O zdraví ledvin se rozhoduje už před narozením

Vědci zjistili, že podmínky v děloze mohou mít vliv na vývoj ledvin plodu a významný dopad na zdraví člověka nejen ihned po narození, ale i o desetiletí později.

Nitroděložní vývoj ledvin

Ledviny jsou podle vědců orgánem, který obzvláště citlivě reaguje na nitroděložní vývoj, protože lidský plod tvoří nefrony do 36. týdne těhotenství. Takže u dítěte narozeného v termínu je proces formování nefronů již dokončen. Lidé se rodí v průměru s jedním milionem nefronů a každý rok života jich ztratí přibližně 6 tisíc.

Nebezpečí nízké porodní váhy

Mezinárodní tým vědců analyzoval výsledky současného výzkumu v oblasti zdraví ledvin a dopadu nitroděložního vývoje na pozdější zdraví dítěte. Shromážděná data ukazují souvislost mezi nízkou porodní hmotností a předčasným narozením, což jsou rizikové faktory pro vznik vysokého krevního tlaku a chronického onemocnění ledvin v pozdějším životě, s nízkým počtem filtračních jednotek ledvin neboli nefronů. Zmíněný výzkum ukázal, že existuje obrovský rozptyl v počtu vzniklých nefronů, může činit něco málo kolem 200 tisíc až po zhruba dva miliony.

Sledování rizikových faktorů

Výsledky studie podporují důležitost klinických screeningových vyšetření. Podle autorů studie bude nutné zaměřit se zejména na výzkum faktorů, které mají negativní vliv na vývoj ledvin plodu, jako je např. strava s vysokým obsahem tuku, konzumace alkoholu, užívání antibiotik, stresové hormony atd.

Dále zdůrazňují, že silná souvislost mezi porodní hmotností, množstvím nefronů a následnými chorobami v pozdějším životě, znamená, že porodní hmotnost by se měla stát parametrem identifikujícím pacienty, u nichž je v průběhu života nutné monitorovat funkci ledvin a krevní tlak.

Zdroj: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130530192425.htm

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme