Nová metoda odhaluje mikroskopické poškození zraku při diabetu

Vědci objevili nové včasné varovné příznaky potenciální ztráty zraku spojené s cukrovkou, které by mohly pomoci zlepšit diagnostiku a léčbu diabetické retinopatie. Experti zkoumali časné symptomy poškození zraku u dobrovolníků, kteří ještě nebyli v pokročilém stadiu nemoci, a objevili změny na cévách, které při použití stávající diagnostické techniky nebyly viditelné. Při vyšetření zraku totiž byla použita nová technologie založená na adaptivní optice. Využívá malých zrcadel s drobnými pohyblivými segmenty, která odrážejí světlo do oka a překonávají tak optické nedokonalosti oka každého člověka.

Odhaleno časné poškození cév při diabetu

Je všeobecně známo, že diabetes různým způsobem poškozuje kapiláry – nejmenší krevní cévy v těle. Diabetici účastnící se studie měli výrazně silnější stěny krevních cév, než v kontrolní skupině, a to i při relativně malém průměru cév. Pozorované kapiláry měly také často tvar vývrtky. Jejich stěny totiž nebyly pouze silnější, ale také rozrostlé do délky a vytvářely tak smyčky viditelné pouze mikroskopicky. Byly zaznamenány také běžné změny projevující se na cévách diabetiků, jako jsou např. mikroaneuryzmata (drobné výdutě cév) podél kapilár, ale v mnohem větším detailu. Protože tyto změny nebyly pozorovatelné v předchozích studiích, není známo, zda lepší kontroly hladiny cukru v krvi nebo změna léků může zastavit nebo dokonce zvrátit uvedená poškození.

Nová technologie využívá adaptivní optiky

Nový diagnostický přístroj využívá adaptivní optiky pro získání ostrého obrazu a také minimalizuje možné chyby v zobrazení. Při jeho použití se drobné kapiláry v oku zobrazují na obrazovce počítače jako poměrně velké. Tyto cévy jsou zobrazovány ve formátu videa, což umožňuje pečlivé zaměření a pozorování krvinek pohybujících se krevními cévami. Výrazně zvětšené snímky sítnice jsou pak sestaveny dohromady pomocí softwaru a výsledkem jsou statické snímky nebo videa.

Zdroj: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2014-04/iu-ntd041614.php

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme