Obezita zvyšuje riziko rakoviny ledvin

Britští lékaři hlásí zvyšující se počet případů rakoviny ledvin. Odborníci se domnívají, že obezita může být jedním z klíčových faktorů, které stojí za ohromujícím nárůstem nádorů ledvin v průběhu posledních 35 let. V roce 1975 bylo ve Velké Británii zaznamenáno téměř 3000 případů tohoto onemocnění a jednalo se o 14. nejčastější nádorové onemocnění v Británii. Čísla se však neustále zvyšují. Poslední údaje ukazují, že současný počet případů je jen něco málo přes 9000, což tento typ nádoru řadí již na 8. místo. Hned po kouření je obezita jedním z hlavních rizikových faktorů rakoviny ledvin - zvyšuje riziko onemocnění o 70 %.

Experti z Centra pro výzkum rakoviny ve Spojeném království odhadují, že asi čtvrtina případů rakoviny ledvin u mužů a 22 % u žen souvisí s nadváhou. Lidé s nadváhou, na rozdíl těch se zdravou hmotnosti, totiž produkují vyšší hladiny některých hormonů, a to může přispět ke zvýšenému riziku hned několika typů rakoviny, včetně rakoviny ledvin.
Příliš málo lidí ví o významném riziku vzniku rakoviny spojeném s nadváhou. Přestože odvykání kouření zůstává nejlepším způsobem, jak snížit pravděpodobnost rozvoje rakoviny ledvin, význam udržování zdravé váhy by neměl být přehlížen.

březen 2012

Zdroj: "cancerresearchuk.org":http://info.cancerresearchuk.org/news/archive/pressrelease/2012-03-30-o…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme