Nový roztok pro lepší snášenlivost peritoneální dialýzy

Nově vyvinutý roztok pro peritoneální dialýzu zlepšuje její toleranci a chrání buňky v břišní dutině. Jeho používání by podle nedávno zveřejněné klinické studie provedené na Lékařské univerzitě ve Vídni mohlo zvýšit odolnost pobřišnice vůči nežádoucím komplikacím, např. zánětu.

Dialyzační tekutina může poškodit tkáň pobřišnice

Asi 10 % ze současných 5 000 dialyzovaných pacientů v Rakousku využívá jako náhradu funkce ledvin peritoneální dialýzu, kdy je čisticí funkce ledvin nahrazena filtrací krve přes výstelku břišní dutiny, tzv. pobřišnici. Tento typ léčby poskytuje pacientům více nezávislosti a méně narušuje jejich každodenní aktivity. Pokud však důležité endogenní ochranné mechanismy nedokážou pobřišnici dostatečně ochránit proti účinkům dialyzačních tekutin, může po nějaké době dojít k přetížení tkáně pobřišnice.

Nový dialyzační roztok posiluje ochranu buněk v dutině břišní

Studie vídeňského týmu ukazuje, že použití nového typu dialyzačního roztoku obsahujícího peptid alanyl-glutamin posiluje aktivaci proteinů teplotního šoku, které jsou klíčovou součástí přirozené obnovy buněk. Dostatečná produkce proteinů tepelného šoku dokáže ochránit buňky v dutině břišní před poškozením dialyzační tekutinou. Studie navíc prokázala, že nový dialyzační roztok zvyšuje reaktivitu imunitních buněk peritonea. Uvedené výsledky poskytují první informace o účinnosti nového roztoku přímo u pacientů a naznačují, že ho lze bezpečně použít u osob na peritoneální dialýze. Před skutečným zavedením do klinické praxe však bude nutné provést další fáze klinických studií.

Zdroje: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0165045
www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161122075955.htm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme