poté následovaly zdravotní potíže související s trávicím traktem, pohybovým aparátem a pojivovou tkání. Poškození funkce ledvin a krvácení představovaly dvě třetiny závažných reakcí.

Pacienti měli průměrně předepsáno od lékaře 8 léků, ale 3 třídy léků byly odpovědné za podstatnou část celkových i závažných nežádoucích účinků. Jednalo se o inhibitory renin-angiotenzinového systému (RAS), antitrombotika a diuretika. Zejména antitrombotické látky (např. antagonisté vitaminu K, heparin, inhibitory agregace trombocytů, přímé inhibitory faktoru Xa) způsobily 34 % závažných nežádoucích účinků. Ve dvou třetinách případů bylo podávání léku ukončeno alespoň dočasně, zatímco dávka léku byla upravena ve 14 % případů.

Za čtvrtinou nežádoucích účinků stojí samoléčba
===============================================

Autoři studie se domnívají, že 13 % závažných nežádoucích účinků bylo možné předcházet a 19 % potenciálně předcházet. Čtvrtina vedlejších účinků byla spojena se samoléčbou pacientů. Podle autorů výzkumu je třeba zlepšit vzdělávání pacientů o správném užívání léků.
Uvedené výsledky také podle nich zdůrazňují riziko určitých skupin léků, zejména antitrombotických látek, které je třeba opatrně používat u pacientů s chronickým onemocněním ledvin, zejména při nízkých hodnotách glomerulární filtrace.

Zdroj: https://www.renalandurologynews.com/home/news/nephrology/chronic-kidney…

https://cjasn.asnjournals.org/content/15/8/1090

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme