Nový způsob léčby svědění při chronickém onemocnění ledvin

Intenzivní svědění, které může být jedním ze symptomů chronického onemocnění ledvin, bývá často přehlíženo. Svědění neboli pruritus však může negativně ovlivnit kvalitu života pacientů, včetně jejich spánku a nálady. V současnosti jsou zkoumány nové slibné látky, které mají potenciál v blízké době pomoci zmírnit tyto nepříjemné potíže.

Testují se látky zmírňující svědění

I když svědění postihuje velkou část pacientů na dialýze, vědcům se dosud nepodařilo vyvinout účinnou léčbu ani po více než 40 letech výzkumu. Pro účinnější léčbu je třeba lépe porozumět příčinám pruritu a podpořit přesnost diferenciální diagnostiky těchto obtíží. V řadě klinických studií jsou však v současnosti testovány nové látky, které mají sloužit k léčbě svědění spojeného s chronickým onemocněním, a to se slibnými výsledky. Zkoumán byl zejména nalfurafin a nalbufin hydrochlorid, které se vážou na tzv. kappa opioidní receptory a aktivují ho. Jakmile jsou tyto receptory aktivovány, dokážou ovlivnit vnímání bolesti a podílejí se také na ovlivnění nálady. Nalfurafin je v současné době schválen pro použití k potlačení svědění v Japonsku, nalbufin hydrochlorid je stále předmětem výzkumu.

Výsledky slibují efektivní léčbu svědění

Klasickým prostředkem pro zmírnění symptomů svědění je podle odborníků také aplikace hydratačního přípravku, který kůži pokryje ochranným filmem a sníží ztráty vody, čímž reguluje svědění. Příznivé výsledky výzkumu s novými látkami však naznačují, že se pacienti s chronickým onemocněním ledvin mohou v budoucnu dočkat ještě účinnější léčby svědění.

Zdroj: www.dovepress.com/chronic-kidney-disease-associated-pruritus-impact-on-…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme