Nové hodnocení urychluje zařazení na čekací listinu

Nový postup pro hodnocení potenciálních příjemců orgánu vypracovaný americkými nefrology může výrazně zkrátit dobu potřebnou k zařazení na čekací listinu.

Odborníci zjistili, že jednodenní procedura, při které pacient projde řadou nutných testů a hodnocení přímo v transplantačním centru, umožní jeho zařazení na čekací listinu průměrně za 46 dní. Pacient, který projde standardními schvalovacími procedurami, však musí na zařazení do seznamu čekat v průměru až 226 dní.

Dřívější studie prokázaly, že čím déle pacient s nefunkčními ledvinami čeká na zařazení do seznamu, tím vyšší je jeho riziko úmrtí po úspěšné transplantaci. Odborníci doufají, že zkrácením doby nutné pro zařazení pacienta na čekací listinu, dojde ke zlepšení přežití pacientů po transplantaci a zkrácení doby nezbytné dialýzy.

Zdroj: "nephrologynews.com/":http://www.nephrologynews.com/kidney-transplant/article/new-evaluation-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme