Nízkoproteinová dieta šitá na míru je efektivní
Zdá se, že podávání stravy s nízkým obsahem bílkovin, a to zejména těch rostlinných, spolu se sníženým příjmem některých minerálních látek, by mohlo mít pozitivní vliv na stav pacientů s chronickým onemocněním ledvin ve stadiu 3 a 4. Takováto nízkoproteinová dieta šitá na míru by mohla úspěšně oddálit zahájení dialýzy a snížit kardiovaskulární riziko u této skupiny pacientů.
Málo bílkovin a spíše rostlinného původu
Tým italských vědců hodnotil funkci ledvin, lipidový profil, metabolismus minerálních látek, markery zánětu a acidobazickou rovnováhu u 16 pacientů ve 3.–4. stadiu chronického onemocnění ledvin, a to před a po zavedení zmíněných dietních opatření. Podávaná strava měla snížený obsah bílkovin, regulovaný obsah vápníku, fosforu, sodíku a draslíku a odpovídala přiměřenému dennímu příjmu energie. Upřednostňovány byly rostlinné zdroje bílkovin z důvodu snížení hladiny fosforu a uremických toxinů v séru a zlepšení metabolické acidózy. Podávaná strava byla přizpůsobena zvlášť každému pacientovi s přihlédnutím k odhadu glomerulární filtrace, indexu tělesné hmotnosti a příjmu potravy.
Po roce viditelné zlepšení
Po 12 měsících vědci pozorovali významný nárůst hladin hydrogenuhličitanu (důležitý pro udržení acidobazické rovnováhy) a vitaminu D v plazmě a výrazné snížení sérového fosforu a C-reaktivního proteinu (ukazatel přítomnosti zánětu v těle). Funkce ledvin zůstala stabilní, snížilo se však vylučování proteinů močí.
Dieta brzdí rozvoj onemocnění ledvin
Tato malá studie i přes svá omezení podává další důkazy, že omezený příjem bílkovin spolu se snížením příjmu živočišných tuků a některých minerálních látek (zejména fosforu, sodíku a draslíku) pozitivně ovlivňuje stav pacientů s chronickým onemocněním ledvin.
Zdroje:
www.renalandurologynews.com/hyperphosphatemia/personalized-diet-improve…
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26439028