Nový cíl léčby diabetického onemocnění ledvin

Vědci objevili nový terapeutický cíl pro léčbu diabetické nefropatie, nejčastější příčiny selhání ledvin. Ačkoliv stále není jasné, jak přesně se diabetická nefropatie - poškození ledvin u lidí s diabetem - vyvíjí, je pravděpodobné, že je do celého procesu zapojen zánět. Vypadá to, že významnou roli může hrát jedna konkrétní zánětlivá molekula - osteopontin.

Japonští vědci se snažili zablokovat produkci osteopontinu tak, že aktivovali receptor, který blokuje gen stojící za produkcí látek vyvolávající zánětlivou reakci. K aktivaci receptoru jim posloužila látka s názvem T0901317. Podávali tento lék myším s diabetem a poškozenými ledvinami a následně zjistili, že jejich ledviny byly zdravější a fungovaly lépe. Tato léčba výrazně snížila produkci osteopontinu a dalších zánětlivých molekul v ledvinách. Navíc laboratorní experimenty s ledvinovými buňkami ukazují, že vysoké koncentrace cukru - jako v krvi diabetiků - zvyšují produkci osteopontinu, který může být potlačen právě podáváním látky T0901317.

Zdroj: http://www.nephrologynews.com/articles/109092-researchers-find-new-targ…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme