Očkovat dialyzované by mělo být prioritou

Argumenty nefrologů pro důležitost očkování dialyzovaných pacientů jsou jednoznačné. V Česku je přibližně 7 tisíc dialyzovaných pacientů, kteří patří mezi covidem nejvíc ohrožené skupiny lidí. Pokud dialyzovaný pacient onemocní koronavirem, pohybuje se úmrtnost v této skupině lidí kolem 30 %. Například na Slovensku přitom probíhá očkování mnohem efektivněji. Realizuje se totiž přímo v rámci dialyzačních středisek, jak zmiňuje MUDr. Martin Kuncek, který odpovědný za dialyzační síť B. Braun Avitum pro Českou i Slovenskou republiku.

Dodatečné očkování je ve hře
=====================

Navíc kromě dialyzovaných pacientů doporučují nefrologové co nejdříve očkovat také lidi, které s nimi žijí ve společné domácnosti a personál dialyzačních středisek. Zároveň upozorňují na to, že u dialyzovaných pacientů není vyloučené, že bude nutné podávat ještě dodatečné očkovací dávky. „Samozřejmě otázka účinnosti vakcíny je zcela na místě. Dialyzovaní pacienti nemají dostatečnou imunitní odpověď, a proto je potřeba počítat s možností přídavné dávky,“ vysvětluje k očkovací strategii přednosta Kliniky nefrologie VFN v Praze prof. MUDr. Vladimír Tesař DrSc., MBA.

Covid 19 může ohrozit ledviny
=====================

Koronavirus poškozuje ledviny jednak přímo tím, že napadá buňky ledvinových klubíček a kanálků, ale také nepřímo skrze horečky, dehydrataci, covidovou pneumonii, při postižení srdce nebo septickém šoku. Primární poškození ledvin přímo virem zjednodušuje až 100x vyšší koncentrace enzymu ACE 2 v ledvinách než třeba v plicích. Tento enzym funguje jak receptor koronaviru pro vstup do buňky.
Zahraniční studie pak ukazují, že kolem 18 % pacientů, kteří při onemocnění Covid 19 přežili akutní selhání ledvin, může skončit na trvalé dialýze. Uvedená zjištění naznačují, že by se mohl zvýšit počet lidí na dialýze i v České republice. „Pokud bych měl odhadovat, může Covid 19 v Česku zvýšit počet lidí na dialýze o 5-10 %,“ předpovídá profesor Vladimír Tesař.
Zásadní úlohu pak hraje preventivní vyšetření po infekci. Pacienti, kteří byli hospitalizováni, by měli podstoupit důkladné vyšetření ledvin po třech a pak také po 6 měsících od uzdravení.

Méně transplantací, složitější proces
=====================

Také pro nemocné po transplantaci ledviny představuje nemoc Covid 19 vysoké riziko fatálního průběhu (15–25 %), proto je podobně jako u dialyzovaných nutná jejich rychlá vakcinace. Pandemie má bohužel dopad i na nižší počet provedených transplantací. Na vině může být jednak extrémní vytížením jednotek intenzívní péče, ale také nutnost PCR testování jak zemřelých dárců, tak příjemců na čekací listině. Není totiž možné transplantovat orgány od zemřelých s covidem a stejně tak je vyloučeno transplantovat ledviny covid pozitivním čekatelům.

Zdroj: https://www.bbraun.cz/cs/spolecnost/tiskove-centrum/zoufali-nefrologove…

Mohlo by Vás zajímat

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech, které souvisejí s ledvinami. Zeptejte se nás na to, co vás zajímá a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Chci se zeptat odborníka B. Braun

Zeptejte se, poradíme